Tips & Trix

Semester i Sverige under Corona – Så reser du säkrare

stuga vid kusten semester i sverige

Sitter du också hemma och undrar frustrerat vad du ska ta dig till när sommarens semesterplaner blivit inställda pga Corona pandemin? Initialt är det lätt att låta sig frysas och deppa ihop. Men låt inte det här stoppa dig, fokuserar istället på vad du faktiskt kan göra. Satsa på semester i Sverige och res på hemmaplan. Se det här som en utmärkt möjlighet att utforska något nytt. Eller varför inte passa på att lära dig nya saker och prova nya reseformer. Fråga dig om det inte finns natur i Sverige du alltid velat se.

Det finns riktigt bra alternativ du kan njuta av på hemmaplan. Utan att utsätta dig själv och andra för risk. Naturligtvis förutsätter det att du följer rådande karantän restriktioner. Sitter du i karantän och är fast i hemmet kan du istället passa på att kolla in utbudet av virtuella turer som finns online. Tänk på att statens regler och rekommendationer kan ändras beroende på hur Coronan utvecklas. Vi uppmanar ingen att bryta mot rådande lagar.
Här kommer du få tips och ideér på sätt du kan få uppleva naturen och nya äventyr i Corona tider.

Åk på semester i Sverige.. och undvik människor

Det första du behöver tänka på under din svenska corona-semester är att ditt resmål ska vara lite avsides. Tänk dig platser där du inte behöver trängas med andra turister. Då kommer du snabbt kunna räkna bort saker som museum och trånga husvagnscampingar. Och ska vi vara ärliga som tror jag de flesta som läser det här inte är så lockade av tanken på en överfull campingplats. Istället får du fokusera på naturupplevelser och ju mer avlägset det är desto bättre. Ensam på en bergstopp finns det ingen som kan smitta dig. Inte heller på en avlägsen ö i skärgården är det någon större risk.

Använd dig av självkarantän innan resan

Bland det viktigaste att tänka på innan du ger dig av är att du och din eventuella respartner är helt symptomfria. Se till att sätta er i en själv karantän i minst en vecka innan ni ger er av. Träffa ingen du inte ska resa med och vid minsta symptom bör du ställa in planerna. Blir du sjuk på en avlägsen plats går det inte att räkna med att få vård när Corona tynger de statliga resurserna.

När du väl är på resande fot tänk dig för ordentligt och undvik alla former av folksamlingar. Ska du tanka bilen gör det på en obemannad station och sprita händerna omedelbart efteråt. Packa helst med mat hemifrån och ska du vara borta länge håll besöken i mataffärerna till ett minimum. Besök inga restauranger och använd alternativ med drive-in eller avhämtning i nödfall. Behöver du skaffa någon form av ny utrustning ska du beställa den online innan du ger dig av, gärna med hemleverans. Tänk på att det i stort sett inte går att sprita och tvätta händerna för mycket när Corona härjar. Så fort du tagit i något okända människor kan ha pillat på, sprita händerna. Hotell är också det något som ska undvikas, lös istället sovplatser på annat sätt exempelvis med tält.

Hur ska du ta dig till ditt resmål i Corona tider?

Som tidigare nämnts så måste folksamlingar undvikas. Det utesluter omedelbart transportmedel som bussar och tåg. Alla former av kollektivtrafik kommer leda till att du andas samma luft som okända personer. Ska du ta dig till öar bör du också hoppa över färjor och turbåtar. Satsa istället på att hyra en kajak eller varför inte skaffa egen båt. Du får helt enkelt se till att kunna transportera dig själv och anpassa ditt semestermål i Sverige därefter.

Bilsemester

bil på väg semester i sverige

Det är aldrig fel med en roadtrip och ska du en längre sträcka så är bilen alltid ett smidigt alternativ. Det är lätt att plocka med sig mat här och använder du takbox finns det gott om packutrymme. Känner du att du behöver kylutrymme så finns det väldigt smidiga kylboxar som går på 12 volts uttag. Plocka med ett stormkök och en vattendunk så har du ditt kök. Se till att planera hur du ska spendera nätterna. Plocka med ett tält och slå upp det i naturen.

Ett annat alternativ om du har bra utrymme i bilen kan vara att sova i bagageutrymmet. Det här är betydligt bekvämare än det låter. Fäll baksäten och släng in en madrass så kommer du sova bekvämare än i tält. Se till att ha myggnät till rutorna så du kan släppa in lite luft under nätterna utan att bli uppäten. Du kan nå i stort sett vilket hörn av Sverige du vill under din semester med bil, de enda undantagen blir då öar som saknar bro.

Vart ska du bilsemestra i sommar?

Varför inte ta bilen upp till Lapporten, njuta av utsikten och vandra i Abisko nationalpark? Nationalparken sträcker sig över 7700 hektar så det är ingen brist på ställen att utforska. Se till att läsa på innan så du har en plan över vart du vill vandra. Det kan fungera bra både för nybörjare och veteraner om du anpassar dina planer. Stanna med bilen på utvalda sevärdheter om du är ny, utforska området och åk vidare. Är du avancerad så packa vandringsryggsäcken och ge dig ut i Abiskos vildmark. Se bara till att packa ordentligt med myggmedel.

Cykelsemester

cykel vid solnedgång semester i sverige

Om cykling är ditt stora fritidsnöje och alla sommar loppen blivit inställda kanske du istället ska börja planera en cykelsemester. Beställ hem rejäla cykelväskor, ryggsäck och ett tält så har du en bra början. Satsa på att campa i naturen och hoppas på bra väder. Om turen inte är på din sida och du behöver en natt under tak så undersök vilka åtgärder hotellen infört. Stora hotellkedjor som exempelvis Scandic har bland annat infört extra stärkta städrutiner under utbrottet.

Se till att ha en realistisk tidsplan och räkna in mer tid för pauser än du tror behövs. Du vill inte behöva stressa förbi oväntade sevärdheter. Här i ligger också begränsningen i en cykelsemester. Mer tid kommer behövas om du tänker ta dig långt bort. En stor del av charmen med en semester i Sverige på cykel är helt klart att du ofta kan ta dig till ditt mål på natursköna småvägar. Många helt fria från bilar.

Vart ska du cykelsemestra i sommar?

Det finns massvis med fina leder men en av dom bästa är Kattegattleden. Cykelleden sträcker sig från Helsingborg i söder till Göteborg på västkusten. Utsedd till Europas bästa 2018 sträcker den sig 390 km. Som tur är är den uppdelade i 8 olika etapper så du kan börja vid sträckan som passar dig bäst. Oavsett var du väljer att börja så kommer du i stort sett hela sträckan att få njuta av den vackra havsutsikten. Låter det intressant så kan du läsa mer på Kattegattledens hemsida.

Båtsemester

båtsemester i sverige

Det här är ett perfekt år att sjösätta båten som blivit försummad ett par säsonger. Är du ny för sjölivet så kommer du upptäcka att det är ett av de bästa sätten att semestra i Sverige. Ute i skärgården kan du lätt hitta din “egna” lilla ö fri från Corona. Och det finns mycket att välja på när du semestrar i Sverige med båt, vi har flest sjöar i hela Europa. Precis som med camping är det smartast att hålla sig borta från gästhamnar där du kommer få trängas med andra båtar. Tänk på att det krävs en del kunskap för att ge sig ut i en båt. Som nybörjare bör du hålla dig nära land och se till att ha koll på sjörapporten. Som regel kan du tänka dig att ju mindre båt och ju långsammare den går desto lättare blir det. Börja med en mindre motorbåt. Segelbåtar blir genast tio gånger mer att lära sig.

Om du blir avskräckt av priset så tänk på att andrahandsvärdet står sig mycket bättre för båtar än bilar. Om det inte är din grej kan du förmodligen bli av med den igen utan att förlora särskilt mycket. När du köper båt, prioritera en väl fungerande motor. Det är det dyraste att laga och du vill inte bli sittande i en storm utan att kunna ta dig därifrån. Nackdelen här är helt klart att om du är ny inför båtlivet kommer du inte kunna ta dig särskilt långt. Däremot kan det bli en härlig upplevelse att semestra i din lokala skärgård samtidigt som du lär dig en ny färdighet. Är du erfaren kan du ta dig hur långt du vill. Kanske till och med ett av de få sätten du kan smita ut ur Sverige just nu.

Vart ska du båtsemestra i sommar?

Om du inte gjort det än så ta den klassiska turen genom Göta kanal. Kanalen sträcker sig 190 km från Sjötorp i Vänern ända till Östersjön där den mynnar ut i Slätbaken. Du kommer få ta dig an 58 slussar på den här semestern genom Sverige. Förbered dig ordentligt och testa din relation i det ökända skilsmässodiket. Om det här inte räcker för dig så kan du ta dig hela vägen kust till kust om du fortsätter genom trollhätte kanal, den totala sträckan blir då 390 km. Mer info om Göta kanal hittar du här på deras hemsida.

Husbils- eller Husvagnssemester

husbil vid vatten semester i sverige

Här finns ungefär samma möjligheter som på en bilsemester. Du kan lätt ta dig långt och mat är inget problem. Skillnaden ligger främst i bekvämlighet och framkomlighet. Här behövs inga tält eller stormkök. Allt finns med i vagnen så gillar du bekvämlighet är det ett av dom bästa alternativen för dig på en semester i Sverige.

Problemet ligger istället i framkomlighet. Om du inte använder dig av traditionella husvagnscampingar kan det vara svårt att hitta lämpliga platser. Det kan också vara svårt att komma åt laddningsmöjligheter för husvagnen så väl som att tömma latrintanken. Eventuellt kan du lösa det genom avsides naturcampingar med få gäster. Annars får du använda dig av Lofoten taktiken för parkeringar. Där är vägen ofta kantad av mindre husbilar. Det finns alltid någon mindre lucka eller oreglerad parkering där du kan backa upp mindre husbilar eller husvagnar. Naturligtvis kan det leda till en hel del letande för att hitta en lämplig plats som är tillräckligt stor. Hjälp med parkering kan du få på webbsidan park4night.

Vart ska du husbilssemestra i sommar?

Ägna sommarens semester till att utforska Höga Kusten. Leta upp en glesbefolkad naturcamping sen är det bara att börja utforska den vackra natur. Höga kusten har sedan år 2000 varit klassat som ett världsarv på grund av sin unika miljö. Det har blivit ett allt mer populärt turistmål så sök dig mot vandringslederna och försök att undvika att trängas.

Vad mer finns det att göra på en semester i Sverige?

Oavsett hur du tar dig runt så kan det här vara en perfekt sommar att ta sig an en ny typ av aktivitet. Då pratar vi om olika sätt att uppleva naturen och aktivera sig utomhus. Det finns alternativ för alla, med olika grad av utmaning. Bland de lättare så kan du ge dig ut på en dagsvandring på platt mark eller hyra en kajak. Vill du ha lite mer utmaning så stannar du över natt.

Lite mer krävande utmaningar kan du finna i hiking uppför bergstoppar eller varför inte prova på någon form av klättring. Vill du ge dig på lite bouldering så är allt du behöver en tjock madrass, klättringsskor och lite talk. Om hiking eller vandring är det du faller för så är det viktigaste att lösa ett par bra kängor. Cykling finns också i alla svårighetsgrader, allt från landsvägs cykling till tuff downhill i skidbackarna. Söker du nya utmaningar så varför inte beställa hem en surfingbräda och en våtdräkt? Det finns oändligt med alternativ om du ska på semester i Sverige och gör du det på rätt sätt så slipper du bli så hårt påverkad av den pågående Corona-pandemin.