Tips & Trix

Boka resan själv och spara pengar

Karta, ryggsäck och en kamera

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Skippa charter och boka resan själv för en unikare, roligare och framförallt billigare resa. Det behöver inte vara särskilt krångligt och du kan spara många tusenlappar på några minuters pusslande. Vi älskar att resa billigt eftersom det gör att vi kan resa och uppleva mer. Exakt såhär går vi till väga när vi bokar våra egna resor och ser till så att semesterdagarna tar slut långt före resebudgeten.


Argumentet för charter är att det är smidigt och bekvämt, men får du egentligen ut så mycket extra med tanke på vad du spenderar? I regel så får du se mindre av landets riktiga kultur då i stort sett all charter går direkt till turist områden. Du kommer få en mer unik resupplevelse till ett lägre pris, låter inte det ganska bra? Va inte personen som flyger till andra sidan jorden för att äta svenska köttbullar.

Det finns egentligen bara 3 saker du behöver lösa när du bokar resan själv.

  • Flyg
  • Boende
  • Transfer

Här kommer resetipsen på hur du löser det snabbt, smidigt och hur det blir billgare att boka resan själv än med charter.

Boka flyg själv

Boka resan själv

Undvik spårning

Flygbolagen och jämförelse sajterna spårar dig via cookies så ju längre du letar desto mer drar dom upp priserna. Samma resa kommer förmodligen kosta mer andra gången du klickar på den. Du kan kringå det till viss del genom att rensa historik och cookies i webbläsaren när du bokar resan själv.

Personligen använder jag brave browser när jag bokar flyg, det är en webbläsare som ger dig alternativet att blockera all spårning. Det betyder att flygbolagen inte känner igen dig och priserna stannar kvar på en låg nivå. Nackdelen är att några få sidor kan fungera sämre när du stoppar spårningen. Det här märker du av när du försöker klicka dig vidare från en jämförelse sajt och den inte skickar dig till bokningssidan. När det händer kan du helt enkelt byta till din standard webbläsare eller stänga av det privata läget när du bestämt dig för att boka.
Brave browser kan du ladda ner här: brave.com

Kolla alternativa resmål

Om du har flera resmål du är sugen på är det smart att kolla över vad som är billigast när du vill resa. Med verktyg som Momondos explore funktion kan du lätt hitta de billigaste flyg resorna just nu. Jämförelse sajter som supersavertravel och flygresor.se är också väldigt effektiva för att få fram låga flyg priser när du bestämt dig för vart du vill resa. När du hittat ett bra erbjudande kan det vara värt att kolla direkt på det rekommenderade flygbolagets hemsida om priserna skiljer sig.

Var flexibel med dina resedatum

Exakt samma flygrutt kan variera extremt i pris på bara några dagar. I vårat fall diffade det mellan 599 kr och 2700 kr under samma månad. Med 2 biljetter tur och retur så sparade vi 8404 kr (!) bara på det här. Norwegian har en jättebra funktion på sin webbplats där du kan se pris direkt i en kalender dag för dag för din valda destination. Det finns även bra möjligheter att undersöka olika datum på Momondo.

Res utanför högsäsong

Lägg resan mot slutet av säsongen så brukar det bli lite billigare, lite mindre svettigt och mycket mindre turister att trängas med. Vid stora resmål som exempelvis Rom kommer priserna inte påverkas särskilt mycket. Däremot behöver du inte lägga lika mycket semestertid på att köa och du slipper göra det i 35 graders värme. Vid mindre resmål som exempelvis Montenegro är skillnaden stor. Priser på flyg och boenden är lägre och du slipper enormt mycket turister då kryssningsfartygen är betydligt färre. Nackdelen är att en del turist fokuserade verksamheter stänger som exempelvis moped- och kanotuthyrning.

Köp inga dyra reseförsäkringar

När du bokar resan med betalkort så ingår det försäkring i dom flesta kort. Avboknings skyddet gäller vid sjukdom med läkarintyg, om nära anhörig blir sjuk och extrema händelser som t.ex brand.
Ett bra alternativ kan vara att använda Norwegians kreditkort, då får du reseförsäkring, avbokningsskydd och cashpoints på nästa resa. Kortet är gratis och rätt använt en ren vinst affär.
Låt dig inte luras av flygbolagens försäkringar när du redan har en helt gratis.

Boka boende själv

Boka resan själv

Köp inga dyra reseförsäkringar

När du bokar resan själv har du mycket större utbud av boende. Jämför priser på olika hotellbokningsföretag på Trivago. De samlar priser från airbnb, booking.com, expedia och många fler. Här brukar det löna sig att lägga tid på att läsa omdömen. Anpassa läget på ditt boende efter hur du tänker ta dig runt när du väl är på plats. Betala för läge eller transport? Det kan löna sig i längden att betala lite mer för att slippa kostnader för taxi och buss.

Kolla upp rabattkoder

Signa upp för airbnb med hjälp av en inbjudningslänk så får du 360kr rabatt på att boka boende utan motkrav. Airbnb kan ofta hjälpa dig dra ned på restaurang notan med om du kan tänka dig att fixa frukost själv eller till och med laga några egna måltider!

Dölj historiken här med

Det skadar inte att dölja sin historik om man letar boende flera dagar i rad. Du kan använda brave här med.

Boka transfer själv

Boka resan själv

Fyra alternativ, fyra prisklasser

Det sista som du behöver lösa när du bokar resan själv är transfer och här har du fyra alternativ i fyra olika prisklasser. När du funderar över kostnaderna för transfer bör du också räkna in hur du tänker att ta dig runt när du väl är på plats. En bil som kommer och plockar upp dig kan verka prisvärt men om du blir tvungen att åka taxi hela veckan hade du förmodligen tjänat på en hyrbil.

Kollektivtrafik

Det billigaste alternativet men det innebär oftast en hel del extra slit, släp och svett. Kolla upp rutter innan du åker, oftast är det inga problem att ta sig ifrån flygplatsen till närliggande städer. Ska du hålla dig på samma ställe på din semester är det billigt och smart att välja buss transfer. Planerar du att se dig om mer på din resa är det väl värt att se till så förbindelserna är någorlunda bra. Kollektivt är perfekt om du ska på en weekend i London, modernt och lättillgängligt kan du smidigt ta dig runt. Om din resa däremot är till ett mindre utvecklat land är förbindelserna förmodligen dåliga och information om tider kan vara svåra att hitta online. Ett smidigt ställe att boka internationella buss och tåg biljetter är på Omio. I övrigt är det bästa alternativet för kollektivtrafik att använda Googlemaps.

Förbokad transfer

Näst billigast och förmodligen den lättaste lösningen. Boka på exempelvis gettransfer.com så står det en förare och väntar med en namnskylt på flygplatsen. Du blir släppt på den adress du valt och det funkar ungefär som en billigare variant på taxi. Hur fin bil du får åka i beror på vad du är beredd att betala, du kan boka allt från en renault clio till en helikopter. Priset är fast och du får en uppskattning när du skriver in adressen på hemsidan, sedan kommer förarna att buda på din transfer och du får välja vem som ska plocka upp dig. Nackdelen med det här alternativet är att du måste fortfarande lösa transport på plats om du vill se lite mer av ditt resmål.

Hyrbil

Det här är alternativet som funkar bäst när du vill se mycket på din resa och sevärdheterna är utspridda. Slår du ihop transfer med kostnader för buss och taxi kan hyrbil oftast bli billigare. Att boka hyrbil kan verka dyrt och omständligt när du först kollar på det men det behöver det inte vara. Läser du omdömen på Tripadvisor så är i stort sett varenda hyrbilsfirma ute efter att blåsa turister. Det är inte riktigt fallet, som med mycket annat är det personerna med riktigt dåliga erfarenheter som hörs högst. Visst finns det ruttna hyrbilsfirmor men dom stora internationella firmorna är oftast pålitliga. Se till att förboka din hyrbil då du förmodligen får betala mer än det dubbla om du bokar på plats.

Vi använder oss av Auto europe, priserna är bra och vi hyrde bil en vecka i Kroatien för under 800kr. Håll dig undan dom allra billigaste hyrbilsfirmorna, det är dom som kan vara skumma och sätta dig dig för extra avgifter. Firman som vi använde var Alamo, det fungerade problemfritt och dom gav ett seriöst intryck. Se till att du köper till en heltäckande försäkring och om du köper den hos tredje part, tacka bestämt nej till extra försäkring när du hämtar ut bilen. Det är också viktigt att tänka på att hyrbilsfirman kommer blockera ett belopp på ditt betalkort, så se till att ha det tillgängligt. I vårat fall handlade det om 800 euro, pengar som vi fick tillbaka utan problem efteråt.

Taxi

Det är svårt att se att man nån gång ska tjäna pengar på att ta taxi jämfört med dom andra alternativen. Jag har varit med om att transfer med taxi enkel väg kostar mer än hyrbil i en hel vecka! Det enda som talar för att ta en taxi från flygplatsen till hotellet är att det är extremt enkelt.

Jämför priser mellan dom olika alternativen, fundera på hur mycket du vill se dig om och hur du löser det. Sen kan du ta ett beslut över vad som blir mest ekonomiskt och smidigast för dig.

Om du vill ha fler tips på hur du spar pengar kolla vår artikel om Travel hacking.