Blogg

På äventyr i Norge – Förberedelser för vandring i Nordnorge

Norska flaggan på ett berg under vandring i Nordnorge

Planen är satt för sommaren 2019. Det kommer bli en road trip på runt 400 mil upp till bergen i Nordnorge där vi ska utforska Lofoten och Senja. Lite nervöst då min längsta road trip hittills är på runt 5-6 timmar och att vandra i berg har jag aldrig gjort förut. Det är min sambo som lurat med mig på det här, hon har tagit sig upp på bergstoppar sen barnsben. Så här sitter vi nu. En väldigt nervös person som vill planera in varje detalj och en, betydligt lugnare person, som tänker att det mesta löser sig. Vandring i Nordnorge, hur svårt kan det vara?

Vandring i Nordnorge – Snabb Q&A

Som en väldigt grön vandrare var det mycket jag var nervös över. Men det mesta visade sig vara i onödan. Här kommer en liten Q&A över några av alla tusen saker som gick genom mitt huvud.

Kommer jag orka vandra i bergen dag efter dag, cardio är inte direkt min grej?

Visst är det jobbigt men det är bara att stanna så ofta som det behövs, bara att ha god tid på sig. Det fina med att vandra i Nordnorge är att solen går aldrig ner så tidspressen finns inte där på samma sätt.

Hur dyrt blir det med bensin i Norge?

Visar sig att bensinpriset i Norge är ungefär som hemma. Större variation bara, ibland över och ibland under. Det visade sig effektivt att tanka så fort vi såg en station med lågt pris, då det kunde variera mellan 13 och 17 kr.

Har jag packat tillräckligt med saker?

Nej jag har packat för mycket. Vi skulle ha prioriterat maten bättre och förenklat det. Samma gäller kläderna, det går åt många par t-shirts och underkläder annars behövs inte mycket.

Kommer jag orka äta samma mat och bo i en bagagelucka i 3 veckor?

Ja, man vänjer sig förvånansvärt fort och det var inga större problem. Det var lite omständligt att flytta runt packningen varje morgon och kväll men vi var riktigt snabba på det mot slutet. Hade inte särskilt ont av att äta samma mat men när vi väl bröt av med något annat var det extra gott.

Hur skiten kommer man känna sig efter några veckor?

Inte alls faktiskt, det finns badmöjligheter hela vägen. Vi tvätta oss i stort sett varje dag, visst var det kallt ibland men det var skönt efter svettiga vandringar.

Hur hemskt kommer det vara att tvingas uträtta sina behov i naturen?

Det är faktiskt ganska olustigt i början men på något sätt vänjer man sig lite vid det här med. Nyckeln är att smyga undan på rätt plats och långt bort så du slipper kolla dig över axeln hela tiden.

Kommer fötterna att hålla och hur mycket skoskav kommer jag få?

Efter skräckhistorier från kompisar var detta det som skrämde mig mest. Det ledde till att jag började pyssla om mina fötter väldigt noga långt innan. Med rätt åtgärder så slipper man problem och jag hade inga skoskav alls. 

Kommer maten verkligen att räcka?

Det mesta av maten räckte och en hel del fanns kvar när vi kom hem. Andra saker fick vi fylla på men det enda som blev dyrt var chokladen. Godis och alkohol är de två sakerna du absolut inte vill handla i Norge.

Vi hade några nätter på Airbnb planerade för att kunna tvätta kläder osv, kommer stugbudgetten att spricka?

Nej det klarade sig ungefär som vi tänkt. Det blev en natt i Lofoten och 3 nätter i Senja. Priserna i Senja är betydligt lägre och det blev bara en oplanerad natt efter ett skyfall. Det här med oplanerade nätter är bra att räkna in, något kommer förmodligen hända.

Hur löser det sig med ställen att sova på / parkeringsplatser?

I Lofoten är det faktiskt väldigt ont om ställen att parkera, särskilt nära samhällen. Lite mer avlägset så brukar det gå att hitta luckor längs med vägen eller nån oanvänd liten skogsväg där man kan stå övernatt. Se till att ha tid på dig för att leta. I Senja är det betydligt lättare då antalet turister inte går att jämföra. Ska du tälta så är det lättare att hitta ytor men tänk på att inte inkräkta på någons tomt. Invånarna är trötta på turister som det är.

Vandring i Nordnorge – Rutt och tidsplan

Resrutt

Om du är osäker på vad du vill se när du ska planera din vandring i Nordnorge så är Instagram och Pinterest två bra källor för inspiration. Leta reda på de vackraste utsikterna du kan hitta. Sen tar du fram dom i Google maps och planerar upp din resrutt. Undersök hur du tar dig till dina resmål och se till att vandringsledens svårighet matchar din förmåga. Med lite gediget googlande går det att hitta en hel del kartor och startpunkter. Varför inte kolla in visitnorway.se?

Första steget blir naturligtvis att fastställa rutten och tidsplanen. Så fort som möjligt ska vi upp till Trondheim och därifrån till Bodø. I Bodø blir det direkt färja till Værøy där vi ger oss på vår första vandring i Nordnorge. I och med att vandringarna börjar drar vi också ned på tempot. När Værøy är utforskat går färjan till Reine. I Lofoten är det flera vandringar planerade och vi kommer sakta ta oss i östlig riktning.

När Lofotens bergstoppar är besegrade tar vi oss ytterligare norrut mot Senja där det är fler vandringar inplanerade. Här vänder resan hem mot Sverige. För att få se mer natur lägger vi rutten tillbaka genom Abisko och sedan Kiruna. Utanför Kiruna blir det ett stopp på Nutti Sami Siida för samisk kultur och renklappning. Slutettapen går längs med Bottniska viken och viker av inåt land vid Gävle. Här börjar tråk-terrängen som fortsätter hela vägen hem till Lidköping.

Tidsplan

Prioritet nummer ett när det kommer till tidsplaneringen är att inte behöva stressa. Finns få saker som kan förstöra en resa så fort och vi vill inte tvingas hoppa över något. Det är ju en bra bit att åka för att kunna vandra i Nordnorge. Ingen vill åka hem med en känsla av ånger. Dessutom måste finnas rum för vilodagar och extra avstickare, man vet aldrig när något roligt äventyr dyker upp.

Totalt planerar vi in att ha 3-4 veckor på oss. Att komma till Værøy tar ungefär 3 dagar, där blir det 1 dags vandring och dag 5 går färjan till Reine. I Lofoten räknar vi med strax över en vecka. Det går en dag på att komma till Senja från Lofoten och där finns en vecka till inplanerad. Vägen hem kommer ungefär som vägen upp att ta 3 dagar. Allt som allt blir det 23 dagar och då är tiden i Lofoten och Senja rejält tilltagen.

Vandring i Nordnorge – Mat, Packning och andra förberedelser

Eftersom vi reser på en strikt budget och Norge inte direkt är känt för att vara billigt så kommer vi laga all mat själva. Maten kommer också inhandlas hemma i Sverige och ska räcka hela vägen. Här uppkommer några konflikter då min resepartner tror att kostcirkeln består av riskakor, nudlar och choklad. Jag däremot är ganska säker på att jag kommer få ett blodsockerfall, ramla ner från en bergstopp och dö om vi följer den dieten. Det slutar med att jag får som jag vill och vi lämnar ICA med den fullaste kundvagnen jag sett.

Mat

Vi handlade allt möjligt men såhär i efterhand så var en hel del onödigt. Maten som funkade bra och jag rekommenderar är: Knäckebröd och tubost. Ägg. Tonfisk. Energibars. Nescafe. Mjukt bröd, jordnötssmör och banan. Ris, bönor och krossade tomater. Knorrs pasta snack pot. Och glöm för guds skull inte ett enormt lager med choklad för att hålla flickvänner lugna. Den norska sockerskatten är inte att leka med. Mjukt bröd och banan kommer naturligtvis behöva fyllas på under resan men det blir inga stora pengar. Knäckebröd, tubost, energibars, tonfisk och färdigkokta ägg är smidigt att plocka med upp i bergen. Överlag så var saker som står sig länge och inte behöver kylning det allra bästa på vår vandring i Nordnorge.

Utrustning

För matlagning hade vi med oss en 15 liters vattendunk, 12 volts kyl, 12 volts vattenkokare, grill och stormkök.

Kylen var till stor del mer krångel än vad den var till nytta och många av sakerna som kräver kylning blev inte använda särskilt ofta. Dessutom var vi tvungna att dra ut den så fort bilen inte var igång vilket såg till att maten blev dålig snabbt när vi var på vandring. Grillen var också den överflödig och blev använd en gång. Det kan bero på att modellen var ganska osmidig. Oavsett så tar den mycket utrymme särskilt ihop med kol.

Vattenkokaren var guld värd, super smidigt om man vill koka vatten till kaffet samtidigt som äggen kokar på stormköket. Du kan också ordna kaffe samtidigt som du åker eller koka vatten till snack pots snabbt och smidigt. Stormköket vi använde saknade vindskydd och ville inte samarbeta när det blåste. En dag gick det en halv paket med tändstickor för att få bönor och ris kokat. Nästa gång blir det definitivt ett vindskydd till stormköket.

Övernattning

Vi plockade med tält, sovsäckar och liggunderlag ifall vi kände för att sova på bergstoppar men annars var planen att mestadels sova i bilen. Jag hade monterat bort sittdynorna i bak på bilen och fält sätena. Där hade vi sen slängt in en madrass, täcken och kuddar som packningen låg på under dagen. Nattetid stuvade vi om packningen till framsätena. På vår lilla Ford Ecosport fick vi då precis plats att sova raklånga. Som tur är så är ingen av oss särskilt långa. Med mina 172 cm var det precis att jag kunde sträcka ut mig. Där sov vi betydligt bekvämare än vad som hade varit möjligt med tält.

Bortmontering av baksäte inför vandring i Nordnorge

Övrig packning

Eftersom vi räknat med att både kunna sova i bil och på berg så plockade vi med två sorters ryggsäckar. En större på 65 liter där tält, sovsäck och mat skulle få plats. Den andra var en mindre variant för dagsturer där det räckte att släpa på vatten och mat. Vad gäller kläder så fick vi packa för dagstemperaturer mellan 8 och 25 grader, vädret i Nordnorge svänger snabbt. Glöm inte ordentliga regnkläder, vi hade tur men det är ganska mycket nederbörd i Lofoten. Se också till att ha riktigt bra vandringskängor, det är det absolut viktigaste du kommer att ha med dig. I övrigt är det smidigt att ta med tvål och diskmedel som funkar i saltvatten. Funderar du mer på vad du ska plocka med dig på vandringsturer kan du kolla in våra artiklar om packning för dagsturer och flerdagarsvandring.

Lasta bilen

För att få med oss allting så hade vi en takbox (som förmodligen är äldre än mig). Där åkte alla kläder i de stora ryggsäckarna, grill och kol. Kylen bodde på golvet i baksätet och mycket av maten gick in under det justerbara golvet i bagaget. Som de flesta andra så packade vi för mycket grejer och i efterhand var det mycket som vi klarat oss utan. Tänk på att hålla nere packning så mycket du kan och låt inte din sambo övertala dig till att vi måste ha med longboard och inlines. Nej de blev inte använt. Förutom det så försök att utnyttja varenda skrymsle i bilen. Lägg saker du ska använda oftare lättåtkomligt, ju mindre saker du får flytta runt desto lyckligare kommer du att vara.

Så fort som möjligt kommer vi slänga upp del två i Norge äventyret, där vi faktiskt startar det. Häng med!