Vandringsutrustning Ryggsäckar

Bästa stolryggsäck 2024 – Bekväma ryggsäckar med stol och ryggstöd

En äldre, grön stolryggsäck står ensam i en skogsmiljö.

Under långa dagar i vildmarken kommer du oundvikligen behöva lite vila och en god fika för att fylla på energinivåerna. Sen är det inte alltid så lockande att sätta sig på den kalla marknaden och då kan en rejäl stolryggsäck vara den perfekta lösningen. Du sitter bekvämt utan att behöva släpa på en separat campingstol. Här går vi igenom några av de bästa modellerna för jakt, vandring och andra utflykter.

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Snabb topp 3

1 – Fauna Björnen EVO

Björnen från Fauna är en stolryggsäck med ryggstöd. Ryggsäcken är mossgrön med svarta och orangea detaljer.

2 – Pinewood Wildmark

Wildmark, en grönbrun ryggsäck med fyrkantig form och 3 stora utvändiga fack. Ryggsäcken har ett lädermärke med Chevaliers logo.

3 – Swedteam Ridge 38

Swedteam Ridge, en camoflage färgad ryggsäck med utfälld svart stol.

Ryggsäckstol bäst i test

1 – Fauna Björnen EVO

En utmärkt stolryggsäck med ryggstöd

Björnen från Fauna är en stolryggsäck med ryggstöd. Ryggsäcken är mossgrön med svarta och orangea detaljer.
 • Sitthöjd: 51 cm
 • Packvolym: 40 liter
 • Vikt: 3500 g

Fauna Outdoors Björnen EVO är en ryggsäck med både stol och ryggstöd som har fått mycket höga användarbetyg. Designen är gjord för att passa bra för jakt såväl som camping och du kommer ha svårt att hitta ett alternativ som låter dig sitta bekvämare. Med en volym på hela 40 liter är ryggsäcken mycket rymlig och dessutom står den emot vatten och har ett inbyggt regnskydd.

Fauna Outdoor har designat ett väldigt bekvämt bärsystem med både höft och bröstrem, som sitter där det ska under hela dagen. Så du får komfort när du går så väl som när du sitter. Finns det då några nackdelar? Ja, det väldigt trevliga ryggstödet medför också att vikten blir lite högre än de konkurrerande alternativen.

Eventuellt skulle man kunna önska sig några småfack till invändigt men detta kompenseras bra genom de väl tilltagna, utvändiga facken. Funktioner och detaljer är noga genomtänkta för att du ska få ut mesta möjliga av ryggsäck och därför är det vårt toppval i testet av stolryggsäckar.

2 – Pinewood Wildmark Backpack

Klassisk design med innovativa lösningar

Wildmark, en grönbrun ryggsäck med fyrkantig form och 3 stora utvändiga fack. Ryggsäcken har ett lädermärke med Chevaliers logo.
 • Sitthöjd: 52 cm
 • Packvolym: 35 liter
 • Vikt: 2540 g

Wildmark är Pinewoods motsvarighet till Fjällrävens klassiska Stubben och på många sätt så slår den originalet. Du får helt enkelt lite mer till ett lite lägre pris. Exempelvis så kommer Wildmark med rymliga sidofack, vilket man behöver köpa till för Stubben. Du får därmed lite högre volym och med 35 liter så får man med det mesta man kan tänkas behöva för en dagstur. 

Det här är en smart väska med en stark ram som låter dig sitta ovanpå själva ryggsäcken och tål att belastas med hela 150 kg. Facket som sitter på fronten går att öppnas helt och då kan man fälla ut ett litet bord att ställa kaffekoppen på, skönt att slippa sträcka sig ner till marken. Stolryggsäcken har en sitthöjd på 52 centimeter vilket är bland de högre och därmed kan du räkna med att sitta bekvämt.

Pinewood fungerar utmärkt som jaktryggsäck då den är tyst (tyget prasslar inte) men den här typen av väska med stol kan förstås också användas även för camping och vandring. Höftbältet ger ett extra stöd om du ska bära längre och med stor frontöppning blir det mycket lättare för dig att komma åt saker utan att behöva spilla ut hela packningen först.

outnorth logo

3 – Swedteam Ridge 38 Backpack

Prisvärd och bekväm ryggsäck med stol

Swedteam Ridge, en camoflage färgad ryggsäck med utfälld svart stol.
 • Sitthöjd: 50-52 cm
 • Packvolym: 38 liter
 • Vikt: 2000 g

Swedteam Ridge 38 är en bekväm ryggsäck som passar perfekt för jakt såväl som camping och vandring. Ryggdelen av väskan är gjord för att ge dig hög komfort och den är designad för att andas så du slipper svettig rygg under varma dagar.

Det är enligt många användare riktigt bekvämt att ha denna ryggsäck med inbyggd stol på ryggen. Dessutom har den en bekväm sitthöjd på 50-52 cm. Det går snabbt och lätt att fälla ut sätet då du behöver det och packvolymen på 38 liter är generöst tilltagen.

Materialet, Molltec, är känt för att vara tyst men vi måste flagga för att en del användare upplever att remmarna kan gnissla när ryggsäcken är ordentligt fullpackad. Om du som jägare behöver röra dig tyst kan det alltså bli lite problematiskt. Men i övrigt är detta en bekväm och kompakt stolryggsäck som passar utmärkt för de flesta.

outnorth logo

4 – Fjällräven Singi Stubben

Mångsidig ryggsäck med inbyggd stol

Fjällrävens Singi Stubben, en rektangulär ryggsäck i mörkt tyg med läderdetaljer
 • Sitthöjd: 52 cm
 • Packvolym: 27 liter
 • Vikt: 2100 g

Fjällräven har gett den här stolryggsäcken ett väldigt passande namn då du i stort sett sitter precis som på en stubbe. Här är stolen själva ryggsäcken och det bidrar till en konstruktion som är bekväm att bära och att hantera. Samma solida lättviktsram som bär din vikt på marken förser dig nämligen med utmärkt avlastning när du bär den.

Singi är utmärkt både som vandringsryggsäck och jaktryggsäck. Den har gott om fack och smarta lösningar för att få med packningen. Det är viktigt för jämfört med andra jaktryggsäcken är storleken mindre. Vet du med dig att du vill få plats med lite mer packning än 27 liter tillåter så finns det utmärkta sidofickor som går att köpa till vilket höjer volymen till 35 liter.

Stubben har en toppmatad design men kommer också med en frontöppning så väl som bottenöppning så det är mycket lätt att komma åt packningen oavsett var den ligger i väskan. Många öglor längs med utsidan av ryggsäcken innebär att du enkelt kan fästa saker som du helst hänger på utvändigt.

outnorth logo

5 – Fauna Älgen Classic

Hög komfort till ett lågt pris

Stolryggsäcken Älgen Classic i mossgrönt med svarta detaljer samt svart utfälld stol
 • Sitthöjd: 47 cm
 • Packvolym: 35 liter
 • Vikt: 2800 g

Älgen Classic är en kvalitetsryggsäck från Fauna Outdoor som är särskilt anpassad för jakt med Fauna tyget som inte prasslar. Designen är också gjord med komfort i åtanke, både då du bär den och då du sitter på den inbyggda stolen. Den ergonomiska utformningen i kombination med vadderade remmar och ett rejält avlastande midjebälte ligger bakom den höga bärkomforten.

Du får också gott om fickor och fack. Det finns två stora sidofickor samt två fickor i locket. Perfekt för dig som har många små saker att hålla ordning på när du ger dig ut på jakt. Själva volymen på ryggsäcken är också väldigt generöst tilltagen och 47 liter ska vara svårt att fylla upp för en dagsvandring.

Notera att tyget i botten är helt vattentätt vilket är mycket smidigt under årstider då det kan vara vått i markerna. Det som kan vara värt att notera är att sitthöjden är 4-5 cm lägre än de högre modellerna i testet och att den är den tyngsta ryggsäcken som inte har ryggstöd.

6 – Fauna Älgen EVO

Smart design och bekväm konstruktion

Älgen EVO från Fauna är en mossgrön stolryggsäck med svarta och orangea detaljer.
 • Sitthöjd: 47 cm
 • Packvolym: 35 liter
 • Vikt: 2000 g

För dig som vill ha en mindre jaktryggsäck med stol kan Faunas Älgen EVO fungera fint. Packvolymen är aningen mindre än vad Fauna Björnen erbjuder och detta är inte en stolryggsäck med ryggstöd men du får samma fina design på sätet samt smarta förvaringslösningar.

Älgen har ergonomisk design med ett avlastande och slitstarkt bärsystem. Du får ett bra system för fack och ytterfickor. Nätfickorna kan användas för termos som du lätt kommer åt när du tar en paus och slår dig ner på den utfällbara ryggsäckstolen.

Vi har noterat att användare som väger mer än 100 kg rapporterar att ramen för stolen inte klarar denna kroppsvikt hur länge som helst. Däremot så har de ändå lämnat bra betyg då den hängt med i 5 år innan ramen gav med sig.

7 – Pinewood Backpack 35 L

En enklare ryggsäck med utfällbar stol

Pinewood jaktryggsäck på 35 liter står med utfälld stol
 • Sitthöjd: 52 cm
 • Packvolym: 35 liter
 • Vikt: 2300 g

Pinewood är en enklare ryggsäck med utfällbar stol som rymmer 35 liter. Modellen kan användas för jakt så väl som fågelskådning och andra naturutflykter. Ryggsäckstyget är slitstarkt och designen inkluderar fickor som gör det lätt att få med sig termosar och annat du behöver för din utflykt.

Stolen som är integrerad i ryggdelen av väskan har en neopren-sits vilket ger en isolerande effekt och lite extra värme för bakdelen. Det finns inget ryggstöd men du bör kunna sitta bekvämt med en sitthöjd på 50 cm. Sittplatsen är stadig och du väljer själv om du vill sitta med väskan framför dig, för att lätt plocka fram fikat, eller bakom dig för att få mer plats för benen.

Du får ökad komfort med vadderade bärremmar och det finns ett höftbälte som gör det lättare att bära ryggsäcken längre sträckor. Notera att det finns en invändig säkerhetsficka med dragkedja. Om du är ute efter en bra ryggsäck med stol som har säker och smart förvaring så kan Pinewood vara ett bra val för dig.

8 – Chevalier Chair Back Pack 35 L

Billig och enkel stolryggsäck

Mörkgrön Chair Bacp Back från Chevalier står med utfälld stol.
 • Sitthöjd: 43,5 cm
 • Packvolym: 35 liter
 • Vikt: 2200 g

Oavsett om du ska ut och fiska en dag eller behöver en bra jaktryggsäck så är Chevalier Chair Back Pack värd att kika lite närmre på. Utöver den inbyggda stolen med bekväm sits så har den här billiga stolryggsäcken flera små smarta funktioner som gör den väldigt prisvärd. Väskan är tillverkad med ett vattenavstötande yttermaterial och har en ganska låg vikt på 2,2 kg.

Komforten är god med vadderade remmar samt avlastande midjebälte och bröstrem. På den ena axelremmen har du en visselpipa som kan användas vid nödsituationer. Stolens ram är delvis klädd i tyg för att minska oljud och se till att du kan röra dig tyst. Om vi kollar på nackdelar så har Chevaliers stolryggsäck den lägsta sitthöjden av ryggsäckarna i testet. Värt att ha i åtanke om du har problem med knäna och vill sitta lite högre.

Jämförelsetabell

RyggsäckSitthöjdVolymViktCa. Pris
Fauna Björnen EVO51 cm40 L3,5 kg2995 kr
Pinewood Wildmark52 cm35 L2,5 kg2595 kr
Swedteam Ridge50-52 cm38 L2 kg1895 kr
Fjällräven Singi Stubben52 cm27 L2,1 kg3295 kr
Fauna Älgen Classic47 cm35 L3,8 kg1595 kr
Fauna Älgen EVO47 cm35 L2 kg2595 kr
Pinewood Backpack52 cm35 L2,3 kg1495 kr
Chevalier Chair Back Pack43,5 cm35 L2 kg1395 kr

Köpguide för att hitta rätt ryggsäck med stol

Precis som med all annan utrustning så finns det en del detaljer som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du väljer stolryggsäck. Förutom att kunna sitta stabilt på en bekväm stol så vill du också kunna förvara och dela upp packningen smidigt. Därpå ska den sitta bekvämt på ryggen och helst inte tynga ner dig för mycket.

Vikt vs Komfort – Behöver du en stolryggsäck med ryggstöd

Skillnaden i vikt mellan den tyngsta och de lättaste modellerna i testet är ganska stor. Björnen, vårt bekväma toppval från Fauna, är en stolryggsäck med ryggstöd och väger in på hela 3,5 kg. Samtidigt har Fauna en annan modell som bara är 5 liter mindre och väger in på 2 kg. Därpå finns också Ridge på 38 liter som även den väger in på 2 kg. Den stora skillnaden här är det extra ryggstödet. Väldigt bekvämt när du sitter men frågan är om det är värt att släpa på. Ska du gå längre sträckor kan det vara värt att istället satsa på en lite lättare modell. Kommer du däremot sitta länge på pass med din jaktryggsäck med stol så kommer ett ryggstöd inte att vara så dumt.

Hur mycket ska du packa med dig?

Om det bara är lunchen och kaffetermosen som ska packas med så kanske du klarar dig fint med en mindre jaktryggsäck med stol. Men om du ska ut på längre dagsvandringar eller kommer att övernatta under utflykten så är det inte så dumt att välja en ryggsäck med större volym. 

I testet så har vi fokuserat på ryggsäckar mellan 35 och 40 liter, vilket kommer vara tillräckligt stort för i stort sett alla dagsturer. Undantaget är Stubben på 27 liter, vilket kommer att räcka för de flesta turerna under sommarhalvåret. Behöver du däremot packa med förstärkningsplagg eller bära på mycket utrustning så är det inte dumt att köpa till sidofickorna och få upp storleken till 35 liter. Tittar vi på 40 liter så kommer en ryggsäck i den här storleken med bra utvändiga fästen även klara av packning för 1 natt i tält.

Kommer stolen klara min vikt?

I de flesta fall så är vikten inget man behöver oroa sig över, ryggsäckarna vi har valt ut är överlag solida. Är du däremot en bit norr om 100 kg så kan det vara en idé att kolla på bärvikten. Pinewoods Wildmark är då ett bra val med en rejäl ram som tål upp till 150 kg.

Ska du bära ryggsäcken långa sträckor?

Ju längre du tänker gå med ryggsäcken på ryggen, ju bekvämare bör den också vara. Här kan det variera stort mellan olika märken och modeller. För längre vandringar bör du kolla efter ryggsäckar som är utrustade med midjebälte så väl som höftrem. Du vill också ha ordentligt vadderade axelremmar och gärna vadderat midjebälte.

När det kommer till ryggsäckar med stol så brukar det tyvärr inte finnas lika goda justermöjligheter som avancerade vandringsryggsäckar eller bra backpackingryggsäckar. På grund av designen med en stol som ofta används som ram så blir ställbara rygglängder väldigt ovanliga. Man får därför kontrollera noggrant så att det går att ställa in axelremmar för rätt längd och höftbälte så att det bekvämt avlastar.

Jaktryggsäck med stol – Välj en tyst modell

Detta är viktigt att tänka på om du är ute efter en ryggsäck för jakt med stol. Här finns det särskilt framtagna tyger som inte prasslar. Dessutom kan du välja en design där själva ramen för stolen har klätts med tyg. Då minskar risken för oväsen när ditt gevär stöter mot ramen.

Prisvärdhet

Det gäller naturligtvis att ha koll på sin budget och se till att man får valuta för pengarna. En stolryggsäck kan kosta allt från 700 kr upp till 4000 kr, så frågan är vad får du för pengarna? Ofta är det inte så dumt att lägga sig någonstans på mitten. De billigaste modellerna kommer förmodligen behöva bytas ut ganska fort medan kvalité kan hänga med i 5-10 år utan större problem. 

Vanliga frågor om stolryggsäckar

Går det att ta bort sittdelen från ryggsäcken och använda separat?

Det går ibland att plocka av stolen från ryggsäcken men det är långt ifrån alla modeller som är konstruerade på det sättet. Sen är det inte säkert att du då kan använda den separat som stol. Men ryggsäcken kan bli lättare och mindre otymplig på detta vis vilket kan passa för utflykter där du inte behöver en inbyggd stol.

Finns det miljövänliga ryggsäckar med inbyggda stolar?

Ja, det finns miljövänliga alternativ. De är gjorda av återvunna material och har tillverkats med metoder som är snälla mot vår natur. Svenska märken är kända för att jobba med hållbara lösningar så att du kan använda din ryggsäck med gott samvete.

Finns det stolryggsäck för barn?

Det finns stolryggsäckar för barn. De är mindre, lättare och har ofta färgglada mönster. De kan passa bra för skolutflykter, picknicks eller kortare vandringar. Om du ska köpa ryggsäck med stol till ett barn måste du kontrollera att den verkligen är gjord för ett barn så att den erbjuder ett fullgott ergonomiskt stöd för en kropp som växer.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.