Tips & Trix

Coronavirus och resandet – kolla vad som gäller!

Coronavirus resa

Coronaviruset har vi kunnat läsa och höra om konstant de senaste veckorna. Många av oss funderar på om det blir säkert att resa under de närmaste månaderna och om du borde avvakta med att boka dina semesterresor. Under mars och april brukar svenskarna boka sina sommarresor. Borde vi leva som vanligt eller avvakta med resandet tills situationen med coronavirus har stabiliserats?
Det kanske finns ett skydd som hjälper?

Så klart ändrar sig situationen hela tiden medans andra länder kommer med nya rekommendationer och reserestriktioner. Att planera 4 till 6 veckor i framtiden är förmodligen lättare än mer långsiktiga planer. 

Här kommer vi försöka svara så gott vi kan på frågor som gäller coronavirus och resor

Enligt Folkhälsomyndigheten hjälper munskydd inte. Den kan dessutom göra att fler smittas och ge en falsk trygghet. Folkhälsomyndigheten menar att viruset samlas på munskyddet och senare när man tar av det hamnar smittan på händerna vilket kan göra att ännu flera smittas. 

Det går att argumentera för att du kan undvika att sprida smittan från händer till mun. Men all fakta pekar på att människor som bär mask petar mer på sina ansikten och ökar smittrisken. Tvätta händer ofta och bär mask i fall du redan är förkyld. Men friska människor ska inte behöva bära masker. Har du inte tillgång till tvål och vatten kan du sprita händerna istället. 

Resa coronavirus

Ska man resa just nu?

Helt ärligt – just nu är tyvärr inte den bästa tiden att resa till och från många ställen. Utrikesdepartementet avråder just nu från alla icke nödvändiga utlandsresor. Flera länder har stängt sina gränser för turister och många fler har infört reserestriktioner. Europa är just nu epicentrumet av pandemin. Därför vill länder som USA inte släppa in europeiska turister. Situationen ändrar sig konstant så kolla WHOs och UDs hemsidor för vidare information. 

Att resa inrikes kan vara en bättre idé men res inte till de områden som är hårdast drabbade. Folkhälsomyndigheten säger tyvärr inte vilka områden de menar. Man kan tänka sig att Stockholms området och stora städer överlag förmodligen är bäst att undvika just nu. 

Däremot finns det flera, mindre ställen i Sverige man kan åka till på dagsutflykter. Om du väljer att vistas utanför ditt hem kom ihåg att följa FHMs råd – vid hosta, halsont, snuva eller feber stanna hemma tills du har varits symptomfri i två dagar. Tänk på att inte utsätta de som är mest utsatta för fara. 

Om jag redan har bokat resa till ett land som inte är drabbat hårt eller stängt?

Över 24 länder i Europa har stängt eller infört restriktioner för turister. Samtidigt avråder UD från alla icke-nödvändiga utlandsresor fram till 14 april. De stora reseföretagen brukar följa UDs rekommendationer och kommer förmodligen betala tillbaka pengarna. Kontakta din researrangör för att ta reda exakt på vad som gäller. 

Airbnb har släppt ett pressmeddelande och annonserat att på grund av coronavirus pandemin ska befintliga reservationer gjorda före 14 mars 2020 få en full återbetalning. Detta gäller för vistelser och Airbnb-upplevelser med incheckningsdatum 14 april 2020 eller tidigare, och med minst en natt som inträffar mellan 14 mars 2020 och 14 april 2020. Även värdar kan avboka vistelser och bli ersatta utan att det påverkar deras super-host status.

Om din resa är planerad efter 14 april får du vänta och se hur situationen har utvecklats. Invänta de nya råden som kommer från UD. I fall UD ändrar sina rekommendationer och du väljer att inte resa på grund av oro finns tyvärr möjligheten att du inte kommer få dina pengar tillbaka. 

Borde jag vänta med att boka sommarsemester?

Det är svårt att veta hur situationen kommer se ut om några månader. Just nu erbjuder många flyg och resebolag av- och ombokningsregler vid utlandsresor. Om du bokat din resa senast den 31:a mars kan du, utan avgifter, avboka eller omboka din resa. 

Här är vad som gäller för olika bolag:

 • Air France/KLM: Ingen ombokningsavgift på flygresor med avgång till och med 31 maj. 
 • British Airways: Ingen ombokningsavgift på flygresor med avgång till och med 31 maj, samt resor bokade mellan 3 mars och 31 maj
 • Turkish Airlines: Ingen ombokningsavgift på flygresor bokade innan 31 mars
 • SAS: ingen avbokningsavgift för flygresor bokade innan 12 mars. Möjlighet att få en voucher som du kan använda till och med 30 november 2020. 
 • Wizzair:  ingen refund på flygresor som inte är inställda.
 • Ryanair: ingen refund på flygresor som inte är inställda.
 • Apollo: full återbetalning på resor mellan 14 mars och 14 april. 
 • TUI: ingen avgift på av-och ombokning på resor mellan 14 mars och 14 april. 
 • Ving: full återbetalning på resor mellan 14 mars och 14 april. 

För resor under juli och augusti kan resenärer förvänta sig en uppdatering från resebolagen gällande om det är säkert att resa eller inte. Researrangörerna förväntar sig att alla väntar med att boka resor. När den direkta krisen är över kommer de med information och förmodligen incitament så att resebokningarna kommer igång.

Vad ska jag göra om jag just nu befinner mig utomlands?

Det är inte säkert att det finns flygplan som kan ta dig hem just. Många flygbolag arbetar tillsammans med resebyråer för att ta hem de svenskarna som sitter fast utomlands. Många har tyvärr blivit tvungna att stanna på plats tills flygtrafiken återställs. Situationen är svår och osäker för alla och som resenär kommer du behöva att fatta vissa beslut själv. Om du är utomlands ska du hålla kontakten med lokala myndigheter och ambassad. 

Kontakta din resebyrå eller flygbolag för att ta reda på hur just din situation ser ut. 
Kolla även ambassadens reseinformation för rekommendationer. 

Hur funkar reseförsäkring i detta läget?

Tänk på att alla resförsäkringar inte innehåller samma skydd så se till att kolla vad som ingår och gäller för just ditt bolag. Här har vi sammanställt generella regler men det förekommer variationer mellan bolag. Många kredit- och betalkort har reseförsäkringar så du kan vara försäkrad även om du inte aktivt skaffat reseförsäkring.

 • Blir du eller anhörig akut sjuk gäller samma regler som vanligt.
 • Kontakta flygbolag eller resebolag i första hand för ersättning och försäkringsbolag i andra hand.
 • Köpskydd finns om varan du köpt inte levererats, kontakta i första hand flygbolag. Om flygbolaget gått i konkurs kan din försäkring via betalkort eventuellt täcka.
 • UD´s avrådan gäller inte för reseförsäkringarnas avbeställningsskydd.
 • Om du reser trots UD´s avrådan gäller inte reseförsäkringen på plats
 • Det går inte att köpa försäkring till länder där UD avråder för resor.
 • Är du redan på plats täcks kostnader för akut vård.
 • Ingen ersättning om du vill åka hem pga risken för att bli smittad.
 • Ingen ersättning om du sitter i karantän, bara om du faktiskt är sjuk. 
 • Vissa bolag betalar extra ersättning för logi och hemresa vid karantän på hotell. Däremot betalas ingen ersättning för mat eller förlorad inkomst.
 • Stänger resebolaget resmålet ska dom stå för ersättning, inte försäkringsbolaget.
 • Katastrofskydd – gäller om du rest innan UD´s rekommendationer trädde i kraft annars inte.
 • Katastrofskydd – ersätter nödvändiga extrakostnader för omedelbar hemresa om du måste avbryta din utlandsresa, exempelvis pga pandemi vid resmålet. Maxbelopp runt 10000.
 • Evakueringsskydd – gäller när UD rekommenderar svenska medborgare att lämna resmålet och ta sig hem.
 • Evakueringsskydd – Kontakta i första hand resebolaget annars kan du boka hemresa själv och vända dig till försäkringsbolaget.
 • Spara underlag för biljettkostnader osv för att skicka till försäkringsbolaget.

Om du vill ha en lite säkrare semester i Sverige under Corona-utbrottet så har vi skrivit mer om det här.