Blogg

På äventyr i Norge – Etapp 1: Bilresa i Norge

vägen genom skogen på bilresa i genom norge

äventyr bilresa i Norge

Vaknar i en underbart mjuk säng och inser att det är sista gången jag får uppleva det på ett tag. Dags att byta 100 kvadrat mot en bagagelucka. Idag drar vi igång vår bilresa i Norge och har ungefär 10 timmars körning att se fram emot. Tur att bilen har bekväma säten.

Det här blir ett lite kortare inlägg eftersom det helt enkelt inte händer så mycket när man sitter still 10 timmar på en bilresa genom Norge. Granskog är av någon anledning inte så underhållande eller exotiskt för oss Svenskar. Har du inte läst första delen i vår bloggserie om Nordnorge så kan du läsa om förberedelserna här.

full lastad ford inför bilresa i norge
På något sätt ska vi få plats att sova i den här bilen.. P.S. Arboga kartongen innehåller inte öl, den ligger någon annanstans.

Det mesta av packningen är redan instuvad i bilen, det är bara maten och oss själva som ska klämmas in. För att slippa stanna och köpa mat så har vi som tv-kockarna, lagat i förväg. Hamburgare stekta kvällen innan färdiga med grönsaker och allt inpackade i aluminiumfolie.

Första stoppet blir väldigt romantiskt med en fika bredvid motorvägen på en bensinstation. Stopp nummer två är lite mer lyckat och vi kan faktiskt ta oss ned och bada fötterna i en liten sjö, man hör nästan inte ens motorvägen. Lunchrasten lyckas vi planera in perfekt vid den mysigaste rastplatsen vi kunde hitta. Först var vi riktigt nöjda och sen började jag undra varför man sätter sig bakom buskarna när det finns en toalett på bensinstationen 300 meter bort. Blir ett extra moment med att plugga ur kylen så inte batteriet ska dö varje gång vi stannar. Det ihop med att leta parkering med skugga blir ganska snabbt ett irriterande. 

lunchstopp på bilresa i norge
Den mer lyckade bensträckaren.

Oslos labyrinter

Innan Oslo händer det inte särskilt mycket och du följer bara E6:an. När du närmar dig huvudstaden blir det däremot lite spännande. Vägen in till Oslo går genom ett enormt tunnelsystem. In och ut genom olika tunnlar och de gäller hela tiden att välja rätt fil. Det finns inte heller någon mottagning så du kan glömma Google maps. Istället gäller det att ha koll på den röriga skyltningen, det blir lite jumanji känsla “what year is this?”.

Skyltningen mot Trondheim går samma väg som den mot Stockholm vilket gör det hela lite extra förvirrande. Samtidigt ska du hålla koll så du åker mot rätt riktning. E6 går nämligen både in mot Oslo centrum och norrut mot Trondheim. Som tur är har vi varit här och snurrat runt förut och lyckas på något magiskt sätt hitta rätt på första försöket.

I Oslo får man också ett rejält smakprov på de norska vägtullarna, det kan inte vara så roligt att pendla in och ut ur huvudstaden. Tullarna fortsätter hela vägen och efter ett tag så inser vi att det kommer bli ganska dyrt med en bilresa i Norge.

Runt en timma efter Oslo så delar sig vägen och du slutar att följa E6 och åker istället över på E3:an. E3 följer du fram tills Ulsberg där den övergår tillbaka till E6 som sen tar dig hela vägen till Trondheim. Vägen kantas av älgvarningar och hypen växer men den enda älg vi får se är en smaklös, kromad staty. Känner mig grundlurad. Utöver tunnlarna i Oslo är det väldigt lätt att hitta och mitt enda råd är att förbereda rejält med Spotify listor, annars kommer du snabbt ta död på dina favoritlåtar.

Vart ska man sova på en bilresa i Norge?

Tar oss fram utan incidenter, när vi närmar oss Trondheim är klockan ganska mycket så vi väljer att leta övernattning strax innan staden. Betydligt trevligare att sova i en bil parkerad i naturen än på en parkering mitt i staden.

Efter en snabb titt på kartan svänger vi av mot sjön Benna. Vi når fram och börjar leta efter ett lämpligt ställe att parkera bilen men inser att det är förbjudet att både bada och campa runt Benna. Det får bli en ganska rejäl omväg till grannsjön Ånøjya. Inget vi visste vid den här tidpunkten men det skulle bli ett litet tema det här med att lägga någon timma eller två på att leta nattparkering på vår bilresa i Norge.

Irrar runt en bra stund på grusvägar och besöker flera norska sommarstugor innan vi hittar en liten mossig väg där vi kan köra ner bilen för natten. Läget är inte allt för mysigt och vi kommer inte kunna ta oss ned till vattnet som vi tänkt. Det är väldigt brant och träden växer hela vägen ner till sjökanten. Jag funderar över om det kommer gå att backa upp bilen imorgon bitti. Dominika funderar över om det blir en seriemördare eller en björn som ska överraska oss inatt.

Ompackning och första natten

bäddad bil för övernattning på bilresa i norge
Bäddat och klart!

Första omstuvningen av bilen och vi inser ganska snabbt att vi plockat med väldigt många saker.. På något vänster får det mesta plats i de fällda framsätena. En del av våra tåligare saker får övernatta ute. Hoppas innerligt att ingen kommer förbi och stjäl vår öl, eller att jag lyckas backa över sakerna vi stuvat in under bilen.

Sittandes på kanten till bagageluckan mumsar vi i oss de sista av hamburgarna vi förberett kvällen innan. Inget fel på en kall burgare, blir ungefär som en rejäl smörgås. Myggorna jagar snart in oss i bilen, jag låser och påpekar att larmet går igång om vi öppnar nu. Vi hinner precis dricka upp en öl innan min kära sambo drar igång larmet. Det här kommer bli en lång natt.