Skidåkning

Bästa skidhjälm för barn – Bäst i test 2024

skidhjälm barn bäst i test

Att ta med familjen på en mysig skidsemester är ofta en av årets höjdpunkter, i alla fall om vi bortser från alla “är vi framme snart?” frågor under bilresan dit. Det skapar underbara minnen som varar livet ut. Däremot kan det snabbt bli väldigt obehagligt om olyckan skulle vara framme. Som tur är går det att dra ned risken rejält genom att skaffa bra alpinhjälmar. För att skydda din familj har vi forskat i vilka de bästa skidhjälmarna för barn är och utsett skidhjälmen som är bäst i test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Pocito Fornix Mips

Pocito Fornix en skidhjälm för barn i test

2 – Juniors Winder Mips

sweet protection winder junior skidhjälm i blått och svart med röda detaljer

3 – Giro Crue Mips

Giro crut mips bästa skidhjälm för barn

Det pratas ofta om att barn är mjuka i kroppen och att de skadar sig inte lika ofta som vuxna när de ramlar i skidbacken. Det här är förmodligen sant för saker som stukningar och benbrott. Där man får se till att skydda dem noga från är istället smällar mot huvudet. Det är väldigt vanligt att barn får en hjärnskakning, något en bra skidhjälm kan reducera risken för. En växande hjärna kan lätt ta skada om den inte skyddas, något jag själv fick erfara. Ett fall på en isfläck utan hjälm ledde till epilepsi anfall och flera år av medicinering.

Skidhjälmar för barn – bäst i test

1 – POC Pocito Fornix Mips

pocito fornix mips skidhjälm för barn är bäst i test
 • Fäste för goggles
 • MIPS rotationsskydd
 • RECCO reflektorer
 • Justerbar storlek
 • Justerbar ventilation
 • Flera storlekar och färger

POC har tillverkat en snygg skidhjälm för barn i starka färger som gör att de är tydligt synliga i backen. För att förstärka det här ytterligare finns reflexer på alla sidor. Eftersom barn inte alltid har full koll på omgivningen är det smart att se till så andra skidåkare har tid att reagera.

Hjälmen är utrustad med ett MIPS rotationsskydd, vilket är ett krav för att skidhjälmar ska placera sig på vår bäst i test lista. De värsta hjärnskadorna orsakas vid rotationsvåld vilket MIPS har bevisats reducera i tester. Mer information om MIPS och rotationsskador hittar du längre ner i texten. Därpå har hjälmen flera lager av skydd, bland annat en aramid barriär, EPS liner och ett PC skal.

Pocito Fornix är en så kallad all-mountain alpinhjälm för barn så den är anpassad för att kunna användas överallt på fjället. Därför är den utrustad med RECCO reflektorer, vilket gör det lätt för räddningspersonal att hitta ditt barn om det åkt vilse eller fastnat någonstans. Det här kan rädda både dig och ditt barn om ni mot förmodan skulle fastna i en lavin.

Bra passform är naturligtvis viktigt för att få det bästa skyddet så därför är hjälmens storlek justerbar. Det går dessutom att justera skidhjälmens ventilationen så den hålls lagom varm, ökad bekvämlighet ger minskat gnäll. Dessutom finns det ventilation som specifikt ser till att barnets goggles inte immar igen.

En annan smart funktion är ett så kallat NFC Medical ID. NFC är ett trådlöst sätt att skicka data och används bland annat för kontaktlösa kortbetalningar. I det här fallet laddas det med förälderns telefonnummer och annan viktig information som smidigt kan läsas av. Sammanfattningsvis erbjuder Pocito Fornix MIPS ett komplett skydd och är därför den bästa skidhjälmen för barn.

2 – Sweet Protection Juniors Winder Mips

sweet protection winder junior skidhjälm i blått och svart med röda detaljer
 • Fäste för goggles
 • MIPS rotationsskydd
 • Justerbar storlek
 • Ventilation
 • Flera storlekar och färger

Sweet Protection är det norska företag som ligger bakom den här hjälmen. De är baserade i Trysil och är specialiserade på just skyddsutrustning. Juniors Winder är en All-Mountain alpinhjälm för barn som skyddar utmärk både i pisten och för utforskning runt om. Hjälmen finns i flera färger och du kan hitta alternativ som gör det tydligt att se barnet.

Winder är en lätt och bekväm hjälmmodell, utformad för att sitta riktigt stabilt. Hjälmen har ett hårt skal som är framtaget specifikt för att skydda barns mindre och mer elastiska huvuden. Så även om den delar namn med en vuxenhjälm så är den här helt framtagen och designad för barn.

Som namnet skvallrar om är den här versionen av Winder utrustade med Mips rotationsskydd. Rotationsvåld ligger bakom de farligaste hjärnskadorna så ett skydd mot det är väldig viktigt. Mips har bevisats skydda väl mot det här och därför har vi satt det som ett krav när vi utsett de bästa skidhjälmarna för barn.

Hjälmens storlek går att ställa in på flera sätt för bästa passform och kommer sitta stabilt hela dagen. Den har fäste för skidgoggles och ventilationsspringor. Öronpadsen går att plocka bort för att kunna reglera värmen efter väder. Överlag får du ett komplett skyddspaket till ditt barn och därför platsar Juniors Winder Mips på årets bäst i test lista.

3 – Giro Crue Mips

bäst i test skidhjälm giro crue mips bästa budget skidhjälm
 • Fäste för goggles
 • MIPS rotationsskydd
 • Justerbar storlek
 • Ventilation
 • Flera storlekar och färger

Giros Crue Mips är en alpinhjälm för barn, utvecklad för mindre parkåkare som gärna hoppar runt utan full kontroll. Hjälmen har fäste för skidgoggles för att se till att de håller sig på plats. Giros In Form fit system gör att det snabbt och smidigt går att ställa in hjälmens storlek, även med skidhandskar på. En hjälm som sitter stabilt är viktigt för att få bästa skydd och här leverar Crue riktigt bra.

Du kommer att kunna hitta billigare hjälmar i budget segmentet men då saknar den stora majoriteten det viktiga Mips skyddet. Enligt oss är det här inte något man ska spara in på när det gäller att skydda sitt barn. Med Giros Crue får du en alpinhjälm som är utrustade med ett riktigt skyddssystem mot rotationsskador.

Hjälmen har riktigt bra ventilation för att hålla temperaturen på en bra nivå. Den har också borttagbar lining och det yttre lagre är tillverkat i ett mycket robust hårdskal. Samtidigt är hjälmen relativt lätt på strax över 500 gram. Giros Crue Mips ger dig ett komplett skydd till ett väldigt rimligt pris, därför anser vi att det är den skidhjälm för barn som är bäst i test i budget segmentet.

4 – Salmon Junior Husk

Orange skidhjälm från salomon för barn
 • Ultralätt
 • EPS 4D skyddsteknik
 • NFC chip
 • Justerbar pasform
 • Ventilation
 • Flera storlekar och färger

En snygg och rolig skidhjälm från välbeprövade Salmon i barnstorlek. Den här hjälmen är ultralätt och har ett supersmidigt system för att snabbt justera in passformen. En optimal passform ger även bättre skydd så det här är viktigt. Därpå så slipper du gnäll över att skidhjälmen är för tung eller obekväm. Salmon har också designat ett nytt skyddssystem runt öronen vilket ger en tajt och bekväm passform. Det här området är även preparerat med ljudkanaler så att barnen hör vad du säger.

Skyddsmässigt så kanske du lagt märke till att den här hjälmen saknar rotationsskydd från Mips. Det här beror på att Salomon har utvecklat sitt egna skydd mot de farliga sneda stötarna som orsakar hjärnskakningar. Det kallas för EPS 4D-teknik och är ett skyddssystem som ska absorbera energin från stötar som kommer snett eller vertikalt mot huvudet.

Ytterligare ett smart skydd finns i det inbyggda NFC-chippet som är kopplat till en app och ger tillgång till viktig medicinsk data ifall barnet skulle skada sig. Hjälmen är testad och godkänd enligt flera internationella standarder, både i Europa och Amerika. Ett riktigt bra skydd för ditt barn med andra ord.

5 – Atomic Four Jr

skidhjälm för barn i test från atomic
 • Fäste för goggles
 • Holo Core
 • Lätt
 • Justerbar storlek
 • Ventilation
 • Flera storlekar och färger

Snygg och smidig barn skidhjälm från Atomic. Four Jr har ett löstagbart fäste för goggles ifall barnen inte känner för att använda dem. Kanske inte någon banbrytande lösning men det ser till att hjälmen fortsätter att ge ett snyggt och rent design intryck. Du har också ett smidigt system för att snabbt anpassa storleken efter barnets huvud via justeringen i nacken.

När det kommer till skydd så har Atomic utvecklat vad de kallar för Holo Core. Ett system som utökar den stötabsorberande ytan. Det här leder till ett skydd som är cirka 30% över vad som är standarden inom branschen, riktigt bra! Atomic har också förstärkt skyddet genom att formgjuta EPS skummet direkt i skyddsskalet.

Skidhjälmen har också ett avancerat system för ventilation och ett borttagbart foder. Det här gör det lätt och smidigt att tvätta det vid behov. Öronskydden går att plocka bort helt så hjälmen kan anpassas efter temperaturen utomhus. Överlag är det en riktigt bra skidhjälm för barn som levererar ett komplett paket.

Vad ska man tänka på när man köper skidhjälm till sitt barn?

Till att börja med så ska man testa så att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Köp aldrig en hjälm som barnet ska “växa in i”, det kan var lockande med en hjälm som varar längre men sitter den löst kommer den inte skydda lika bra. För bästa skydd ska den täcka pannan så väl som nacken, glider hjälmen ner i någon riktning sitter den för löst. En bra tumregel för hakremmen är att det ska gå att få plats med ett finger mellan remmen och hakan.

Köp aldrig begagnade hjälmar, du vet inte om den redan fått en rejäl smäll och då kommer den inte längre skydda lika bra. Se till så hjälmen kommer från välkända märken. Alpinhjälmarna i vårat bäst i test är exempel på tillverkare med god historik av kvalitetsutrustning.

Naturligtvis ska du se till att skidhjälmen erbjuder ordentligt skydd. Svenska e-handlare är att föredra då vi har lag på att hjälmar ska vara CE-märkta i Sverige. Hjälmar med Mips skydd bör också prioriteras då rotationsvåld orsakar de allvarligaste hjärnskadorna. En rundare design utan kanter kommer också att vara bättre.

Undvik att använda hjälmar som inte är till för skidåkning, de kommer att vara optimerade för andra aktiviteter. En cykelhjälm kommer förmodligen kräva en mössa under och redan där är passformen inte alls lika bra. Sen så kommer skidhjälmen se till att hålla skidglasögonen bra på plats.

Hur länge kan man använda en skidhjälm?

Svaret på den här frågan beror helt på vad som händer när barnet åker och hur den används. Det beror även på hur snabbt barnet växer. En hjälm ska som sagt sitta bra, det innebär också att den ska bytas ut när den börjar bli trång.

En hjälm som varit med om ett fall och fått en smäll kan vara skadad. Det är möjligt att den inte längre kommer att skydda ditt barn på samma sätt, även om det inte finns några synliga skador. Därför rekommenderas det att alltid byta ut hjälmar som absorberat en smäll.

Rullar hjälmen ur bilen och faller i marken kommer den naturligtvis inte att behöva bytas ut. Faller den ur skidliften eller är med om en rejäl vurpa så bör hjälmen däremot ersättas.

Fler rekommendationer för skidåkning

Som vana skidåkare så försöker vi att dela med oss av tips för att välja rätt utrustning för en bra upplevelse i backen. Utöver hjälmar så har vi också skrivit om skidjackor för damer, gått igenom de bästa underställen och testat snöskor.

Vad är Mips rotationsskydd?

Mips står för multi-directional-impact-system och ger ett extra skydd mot rotationsvåld. Rotationsskador uppstår exempelvis när hjärnan tar emot ett slag från en vinkel vilket gör att det utsätts för en plötslig rotation. Det här är vanligt vid ett fall i skidbacken. En skidåkare som kommer med fart och faller slår ofta i marken på ett sätt som sätter igång rotationer.

Mips fungerar på så sätt att de olika lagren i alpinhjälmen kan röra sig mot varandra och absorberar rotationen. Vi rekommenderar att alla väljer en hjälm med rotationsskyddet Mips för att få bästa möjliga skydd från sin skidhjälm. Därför har vi också satt det som ett krav i vårt test av skidhjälmar även om det gör priset på hjälmen lite högre.

Skidhjälmar för barn – Vanliga frågor

Kan ett barn använda en vuxen skidhjälm?

Ja, barn kan använda skidhjälmar som är avsedda för vuxna så länge de sitter bra. Det viktiga är att hjälmen inte riskerar att åka av eller glida snett om olyckan skulle vara framme. Skidhjälmar för barn är främst framtagna för en bättre passform för mindre huvuden.

Hur många år kan man ha en skidhjälm?

Till att börja med så handlar det inte främst om år. Det viktiga när det kommer till hjälmar är om de har fått ta emot smällar. Oavsett om man ramlar eller tappar en hjälm på hårt underlag så är det då dags att byta ut den. Om du inte tappar din hjälm så kan du använda den i upp mot 5 år innan slitaget börjar ta ut sin rätt.

Vilken skidhjälm är bäst för barn?

Pocito Fornix Mips står enligt oss för den bästa skidhjälmen för barn. Läs mer om varför högre upp i testet.

Hur ska en skidhjälm sitta på barn?

Hjälmen ska sitta stabilt på barnet, be dom skaka vilt på huvudet och hoppa runt. Skidhjälmen ska fortfarande sitta stilla stabilt. Köp aldrig en hjälm som barnet ska ”växa in i”, den kommer inte skydda som den ska och vara farlig för barnet.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.