Vandringsutrustning Vandringskläder

Vandringsskor dam – Bäst i test

de bästa dam vandringsskorna testas på skogsstig

Vandringsskor är trendigare än någonsin och marknaden dränks i nya modeller. Visst är det kul med ett brett utbud att välja från men det kommer också med nackdelar. Det poppar upp fler skor som ser ut att kunna tackla tuffa äventyr men sen saknar prestandan för att backa upp designen. I den här artikeln går vi igenom de bästa vandringsskorna i dam modell och guidar dig till skon som passar dina friluftsäventyr.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Salomon X Ultra 4

bästa vandringskor Salomons X ultra 4 i ljusblå och svart dammodell

2 – Merrell Moab 3

Vandringsskor dam bäst i test - merrel womens moab 3

3 – Hoka Speedgoat 5

bästa vandringsskon från hoka i dam modell

Det finns dam vandringsskor för alla typer av äventyr, oavsett om du vill ta dig fram snabbt och lätt på en dagstur eller ska bära med dig packning för flera dagars stugvandring. Vi har valt ut modeller för alla typer av aktiviteter så du ska hitta något som passar dig. En bra vandringssko karaktäriseras av sin låga design, lätta vikt och utmärkta grepp. Är du ute efter en modell med högre skaft så rekommenderar vi att du kollar vårt test av dam vandringskängor.

Vandringskor dam bäst i test

1 – Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

bästa vandringskor Salomons X ultra 4 i ljusblå och svart dammodell
Vikt dam:360 g
Vattentäta:Ja
Membran:Gore-Tex
Material:Syntet

Salomons X Ultra 4 erbjuder en utmärkt kombination av komfort, stryktålighet och prestanda på lederna. Den här dam vandringsskon kommer inte bara prestera på dagsturerern, den har tillräcklig stabilitet för långa vandringar med övernattspackning. X Ultra 4 är den senaste version av den omtyckta vandringsskon, uppdaterad med en modernare design. Den har en väldigt rymlig tåbox vilket är ett plus i nedförsbacke då man slipper tryck på tårna. Vandringsskon ger dig en utmärkta mix av smidighet, stöd och välavvägda dämpning.

Den uppdragna gummikanten över tån och hälen skyddar effektivt och sulan är väldigt stabil med ett utmärkt grepp. Man känner sig helt enkelt säker när man sätter ner foten och stödet man får av X Ultra är bäst i klassen när det kommer till låga vandringsskor. Snörsystemet gör att det går snabbt att ta på och av skon men det kommer inte att vara för alla, vilket är i stort sett det enda negativa vi hittar. Överlag är den riktigt bra och vi är inte ensamma om att se den som årets bästa dam vandringssko.

2 – Merrell Moab 3 Gore-Tex

Vandringsskor dam bäst i test - merrel womens moab 3
Vikt dam:388 g
Vattentäta:Ja
Membran:Gore-Tex
Material:Syntet/Läder

Även Merrell har uppdaterat sin flagskeppssko, Moab 3 är en väldigt omtyckt vandringssko som fortfarande presterar på topp. Den väger in på några gram mer än testvinnaren från Salomon men vikten är fortfarande helt okej och den känns inte tung på något sätt. Moab låter dig stå stabilt, har bra dämpning och komforten gör den till en sko som man gärna drar på sig även till vardags. Kombinationen av läder, syntet material och gummiförstärkningar gör det här till ett av de mest slitstarka paren dam vandringsskor i testet.

Den senaste versionen av Moab har en helt ny innersula med uppgraderad dämpning och ännu bättre grepp i yttersulan. Du får överlag väldigt mycket sko för pengarna och den passar utmärkt under dagsvandringar som går över etablerade leder. Du får dock inte riktigt samma stabilitet och grepp som hos Salomons X Ultra så ska du ge dig på tekniskt avancerade leder kanske det inte är skon för dig.

3 – Hoka Speedgoat 5

bästa vandringsskon från hoka i dam modell
Vikt dam:242 g
Vattentäta:Nej
Membran:Nej
Material:Syntet

Hooka som tidigare bara var kända för sina löparskor börjar nu att ta en allt större del av marknaden för vandringsskor. Med ett ökat fokus på att minska vikten under vandringen så har deras designtänk passat utmärkt. Vill du ha ultralätta skor och håller dig på upptrampade leder så är det här den bästa vandringsskon i dam modell. Den är utformad för terränglöpning men kommer även ge utmärkt komfort för dig som föredrar lugna vandringar. Greppet i Vibram-sulorna levererar bra och du tar dig fram effektivit i alla tempon.

Utöver den låga vikten så är det komforten som sticker ut hos Hokas Speedgoat. Du får en väldigt behaglig dämpning av den tjocka sulan och det är den skönaste vandringsskon i testet. Sen medför också all komfort och dämpning att skorna inte lämpar sig för att bära tung packning med, då stödet du behöver inte riktigt finns där. Speedgoats styrka är bekvämligheten, vill du njuta av komfortabla dagsvandringar är det här rätt val.

4 – Salomon XA Pro 3D V8 Gore-Tex

Lätt vandringssko från salomon i svart dammodell
Vikt dam:315 g
Vattentäta:Ja
Membran:Gore-Tex
Material:Syntet

Salomons XA Pro 3D kan ses som en korsning mellan en vandringssko och en trailsko. Den är väldigt lätt för att vara utrustad med Gore-Tex membran, vilket ofta innebär en lite högre vike. Det här är den 8:de generationen av XA Pro, så Salomon har onekligen haft tid på sig att slipa bort bristerna. Öppningen och plösen har generöst med foder vilket hjälper till med en bekväm, tajt passform så skon sitter där den ska. Greppet är även det stabilt och det finns överlag inte mycket att klaga på.

Förstärkningen i fram är väl tilltagen och tårna sitter bakom ordentligt skydd så det är inget större problem om du sparkar i stenar och rötter. Det här är en av de saker som utmärker skon, foten är välskyddad. Därpå så är dämpning välavvägd och om du gärna mixar inte terränglöpning med vandringen är det ett utmärkt val. Skon levererar bra men ligger ditt fokus primärt på själva löpningen och du vill maxa prestanda kommer än ännu lättare modell som Speedgoat eventuellt att passa dig bättre.

5 – Jack Wolfskin Vojo Texapore low

Bästa vandringssko dam i test vojo texapore
Vikt dam:360 g
Vattentäta:Ja
Membran:Texapore
Material:Läder/Syntet

Jack Wolfskins Vojo Texapore är en vandringssko för skogsstigar, grusvägar och andra lite lättare leder. Vandringsskon är den billigaste modellen på topplistan och en utmärkt modell för nybörjarturer. En enkel och klassisk damsko som överraskar positivt med sin slitstyrka. Texapore membranen gör ett utmärkt jobb med att hålla vatten ute under regniga dagar och fötterna håller sig torra. Utvändigt är det slitstarka lädret uppbyggt i en nätliknande konstruktion med syntetiska fönster som förser foten med ordentlig ventilation.

Man står stabilt och sulan ger ett starkt grepp som presterar bra på blöta och hala underlag. Samtidigt så bjuder sulans mellanlager i EVA-skum på komfortabel dämpning. Därpå finns de vanliga förstärkningarna vid tå och häl för att skydda foten. Notera att skon är något mindre än vanligt i modellen så det kan vara en bra idé att beställa en aningen större storlek än du brukar göra. Är du ute efter en rimligt prissatt budget vandringssko för damer så är detta en av de bästa i testet.

6 – The North Face Vectiv Exploris Mid Futurelight

The North Face Vectiv exploris 2 vandringsskor dam bäst i test
Vikt dam:384 g
Vattentäta:Ja
Membran:Futurelight
Material:Syntet

Vectiv Exploris checkar alla boxar när det kommer till vad man kan förvänta sig av en modern dam vandringssko. Snygg design, en utformning som gör att de går väldigt fort att gå in och komfort från första steget. The North Face har konstruerat en genomtänkt vandringssko med bra hållbarhet och stabilt grepp över all typ av terräng. Är man ovan så ger Rocker-sulan en lite annorlunda känsla till en början men när man vänjer sig ger det bra spänst i steget.

Med tanke på att det är en vandringssko med skaft så är det en väldigt lätt modell och man känner sig fortfarande lika smidig som med en löparsko. Det enda negativa är stabiliteten som påverkas aningen negativt av den böjda sulan. Med ett rejält tilltaget mönsterdjup så kompenserar dock greppet delvis för detta. Du kommer ta dig över mossiga trädstammar och leriga slutningar utan problem. Är du ute efter en vandrinssko med skaft så är detta det bästa valet i dam modell.

7 – Adidas Terrex Free Hiker 2.0

Vandrinsskor dam bäst i test adidas terrex free hiker
Vikt dam:354 g
Vattentäta:Nej
Membran:Nej
Material:Syntet

Adidas Terrex Free Hiker är designade för komfort på långa vandringar och det lever de upp till utan problem. Den tjocka sulan ger grym dämpning i hälen och det är inga problem att vandra från soluppgång till solnedgång. Greppet är imponerande och sulorna visar definitivt att Continental levererar lika bra grepp för människor som för bilar. Ventilation är även den ett plus och det räcker med en vindpust för att snabbt kyla ner dina fötter.

Det som sticker ut med den här modellen av Terrex Free Hiker är den sock-liknande konstruktionen. Den slutar om foten bra och är överlägsen när det gäller att hålla skräp ute ur skon. Gruskornen man sprätter upp ramlar inte längre ner bakom hälen och man slipper tömma vandringsskorna regelbundet. Passformen med strumpan är så bra att snörena inte behöver dras åt särskillt mycket men det medför att man inte får det bästa stödet. Det här gör att den inte riktigt kan matcha andra skor med skaft när det kommer till stabilitet samtidigt som den väger lika mycket. En utmärkt dam vandringssko på många sätt men kommer inte att vara för alla.

8 – Haglöfs Ridge Gore-Tex

Bästa vandringsskorna från Haglöfs, Ridge i svart
Vikt dam:398 g
Vattentäta:Ja
Membran:Gore-Tex
Material:Läder

Om du är ute efter en slitstark dam vandringssko i läder så kommer Haglöfs förse dig med riktig svensk kvalité. Ridge är en gedigen sko, välanpassade för vandringslederna som man gärna använder år efter år. Det stryktåliga lädret gör dem till en av de mest långlivade skorna i testet. Ridge har en enkel, klassisk design i svart läder med gummiskydd som går upp en bra bit över tårna.

Sulans mönster har varierande riktning vilket resulterar i ett bra grepp och stabiliteten känns av. Halkig och lerig terräng är inga större problem och Gore-Tex membranen ser till att regniga dagar inte dränker fötterna. Med bra stabilitet på detta så är det överlag är en välrundad vandringssko. Nackdelen med dem är vikten, Ridge är den tyngsta skon vi har med i testet, vilket är naturligt när det kommer till en sko helt i läder.

Vandringsskor – Jämförelsetabell

SkoVikt
(dam / herr)
MaterialMembran
(vattentät)
Pris
(cirka)
X Ultra 4360 gSyntetGore-Tex1695 kr
Moab 3388 gBlandatGore-Tex1595 kr
Speedgoat 5242 gSyntetNej1995 kr
XA Pro 3D V8315 gSyntetGore-Tex1695 kr
Vojo Texapore360 gBlandatTexapore1195 kr
Vectiv Exploris346 gBlandatFuturelight1995 kr
Terrex Free Hiker354 gSyntetNej2345 kr
Ridge398 gLäderGore-Tex1795 kr

Köpguide – Vad kännetecknar en bra dam vandringssko?

En bra vandringssko behöver ha en välavvägd kombination av vattentäthet och ventilation. Den ska ge dig ordentlig dämpning för långa dagar men utan att kompromissa med stabiliteten. Naturligtvis behöver de också förse oss med ordentligt grepp så man inte halkar runt på vandringslederna.

Framförallt så ska en bra vandringssko vara ordentligt lätt, då det är den primära anledningen att välja vandringsskor över de robustare vandringskängorna. Moderna material har snabbt fått ner vikten och du ska utan problem kunna få en vandringssko på en bra bit under halvkilot. Nöj dig inte med något tyngre, det innebär bara att man släpar på onödig vikt.

Vattentäthet och ventilation

Både vattentäthet och ventilation är saker som värdesätts prestandamässigt men tyvärr så är det inte alltid att man kan få det bästa av båda. För att få vandringsskor vattentäta så använder sig tillverkarna av membran som exempelvis Gore-Tex. De är en form av fuktspärr som håller vatten och fukt ute samtidigt som de låter foten andas, en utmärkt lösning. Dock så kommer de aldrig att kunna bli lika luftiga som ett par skor som helt saknar membran. Av den här anledningen så får man göra en avvägning och välja vad man vill prioritera.

Tanken med ordentligt ventilerade skor är helt enkelt att du ska få ett svalt, behaglig klimat för fötterna och slippa fotsvett. När man svettas i skon så leder det lätt till blöta strumpor och att saltpartiklar från svetten samlar sig i skon. Det här är inte bara obehagligt utan gör också att man lättare får skoskav, vilket vi alla vill undvika.

Lätta skor med meshpartier är generellt det bästa alternativet när man har lättare att få fotsvett men de kommer inte gå att använda under lika lång säsong. Personligen väljer jag ofta bort Gore-Tex alternativen för att få en luftigare sko, är det blött ute tar jag istället på vandringskängorna. Det här är som sagt dock en personlig preferens.

Vandringsskornas sula

Mycket av teknologin i en vandringssko kommer att sitta i sulan. För en bekväm vandring behöver de ha rätt mix av komfort, stabilitet och grepp. Man kan säga att vandringsskons sula är uppbyggd i tre lager med lite olika jobb.

Innersulan är den del som är närmast din fot. Dess uppgift är att förse dig med rätt stöd i hålfoten och kan komma i olika utformning. Har du problem med dina fotvalv ska du vara noggran med att du väljer en sula utformad för din fot.

Mellansulan kommer först och främst att agera som stötdämpning, vilket kommer göra att både knä och fötter känns bättre när dagen är slut. Ofta är de konstruerade med någon form av skum, exempelvis EVA eller TPU. EVA är vanligare och lite mjukare men dock inte riktigt lika slitstarkt som TPU. Välj EVA för mer dämpning och TPU för mer stabilitet samt slitstyrka.

Yttersulan ska naturligtvis ge dig greppet du behöver för att stå stabilt och är den största skillnaden mellan en riktigt vandringssko och en vanlig löparsko. Här får du ett betydligt grövre mönster som det ligger en hel del tanke bakom. Med rätt sula kommer du fortfarande ha grepp över blöta klippor och alla typer av vått underlag. Likt membran är det ofta en licenserad teknik som köps in, ett exempel är Continental. Företaget är mest kännt för sina bildäck men tillverkar alltså även sulor för vandringsskor.

Dam vandringsskor & dam vandringskängor

Alternativet till de lätta vandringsskorna är vandringskängor. De är konstruerade med högre skaft vilket också gör dem betydligt stabilare än en vandringssko. Det här gör att vandringskängor blir ett bättre alternativ när du bär på en tung ryggsäck eller av nån anledning behöver mer ankelstöd. De drar ner risken för att du ska trampa snett och stuka foten. Låter det som att vandringskängor kommer passa dig bättre har vi testat flera modeller med riktigt bra vandringskängor. Nackdelen med dem är naturligtvis att de kommer väga mer än dubbelt så mycket som ett par vandringsskor. De är också betydlig varmare vilket inte alltid är så trevligt under sommaren.

Storlek och passform – Hur ska en dam vandringssko sitta?

En vandringssko ska ha mer utrymme framför tårna än vad du vill ha från andra skor, vilket beror på att foten trycks fram i skon i nedförsbackar. Du kan sikta på att ha 1 cm extra utrymme framför tårna och gå upp mot 2 men var noga med att hälen fortfarande sitter still. Om hälen åker upp och ner så kommer du ha lättare för att få skoskav. Sen ska skon naturligtvis inte klämma obehagligt någonstans. Det är begränsat hur mycket det går att gå in en sko och alla modeller passar inte alla fötter.

Skötsel av vandringsskor

Varje gång du har använt dina vandringsskor så kommer det vara bra att plocka ut innersulorna så att de kan lufta. Det förhindrar att skorna börjar lukta. Har dina skor blivit blöta så bör du undvika att torka dem i för hög värme. Tänk på att både membran och läder inte mår bra av höga temperaturer och lätt torkar ut.

Skor i läder ska dessutom behandlas med vax eller fett åtminstone 2 gånger om året om de ska hålla länge. Det håller dem vattentäta och ser till att de inte torkar ut. Vill du förbättra vattentåligheten hos syntetiska delar så kan du istället spraya dem med textilimpregnering.

Vill du tvätta din skor ordentligt så använd helst bara borste och vatten. Plocka ur sulan och trä ur skosnörena så kommer det vara lättare att komma åt. Undvik att använda tvättmaskinen och om du bestämmer dig för att göra det så använd en väldigt låg temperatur.

Vad skiljer herr och dam vandringsskor?

Naturlgtvis så kommer vandringsskor i dam modell i mindre storlekar än herrskor gör men det skiljer sig faktiskt mer än så. Våra fötter är överlag något annorlunda i formen vilket gör att många tillverkare försöker få till separata utformningar. Både pronation och form kommer att vara något annorlunda om man tar en genomsnittlig kvinno- respektive mansfot. Överlag så har ofta kvinnor mer pronation än vad män har vilket gör att sulan bör ha en lite annorlunda design. Det skiljer sig också åt hur bred hälen är i förhållande till fotens bredaste punkt. Skillnaden är ofta större hos kvinnor som har en smalare häl än män.

Vandringsskor dam bäst i test – Vanliga frågor

Vad är skillnaden på dam löparskor och dam vandringsskor?

Den största skillnaden kommer att vara greppet och stabiliteten. En vandringssko kommer att ha en sula med grövre mönster för att klara underlaget på vandringsleder bättre. De ger dig också bättre stöd och har lite mindre dämpning.

Hur länger håller ett par dam vandringsskor?

Det beror naturligtvis på hur intensivt du använder dem, ett par bra skor bör klara minst 1-2 säsonger på vandringslederna. Du ser oftast när det är dags att byta på sulan, när greppet är nedslitet är det dags att byta.

Vad ska ett par dam vandringsskor väga?

I regel ska du inte köpa ett par vandringsskor som väger mer än 500 gram. Går man över den gränsen är det bättre att gå över till kängor. Bra skor kommer väga under 400 gram och många modeller ligger under 300.

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.