Tips & Trix

Sommarsolståndet på Stonehenge kommer livesändas i år!

Stonehenge sommarsolståndet

Varje år på midsommarnatten reser cirka 20 tusen människor till Stonehenge för att njuta av sommarsolståndet. Den stigande solen som verkar passa perfekt ihop med den massiva sten strukturen. 
Att se solen stiga bakom Heel Stone på årets längsta dag är firandet av början på sommaren och den keltiska kulturen. Detta betyder att täckta druider knackar på Heel Stone och sjunger medan de första strålarna av solens ljus når horisonten. Midsommarnatten vid Stonehenge är onekligen en rörande upplevelse.

Tyvärr är monumentet stängt i år på grund av corona pandemin, som alla andra turistattraktioner. Det betyder att det inte blir möjligt att resa till Stonehenge på midsommar. 
Organisationen English Heritage, som förvaltar Stonehenge, ber människor att inte besöka platsen. Utan att istället njuta av livesändningen av soluppgången. Tack vare deras initiativ kan alla, gratis, titta på detta spektakulära ögonblick när den första solstrålen når horisonten. 

Njut av Sommarsolståndet på Stonehenge online

För att titta på sommarsolståndet på Stonehenge besök English Heritage Facebook sida. De kommer sända eventet från lördagen 20 juni tills soluppgången på söndag 21 juni. Solnedgången den 20 juni är kl 22:26 CEST (Stockholm tid) och soluppgången är kl 05:52 CEST.

Detta fantastiska initiativ gör det möjligt att besöka Stonehenge på den mest spektakulära natten på året. Vi får hoppas att det snart blir möjligt att resa till Stonehenge och besöka monumentet.

Stonehenge sommarsolståndet

Vad är Stonehenge?

Stonehenge monumentet består av två ringar av stenar. De yttre stenarna är cirka 5 meter höga och cirkeln är 30 meter i diameter. De inre stenarna är så höga som 6,5 meter. Arkeologer tror att monumentet byggdes mellan 3000 f.Kr och 2000 f.Kr. Fortfarande idag är det inte säkert vem och varför monumentet byggdes. Hur de lyckades att flytta de 25 ton tunga stenarna är inte heller klart idag. Några av stenarna som används för att bygga Stonehenge kom från den walesiska staden Maenclochog som ligger nästan 300 km bort från monumentet. Än idag är det oklart hur stenarna transporterades och varför. 

På 1800-talet trodde många att Stonehenge byggdes som ett tempel för druiderna och användes som religiöst centrum för keltiska hedningar. Monumentet var dock byggt långt innan Druidernas tid. 

En hypotes för Stonehenges syfte kommer från observationen att monumentets ingång vetter mot den stigande solen under sommarsolståndet (midsommar). Många tror att antika astronomer kan ha använt Stonehenge som en slags solkalender för att spåra solens och månens rörelse och markera de skiftande årstiderna. 

Nya utgrävningar under senare år tyder på att Stonehenge kunde ha varit en begravningsplats från början. På plats hittades mänskliga kvarlevor som dateras till 3000 f.Kr. 
Eftersom det inte finns några skriftliga poster som förklarar vad Stonehenge var och vilket syfte det hade kan vi bara fortsätta spekulera. 

Var ligger Stonehenge?

Stonehenge ligger i Salisbury Plain i sydvästra England. Platsen för monumentet är beläget cirka 13 km från staden Salisbury och 10 km från Amesbury. Resan till Stonehenge från London tar cirka en och en halv timma (143 km) med bil.

Är detta din grej? Många museer, nationalparker och monument bjuder på virtuella turer helt gratis under corona pandemin.