Vandringsutrustning

Campingstol bäst i test 2024 – Smidiga lättviktsstolar

Två hopfällbara campingstolar i en skogsglänta omgivna av tallar.

Har du tröttnat på att köpa fällstolar från den lokala bensinstationen som sen går sönder efter någon veckas användning? Det här är guiden för dig som är på jakt efter ett par riktigt smidiga campingstolar som dessutom erbjuder riktig komfort. Vi har testat toppalternativen och plockat fram de bästa campingstolarna för vandringslederna, stranden så väl som husbilssemestern.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter är utvalda helt oberoende.

Snabb topp 3

Bästa premiumstol
Helinox Sunset Chair

Svart och blå Helinox Sunset campingstol mot vit bakgrund.

Bäst för vandring
Helinox Chair Zero

Helinox Chair Zero i svart mot vit bakgrund.

Bästa budgetstol
Urberg Wildlight Mid

Urberg Wildlight Mid Chair, en campingstol i svart.

När vi plockat ut de bästa campingstolarna har vi lagt vikt vid att de ska erbjuda en hög komfort samtidigt som de ska vara lätta att bära med sig. För att stolen ska bli använd så behöver den också vara smidig att ställa upp och sen ska den naturligtvis ha en rimlig prislapp.

Campingstol bäst i test

1 – Helinox Sunset Chair – Bästa campingstol överlag

Svart och blå Helinox Sunset campingstol mot vit bakgrund.
 • Vikt: 1450 g
 • Packmått: 47 x 14 x 12 cm
 • Sitthöjd: 46 cm
 • Maxbelastning: 145 kg

Sunset Chair är riktigt bekväm, med ett högt ryggstöd som ger ordentligt stöd och bra sitthöjd. Samtidigt är det en riktigt lättviktsstol som dessutom går att packa ner till en väldigt kompakt storlek i den inkluderade bärväskan. I Sunset Chair har Helinox kombinerat det bästa av två världar och träffat helt rätt i balansen mellan bärbarhet och komfort. Den lämpar sig för nästan alla situationer där det enda undantaget är flerdagarsvandring och därför är denna campingstol bäst i test.

Det snålas inte på storleken, vilket ibland kan vara ett problem hos lättvikts campingstolar, och även du som är lång och bredaxlad kommer att sitta bekvämt. Sunset Chair står dessutom riktigt stabilt, vilket även intygas av personer med 3-siffrig vikt. Helinox använder sig av riktiga kvalitetsmaterial vilket inte bara är anledningen till den låga vikten utan också ser till att detta är en campingstol som du kommer ha glädje av länge. Om man ska kolla på det negativa så finns det inte mycket att anmärka på förutom priset, som ligger i premiumklassen.

2 – Helinox Chair Zero – Ultralätt campingstol för vandring

Helinox Chair Zero i svart mot vit bakgrund.
 • Vikt: 510 g
 • Packmått: 35 x 10 cm
 • Sitthöjd: 28 cm
 • Maxbelastning: 120 kg

Chair Zero är det ultimata valet för dig som vill kunna sitta bekvämt efter långa vandringsdagar utan att belasta ryggen under dem. Det här är verkligen en ultralätt campingstol som är specifikt framtagen för att kunna bäras med på vandringslederna. Med packpåse inräknad så väger den in på otroliga 510 gram. Nedpackad så är den oerhört kompakt och storleksmässigt mindre än en 1-liters vattenflaska. Chair Zero är den enda campingstol som jag personligen skulle bära med mig på långa flerdagsturer.

Förutom att vara en riktigt lättviktsstol så är den dessutom väldigt smidig och snabb att montera. Du kommer inte att dra dig för att plocka fram den, även om det bara handlar om en kortare rast. Man sitter faktiskt riktigt bekvämt och den lilla stolen klarar av mer vikt än vad man tror. De tunna benen kan tendera att sjunka ner något i mjukare material så ska du ta med den till stranden bör du överväga att köpa till ett “Ground Sheet” som löser problemet.

3 – Urberg Wildlight Mid Chair – Bästa budget campingstol

Urberg Wildlight Mid Chair, en campingstol i svart.
 • Vikt: 1250 g
 • Packmått: 47 x 17 x 13 cm
 • Sitthöjd: –
 • Maxbelastning: 90 kg

Att budget alternativet kommer från Urberg kanske inte är helt otippat och som så ofta så har företaget lyckats skapa en produkt som ger dig mycket för pengarna. Wildlight är en ganska lätt campingstol på 1,2 kg och har helt klart godkända packmått. Även här ingår en packväska som lätt går att klippa på packningen med hjälp av dess karbinhake. Komfortmässigt så får den också godkänt och man sitter bekvämt i lättviktsstolen med en bra sitthöjd.

Så var märker man då av den lägre prislappen? Vi skulle tippa på att det används betydligt billigare material här än vad det gör i Helinox campingstolar. Den har nämligen en gräns för maxvikten på 90 kg vilket är ganska lågt. Väger du under det här är det naturligtvis inget problem. Dock kan det få en att fundera över hur länge den kommer att hålla, även om vi inte haft några problem.

outnorth logo

4 – Helinox Chair One – Hopfällbar lättviktsstol

Bra campingstol från Helinox, Chair One i beige färg.
 • Vikt: 960 g
 • Packmått: 35 x 10 x 12 cm
 • Sitthöjd: 35 cm
 • Maxbelastning: 145 kg

Mycket Helinox blir det och det beror helt enkelt på att företaget tillverkar riktigt bra campingstolar. Storleksmässigt så ligger den här modellen någonstans mellan Chair Zero och Sunset Chair, vilket också skvallrar om hur den är utformad. Den är lättare än både Helinox Sunset Chair och Urbergs Wildlight men tyngre än Chair Zero. Packstorleken är dessutom riktigt liten och den går att få ner till nästan lika liten storlek som den lägre Zero modellen.

På Chair One finns inte det nackstöd som Sunset erbjuder men den låter dig komma upp lite högre från marken än Zero vilket gör det lite bekvämare att sätta sig. Komforten är, som hos resten av Helinox modeller, utmärkt, man sitter både riktigt skönt och stabilt. Den tål att belastas med rejäl vikt och materialet osar kvalitet. Vill du ha en riktigt bra campingstol som kommer vara lätt att bära med dig i alla situationer så är det här ett utmärkt val till en bra prislapp. Lite lägre prislapp och vikt än testvinnare och lite högre komfort samt stabilitet än vår favorit för långvandringar.

5 – Outwell Grenada Lake – Komfort för campingen

Grå Outwell Grenada Lake stoppad campingstol.
 • Vikt: 7400 g
 • Packmått: 60 x 18 x 75 cm
 • Sitthöjd: 35 cm
 • Maxbelastning: 120 kg

Outwells Grenada Lake är inte någon lättviktsstol som du kommer att bära med dig i alla situationer. Det här är campingstolen för dig som vill ha något riktigt smidigt och bekvämt att plocka fram ur husvagnen eller ta med till stranden. Vikten är betydligt högre än hos de andra campingstolarna i testet men du kommer sitta väldigt bekvämt. Det stoppade fodret ger en lyxig känsla och går dessutom att plocka av om du exempelvis vill sätta dig i stolen med blöta badkläder.

Det behövs ingen montering alls och campingstolen fälls ihop på någon sekund och har sen ett smidigt fodral som förser dig med ett handtag att bära den i. Med fodret på blir armstöden väldigt bekväma och du får dessutom en praktisk ficka att förvara småprylar i. Du kommer aldrig släpa med dig Grenada Lake på några vandringsleder men däremot så är det en av de bästa campingstolarna du kan plocka fram ur husbilen.

outnorth logo

6 – Walkstool Comfort 55 cm – Hög lättvikts campingstol

Svart Walkstool Comfort på 65 cm med silverben.
 • Vikt: 975 g
 • Packmått: 45 x ? cm
 • Sitthöjd: 65 cm
 • Maxbelastning: 250 kg

Walkstool Comfort är visserligen mer pall än campingstol men det är en smart och smidig liten möbel som förtjänar att nämnas. Det är en väldigt lätt campingstol som går snabbt att ställa upp och dessutom har en väldigt låg vikt. Just den här versionen av Walkstool Comfort är designad för att vara ordentligt hög. Den är till för att göra livet lättare för dig som har problem med knäna eller av annan anledning har svårt att resa dig upp.

Det är en utmärkt lättviktsstol när du snabbt vill kunna plocka fram något att sätta dig på under vandringen eller jakten. Med en maxbelastning på 250 kg behöver du inte heller direkt oroa dig över att den ska gå sönder om du sätter dig med fullpackad ryggsäck på. Det här är verkligen en rejäl konstruktion som tål att slitas på. Walkstool Comfort finns även i 45, 55 och 75 centimeters version.

outnorth logo

Jämförelsetabell

Sunset Chair2000 kr1450 g46 cm145 kg
Chair Zero1595 kr510 g28 cm120 kg
Wildlight Mid Chair895 kr1250 g– 90 kg
Chair One1395 kr960 g35 cm145 kg
Grenada Lake1595 kr7400 g35 cm120 kg
Walkstool Comfort1235 kr975 g65 cm250 kg

Så väljer du rätt campingstol

Långa sträckor kräver lättviktsstolar

Det första, och i mina ögon det viktigaste, att ha i åtanke när du väljer campingstol är hur långt du ska bära den. En campingstol kanske bara ska lyftas ut ur husbilen och då spelar vikten knappt någon roll alls. Ska den däremot med på flera dagars vandring i fjällen så är vikten allt.

Det här är naturligtvis två extrema exempel på skalan men som regel så gäller att desto längre den ska släppas desto viktigare blir det med en lättviktsstol. I den här ekvationen ingår naturligtvis också packstorleken men det är något som oftast går hand i hand med lättvikt. 

Välj smidiga campingstolar

Precis som att vikten ska vara låg ska den också vara lätt att ställa upp. En hopfällbar stol som liknar ett pussel kommer att ligga lika oanvänd som en som är för tung för att bära med sig. Ju smidigare campingstolar du köper desto mer användning kommer du också att ha utav dem.

Två hopfällbara campingstolar i en skogsglänta omgivna av tallar.
Koppla av i naturen på en campingstol.

Pris vs Kvalité & Komfort vs Vikt

Visst ska man se till att få så mycket som möjligt för sina pengar och det är definitivt något vi har tagit hänsyn till i vårt test. Helinox Chair One är ett väldigt prisvärt alternativ men det är inte en billig campingstol. Är budgeten tajt så får man kompromissa med någon av de andra aspekterna och ofta landar det i en tyngre produkt som inte håller lika länge.

Naturligtvis går det att hitta högkvalitativa stolar som erbjuder god komfort och låg vikt på samma gång men man får betala därefter. Har du riktigt höga krav på komforten kommer du dock att få gå upp lite i vikt. Vill du ha en campingstol med nackstöd så kommer den inte vara tillräckligt lätt för flerdagarsvandring. Är comforten inte prio ett så kanske du till och med kan överväga en praktisk stolryggsäck.

Det vi vill ha sagt är helt enkelt att du kommer inte kunna få en campingstol som är både billig, hållbar, lätt och bekväm. Med rätt val så kan du checka 3 av de här boxarna och vi rekommenderar att du betalar för kvalité direkt. I längden blir det billigare.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.