Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.
En av en av de viktigaste faktorerna för en lyckad vandring är att se till att vara ordentligt förberedd för snabba väderomslag. Uppe på fjällen svänger vädret snabbt och prognoserna kommer inte att vara lika säkra. När bergen är på dåligt humör kan du få uppleva alla 4 årstiderna på en och samma dag. Därför är ofta det bästa alternativet att packa med en regnponcho för vandring. De tar inte mycket plats och går fort att ta på sig vid en oväntad skur.
Snabb topp 3
1. Fjällräven Poncho

2. Vaude Hiking Backpack Poncho

3. Tretorn PU Light Rainponcho

Detsamma gäller för dig som är ute och jagar. Att sitta på pass i regnet kommer bli väldigt kyligt utan ordentligt skydd mot regnet. I det här fallet kan en anpassad regnponcho för jakt hålla både dig och ditt vapen skyddat. Det blir lättare att sikta när linserna på kikarsiktet hålls torra.
Ofta är det också så att semester och tiden vi spenderar ute i naturen måste bokas in långt innan vi vet hur vädret ska se ut. Om vädret då bestämmer sig för att inte samarbete behöver du ha bra skydd mot regnet för att fortfarande kunna njuta av semestern och en regnponcho är det mest flexibla alternativet.
1. Fjällräven Poncho
Bäst i test

- Vattenpelare: 5000 mm
- Vikt: 391g
- Fickor: 0
- Huvudmaterial: Polyamid


Vad vi gillar…
Fjällrävens regnponcho tar hem första platsen, främst för att den är så mångsidig vilket är ett stort plus. Du kan använda den i alla situationer när regnet slår till och den kommer göra ett bra jobb i varenda en av dem. Det här är en poncho som kommer hålla dig torr när du vandrar, fiskar, jagar och cyklar. Som vanligt med produkter från Fjällräven så pratar vi också om hög kvalité. Polyamiden är ordentligt slitstark och tål en hel del stryk. Vattenpelaren på 5000 mm är också den rejält tilltagen så du behöver inte oroa dig för att det ska läcka igenom.
Under ponchon får du plats med en mindre dagsturs ryggsäck utan större problem så du slipper bära med regnskydd till dem. Regnponchon stängs med hjälp av knappar i sidorna vilket gör att den smidigt går att få på riktigt snabbt om en åskskur slår till. Samtidigt så är den lätt att packa ihop och tar inte alls mycket plats i packningen. Sen gillar vi att luvan sitter bra på plats så man slipper störa sig på den, väldigt underskattat.
Vad vi inte gillar…
Personligen gillar jag när du kan dra på regnponchon över även stora vandringsryggsäckar vilket det inte finns plats för här. För att slippa vatten som rinner ner mellan rygg och ryggsäck där ryggsäckens regnskydd inte får plats. Sen kommer dina armar bli blöta om du går med stavar, vilket är ett vanligt poncho problem.
2. Vaude Hiking Backpack Poncho
Bästa regnponchon för vandring

- Vattenpelare: 10000 mm
- Vikt: 440g
- Fickor: 1
- Huvudmaterial: Polyamid

Vad vi gillar…
Det här är min personliga favorit då den har i stort sett allt man kan önska sig för vandring, vilket är vad jag använder regnponchos till absolut mest. Jag gillar starkt att den har armar vilket gör att du kan använda vandringsstavar utan att bli blöt. Sen får du plats med nästan alla ryggsäckar under den vilket gör att du kan lämna ryggsäcksskyddet hemma. Samtidigt slipper du vatten som rinner ner längs med ryggen, där ryggsäckens regnskydd inte håller torrt. Du slipper med andra ord blöt tung ryggsäck och fuktig utrustning. Det är också ett plus att det extra utrymmet som finns på ryggen går att fälla in i en ficka ifall du går utan ryggsäck.
Ponchon har en vattenpelare på hela 10000 så man håller sig torr även om det spöregnar hela dagen. Utformningen ser också till att den inte fladdrar så man slipper det störningsmomentet, det finns även en rem mellan benen ifall det skulle bli riktigt stormigt. Jag gillar också den väl tilltagna längden då jag inte är något fan av att släpa på gaiters, vilket man lättare kommer undan med här.
Vad vi inte gillar…
För vandring är det svårt att hitta fel här men det ska dock nämnas att det är krångligt att komma åt dina fickor innanför ponchon. Det vägs dock till viss del upp av att du har en stor utvändig bröstficka. Sen kommer den inte vara optimal för alla andra aktiviteter. Ska du exempelvis cykla i din poncho bör du välja ett annat alternativ på grund av passformen.
3. Tretorn PU Light Rainponcho
Bästa budget regnponcho för vandring

- Vattenpelare: 3000 mm
- Vikt: 190g
- Fickor: 1
- Huvudmaterial: Polyester


Vad vi gillar…
Det som direkt sticker ut är hur smidig den här regnponchon är att ta med sig, den tar liten plats i ryggsäcken och är väldigt lätt med sina 190 gram. Dessutom gör den enkla designen den mångsidig och den funkar till i stort sett alla aktiviteter. Med andra ord så är det en perfekt försäkring att bära med sig mot oväntade regnskurar, både i skogen och till vardags.
Tretorn har gett regnponchon en smidig design som går lätt att slänga på sig snabbt med tryckknappar i sidorna och halsen. Designen ser också till att huvan håller sig stabilt på plats. Därpå får du en smidig ficka att förvara småsaker i på bröstet. Naturligtvis så är priset också riktigt bra vilket gör den till den bästa budget regnponchon.
Vad vi inte gillar…
Med tanke på prisklassen så kan man inte klaga på vad Tretorn levererar här. Jag hade dock gärna sett en lite högre vattenpelare (hur vattentät materialet är). 3000 kommer inte räcka om du ska vara ute hela dagar i regnet utan det får mer användas som en försäkring vid plötsliga skurar.
4. Fjällräven Lappland Eco-Shell Poncho
Bästa regnponchon för jakt och foto

- Vattenpelare: 20000 mm
- Vikt: 610g
- Fickor: 1
- Huvudmaterial: Polyester


Vad vi gillar…
Fjällräven har tagit fram den här ponchon för dig som kommer behöva sitta still länge i regnet och det har de lyckats utmärkt med. Den väl tilltagna skyddsfliken framtill gör att du lätt kan hålla kikarsikte eller tubkikaren torr tills du ska använda den. Vattenpelaren är dessutom på massiva 20000 mm, du kan med andra ord vara ute i hällregn precis hela dagen utan att ens bli fuktig. Trots den här höga vattenresistensen så andas materialet riktigt bra, dessutom så prasslar det inte när man rör sig. Praktiskt vid aktiviteterna den är avsedd för.
Precis som med min favoritponcho från Vaude, så har Lappland Eco-Shell ärmar vilket gör det lätt att hantera gevär på jakten och tubkikare på fågelskådningen. Trots dubbla lager och den, för en poncho, något formsydda designen så är den rätt smidig att ta på sig tack vare tryckknapparna i sidorna. Huvan sitter bra och den lilla skärmen minimerar regnstänk i ansiktet. Förstärkningarna vid axlarna och rumpan ökar stryktåligheten vilket är välkommet. Betalar man det här priset så vill man ha en poncho som håller länge.
Vad vi inte gillar…
Fjällräven har tillverkat en av de bästa regnponchos du kan få tag på här men den kommer med ett högt pris också. Den är tre gånger dyrare än någon annan produkt i det här testet så man får definitivt betala för en premium produkt. Sen går det inte att ha en ryggsäck under ponchon och den väger dessutom en del. Är det vandring du är ute efter så hade jag valt en annan regnponcho på grund av priset, men är det jakt eller fågelskådning så är den bäst.
5. Sea to Summit Ultra-Sil Nano Tarp Poncho
Tarp regnponcho för vandring

- Vattenpelare: 1200 mm
- Vikt: 230g
- Fickor: 0
- Huvudmaterial: Polyester


Vad vi gillar…
Det är faktiskt väldigt praktiskt att ha en regnponcho på vandringsturen som går att förvandla till en tarp snabbt och smidigt. Ska du laga lite mat i duggregnet så kan du hålla både dig och kompisen torr. Använder du den som ett skydd för övernattningar i naturen så kan du dessutom lämna både tält och regnställ hemma vilket kapar väldigt mycket vikt, perfekt för ultralätt vandring. Att byta mellan tarp och poncho går förvånansvärt fort med tryckknapparna som sitter i ponchos sidor.
Som jag tidigare nämnt gillar jag regnponchos som är längre i modellen och det levererar Sea to Summit här. Den är dessutom lätt och packas ned till en väldigt kompakt storlek. Storleken på ponchon gör också att det går att få plats med en stor vandringsryggsäck under så att all utrustning garanterat hålls torr. Det är helt enkelt en bra regnponcho för vandring som lätt kan tas fram vid dåligt väder.
Vad vi inte gillar…
Visserligen håller den här regnponcho torrt betydligt bättre än vad man kan förvänta sig av en vattenpelare på 1200. Det är dock inget jag hade litat på om det kommer regna precis hela dagen. Ett annat litet problem är packpåsen. Sea to Summit satsar hårt på att få till så liten packstorlek som möjligt vilket naturligtvis är bra. Problemet är att det lätt blir som i det här fallet att det blir väldigt krångligt att trycka ned ponchon tillbaka i påsen.
6. Vaude Valdipino Poncho
Regnponcho för cykling

- Vattenpelare: 5000 mm
- Vikt: 290g
- Fickor: 1
- Huvudmaterial: Polyester


Vad vi gillar…
Vaude har tagit fram den här regnponchon för att fungera bra när du cyklar men den fungerar fortfarande bra på vandring och andra friluftsaktiviteter. Med andra ord är den ganska mångsidig, vi gillar också att den är så lätt vilket gör att den går smidigt att bära med sig. Den går också att packa ihop ganska kompakt i sin egna ficka vilket underlättar ytterligare. Priset är väldigt rimligt och med en vattenpelare på 5000 mm så håller den tätt länge. En lättåtkomlig bröstficka är också alltid ett plus.
Designen gör att den går fort att ta på sig och huvan sitter bra på plats. Den har också en rem som håller den på plats när du cyklar. Med andra ord så sitter den bra när du cyklar, även om det blåser rejält. Därpå är den vindtät så du behöver inte frysa heller. Reflexerna är också en bra säkerhetsdetalj när du är på trafikerade vägar i det svenska höstmörkret.
Vad vi inte gillar…
Personligen så föredrar jag en regnponcho som är något längre i modellen än vad Valdipino är. Den sitter som sagt bra på cykel men går du i blåsten har du ingen rem som håller den på plats. Den tenderar då att fladdra lite mer vilket kan vara ett störningsmoment, det är dock ganska vanligt med ponchos överlag. Det sista är att hållen som man sticker ut armarna genom kommer vara olika bra placerade beroende på hur lång man är och om man cyklar eller inte.
7. Chevalier Stratus Rain Poncho
Bästa budget regnponcho för jakt

- Vattenpelare: 8000 mm
- Vikt: –
- Fickor: 4
- Huvudmaterial: Syntet


Vad vi gillar…
Chevalier riktar in sig på att göra en regnponcho för jakt och det tycker vi de lyckas utmärkt med. Precis som fjällrävens dyrare modell har du en stor flik på framsidan för att hålla kikarsiktet torrt. Här finns även fodrade flisfickor för att värma händerna. En annan väldigt smidig funktion när du jagar är öppningarna på bröstet för att komma åt radion. Precis som med öppningarna för armarna har de täckande kanter för att förhindra att regnet kommer in. Huvan är ställbar vilket gör att den som resten av ponchon sitter bra och det fladdrar inte runt.
Med svetsade sömmar och 8000 mm vattenpelare så tål den rejält med regn och du får dessutom ett helt vindtätt plagg. Formen hjälper dock ytterligare att hålla vatten borta från armar när du står still. När du sitter så blir den här regnponchon nästan som ett litet personligt tält.
Vad vi inte gillar…
Som sagt så är den utformad för att vara optimal för jakt, vilket den är riktigt bra för, men det gör också att den inte är lika bra för andra aktiviteter. Formen gör att den blir lite klumpig att gå med då man inte kan röra armarna som man är van vid. Dessutom så täcker den armarna dåligt när du går. En av de bästa regnponchosen för jakt men inte särskillt mångsidig med andra ord.
Fördelarna med en regnponcho för vandring
Jämfört med ett vanligt regnställ så finns det många fördelar med att använda en regnponcho när du är ute och vandrar eller på jakt. Sen finns det naturligtvis några nackdelar med och ofta kan det vara bra att ha båda. Vill du jämföra så har vi även skrivit om och testat regnjackor som passar för vandring.
Din poncho kommer att ta mindre plats i din packning än vad ett helt regnställ gör. Detta på grund av att den ersätter både byxor, jacka och, i vissa fall, även regnskyddet för ryggsäcken. En bra regnponcho för vandring är konstruerad så att din vandringsryggsäck får plats under den. Eftersom du släpar på färre grejer kommer det också att väga mindre och all vikt man kan kapa är till stor fördel vid längre vandringar.
Regnponchon går också snabbare att plocka fram och få på sig när det kommer en plötslig skur. Ska du ta på dig ett par överdragsbyxor så kommer du att bli tvungen att ta av dig kängorna, det här slipper du helt om du använder en regnponcho. De ponchos som även kan täcka din ryggsäck är ännu smidigare att ta på sig, då behöver du inte ens plocka av dig ryggsäcken innan du slänger på den.
En annan fördel är helt enkelt hur luftig den är jämför med ett regnställ. Luften strömmar fritt in underifrån och håller dig ventilerad. Det här gör att du slipper den där instängda svettiga känslan från ett regnställ. Det är ingen större mening med att hålla regnet ute om du istället blir våt inifrån, det problemet löser du med en regnponcho.
Vad gäller nackdelarna kan det vara svårt att hitta en bra regnponcho om du är väldigt lång. Ett annat problem kan uppstå om det blåser extremt mycket, då kan en poncho bli lite väl fladdrig. Det kan du däremot åtgärda med någon form av bälte eller rep runt midjan.
Komplement för vandring och jakt i en regnponcho
Eftersom en regnponcho inte kommer täcka 100% av din kropp i alla situationer kan det vara bra att ordna med kompletterande utrustning som skyddar dig. Märker du att någon del av din kropp blir exponerad mot regnet när du använder din regnponcho så har vi lösningen här.
Har du problem med att benen blir blöta så finns det flera alternativ att välja på. Vi rekommenderar att du gör ditt val beroende på vad du utför för aktivitet.
Har du din regnponcho för vandring och får blöta smalben är gaiters (även kallat damasker) det bästa alternativet. Gaiters går fort att ta på och du kommer inte att behöva ta av dig dina vandringskängor. De har en rem under skon för att hålla tätt och oftast en dragkedja så de bara är att svepa runt benet. Ofta slutar gaiters strax under knät vilket ser till att du fortfarande har väldigt god ventilation när du rör på dig.
Ska du använda din regnponcho för jakt där du kommer att spendera en del tid med att sitta på pass kommer byxholkar vara bättre. Byxholkar är lite längre och slutar vanligtvis ganska högt på låret. Sitter du ned kommer ponchon i vissa fall exponera dina ben mer vilket gör ett lite högre alternativ bättre. Ventilationen blir sämre än med ett par gaiters men kommer ändå var luftigare än ett par överdragsbyxor.
Om du använder vandringsstavar finns det möjlighet att du upplever att dina armar blir blöta medans du vandrar. Ett bra tips är att tillverka dina egna “arm-gaiters” genom att klippa av ärmarna på en gammal regnjacka. Finns det resår i ärmarna kan du dra på dem uppochner eller så fäster du ett resår i överkant. Varför ska man inte bara använda den vanliga regnjackan då? Använder du regnponcho för vandring i kombination med den här lösningen kommer du fortfarande slippa överdragsbyxor och ha bättre ventilation. Det är också snabbare att dra på sig.
Skötsel av regnponcho
Det är inte mycket som behöver göras med en regnponcho men en snabb impregnering kommer förlänga livslängden. Många material tappar sin vattenavstötande förmåga efter ett tag och kommer då behöva en behandling. För regnponchos är det smart att använda impregneringsspray eller impregneringsvätska någon gång om året.
Vad innebär vattenpelare?
Vattenpelare är ett mått som visar hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. Som exempel, en vattenpelare på 3000 mm innebär att materialet klarar av 3000 mm regn per kvadratcentimeter innan det läcker igenom. Med andra ord; ju högre siffra du ser desto bättre.
Läs fler artiklar på Oddhikers: