Utrustning & Tester

Bäst regnponcho för vandring och jakt 2022

En regnponcho för vandring och jakt

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outnorth & Outdoorexperten.

En av en av de viktigaste faktorerna för en lyckad vandring är att se till att vara ordentligt förberedd för snabba väderomslag. Uppe på fjällen svänger vädret snabbt och prognoserna kommer inte att vara lika säkra. När bergen är på dåligt humör kan du få uppleva alla 4 årstiderna på en och samma dag. Därför är ofta det bästa alternativet att packa med en regnponcho för vandring. De tar inte mycket plats och går fort att ta på sig vid en oväntad skur.

Snabb topp 3

1. Fjällräven Lappland Eco-Shell Poncho

fjällräven lappland echo-shell en regnponcho för jakt och vandring

2. Exped Pack Poncho UL

exped pack poncho bäst regnponcho för vandring

3. Chevalier Stratus Rain Poncho

chevalier regnponcho för jakt

Detsamma gäller för dig som är ute och jagar. Att sitta på pass i regnet kommer bli väldigt kyligt utan ordentligt skydd mot regnet. I det här fallet kan en anpassad regnponcho för jakt hålla både dig och ditt vapen skyddat. Det blir lättare att sikta när linserna på kikarsiktet hålls torra.

Ofta är det också så att semester och tiden vi spenderar ute i naturen måste bokas in långt innan vi vet hur vädret ska se ut. Om vädret då bestämmer sig för att inte samarbete behöver du ha bra skydd mot regnet för att fortfarande kunna njuta av semestern och en regnponcho är det mest flexibla alternativet.

Bästa premium regnponcho

Fjällräven Lappland Eco-Shell Poncho

fjällräven lappland echo-shell en regnponcho för jakt och vandring
 • Vattenpelare: 20000 mm
 • Vikt: 610g
 • Fickor: 1
 • Huvudmaterial: Polyester
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Lappland Eco-Shell är främst framtagen som en regnponcho för jakt, fotografering och fågelskådning men den fungerar även utmärkt för vandring. Med en vattenpelare på 20000 mm så kan du vara ute i hällregn hela dagen utan att ens bli fuktig. Samtidigt har materialet riktigt bra andningsförmåga för att hålla nere fuktbildning inifrån. Ponchon är sydd i 2,5 lagers echo-shell vilket ger ett tyst plagg som inte prasslar och skrämmer bort djur. Till skillnad från många andra regnponchos har den ärmar vilket gör det lätt att hantera kameror eller gevär. Samtidigt har du en stor skyddsflik på bröstet avsedd för att hålla kikarsikten och kameror torra. Fliken går att fälla in när du inte behöver den eller använder regnponchon för vandring.

I sidan hålls Fjällrävens poncho ihop av knappar vilket gör den lätt att ta på och av snabbt. Det går också att rulla upp nederdelen på ponchon för att underlätta när du går. Huvan går att sluta åt tajt och kommer med en liten inbyggd skärm. Den enda svagheten man kan hitta på plagget är att den inte är gjord för att kunna täcka en ryggsäck. Däremot är den förstärkt över axlar och rumpa för att inte slitas ned när du går med en tung ryggsäck. Fjällrävens Lappland Eco-Shell Poncho är en riktig premium produkt och den bästa regnponchon i testet.

Bäst regnponcho för vandring med stor packning

Exped Pack Poncho UL

exped pack poncho bäst regnponcho för vandring
 • Vattenpelare: 1500 mm
 • Vikt: 200g
 • Fickor: 1
 • Huvudmaterial: Ripstop nylon
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Här har du den perfekta regnponchon för vandring. Exped´s Pack Poncho har ett integrerat fack för att täcka ryggsäckar upp till 100 liter. Fördelen med det här är hur snabbt och lätt det går att ta den på och av utan att ta av sig packningen. Samtidigt håller den packningen torrare än ett ryggsäcksskydd då det inte rinner ned något vatten mellan packníng och din rygg. Ryggsäcks facket går att ställa in på två storlekar. Det går även att fälla in helt om du vill använda ponchon utan ryggsäck. Alla sömmar är tejpade för att garanterat hålla tätt. Luvan går lätt att justera och har en skärm för att hålla regn borta från ansiktet.

Designen är rymlig så det går lätt att röra sig samtidigt som det håller den ordentligt ventilerad. Regnponchon har en liten invändig ficka som också går att använda för att packa ned och smidigt komprimera ponchon när du inte använder den. Nedpackad tar den inte upp mycket plats alls och går lätt att förvara i en byxficka. En annan smart funktion är fästet som binder samman fram- och baksidan mellan benen. Det här gör att ponchon sitter där den ska även när det blåser rejält. Exped har en 2-års garanti på ponchon.

Bästa budget regnponcho för jakt

Chevalier Stratus Rain Poncho

chevalier regnponcho för jakt
 • Vattenpelare: 8000 mm
 • Vikt: –
 • Fickor: 4
 • Huvudmaterial: Syntet
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Chevalier´s Stratus är en regnponcho specifikt framtagen för jakt och kommer med flera smarta funktioner. Precis som fjällrävens dyrare modell har du en stor flik på framsidan för att hålla kikarsiktet torrt. Här finns även fodrade flisfickor för att värma händerna. En annan väldigt smidig funktion när du jagar är öppningarna på bröstet för att komma åt radion. Precis som med öppningarna för armarna har de täckande kanter för att förhindra att regnet kommer in. Huvans storlek går att ställa in i bak och den går även att rulla in i kragen.

Regnponchon har svetsade sömmar och är helt vind- och vattentät. I halsen har ponchon en YKK dragkedja för att göra den lätt att ta av och på samtidigt som det ger en bra, vattentät passform. Stratus är en perfekt regnponcho för jakt, när du sitter på pass blir det som ett litet tält som håller både dig och ditt kikarsikte torrt. En svaghet som ponchon har är bristen på täckning av armarna. Behöver du hålla dem ute när du går, för att bära något, så finns det stor risk att de blir blöta. 

Bäst regnponcho för cykling

Exped Daypack & Bike Poncho UL

regnponcho för cykling och vandring
 • Vattenpelare: 1500 mm
 • Vikt: 230g
 • Fickor: 1
 • Huvudmaterial: Ripstop Nylon
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Att cykla med regnponchon kan ofta vara en fladdrig upplevelse där det sluta med att benen är genomblöta. Exped har löst det här och tagit fram en regnponcho specifikt för cykling. Den är precis lika bra för dig som ska på lång cykelsemester som för pendling till jobbet. Ponchon har elastiska öglor för styret och ett fäste i bak för sadeln vilket gör att den håller sig på plats. Den oranga färgen och ponchons reflexer gör att du syns bra i trafiken och ökar säkerheten.

Under ponchon finns plats för en mindre ryggsäck och två större fickor. Fickorna går även att använda för att packa ned ponchon på ett smidigt sätt när du inte använder den. Huvan är justerbar och kommer med en skärm. Sömmen i regnponchons nederkant har ett elastiskt band som går att dra åt för att undvika att den fladdrar i vinden, både på och av cykeln. UL står för ultra light och det är den också, ponchon väger bara 230 gram och packas ned till en väldigt hanterbar storlek. Cyklar du mycket så är den här regnponchon helt enkelt ett måste.

Minimalist regnponcho för vandring och fuktiga nätter i naturen

Exped Tarp Poncho

 • Pris: 1295 kr
 • Vattenpelare: 1500 mm
 • Vikt: 370g
 • Fickor: –
 • Huvudmaterial: Ripstop Nylon
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Det här är den perfekta ponchon för dig som värderar lättvikt och minimalism högt. Den kan ersätta både regnställ och tält på en gång. När du ska övernatta i det vilda är den här ponchon anpassad för att användas som en Tarp. Du kan enkelt spänna upp den som ett regnskydd med ett par vandringsstavar och några tältpinnar. Använder du inte vandringsstavar fungerar ett par trädgrenar också bra, allt fästs i inbyggda öglor på ett smidigt sätt.

Som tarp så täcker den en yta på 260 x 145 cm och låter dig sova torrt utan att släpa på tält. Även om du inte planerar att övernatta kan det här regnponchon fungera som en försäkring ifall olyckan skulle vara framme. Regnponchon täcker långt ned på benen och har en rem för att spänna åt den i midjan. Huvan har skärm och går att strama åt för att hålla den på plats. Kolla in videon nedan för att se hur du enkelt spänner upp den!

Fördelarna med en regnponcho för vandring

Jämfört med ett vanligt regnställ så finns det många fördelar med att använda en regnponcho när du är ute och vandrar eller på jakt. 

Din poncho kommer att ta mindre plats i din packning än vad ett helt regnställ gör. Detta på grund av att den ersätter både byxor, jacka och, i vissa fall, även regnskyddet för ryggsäcken. En bra regnponcho för vandring är konstruerad så att din vandringsryggsäck får plats under den. Eftersom du släpar på färre grejer kommer det också att väga mindre och all vikt man kan kapa är till stor fördel vid längre vandringar.

Regnponchon går också snabbare att plocka fram och få på sig när det kommer en plötslig skur. Ska du ta på dig ett par överdragsbyxor så kommer du att bli tvungen att ta av dig kängorna, det här slipper du helt om du använder en regnponcho. De ponchos som även kan täcka din ryggsäck är ännu smidigare att ta på sig, då behöver du inte ens plocka av dig ryggsäcken innan du slänger på den.

En annan fördel är helt enkelt hur luftig den är jämför med ett regnställ. Luften strömmar fritt in underifrån och håller dig ventilerad. Det här gör att du slipper den där instängda svettiga känslan från ett regnställ. Det är ingen större mening med att hålla regnet ute om du istället blir våt inifrån, det problemet löser du med en regnponcho.

Vad gäller nackdelarna kan det vara svårt att hitta en bra regnponcho om du är väldigt lång. Ett annat problem kan uppstå om det blåser extremt mycket, då kan en poncho bli lite väl fladdrig. Det kan du däremot åtgärda med någon form av bälte eller rep runt midjan.

Komplement för vandring och jakt i en regnponcho

Eftersom en regnponcho inte kommer täcka 100% av din kropp i alla situationer kan det vara bra att ordna med kompletterande utrustning som skyddar dig. Märker du att någon del av din kropp blir exponerad mot regnet när du använder din regnponcho så har vi lösningen här.

Har du problem med att benen blir blöta så finns det flera alternativ att välja på. Vi rekommenderar att du gör ditt val beroende på vad du utför för aktivitet.

Har du din regnponcho för vandring och får blöta smalben är gaiters (även kallat damasker) det bästa alternativet. Gaiters går fort att ta på och du kommer inte att behöva ta av dig dina vandringskängor. De har en rem under skon för att hålla tätt och oftast en dragkedja så de bara är att svepa runt benet. Ofta slutar gaiters strax under knät vilket ser till att du fortfarande har väldigt god ventilation när du rör på dig.

Ska du använda din regnponcho för jakt där du kommer att spendera en del tid med att sitta på pass kommer byxholkar vara bättre. Byxholkar är lite längre och slutar vanligtvis ganska högt på låret. Sitter du ned kommer ponchon i vissa fall exponera dina ben mer vilket gör ett lite högre alternativ bättre. Ventilationen blir sämre än med ett par gaiters men kommer ändå var luftigare än ett par överdragsbyxor.

Om du använder vandringsstavar finns det möjlighet att du upplever att dina armar blir blöta medans du vandrar. Ett bra tips är att tillverka dina egna “arm-gaiters” genom att klippa av ärmarna på en gammal regnjacka. Finns det resår i ärmarna kan du dra på dem uppochner eller så fäster du ett resår i överkant. Varför ska man inte bara använda den vanliga regnjackan då? Använder du regnponcho för vandring i kombination med den här lösningen kommer du fortfarande slippa överdragsbyxor och ha bättre ventilation. Det är också snabbare att dra på sig.

Skötsel av regnponcho

Det är inte mycket som behöver göras med en regnponcho men en snabb impregnering kommer förlänga livslängden. Många material tappar sin vattenavstötande förmåga efter ett tag och kommer då behöva en behandling. För regnponchos är det smart att använda impregneringsspray eller impregneringsvätska någon gång om året.

Vad innebär vattenpelare?

Vattenpelare är ett mått som visar hur mycket vatten ett material klarar av innan det släpper igenom fukt. Som exempel, en vattenpelare på 3000 mm innebär att materialet klarar av 3000 mm regn per kvadratcentimeter innan det läcker igenom. Med andra ord; ju högre siffra du ser desto bättre.