Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.
När det kommer till packning pratar man ofta om 10 väsentligheter som behövs för vandring i vildmark. 1930 samlade den Seattle-baserad organisation ‘The Mountaineers’ in en lista på tio saker som skulle hjälpa människor att klara av nödvändiga situationer. Listan inkluderade då karta, kompass, solglasögon och solskyddsmedel, extra kläder, ficklampa, första hjälpen, eldstartare, tändstickor, kniv och extra mat. Detta döptes snart till “the Ten Essentials”. Idag har listan förvandlats till en packningsmetod istället för enskilda saker. Listan fungerar utmärkt både för flerdagarsvandring och dagstur i fjällen.
Så här ser listan ut idag:
10 väsentligheter (The Ten Essentials):
- Navigation – karta, kompass, GPS
- Belysning – ficklampa, pannlampa
- Första hjälpen – förband, plåster, myggmedel
- Solskydd – solkräm, solglasögon, solhatt
- Reparationsverktyg – multi-tool, fällkniv, silvertejp
- Eld – tändstickor, tändare
- Nödskydd – Bivacksäck, vindsäck
- Extra kläder – I fall vädret förändras
- Extra vatten – extra vatten för ytterligare en dag
- Extra mat – extra mat för ytterligare en dag
10 väsentligheter – 1 Navigation

Navigationsverktyg som karta, kompass, GPS och höjdmätare är viktiga om du vandrar i vildmarken utan stigar. Mer information kommer här:
Karta
En topografisk karta ska du ha med dig på varje vandring som innebär allt mer än en kort dagstur med en tydlig stig.
Kompass
Kompass ihop med en topografisk karta kan vara livräddande ifall du går vilse i vildmarken. Även om nya mobiler och smarta klockor ofta har en inbyggd kompass är det bra att ha en vanlig kompass med sig ändå. Den väger ingenting och behöver inga batterier.
Många kompasser har också en inbyggd spegel som kan användas för att signalera till en helikopter vid nödsituationer.
Höjdmätare
Kan hjälpa dig att lokalisera var du är någonstans i fall du går vilse. Genom en inbyggd barometer kan höjdmätaren fastställa på vilken höjd du befinner dig.
GPS
Mobiler och smarta klockor har oftast en inbyggd GPS men det inte säker att det finns Internet där du vandrar. GPS i mobilen drar dessutom extra mycket batteri.
GPS-enhet visar dig ditt exakta läge på kartan. De som är gjorda för vandring är dessutom vattentäta, slittåliga med batteritid på 25 timmar. Naturligtvis är det bra om du tar extra batteri med dig.
10 väsentligheter – 2 Belysning

Välj heller en pannlampa istället för ficklampa.
Pannlampa
Att hitta rätt väg i mörkret är extra viktigt, när det oväntade händer kan du lätt bli tvungen att gå längre än planerat. Pannlampa funkar oftast bättre än en ficklampa, då du har händerna fria. Den kan också bli användbar i nödsituationer när du behöver dra uppmärksamhet till dig. Kom ihåg att alltid ha med dig extra batteri.
10 väsentligheter – 3 Första hjälpen

Att ha med sig första hjälpen kit kan vara livsviktigt. Ett bra första hjälpen kit för vandring ska innehålla: olika typer av plåster, plåster mot blåsor och skavsår, fästingborttagare, värktabletter, desinficeringsmedel, sårtejp och gasbindor. Det finns färdiga kit och även varianter som kan anpassas till individuella behov.
Myggmedel
Myggmedel som håller myggorna bort ger extra komfort under vandringen. Finns i form av spray, gel eller kräm. Vissa skyddar även mot fästingar!
10 väsentligheter – 4 Solskydd

Oavsett om du vandrar på sommar eller vinter bör du alltid ha med dig solglasögon. Är det dessutom soligt ska du även använda solkräm. Om du inte gör det riskerar du att bränna dig i solen.
Solkräm
Om du spenderar långa timmar ute i solig miljö bör du använda solkräm med en solskyddsfaktor på minst 15. Applicera solskyddsmedel noggrant på all exponerad hud. Tänk på att UV-strålar kan reflektera ifrån snö och vatten så glöm inte att smörja område som undersidan av hakan och näsan.
Solglasögon
Solglasögon kan vara praktiska även på vinter. Eftersom solen reflekteras från snön kan det fort bli jobbigt att inte ha något skydd. Välj solglasögon med mörkt glas som är anpassade för vandring och klättring. Anpassade solglasögon sitter bättre så du riskerar inte att de ramlar av.
Solhatt
Keps eller solhatt skyddar huvudet och delvis ansiktet mot solens UV-strålar. Speciella vandring kepsar och hattar är gjorda av material med andningsförmåga så du får skydd utan att svettas.
10 väsentligheter – 5 Reparationsverktyg

Knivar och multiverktyg kan vara praktiskt vid matlagning, reparationer eller nödsituationer. Silvertejp tar inte mycket plats och kan vara bra att ha med sig. Exempelvis till att fixa liggunderlag eller revor i tältet.
Multi-tool
Olika multiverktyg innehåller olika funktioner. Tång, kniv, pincett och en liten skruvmejsel kan vara några av de många verktyg som finns. Fundera över dina behov och vad du kan behöva utföra innan köp.
Kniv
Det finns flera sorter knivar du kan välja mellan – fällkniv eller armékniv kan vara ett bra val. Användningsområdena sträcker sig från första hjälpen till matlagning. Varje vuxen i din grupp bör ha en kniv.
10 väsentligheter – 6 Eld

Vattensäkra tändstickor, tändare eller eldstål ska hjälpa dig att starta eld i fjällen.
Men en eldstål kan du starta nödeld snabbare och är oumbärlig ifall det är blöt. De är små och väger nästan ingenting – mycket säkrare alternativ till tändare och tändstickor.
10 väsentligheter – 7 Nödskydd

Ha alltid med dig någon form av skydd som ska skydda dig från regn och vind i fall du skadar dig eller går vilse. Tält, bivysäck, vindsäck eller nödfilt är några av alternativen.
Bivacksäck
En så kallad bivy bag håller dig varm i nödsituationer och kan även användas som ett extra skydd till din sovsäck. De tar mindre plats än tält och är lätta att bära på. En bivacksäck är effektiv mot vind och regn.
Vindsäck
Vindsäck skyddar också mot regn och vind men är oftast större än en bivysäck. Denär användbar även om du inte hamnar i en nödsituation. Vindsäckar är ganska stora och kan vara ett bra ställa att vänta ut dålig väder.
10 väsentligheter – 8 Extra kläder

Med extra kläder menas ytterligare plagg och lager med kläder som skulle behövas för att klara av långa och inaktiva timmar vid en nödsituation. Du kan behöva extra kläder även om det är varmt vid början av vandringen. Vädret i fjällen ändras fort och oväntade oväder kan överraska dig. Extra strumpor, mössa, vantar, regnjacka och tröja – är exempel på saker att ha med dig. Extra kängor är svårt att packa så se till att välja ett par som håller tätt.
10 väsentligheter – 9 Extra vatten

Även om det går bra att dricka vatten direkt ut bäcken i Sverige eller Norge borde du alltid ha mig dig en extra flaska med vatten och ett vattenfilter. Speciellt om du vandrar utomlands. Idag finns det också pulver på marknaden som rengör vatten kemiskt och dödar bakterier. Ofta brukar man räkna med att en vuxen människa behöver dricka cirka en halv liter vatten per timma. Du kan behöva mer beroende på väder och svårighetsgrad.
10 väsentligheter – 10 Extra mat

Packa alltid mat för en extra dag. Smidiga saker som inte behöver tillagas och håller sig länge är till exempel nötter, torkat kött, powerbars och konserver.
Ät något innan du lägger dig – kroppens ämnesomsättning kommer hålla dig varm under natten.
Om du ger dig ut på en flerdagarstur eller ett vinteräventyr, bör du överväga att ta med extra mat för mer än en dag.
Senaste inlägg: