Tips & Trix

Vågar du smaka på det här? – Spännande maträtter att laga i karantän

maträtter att laga i karantän

Så ingen av oss åker utomlands i sommar. Det kan kännas deprimerande att hålla sig hemma utan att göra något. Men o andra sidan – är det faktiskt ganska coolt. Den nuvarande situationen ger oss mer tid att läsa, titta på filmer och uppenbarligen laga mat! Google Trends är en webbsida som följer vilka sökningar som är populärast just nu. Och matlagning är uppenbarligen en av de saker som alla gör medan de är i karantän. Så vi på Oddhikers tänkte – varför inte!

Genom åren och resorna upptäckte vi många fantastiska rätter. Nu kan det vara en bra tid att närma oss andra kulturer igen genom att försöka återskapa dem hemma. Maträtterna på den här listan kommer från olika delar av världen och olika kulturer men de har en sak gemensam – du kan göra dem hemma själv. Varför inte ägna en kväll i veckan till ett specifikt land? Laga maträtten, få en film inspirerad av kulturen och lyssna på musik?
När allt kommer omkring – mat är det bästa sättet att lära känna ett land.

Vill du upptäcka världen från soffan? Spana in vår guide till virtuella turer!

 Polska pierogi

Vad är det?
Polsk ikonrätt som du hittar överallt från kyrkans insamlingar till restauranger, med en mängd olika fyllningar. Du kan helt enkelt bestämma din egen fyllning. Kött, potatis och även bär kan du hitta i polsk pierogi. Vissa källor från 1600-talet beskriver att pierogi under den eran betraktades som en häftklammer i den polska dieten. För varje högtid skapades en egen speciell typ av pierogi. Receptet nedan beskriver ‘ryska pierogi’ – som de kallas i Polen. Fyllda med potatis, ost och lökblandning. 

 Polska pierogi

Ingredienser:
Deg:
500g mjöl
2,5dl Varm vatten
4 msk olja
salt

Fyllning:
300g Twarog ost (finns på Willys)
1 stor lök
500g kokt potatis
Salt och peppar

Till servering:
Stekt lök

Gör så här:
Deg:

  1. I en stort skål blanda all mjöl, olja, vatten och smaksätt med salt
  2. Knåda blandningen i cirka 10 minuter tills du har en mjuk och elastisk deg
  3. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i 30 minuter

Fyllning: 

  1. Koka potatis, häll av vatten, ånga och mosa i kastrullen
  2. Blanda potatisen med twarog osten
  3. Stek lök tills den blir mjuk och lägg i potatis-ost blandningen. 
  4. Smaksätt med salt och peppar
  1. Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk till en ca 2 mm tjock platta.
  2. Stansa ut ca 5-7 cm stor rundlar
  3. Lägg en tesked fyllning i mitten av varje cirkel. Vik cirkeln i hälften i en halvcirkel och försegla ändarna genom att klämma ihop dem med fingrarna
  4. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka pierogi (några åt gången) tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av.
  5. Toppa med smörstekt lök.

Tysk currywurst

Vad är det?
Tyskland – hem till de bästa korvar i världen. Så om du ska äta korv rekommenderar vi att äta den med tysk stil. Currywurst är en populär snabbmat, oftast serverad med ketchup eller currysås med lite currypulver. Du kan äta pommes eller bröd till den. Den funkar så klart bäst med öl till.

Tysk currywurst

Ingredienser:
2 msk raps eller olivolja
1 lök
Ett paket (390g) krossade tomater
2 msk honung
1 msk curry
1 tsk paprika pulver
4 st bratwurst eller annan korv
Pommes

Gör så här:

  1. Finhacka lök och fräs den i oljan
  2. Blanda ner krossade tomater, honung, curry och paprikapulver. Låt koka på låg värme i 20 minuter. Såsen ska vara ganska tjock. 
  3. Mixa med stavmixer
  4. Stek bratwurst is stekpanna tills den har färg på båda sidorna
  5. Skär korven i ca. 2 cm tjocka bitar
  6. Häll såsen över korven och servera med pommes

mexikansk tacos

Vad är det?
Den finns förmodligen lika många taco recept som det är människor. I Sverige är taco nästan lika populärt som köttbullar men en riktigt mexikansk taco är lite annorlunda.
Ursprunget till tacon är okänt men teorin är att ordet härstammar från silvergruvorna i Mexiko omkring 1700-talet. Vid den tiden hänvisade taco till de små sprängämnen som används för att utvinna malmen i gruvorna. Varför inte testa den riktiga mexicanska tacos nästa fredag?

mexikansk tacos

Ingredienser:
Nötfärs
1 packet små tortillas
Olivolja
Taco krydda
Gräddfill
Guacamole (recept)
Salsa (recept)

Gör så här:

  1. Stek nötfärs i stekpanna
  2. Blanda ner tacokrydda och vatten
  3. Borsta tortillas med olja och stek dem lätt i stekpannan. Bara några sekunder så att de blir varma men inte brända
  4. Lägg lite nötfärs i tortillan
  5. Toppa med gräddfil, salsa och guacamole

Argentinska empanadas

Vad är det?
Empanadas hittar du i flera länder i Sydamerika. Dit kom de från Galicien i Spanien på cirka 1500-talet. Troligen har empanadas och de mycket liknande calzonerna båda ursprung från de arabiska köttfyllda pajerna, samosor.
Empanadas görs genom att fylla deg med fyllning, senare bakar man dem i ugnen. Du kan fylla dina med vad du vill. I detta receptet är de fyllda med nötkött.

Argentinska empanadas

Ingredienser: 
Deg:
6 dl mjöl
75 g smör
1 dl vatten
1 ägg
Salt

Fyllning:
2 msk Olivolja
500g Nötfärs
1 Lök
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
1 paket krossade tomater

Gör så här:
Deg:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i 12 bitar och kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter. 
  4. Fördela färs
  5. Vik över till halvmånar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Pensla med uppvispat ägg och baka i mitten av ugnen i ca 25 min.

Fyllning:

  1. Färs och lök i smör-&rapsolja.
  2. Tillsätt krossade tomater, chilipulver och spiskummin.
  3. Låt sjuda ca 25 min och smaka av med salt. Låt svalna medan du gör pajdegen.

Philadelphia cheesesteak

Vad är det?
En Philly cheesesteak är en smörgås tillverkad av tunt skivade bitar av biff och smält ost i en lång hoagie-rulle. Det är en populär regional snabbmat och har som namnet skvalrar om sina rötter i den amerikanska staden Philadelphia, Pennsylvania. Philadelphia Pat och Harry Olivieri krediteras ofta för att ha uppfunnit smörgåsen genom att servera hackad biff på en italiensk rulle i början av 1930-talet.

Philadelphia cheesesteak

Ingredienser:
200g lövbiff
Cheddarost
Baguette
1 grön paprika
1 lök
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Skiva lök och paprika
  2. Fräs lök i stekpanna någon minut
  3. Lägg till paprika i stekpannan
  4. Skiva lövbiff i avlånga tunna bitar
  5. Stek den i stekpannan bredvid lök och paprika blandningen
  6. När lövbiffen är genomstekt (ca 3-4 min) blanda med lök och paprika blandningen
  7. Dela på mitten (fortfarande i stekpannan)
  8. Lägg ost på varje del och vänta tills den smälter lite
  9. Lägg sen blandningen i baguette och det är färdigt!

Texan brisket

Vad är det?
Letar du efter lite utmaning i köket? Då borde texan brisket vara någonting för dig. Förberedelserna tar några timmar med det är definitivt värt det. Grill brisket är en amerikansk maträtt  populär i Texas. Under slutet av 1800-talet emigrerade många judar, från Tjeckien och Tyskland till Texas. Dessa invandrare tog med sig sitt kök, vilket inkluderade brisket.

Texan brisket

Ingredienser:
700g oxbringa
3 msk paprika pulver
2 msk peppar
2 tsk salt
1 msk chilli pulver
1 tsk spiskummin

Gör så här:

  1. Blanda paprika, peppar, salt, brunt socker, chilipulver och kummin i en skål; gnid kryddblandningen jämnt över ytan på köttstycket. Lägg oxbringan i en stor, återförslutbar plastpåse; kyl i minst 30 minuter men helst över natt.
  2. Tillaga köttet på låg värme, gärna med rökflis under de första två timmarna. Temperaturen i grillen ska vara mellan 100-110°. Köttet är klart när innertemperaturen når 90-93°. Detta tar mellan 10-16 timmar. Du vet att köttet är klart när du kan sticka ner en gaffel i köttet med lätthet.
  3. Låt köttet ligga och vila minst en timme innan servering.

SeswaaBotswansk pulled beef

Vad är det?
Det finns en maträtt som du nästan alltid kan att hitta vid stora evenemang i Botswana. Serverade på allt från bröllop till Botswanas självständighetsfirande. Denna populära maträtt kallas seswaa; kokt och dunkat nötkött. Botswanas nationalrätt skulle normalt tillagas i en traditionell ugn över en öppen vedeld.

Seswaa - Botswansk pulled beef

Ingredienser:
800g högrev
1 lök
3 lagerblad
Salt och peppar
Vatten

Gör så här:

  1.  Värm ugnen till 160 grader.
  2. Skär köttet i stora bitar och lägg sedan i en gryta som är lämplig för långsam tillagning i ugn. 
  3. Tillsätt en hel skalad lök, salt, svartpeppar, vatten och lagerblad. Vattnet ska täcka köttet. Låt koka upp på spisen och täck därefter med lock. 
  4. Ställ in i ugnen i 4 timmar.
  5. Ta bort från ugnen efter 4 timmar och placera på spisen för att koka bort kvarvarande vätska. 
  6. Använd en träsked för att dunka eller mosa köttet, köttet ska falla isär ganska enkelt och kommer att vara strimlat. 
  7. Traditionellt serveras seswaa med pap och gröna grönsaker (t.ex. spenatblad). Du kan även äta den med potatismos

Pap:
4,5 vatten
Salt
2,5 vitt majsmjöl
2 ts smör

Koka upp vattnet och saltet i en stor kastrull. Tillsätt majsmjöl och täck. Sänk värmen till medel-låg och rör om majsmjölet var femte minut medan den kokas. Efter 30 minuters tillsätt smör och rör om tills det smält helt. Stäng av värmen och lägg locket på grytan så att pappen stelnar och svalnar.

Israelisk Shakshuka

Vad är det?
Shakshuka finns i olika former i alla länder runt om Medelhavet och har tillagats i århundraden. Maträtten är troligen av tunisisk eller Yemini-ursprung och namnet tros komma från antingen arabiska eller Berber och betyder “blandning”. Den israeliska versionen (till stor del populariserad av tunisiska judar) involverar vanligtvis ägg som pocheras i kryddig tomatsås, med valfri feta ovanpå.

Israelisk Shakshuka

Ingredienser:
1 lök
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
¼ tsk chilipulver
2 förp krossade tomater
6 ägg
Salt och peppar

Till servering:
Persilja
Koriander
Feta ost
Pitabröd

Gör så här:

  1. Finhacka lök och paprika, fräs sedan i stekpannan 5 min under omrörning
  2. Lägg till pressad vitlök samt resten av kryddorna och fräs nån minut
  3. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar och koka i 15 minuter på låg värme
  4. Gröp ur små hål med sked och knäck ett ägg i varje
  5. Lägg locket på och koka i cirka 8 minuter tills äggen blivit kokta
  6. Toppa med persilja, koriander och fetaost
  7. Servera med pitabröd vid sidan om

Burmesisk Mohinga

Vad är det?
Många resenärer dras till Myanmar för dess vackra tempel, historia och unik kultur. Men det lokala burmesiska köket är inte lika internationellt känt som dess sydostasiatiska grannar. Mohinga är en risnudel och fisksoppa från Myanmar och en viktig del av det burmesiska köket. Det anses av många vara Myanmars nationalrätt. Varje region och stad har sitt eget hemliga recept för Mohinga soppan. Kustregionerna tenderar att ha mer fisk medan Mandalay-området serverar mer av en tjock buljong med en dahl-smak.

Burmesisk Mohinga

Ingredienser:
1 msk olja
1 lök
2 mindre silver lökar
4 vitlöksklyftor
2,5 cm ingäfära
1 stjälk citrongräs
1 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
15 dl vatten
1 dl fisksås
4 msk rissmjöl
450g vit fisk
450g risnudlar

Till servering:
2 kokta ägg
Gräslök eller koriander

Gör så här:

  1. Riv lök och ingefära. Pressa vitlök. Hacka citrongräs
  2. Fräs lök, vitlök, ingefära, citrongräs, chilipulver och gurkmeja i en gryta eller wok
  3. Lägg till vatten, fisksås och hackade silverlökar
  4. Blanda rismjöl med lite kallt vatten och lägg i
  5. Koka på låg värme i 20 min
  6. Skär fisk i bitar och lägg till
  7. Koka ytterligare 10 minuter
  8. Koka risnudlar
  9. Fördela nudlarna i skålar och häll över soppan
  10. Toppa med ägghalvor och gräslök eller koriander 

Thailändsk Pad thai

Vad är det?
Pad thai serveras vanligtvis som gatumat i Thailand och är en välkänd del av landets kök. Även om omrörda stekta risnudlar infördes till Thailand från Kina för flera århundraden sedan, uppfanns troligen pad thai som vi känner den idag i mitten av 1900-talet. Pad Thai innehåller ofta fläsk, kyckling, nötkött och annat kött. Dessa ingredienser anses i själva verket vara en modern variation av denna maträtt. I själva verket består den traditionella maträtten i grunden av torkade räkor och tofu med vissa varianter serverade med färska räkor tillsammans med torkade. Pad Thai följer en thailändsk kulinarisk tradition att använda alla fem smaker som är salt, sur, söt, kryddig och bitter.

Thailändsk Pad thai

Ingredienser:
1 msk olja
250g äggnudlar
300g strimlad kyckling
200g strimlad vitkål
1 strimlad motor
3 dl böngroddar
2 ägg

Sås:
3 msk fisksås
1 msk soyasås
2 msk brunsocker
2 msk tamarindpasta
1 msk Sriracha

Till servering:
1 dl hackade jordnötter
Koriander
Lime

Gör så här:

  1. Koka nudlar
  2. Fräs kyckling, vitkål och morot
  3. Blanda såsen
  4. Lägg såsen i stekpannan och tillsätt böngroddar
  5. Knäck i ägget och stek under omrörning
  6. Lägg till nudlar och rör om
  7. Toppa med hackade jordnötter, koriander och lime

About the author

Dominika

Leave a Comment