Resmål & Guider

På äventyr i Norge – Etapp 2: Trondheims sevärdheter

Trondheims sevärdheter träbyggnaderna i bakkalandet

Idag ska vi spana in Trondheims sevärdheter och ta oss vidare uppåt i Norge. Har du inte läst bloggserien från början hittar du första delen här där vi går igenom förberedelserna. Första etappen på vår resa kan du läsa här.

Sover förvånansvärt bra i bilen trots att solen aldrig går ner här uppe. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara ljust dygnet runt redan här. Genom något form av mirakel så dras inget billarm igång på hela natten. Ibland förvånar hon, min bättre hälft.

Nakenbadande svenskar i Grønneset

Börjar dagen med att packa om bilen och sen försöker vi hitta någonstans att bada. Sjökanten är både brant och igenvuxen där vi spenderat natten så det känns inte som ett särskilt lockande alternativ. Efter lite letande hittar Domi ett lovande ställe på andra sidan Ånøya, friluftsområdet Grønneset.

När vi kommer fram insåg vi ganska snabbt att vi skulle åkt hit direkt och spenderat natten här istället. Parkeringen är helt tom och vi har hela stället för oss själva. Vid parkeringen finns flera rejäla bord, bänkar och toalett. Området fortsätter sen med en stor grön sluttning och du vandrar ner mot sjön på en mysig grusstig. Strax innan stigen tar slut finns det en dricksvattenkran och nere vid vattnet hittar du en strand med en liten brygga mitt på. Sjön är spegelblank och ramas in av klippväggarna. Det slösas ingen tid och snart är vi ute på badbryggan och hoppar i det iskalla vattnet. Perfekt att ha området helt för oss själva så badkläderna kan få vara torra.

Grønneset badplats strax utanför Trondheim och dess sevärdheter

Efter ett uppfriskande nakenbad så går vi tillbaka upp för sluttningen och ordnar lite frukost. Har min första dust med vårt primus gasolkök som inte alls gillar vind. Tillslut så blir det både kokta ägg och efterlängtat kaffe. Enda problemet jag har med Grønneset kommer efter frukost då jag ska fylla på vattentanken. Det blir lite segt att släpa 15 liter vatten hela vägen nerifrån upp till bilen.

Trondheims sevärdheter

När frukosten är avklarad hoppar vi in i bilen och åker de sista 35 minuterna till Trondheim. Planen är att lägga en halvdag här, utforska en av Norges största städer och kolla in Trondheims sevärdheter.

Trondheims sevärdheter – Bakklandet

Letar efter en parkering så nära Bakklandet som möjligt. Efter att ha yrat runt ett tag så löser det sig genom en smyg-parkering vid en stängd tandläkarmottagning. Bakklandet är en av de äldre stadsdelarna och en av de mest ikoniska sevärdheterna i Trondheim. Bakklandet är fyllt med gamla trähus, fik, restauranger och mysiga affärer. Om du ska besöka bara ett ställe i Trondheim så är det här högst upp på listan. Stadsdelen grundades redan på 1600-talet och 1680 brändes den ner av svenskar. Får hoppas att de inte är så långsinta i Trondheim. När du är i Bakklandet se till att besöka Gamle Bybro, byggd 1860 med sina röda portar är den här bron helt klart sevärd. Efter att du korsat bron ta en promenad längs med Nidelva och njut av de färgglada gamla trähusen. 

Trondheims sevärdheter gamle bybro bakklandet

Trondheims sevärdheter – Nidarosdomen

Nidarosdomen är Nordens näst största domkyrka och anses vara Norges viktigaste kyrka. Den mäktiga byggnaden var förr platsen där de Norska kungarna kröntes. Nidarosdomen tog över 230 år att bygga och starten var redan år 1070. Den imponerande fasaden sträcker sig 98 meter högt och är uppförd i en blandning av gotisk och romansk arkitektur. Framsidan är täckt i statyer som huserar i alkover. Kyrkan har totalt 3 stycken torn och ger helt klart ett imponerande intryck. Under 90-talet höll den mest imponerande av Trondheims sevärdheter på att stryka med i vågen av nedbrända kyrkor. Norska black metal band brände ner kyrkor på rad och det fanns planer på att spränga kyrkan. Polisen arresterade basisten i bandet Mayhem, Varg Vikernes. I hans hem hittade de sen 150 kg sprängmedel vilket förmodligen var avsett för planerna att spränga domkyrkan. Norge tog satanism till en helt ny nivå kan man säga. 

Trondheims sevärdheter domkyrkan nidarosdomen

Trondheims sevärdheter – Trampe cykellift

Något som blivit en oväntad turistattraktion i Trondheim är Trampe cykellift. Brubakken i Trondheim ansågs helt enkelt lite för jobbig och 1993 så installerades en cykellift. Den första av sitt slag i världen, säg aldrig att norrmän inte är uppfinningsrika. Den fungerar ungefär som en skidlift, du har kvar vänster fot på cykeln och höger stoppas i draganordningen. Sen trycker du helt enkelt på startknappen. Liften har 2 hastigheter och förmodligen bör du välja nybörjarhastigheten under dina första åk. Se till att hålla benet sträckt, tydligen är det ganska vanligt att turister står på näsan annars. Är du sugen på ett provåk kan du ladda ner appen Trondheim Bysykkel och plocka upp närmaste hyrcykel på Trondheims gator.

Trondheims sevärdheter trampe cykellift

Sevärdheter runt om Trondheim

Ska du spendera lite längre tid i Trondheim bör du överväga att se dig om utanför staden och njuta av naturen. Det finns gott om alternativ så det är bara att välja det som passar dig bäst.

Myskoxe safari

Ta bil eller buss till Oppdal ca 1h 35 min från Trondheim, guiderna plockar upp dig vid centralstationen så kollektivtrafik är ett smidigt alternativ. Turen måste bokas i förtid så tänk på det. Du kommer sen spendera närmare 7h och vandra runt 10 km i Dovrefjell national park. Här lever riktiga urtidsdjur som har sett likadana ut i över 200000 år. Myskoxarna var utrotade i både Norge och Sverige men efter de planterats in från Grönland så lever arten igen i några få nationalparker.

Trondheims sevärdheter myskoxe i dovrefjell nationalpark

Munkholmen

Munkholmen kan bäst beskrivas som en liten ö med mycket historia bakom sig. Från början användes ön för att utföra avrättningar. Den styrande Jarlen gjorde sig av med sina fiender på ön och fäste deras huvuden på pålar mot fjordens mynning. Allt för att avskräcka oönskade besökare. Efter denna lite otrevliga sed så byggdes istället ett kloster på ön där munkarna huserade mellan 1200 och 1600 talet. Klostrets slut utlöstes även det av krigande svenskar. Efter att Sverige belägrat Trondheim så byggdes en fästning på ön. Strax efter kom det fjärde användningsområdet då ön fick tjänstgöra som fängelse. Under andra världskriget blev ön återigen försvarsverk då de ockuperande tyskarna byggde upp luftvärnsartilleri för att skydda sina ubåtar stationerade i Trondheims fjord.
För 80-100 nok så kan du ta en 10 minuters färja ut till Munkholmen.

Trondheims sevärdheter munkholmen

Andra aktiviteter runt Trondheim

Är du sugen på en liten vandring så finns Ladestien lätt tillgänglig. Den 14 km långa leden går längs med Trondheims fjord och bjuder på vacker utsikt. Vill du ta dig an en längre sträcka med mer terräng så finns St. Olavsleden som sträcker sig från Trondheim hela vägen till Sundsvall. Naturligtvis behöver du inte ta dig an hela sträckan på 564 km, om du inte är sugen på en rejäl utmaning. Flera pilgrimsleder går genom eller startar i Trondheim så det finns gott om alternativ att välja på. Ett annat mysigt sätt att njuta av naturen runt Trondheim är att hyra en kajak i staden, ett utmärkt sätt att få uppleva fjorden.

Resan fortsätter

Staden är riktigt mysig och hade det inte varit kolsvart och iskallt halva året hade jag utan problem kunnat tänka mig att bo här. På sommaren är Trondheims sevärdheter helt klart värt ett besök.

Efter stoppet så hoppar vi in i bilen och kör vidare på E6 och efter några kilometer ger sig dom berömda älgarna tillkänna(!), älgvarningarna var inte en myt trots allt. Fortsätter nästan hela vägen till byn Bjerka där vi börjar leta efter någonstans att sova. Det blir 2h på dålig grusväg och idag går det inget vidare att hitta nåt mysigt ställe att parkera för natten. Backar ner för en sluttningar inser att här går inte att stå. Då sitter bilen fast. Får en mindre hjärtattack men tillslut får vi loss vår lilla Ecosport. Det hade inte varit så dumt med fyrhjulsdrift.

Tillslut hamnar vi på en udde med strand kallad för Røssåauren. Jag var ganska säker på att vi var på väg in i en norsk bondes trädgård men vi rullar förbi korna och hittar stranden. Udden är riktigt mysig och vi tänder grillen i duggregnet. Røssåauren erbjuder både toalett, bord och bänkar. Lagom tills vi svalt korven så upptäcker vi att det är tältförbud härute. Tekniskt sett så borde inte en bil räknas som varken tält eller husvagn så vi chansar och står kvar under natten. Får hoppas ingen ilsken bonde kommer och knackar på rutan mitt i natten.

Dagens rutt!

Bloggen fortsätter med etapp 3 genom Norge här!