Resmål & Guider

På äventyr i Norge – Etapp 3: Över polcirkeln mot Bodø

Staty markerar polcirkeln i Norge

Oddhikers käkar våfflor på polcirkeln vid Arctic Circle center. Det blir mer nakenbad och sen pratar vi med den trevligaste färjepersonalen i Norge i Bodø. Förhoppningsvis hoppar vi på rätt färja och hamnar på Værøy.

Har du missat första delen i Norge resan finns den här och här hittar du den föregående etappen.

Vaknar upp frusna och frossan släpper inte förrän kaffet är färdigkokt. Natten var ganska rå och fukten från regnskurarna gjorde det inte bättre. Man sov inte direkt bättre när de lokala ungdomarna bestämde sig för att spinna runt i cirklar på grusparkeringen vi sov på. Packar ihop bilen och jag blir utskrattad när jag gör mina yogaövningar på ett picknickbord. Vad ska man annars göra när backen är blöt?

Idag ska vi ta oss upp till Arctic Circle center för att göra ett stopp vid polcirkeln. Efter det så fortsätter vi upp till Bodø för att ta färjan till dagens slutmål, Værøy. Där väntar resans första vandring #hype!

Tanka smart

Under förmiddagen kan vi konstatera att det är väldigt stora variationer på bensinpriset beroende på var man tankar. Priserna varierar med över 3 kronor litern. När priserna är låga är det billigare än hemma i Sverige så det gäller att passa på. Vi hann tanka för 14 kr/l vilket var betydligt roligare än nästa station. Skyltad med “sista bensinstationen på 90 km” så är de medvetna om att de går att ta betalt och här kostar de istället 17,50 kr/l.

Efter “den sista bensinstationen” så får vi krypa fram i bilkö i ett par timmar då Norrmännen utför ganska omfattande vägarbeten här uppe. Tydligen ska de spränga en väg rakt igenom urberget, går inget vidare fort heller när alla maskiner är sprayade med go sommer och arbetarna på semester.

Lagom efter vi kommit igenom vägarbetet så börjar naturen runt vägen att ändra sig till, för oss, lite mer exotiska miljöer. Istället för den urtråkiga granskogen som vi är vana vid hemma i Sverige så börjar det istället blir mer kargt fjällandskap. Det finns helt klart något speciellt med den vackra och ödsliga naturen.

Ett stopp på polcirkeln

Arctic Circle center är byggt precis vid polcirkeln och visar sig i stort sett vara en stor souvenirbutik med restaurang och en uppstoppad isbjörn. Det finns en hel del fina traditionella norska kläder men priserna är som alltid höga på såna här ställen. Det får bli en norsk våffla med lingonsylt och rømme. Polcirkeln i sig är utmärkt med en rad stenrösen och ett monument som du kan ta spexiga foton vid. Naturen runt om är vacker även om centret i sig inte är särskilt mycket att ha, mer turistfälla än sevärdhet.

Polcirkeln markerad vid arctic circle center
Markering för polcirkeln. Bild: Oddhikers

Har du mer tid att lägga i området bör du passa på att kolla in Svartisen. Detta är Norges näst största glaciär och en del av Saltfjellet-Svartisen nationalpark. Till skillnad från många andra glaciärer så består den inte på grund av låga temperaturer utan de extrema snömängderna som faller här under vintern. Det finns flera mindre glaciärer runt om som faktiskt växer trots den globala uppvärmningen.

Mera nakenbad..

När vi fortsätter resan norrut så börjar vägen efter ett tag att följa en väldigt strid fors. Vi letar reda på en lucka att ställa bilen på och går ned för att beundra spektaklet. Jag blir obeskrivligt sugen på ett bad. Hittar en liten vik där jag förhoppningsvis inte blir bortspolad och slänger av mig kläderna. Det är 8 grader varmt.. I luften. Hoppar i och har aldrig varit med om nåt så kallt, det känns som att hjärnan slutar fungera. Far upp så snabbt jag kan, tvålar in mig och hoppar i igen. Dominika säger något när jag går upp men kylan har tillfälligt tagit bort min förmåga att förstå tal. En glad norrman i husbil far förbi, tutar och vinkar. Vinkar tillbaka, han har väl aldrig sett en svensk rumpa förut.

Fors vid polcirkeln i norge
Forsen strax efter polcirkeln. Bild: Oddhikers

Färja från Bodø till Værøy

Tar oss fram till Bodø där första intrycket är lite lätt kaosartat. Det finns väldigt många filer att välja på och ett gäng olika destinationer. Vissa färjor gör flera stopp och allt känns bara rörigt. Vi ställer oss i vad vi hoppas är rätt kö och går för att leta upp ytterligare information. Istället för personal vid informationsdisken finns bara broschyrer så vi frågar damen i kiosken lite snällt. Hon hänvisar surt till broschyrerna. Läser igenom den dåliga information som finns och kommer fram till att vi kanske är i rätt kö men fortfarande ingen aning om biljett priser. Går tillbaka till bilen och tänker att vi kanske kan fråga personalen vid köerna lite snällt. Frågar vart vi kan köpa biljetter. Svaret blir “Har ni bil? Sätt er i den då.” Någon är tydligen lite lätt trött på turister. Får känslan av att de inte hjälper att prata svenska.

När färjan väl kommer så löser det sig och det går runt killar som tar betalt för biljetter i bilarna. 

Färja från Bodø till Værøy
Färjan mellan Bodø och Værøy. Bild: Oddhikers

Valar och sjösjuka

Färjan känns ganska överprisat med svenska mått mätt men vad ska man göra. Ombord på färjan finns det möjlighet att köpa mat men annars består den mest av stolsrader. Det finns möjlighet att gå ut på det bakre däcket vilket är bra när min kära sambo blir sjösjuk. Vi går tillbaka in och hon ser ganska miserabel ut. När vi sitter där inne rör sig helt plötsligt flera personer mot fönstrena på styrbord sida. Går över för att se vad som händer medans den sjösjuka sitter kvar och tycker livet är hemskt. Hon ångrar sig när jag berättar om valen jag såg kika upp och blåsa ut en fontän innan den dyker igen. Nu känns det att vi är i Nordnorge på riktigt.

Nästa del i bloggserien är nu uppe!