Tips & Trix

Vad är djurvänlig turism?

Exempel på djurvänlig turism

Djurvänlig turism är ett begrepp som används när man pratar om att agera etiskt och medvetet när man väljer olika former av underhållning där djur är inblandade. Som turist har du en stor kraft som kan bidra till djurens välmående. Tänk på att inte bidra till djurens lidande!

När vi reser vill vi uppleva nya kulturer så mycket som möjligt – prata med människor, besöka sevärdheter och prova mat. Så klart är det också roligt att se djur. De flesta av oss vill inte att djur ska fara illa men har kanske inte en riktig uppfattning på vad som är skadligt för dem. Djurshower och underhållning är rent vinstdrivande. Djuren får leva hela sina liv i fångenskap där de bryts ned med fruktansvärda metoder så att de senare ska lyda order och utföra saker som inte är naturliga för dem. 

För att du ska kunna resa med gott samvete och besöka djurvänliga platser har vi förberett en lista med saker du bör undvika om du vill hjälpa djur. Tänk på att djur inte är underhållning och det som kan kännas roligt för dig förmodligen inte är lika roligt för dem. Det bästa sättet och, enligt oss, även det roligaste är att se djur i det vilda. Där kan du uppleva djur ‘på riktigt’. 

Saker du bör undvika om du vill stödja djurvänlig turism:

Låt blir att fotograferas med vilda djur

Att få en fin Instagram bild med en tiger eller ett lejon kan vara lockande men gå inte med på det. Oftast fångas djuren från det vilda och drogas för att bli lättare att hantera. På såna ställen får djuren inte rätt mat och saknar utrymme för att röra sig fritt. På grund av det blir de ofta sjuka och missbildade. Tänk på att många ställen kan marknadsföra sig som djurvänliga eller ett ‘sanctuary’ utan att gynna djuren alls. Som regel ska du ta att om du får klappa eller ta bilder med djur då är det stället inte djurvänligt. Riktiga fristäder för vilda djur tillåter inte att turister tar på djuren. 

Välj bort elefantridning 

Att se elefanter är så klart mäktigt och elefantridning är en dröm för många. Men sanningen är att elefantridning är en av de grymmaste formerna av djur underhållning. Små elefanter fångas i det vilda eller tas bort från sina mammor och bryts med misshandel ner. Elefanter är vilda djur och är inte gjorda för att leva så nära människor. Att rida på elefanter bör du alltid undvika. Däremot finns det många ställen både i Asien och Afrika där man kan se vilda elefanter. Du kan också besöka en fristad för elefanter eller bli volontär för att stödja deras arbete. Mycker roligare att se djur som faktiskt mår bra!

Elefantridning är inte djurvänlig turism

Köp inte souvenirer som päls, tänder, elefantben osv.

Souvenir gjorda av djur kommer ofta från hotade arter. Undersök noggrant och fråga var sakerna kommer ifrån. Köp aldrig päls, tänder, skal och elefantben – många djur dödas bara för att blir souvenirer. Är du osäker så välj istället textil eller keramik som är ett säkert val. Var även skeptiskt till att köpa traditionella mediciner, speciellt i Asien. Saker som hälsodrycker för att förbättra leverfunktion eller libido piller är gjorda på hotade djurarter som elefanter och noshörningar. Björngalla, som säljs i bland annat Vietnam, kommer från björnar som hålls i fruktansvärda förhållande. Att köpa såna ‘mediciner’ är inte bara grymt men kan också vara potentiell farligt för de som använder det. 

Djurparker är inte djurvänlig turism

Inte alla djurparker är dåliga men var väldigt försiktig innan du bestämmer dig för ett besök. En varningstecken är djur i burar och möjligheter för turister att hantera djuren – till exempel klappa eller ta kort. Ett annat varningstecken är shower där djur är tvungna att uppträda, oftast flera gånger per dag. Seriösa djurparker jobbar med att bevara hotade djurarter. Undersök noggrant innan du bestämmer dig för att besöka en djurpark och se till att det inte finns något form av underhållning där djur måste uppträda.

Gå inte på underhållning med vilda djur 

Kom ihåg att djur är inte underhållning!
Djur underhållning som delfinshower, apor i kläder eller jonglerande björnar är en grym underhållning. Vilda djur misshandlas för att dem ska uppträda för turister. Det beteende är inte naturligt för dem och skadar både deras psykiska och fysiska hälsa. Djur som utnyttjas för underhållning får inte heller den vård och näring de behöver. 
Att simma med delfiner är inte heller okej. Klor skadar deras ögon och små bassänger gör att djuren mår dåligt psykiskt. 

delfinshow är inte djurvänlig turism

Gå inte på cirkus med vilda djur

Både i Sverige och i hela världen hålls tusentals vilda djur i fångenskap där de stannar hela sina liv. I små transportburar får de resa världen runt och får aldrig vila ordentligt eller känna på hur det är att vara fri. För att få dem att lyda order och uppträda används brutala metoder. Att vara inlåst hela livet är skadlig för deras välmående. Det finns flera cirkusar som uppträder i Sverige och andra länder där man inte använder vilda djur som underhållning. Undersök noggrant innan du väljer att gå på cirkus. Det går att göra underhållning utan djur och det är mycket roligare! 

Kolla maten du äter

Var uppmärksam på vad du äter och googla om du är osäker. I vissa delar av Asien serveras mat som kommer från utrotningshotade djur som rekiner och sköldpaddor. Även foie gras som säljs i Europa, framför all Ungern, kommer från djurmisshandel. Gäss och ankor tvångsmatas via en pump som körs ner i halsen på dem. Detta gör att deras lever sväller ungefär tio gånger sin normala storlek och fåglar kan inte gå och andas ordentligt. 

Vad kan man göra när man ser djur som far illa?

Dokumentera alltid det du ser – ta kort eller spela in video. Ditt material kan vara ett värdefullt bevis på djurmisshandel. Du kan höra av dig till lokala myndigheter eller din turistbyrå och informera om det som pågår. Kolla också om det finns en lokal djurskyddsorganisation du kan prata med där kan du få mer information om hur du ska gå tillväga med din anmälning. 

Prata med dina nära och kära och informera dem om hur de kan välja djurvänlig turism. Vi tror att de flesta människorna är goda och det är okunskapen som ligger bakom mycket av världens djurplågeri. Så spread the word!

Djurvänlig turism

Djurvänlig turism på semester?

Att uppleva djur på semester är så klart fantastiskt. Det finns flera sätt du kan se djur i det vilda, där de mår bra – visst blir det mycket roligare för alla?! Här kommer några exempel på hur du kan välja djurvänligt turism och uppleva djur på resan.

Åk hundspann

I svenska fjällen kan du åka hundspann. Du kommer märka ganska tidigt att hundarna älskar det och är ivriga att börja springa. Det finns så klart tid att gosa och ta kort med fina huskies. 

Safari

Där du kan se djur i deras naturliga miljö och i timmar uppskatta deras naturliga beteénde. Oavsett om du väljer Costa Ricas regnskogar eller Nationalparkerna i Afrika kan du beundra otaliga djurarter som apor, elefanter och tigrar. Eller varför inte ett valsafari i Norge? Djurvänlig turism på högsta nivån!

valsafari är djurvänlig turism

Snorkla/dyka

Uppleva det marina livet i deras naturliga miljö. Genom att snorkla eller dyka kan du simma med olika sorters djur. Tänk på att inte komma för nära djuren då de lätt kan bli stressade. Nyfikna delfiner brukar självmant komma till människor. 

Vandring

När du går genom vildmarken kommer du oundvikligen få träffa vilda djur. Beroende på vilken region du väljer för vandringen kan det vara stor variation på djurlivet. Fåglar och behornade djur tillhör de vanligaste. 

Besök räddningscenter

Vill du se djur och samtidigt bidra till en god sak? Då är ett räddningscenter det perfekta stället. Genom att besöka räddningscenter stödjer du deras arbete. Du kan även jobba som volontär och hjälpa till att ta hand om djuren, upplev tacksamhet på riktigt. 

elephant sanctuary är djurvänlig turism

Vill du hjälpa?

Att välja bort underhållning och saker som skadar djur är en stor hjälp i sig. Men vill du hjälpa lite extra kan du besöka World Animal Protection eller Djurens Rätts hemsida och stödja deras arbete. Där kan du även läsa mer om problemen och vad du kan göra för att vara en djurvänlig turist. 

World Animal Protection – är en non-profit internationell organisation som jobbar med djurskydd.
Djurens rätt – är en svensk djurskydd organisation som har funnits sedan 1882.