Efter en lång, utmattande dag på vandringslederna så är det inte särskilt lockande att sätta sig och blåsa upp ett liggunderlag. Visst vore det trevligt om det kunde sköta sig självt? Som tur är så är det faktiskt helt möjligt. Med ett bra självuppblåsande liggunderlag försvinner hela problemet och kvällarna i naturen blir betydligt lättare. I den här artikeln kommer vi gå igenom våra toppval bland de självuppblåsande liggunderlagen. Vi kommer också gå igenom för- och nackdelar samt när de lämpar sig att använda dem.
Snabb topp 3
1 – Sea to Summit Comfort Plus SI

2 – Thermarest Trail Lite Sleeping Pad

3 – Fjällmark
Trail Lite

Totalt så har vi valt ut 6 stycken självuppblåsande liggunderlag som passar för olika typer av friluftsäventyr så väl som budgetar. Nedan så kommer vi gå in lite mer på detaljnivå och vad de olika madrasserna lämpar sig för. När du gör ditt val så är det bra att tänka på följande:
- Tjocklek – Sover du på sidan välj ett tjockare alternativ.
- R-värde – Visar hur bra liggunderlaget isolerar, högre värde klarar lägre temperatur.
- Vikt & Packstorlek – På långa vandringar ska utrustningen vara smidig att bära.
De bästa självuppblåsande liggunderlagen
1 – Sea to Summit Comfort Plus SI
Bästa självuppblåsande liggunderlag

Tjocklek: | 8 cm |
Vikt: | 970g |
Packmått: | 26 x 19 cm |
R-värde: | 4,1 |
Mått och vikt gäller storlek Regular.*
Sea to Summits Comfort Plus SI är ett oerhörd bra självuppblåsande liggunderlag för dig som värderar komfort i naturen. Det kommer också passa för dig som vill ha möjligheten att kunna sova varmt även när temperaturen går under nollan. Det är hela 8 cm tjockt och i kombination med den smarta skumkonstruktionen så är det utmärkt för sidosovare. Dessutom så är det väldigt tyst. Däremot så är det inte helt perfekt, vikten är lite i överkant för vad du kommer vilja bära under längre sträckor. Men å andra sidan så ska man inte kolla på självuppblåsande modeller om man vill ha ett ultralätt liggunderlag. Liggunderlaget finns, utöver standard mumieformen, även i extra breda och/eller rektangulära modeller, så det finns gott om valmöjligheter. Enligt oss är det här toppvalet och har du utrymme för lite extra vikt så kommer du vara riktigt nöjd med Comfort Plus SI.


2 – Thermarest Trail Lite Sleeping Pad
Prisvärt självuppblåsande liggunderlag

Tjocklek: | 3,8 cm |
Vikt: | 740g |
Packmått: | 28 x 20 cm |
R-värde: | 3,2 |
Mått och vikt gäller storlek Regular.*
Trail lite är ett utmärkt självuppblåsande liggunderlag från Therm-A-Rest med en lite lägre prislapp än vårt toppval. Likt Comfort Plus SI så ger skumkonstruktionen både bra komfort och värme. Det är dessutom lättare än toppvalet men det har istället bara halva tjockleken. Trail Lite kommer prestera bra för dig som är bekväm med att sova på rygg eller mage och vill ha mycket för pengarna. Isoleringsmässigt så kommer det hålla för 3 säsonger och kunna hantera temperaturer nära noll bra. Det finns inga direkt större svagheter att klaga på här. Packmässigt så är det ganska genomsnittligt för en självuppblåsande modell och det är tyst att sova på. Man kan kalla det lite av en ”jack of all trades” som klarar av det mesta på ett bra sätt.


3 – Fjällmark Trail Lite
Bra och billigt

Tjocklek: | 3,8 cm |
Vikt: | 860g |
Packmått: | 52 x 14 cm |
R-värde: | 4,6 |
Mått och vikt gäller storlek Regular.*
Fjällmark tillverkar, precis som Therm-A-Rest, ett självuppblåsande liggunderlag som går under namnet Trail Lite. De två har mer gemensamt än bara namnet då de är exakt lika tjocka och dessutom väldigt prisvärda. Fjällmarks har faktiskt ett ännu lägre pris och det är med råga det billigaste alternativet på vår topplista. Dessutom har det ett väldigt imponerande r-värde som kommer hålla värmen tillräckligt bra för minusgrader. Så vad är då haken med det låga priset? Trail Lite är ganska tung för sin tjocklek men dess största svaghet är packstorleken. Även ihoprullat så landar bredden på hela 52 cm vilket innebär att du med största säkerhet får spänna det utanpå ryggsäcken. Med det sagt så får du onekligen valuta för pengarna här och det är ett väldigt bra självuppblåsande liggunderlag.

4 – Sea to Summit Airmat Ultralight S.I
Självuppblåsande lättvikts liggunderlag

Tjocklek: | 2,5 cm |
Vikt: | 550g |
Packmått: | 26 x 13 cm |
R-värde: | 2,6 |
Mått och vikt gäller storlek Regular.*
Ultralight S.I är även det ett budgetvänligt självuppblåsande liggunderlag. Det tillverkas, precis som Comfort Plus, av Sea to Summit och har samma smarta, tysta konstruktion. Dessutom har liggunderlaget en väldigt låg vikt när det kommer till självuppblåsande modeller och är i stort sett i klass med uppblåsbara. Däremot så är det ett ganska tunt, komforten är visserligen ett solklart steg upp från cellplast liggunderlag men du kommer definitivt inte kunna sova bekvämt på sidan. Fördelen med en lite tunnare modell är att skumkonstruktionen inte blir så stor. Därför så tar det inte upp särskilt mycket plats i packningen och blir lätt att bära med sig. Hållbarheten är bra och du kommer inte behöva tänka på att vara överdrivet försiktig. Sover du på rygg och vill ha ett lättburet självuppblåsande liggunderlag så kommer Ultralight S.I vara ett perfekt val.


5 – Exped Megamat 10 LXW
Självuppblåsande budget liggunderlag

Tjocklek: | 10 cm |
Vikt: | 2600 g |
Packmått: | 79 x 25 cm |
R-värde: | 8,1 |
Mått och vikt gäller storlek Regular.*
LXW står för Large Extra Wide och det här är lyxmodellen bland de självuppblåsande liggunderlagen. Expeds Megamat är så tjockt och bekvämt att du kommer kunna använda det som en gästmadrass hemma. Det kommer vara utmärkt för dig som slår upp tältet nära bilen och vill sova varmt. R-värdet är skyhögt och det kommer klara av att isolera dig i extrem kyla. Svagheterna är vikten och packstorleken. Med en bredd på nästan 80 cm och en vikt en bra bit över 2 kilo så är Megamat helt enkelt inget som du bär med dig längre sträckor. Exped har inte heller haft det i åtanke när de designade Megamat. Den är till för att sova bekvämt i bilen eller nära den och här presterar också det självuppblåsande liggunderlaget utmärkt.


Köpguide till självuppblåsande liggunderlag
För att kunna jämföra ordentligt och se vilket självuppblåsande liggunderlag som kommer passa dig så är det naturligtvis bra att veta vad du ska titta på. De tre stora sakerna att ha i åtanke är ungefär samma hos alla typer av liggunderlag: sovkomfort, bärvänlighet och isolerförmåga.
Sovkomfort
Liggunderlagets tjocklek är oftast det som har störst påverkan på hur bekvämt det blir att sova på. Som vi tidigare nämnt så kommer det definitivt att vara värt att investera i ett lite tjockare liggunderlag om du sover på sidan. Liggunderlagets bredd och längd är också värt att titta på. Naturligtvis så vill du inte ha ett liggunderlag som är för kort men det är även viktigt att kolla på bredden. Rör du dig mycket när du sover så kan det vara värt att välja en lite tyngre, rektangulär modell som ger dig extra bredd. När det kommer till bredden får du dock ha tältets storlek i åtanke. Sover ni 3 personer i ett kompakt 3-manna tält så är det inte säkert att det går att få plats med extra breda liggunderlag.
Hur liggunderlagets celler är konstruerade är också något som påverkar hur luften fördelas och därmed komforten. Har du lätt för att vakna av ljud så kan det även vara värt att leta reda på en madrass som är tyst. Vissa yttermaterial knakar helt enkelt mer än andra. Det här är naturligtvis svårt att veta i förväg men det är därför du har den här guiden.
Bärvänlighet
Det här är ganska enkelt – kolla på packmåtten och vikten. Du vill naturligtvis bära så lätt packning som möjligt. Helst så ska dessutom all packning få plats inuti ryggsäcken så du slipper fästa utrustning utvändigt. Du får bättre balans i packningen och det håller sig torrt om det kommer en regnskur. Tyvärr så tar självuppblåsande liggunderlag upp mer plats och är dessutom generellt tyngre än en uppblåsbar modell. Det är helt enkelt priset man får betala för att slippa den manuella uppblåsningen.
Isolerförmåga och r-värde
Liggunderlaget spelar en stor roll när det kommer till att hålla värmen på nätterna. Utan ett bra liggunderlag så spelar det nästan ingen roll hur varm sovsäck du köper. Hur väl det isolerar mot marken läser du av på något som kallas för r-värde. Vill du dyka ner i hur det fungerar så har vi en hel artikel dedikerad till hur r-värde fungerar. För en liten snabbguide så kan du gå efter bilden nedan.

De flesta kommer inte behöva så mycket mer än ett R-värde kring 3-4 men sover du ute vintertid kommer det vara bra att gå upp över det. Tänk på att det går utmärkt att kombinera självuppblåsande liggunderlag ihop med cellplastliggunderlag. Då kan man helt enkelt lägga ihop de två r-värdena för att få en uppfattning om hur mycket kyla de klarar av.
Fördelar och nackdelar med att välja självuppblåsande
Den största fördelen är ganska självklar, du slipper manuell blåsning och syrebrist varje kväll du flyttat tältet. Därpå så har självuppblåsande liggunderlag överlag ett högre r-värde tack vare skumkonstruktionen som även agerar isolering. Om olyckan är framme och liggunderlaget blir punkterat så kommer liggunderlaget inte heller att bli helt värdelöst. Det kommer fortfarande vara lite bekvämare än att ligga direkt på marken och ge dig lite isolering. Det här kan jämföras med ett uppblåsbart liggunderlag som tappar all funktionalitet om det punkteras.
När det kommer till nackdelarna så handlar allt om vikt och packstorlek. Skumkonstruktionen som bjuder på flera trevliga fördelar kommer också att tynga ner din ryggsäck. De kommer överlag alltid väga lite mer än uppblåsbara modeller och dessutom ta mera plats i packningen. Vill du jämföra med andra typer av liggunderlag så kolla in vår artikel med alla de bästa liggunderlagen.
Vanliga frågor
Hur fungerar självuppblåsande liggunderlag?
Självuppblåsande liggunderlag har en invändig konstruktion av komprimerbart skum. När du rullar ut liggunderlaget med ventilen öppen så expanderar skum-konstruktionen och luften sugs in automatiskt. Man kan alltså säga att skummet fungerar som en form av expanderbart skelett i liggunderlaget. Skummet sköter 90% av jobbet men du kommer att få komplettera med ett par manuella blås för att få den fasthet du önskar.

När du rullar ihop ditt självuppblåsande liggunderlag så trycks skumkonstruktionen ihop igen och komprimeras smidigt. Tänk på att inte förvara självuppblåsande liggunderlag ihoprullade under längre perioder. Skummet tappar då sin spänst och det kommer inte att expandera lika effektivt.
Hur lång tid tar det för ett självuppblåsande liggunderlag att blåsa upp sig?
Det här varierar lite, både mellan modeller och på hur länge det har legat ihopackat. Har du inte använt ditt liggunderlag på ett tag så kommer det att ta lite längre tid för det att expandera. Generellt så brukar det inte ta mer än max 10-20 minuter. Rulla ut liggunderlaget så fort du ställt upp tältet och öppna ventilen så är det klart när du fått ordning på resten av din packning!
Vad kostar ett självuppblåsande liggunderlag?
För ett hyfsat bra liggunderlag så startar priserna någonstans runt 500 kronor och kan sen gå upp till 3000 kronor för de dyraste premiummodellerna. Från 1500 till 2000 kronor så kommer du få riktigt bra liggunderlag.