Utrustning & Tester

Test av snöskor – de bästa snöskorna för vintervandring

Test av snöskor utförs på vintervandring

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outdoorexperten.

Om du någon gång varit ute och försökt gå en längre sträcka i djup snö vet du hur jobbigt det är. Att ständigt sjunka ned till knäna gör det i stort sett omöjligt att ta sig framåt men det är därför snöskor finns. Med ett par snöskor kan alla njuta av vildmarken året runt. I vårt test av snöskor guidar vi dig rätt och utser snöskorna som är bäst i test.

Snöskor är ofta ett måste när du vill ge dig ut i skog eller fjäll vintertid men de är också väldigt användbara för vår vandring i fjällen. Snön ligger ofta kvar långt in i Juni och kan göra många partier både tunga och svårframkomliga. När du ska ta dig över både snö och barmark blir skidor inte längre ett alternativ.

Premium – TSL Symbioz Hyperflex Access

Vår favorit – TSL 227 Escape

Budget – TSL 325 Escape

Det bästa valet är då att ha med sig ett par snöskor som du lätt kan ta på och av. Den extra vikten kommer lätt vara värt det när du slipper sjunka ned till låren i snö partierna och bli genomvåt. Testa att använda snöskor och gör vandringssäsongen betydligt längre.

Att använda snöskor handlar också om säkerhet. Man behöver respektera naturen och ett par snöskor kan vara skillnaden som gör att du faktiskt tar dig hem om du blir överraskad eller olyckan är framme.

Vad har vårt test av snöskor utgått ifrån?

En bra snösko ska ha låg vikt och vara lätt att använda. De ska sprida ut din vikt och erbjuda bra grepp för att se till att du inte halkar eller trampar ned djupt i snön. De ska också vara lätta att ta på och av med smidiga spännen. I vårt test av snöskor har vi även tagit hänsyn till att produkterna ska vara av god kvalité och hålla länge. Hur prisvärda snöskorna är har vi också tagit hänsyn till samtidigt som vi plockat fram de bästa snöskorna i olika prisklasser.

Test av snöskor – bästa premie snösko

TSL Symbioz Hyperflex Access

Symbioz Hyperflex bäst i test av snöskor
 • Storlek: 52 x 19 cm (S) 60 x 20 cm (M) 68 x 21 cm (L)
 • Vikt per sko: 860g (S) 907g (M) 1011g (L)
 • Maxvikt: 82kg (S) 118kg (M) 136kg (L)
 • Dubbar: 2 x 8

Symbioz Hyperflex Access från TSL är en flexibel snösko som böjer sig efter terrängen för att ge dig bästa möjliga grepp. Det leder också till att du får ett mer naturligt steg än vad du får med en solid snösko. Du kan ställa in vinkeln på hälen för att göra det lättare att vandra uppför och samtidigt ha kvar maximalt grepp. Bindningen går att ställa in i förväg efter din skostorlek. Det här gör det sen väldigt smidigt att ta snöskon av och på. 

Överlag erbjuder Symbioz Hyperflex en perfekt kombination av grepp, användarvänlighet och smidighet. Kombinerat leder det till en riktigt bra snösko och ger den toppbetyg i vårt test av snöskor.

Test av snöskor – vår favorit

TSL 227

TSL Snowhunter en av de bästa snöskorna
 • Storlek: 75 x 23 cm
 • Vikt per sko: 1111g
 • Maxvikt: 140 kg
 • Dubbar: 2 x 6

Snowhunter är en extra bred och lång snösko som säkerställer att du inte sjunker ned, även om det ligger färsk pudersnö på marken. Den lämpar sig väl för att gå längre sträckor på platt mark men fungerar även utmärkt om du vill ta dig uppför. Hälen lyfter från snöskon vid varje steg för att avlasta din vad. Snowhunter kommer också med ett system som dämpar ljud och stötar i dina snöskor så att du tyst och smidigt kan ta dig fram i vildmarken. Även här går det att ställa in snöskon efter skostorlek i förtid, på både längd och bredd, för att snabbt kunna spänna på dem. Just Snowhunters storlek och dess förmåga att nästan garantera att du inte sjunker i snön är vad som gör dem till vår favorit i detta test av snöskor.

Test av snöskor – bästa budget snösko

TSL 325

Test av snöskor - TSL stellar elevation en av de bästa
 • Storlek: 59 x 22 cm
 • Vikt per sko: 915 g
 • Maxvikt: 120 kg
 • Dubbar: 2 x 6

Med Stellar Elevation handlar det om att få mycket snösko för pengarna. Det är en utmärkt sko för nybörjare som är användarvänlig och mångsidig. Timglasformen gör det lätt att gå naturligt och den styva konstruktionen ser till att du står stabilt. Stellar elevation har ett dubb-system som gör att du får bra grepp oavsett om snön är hård och isig eller väldigt mjuk. Bindningarna är väldigt enkla och du kommer att kunna ställa in snöskon efter din skostorlek för att sen snabbt sätta på dem. Det här är snöskon för dig som vill prova på vinter eller vårvandring. Helt klart det mest prisvärda alternativet för nybörjare i testet.

Test av snöskor – bästa snösko för större barn

TSL 302 Freeze

tsl 305 freeze bästa snöskon för barn
 • Storlek: 48 x 18 cm
 • Vikt per sko: 408 g
 • Maxvikt: 50 kg
 • Dubbar: 2 x 6

TSL´s Freeze är en utmärkt snösko för äldre barn och unga vuxna upp till 50 kg. Snöskon är väldigt lätt samtidigt som den fortfarande erbjuder stor trampyta. Detta ihop med timglas designen gör den lätt att använda och ser till att hålla benen pigga. Freeze har lika många dubbar som en vuxen sko och samma 3D design som Stellar Elevation, du får med andra ord bra grepp på alla underlag. Överlag kan man säga att Freeze erbjuder allt som vuxen modellerna gör fast på ett mer lättanvänt sätt. Har du naturintresserade barn är det här den bästa snöskon för dem.

Test av snöskor – bästa snöskor för mindre barn

TSL Kidoo

test av snöskor för barn
 • Storlek: 44 x 17 cm
 • Vikt per sko: 303 g
 • Maxvikt: 30 kg
 • Dubbar: 2 x 3

Kidoo är TSLs minsta modell för barn upp till 30 kg. Den är väldigt enkel och lätt att ta på med smidiga bindningar i elastiskt gummi. Det här är ett perfekt alternativ för dig som vill introducera ditt barn för magiska vintervandringar. Att testa snöskor tidigt kan leda till en härlig livsstil.

Uppför, Nedför och Traversering – Så använder du snöskor

Det finns lite olika teknik för att ta sig fram smidigare, vilket du främst kommer att ha användning av när det går uppför eller nedför. Vi rekommenderar att du köper snöskor med dubbar för att kunna nyttja dem på rätt sätt, vilket alla skor har i detta test av snöskor.

I uppförsbacke beror tekniken på hur underlaget ser ut. Om det är väldigt lös snö är det bäst att “sparka” in skon framför dig för att få små trappsteg. Är underlaget lite hårdare kan du förlita dig på dubbarna. Det underlättar väldigt mycket om din snösko har en ställbar häl när du vandrar uppför.

I nedförsbacke bör du sätta ned stavarna framför dig och luta dig lite lätt bakåt medans du håller knäna något böjda. Låt vikten fördelas jämnt över hela snöskon och sätt dig ned om du börjar kana. Det kan vara lätt att det naturligt blir att man lutar sig för mycket bakåt, i det fallet kommer din vikt fördelas över hela snöskon. Prova dig fram försiktigt.

Traversering –  När det blir riktigt brant kommer du att få gå över till att traversera. Du rör dig helt enkelt uppåt eller nedåt i ett Z-format mönster. Sicksacka dig långsamt uppåt och försök trampa i samma spår som dina kamrater. Håll balansen med hjälp av stavarna.

FAQ – Test av snöskor

Vad ska jag tänka på när jag köper snöskor?

För det första bör du kolla så att de klarar av din vikt och då bör du även räkna ut hur mycket utrustningen du kommer att bära med dig kommer att väga. Det är totalvikten som spelar roll för att snöskorna inte ska sjunka ned i snön eller gå sönder. Sen behöver du också ta hänsyn till din skostorlek. Snöskor finns i vissa fall i olika storlekar och dessa passar för olika skostorlekar.

Går det att byta dubbar på snöskor?

Det här kan naturligtvis variera men på TSL-modellerna i detta test går det att byta ut dubbarna på nästan alla skor. Samtidigt levereras dem i många fall med skydd för dubbarna så att du ska undvika att slita på dem i onödan.

Är snöskor i trä en bra idé?

Snöskor i trä finns nästan inte att köpa längre då nyare material helt enkelt är både bättre och säkrare. Du kommer att stå stabilare och säkrare samtidigt som de är mindre ansträngande att använda.

Behöver jag någon annan utrustning för att vandra med snöskor?

Ja, de i de allra flesta fall så kommer det att vara väldigt bra att komplettera dina snöskor med vandringsstavar. Vill du ha tips sätter vi även vandringsstavar i test.

Är det svårt att gå med snöskor?

Nej det är de inte! För de flesta så kommer det kännas ganska naturligt hur man ska röra sig när man väl får på snöskorna. Den största skillnaden är att du kommer att få gå mer bredbent än du är van vid. Så lite träningsvärk får du räkna med. Börja med en enkel modell som Stellar Elevation som vi rekommenderar i detta test av snöskor.

Behöver jag tänka på något annat om jag testar snöskor?

Räkna med att det tar mer tid än vad du tror att komma fram. Generellt sett kan du förvänta dig att det tar mellan 20 – 50% längre tid att komma fram jämfört med ditt vanliga vandrings tempo. Var förberedd för detta och se till att inte bli överraskad ute i vinterkylan.