Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Snöskor bäst i test – Förbered dig för vintervandring

Test av snöskor utförs på vintervandring

Om du någon gång varit ute och försökt gå en längre sträcka i djup snö vet du hur jobbigt det är. Att ständigt sjunka ned till knäna gör det i stort sett omöjligt att ta sig framåt men det är därför snöskor finns. Med ett par snöskor kan alla njuta av vildmarken året runt. I vårt test av snöskor guidar vi dig rätt och utser snöskorna som är bäst i test.

Snöskor är ofta ett måste när du vill ge dig ut i skog eller fjäll vintertid men de är också väldigt användbara för vår vandring i fjällen. Snön ligger ofta kvar långt in i Juni och kan göra många partier både tunga och svårframkomliga. När du ska ta dig över både snö och barmark blir skidor inte längre ett alternativ.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

1 – Sydvand Skaring Trekk

Skaring Trekk Snowshoe, ett par snöskor från Sydvand i Svart med vita spännen. Den ena står på högkant och visar upp stegjärnen.

2 – Gridarmor Dovrefjell

bästa snöskor från gridarmor i svart, blått och rött

3 – Gridarmor Lierne

Orange snösko i test från gridarmor

Längre ned i artikeln hittar du en utförlig beskrivning av snöskorna samt flera bra val och även de bästa snörkorna för barn i olika åldrar.

Det bästa valet är då att ha med sig ett par snöskor som du lätt kan ta på och av. Den extra vikten kommer lätt vara värt det när du slipper sjunka ned till låren i snö partierna och bli genomvåt. Testa att använda snöskor och gör vandringssäsongen betydligt längre. Att använda snöskor handlar också om säkerhet. Man behöver respektera naturen och ett par snöskor kan vara skillnaden som gör att du faktiskt tar dig hem om du blir överraskad eller olyckan är framme.

Vad har vårt test av snöskor utgått ifrån?

En bra snösko ska ha låg vikt och vara lätt att använda. De ska sprida ut din vikt och erbjuda bra grepp för att se till att du inte halkar eller trampar ned djupt i snön. De ska också vara lätta att ta på och av med smidiga spännen. I vårt test av snöskor har vi även tagit hänsyn till att produkterna ska vara hålla länge och ge dig så mycket som möjligt för pengarna.

Snöskor bäst i test

1 – Sydvand Skaring Trekk Snowshoe

De bästa snöskorna

Skaring Trekk Snowshoe, ett par snöskor från Sydvand i Svart med vita spännen. Den ena står på högkant och visar upp stegjärnen.
MaxviktMåttSkovikt
S70 kg53x20cm850 g
M90 kg64×20 cm950 g
L115 kg76×23 cm1100 g

Norrmännen kan onekligen det här med turer i snöns och Sydvang levererar därefter. Skaring Trekk kommer utrustade med det mesta du kan önska dig. De har rejäla stegjärn som ger ett utomordentligt grepp och den ställbara hälen gör livet lättare när det blir backigt. Alla tre storlekar har en bra bredd som ser till att snöskorna bär upp dig ordentligt i snön. Bindningarna är lätta att justera in och sitter bekvämt över kängorna. Sydvang använder sig av slitstarka material och det är helt enkelt svårt att hitta något att klaga på. Priset är i mina ögon rimligt satt med tanke på kvaliteten man får och därför är Skaring Trekk snöskorna som är bäst i test.

2 – Gridarmor Dovrefjell Snowshoe

Mest snöskor för pengarna

bästa snöskor från gridarmor i svart, blått och rött
MaxviktMåttSkovikt
S75 kg53x20cm800 g
M95 kg64×20 cm1050 g
L125 kg76×23 cm1300 g

Dovrefjell är ett riktigt bra par med snöskor från Gridarmor som dessutom är väldigt prisvärda. De finns i tre storlekar som alla erbjuder en bra bredd så du kan trampa dig fram i pudersnö utan problem. Bindningssystemet är utvecklat för att du lätt ska kunna öppna och stänga det med en hand, väldigt smidigt! De har ett ställbart stöd för hälen som gör det smidigt att gå i uppförsbacke och de fasta stegjärnen ser till att du inte glider ner. Dovrefjell ger dig allt du behöver för en lyckad tur genom snön och det lågt satta priset gör det här till ett grymt bra val. Helt klart ett par av de bästa snöskorna.

3 – Gridarmor Lierne Snowshoe

Bästa budget snösko

Orange snösko i test från gridarmor
MaxviktMåttSkovikt
120 kg64×20 cm1100g

Här har vi utan tvekan den bästa budget snöskon, Gridarmors Lierne har en betydligt lägre prislapp än de jämförbara alternativen. Helt perfekta för dig som vill prova på snöskor för första gången och söker ett användarvänligt och prisvärt alternativ. Passar från skostorlek 36 upp till 44 och du justerar lätt in storlek efter sko med hjälp av de två remmarna. De ger bra grepp på hård, isig snö och bär effektivt på pudersnö. Allt man kan önska sig ifrån ett budgetalternativ.

4 – TSL Symbioz Hyperflex Access

Riktiga premium snöskor

Symbioz Hyperflex bäst i test av snöskor
MaxviktMåttSkovikt
S82 kg52×19 cm860 g
M118 kg60×20 cm907 g
L136 kg68×21 cm1011 g

Symbioz Hyperflex Access från TSL är en flexibel snösko som böjer sig efter terrängen för att ge dig bästa möjliga grepp. Det leder också till att du får ett mer naturligt steg än vad du får med en solid snösko. Du kan ställa in vinkeln på hälen för att göra det lättare att vandra uppför och samtidigt ha kvar maximalt grepp. Bindningen går att ställa in i förväg efter din skostorlek. Det här gör det sen väldigt smidigt att ta snöskon av och på. 

Överlag erbjuder Symbioz Hyperflex en perfekt kombination av grepp, användarvänlighet och smidighet. En riktigt bra snösko och egentligen är den enda nackdelen det högre priset. För de flesta kommer man betala för prestanda man inte behöver.

Bästa snöskorna för barn & ungdomar

1 – MSR Shift 19

Bästa snöskorna för barn

bästa snöskor för barn från MSR i blått
MaxviktMåttSkovikt
57 kg50×18 cm575 g

Shift 19 är perfekta snöskor för lite äldre barn med en skostorlek över 32, de kommer hålla hela vägen upp till 57 kg och fötter i storlek 41. Med andra ord så behöver de inte bytas för än det är dags för vuxenmodeller. Shift är utvecklade enligt samma princip som MSR´s vuxen-snöskor så de kommer leverera prestanda för riktiga äventyr. Samtidigt är de utvecklade för att ta stryk i många år, så länge de inte växes ur så finns ingen anledning att byta. Med tripplan spännremmar i bindningen sitter foten där den ska och rejäla stegjärn håller foten på plats. Den bästa snöskon för naturintresserade barn!

2 – TSL 302 Freeze

Prisvärt alternativ

tsl 305 freeze bästa snöskon för barn
MaxviktMåttSkovikt
50 kg48×18 cm408 g

TSL´s Freeze är en utmärkt snösko för äldre barn och unga vuxna upp till 50 kg. Snöskon är väldigt lätt samtidigt som den fortfarande erbjuder stor trampyta. Detta ihop med timglas designen gör den lätt att använda och ser till att hålla benen pigga. Freeze har lika många dubbar som en vuxen sko och samma 3D design som Stellar Elevation, du får med andra ord bra grepp på alla underlag. Överlag kan man säga att Freeze erbjuder allt som vuxen modellerna gör fast på ett mer lättanvänt sätt. Har du naturintresserade barn är det här en utmärkt snösko för dem.

3 – TSL Kidoo

För de mindre barnen

test av snöskor för barn
MaxviktMåttSkovikt
30 kg44×17 cm303 g

Kidoo är TSLs minsta modell för barn upp till 30 kg. Den är väldigt enkel och lätt att ta på med smidiga bindningar i elastiskt gummi. Det här är ett perfekt alternativ för dig som vill introducera ditt barn för magiska vintervandringar. Att testa snöskor tidigt kan leda till en härlig livsstil.

Uppför, Nedför och Traversering – Så använder du snöskor

Det finns lite olika teknik för att ta sig fram smidigare, vilket du främst kommer att ha användning av när det går uppför eller nedför. Vi rekommenderar att du köper snöskor med dubbar för att kunna nyttja dem på rätt sätt, vilket alla skor har i detta test av snöskor.

I uppförsbacke beror tekniken på hur underlaget ser ut. Om det är väldigt lös snö är det bäst att “sparka” in skon framför dig för att få små trappsteg. Är underlaget lite hårdare kan du förlita dig på dubbarna. Det underlättar väldigt mycket om din snösko har en ställbar häl när du vandrar uppför.

I nedförsbacke bör du sätta ned stavarna framför dig och luta dig lite lätt bakåt medans du håller knäna något böjda. Låt vikten fördelas jämnt över hela snöskon och sätt dig ned om du börjar kana. Det kan vara lätt att det naturligt blir att man lutar sig för mycket bakåt, i det fallet kommer din vikt fördelas över hela snöskon. Prova dig fram försiktigt.

Traversering –  När det blir riktigt brant kommer du att få gå över till att traversera. Du rör dig helt enkelt uppåt eller nedåt i ett Z-format mönster. Sicksacka dig långsamt uppåt och försök trampa i samma spår som dina kamrater. Håll balansen med hjälp av stavarna.

FAQ – Test av snöskor

Vad ska jag tänka på när jag köper snöskor?

För det första bör du kolla så att de klarar av din vikt och då bör du även räkna ut hur mycket utrustningen du kommer att bära med dig kommer att väga. Det är totalvikten som spelar roll för att snöskorna inte ska sjunka ned i snön eller gå sönder. Sen behöver du också ta hänsyn till din skostorlek. Snöskor finns i vissa fall i olika storlekar och dessa passar för olika skostorlekar.

Går det att byta dubbar på snöskor?

Det här kan naturligtvis variera men på TSL-modellerna i detta test går det att byta ut dubbarna på nästan alla skor. Samtidigt levereras dem i många fall med skydd för dubbarna så att du ska undvika att slita på dem i onödan.

Är snöskor i trä en bra idé?

Snöskor i trä finns nästan inte att köpa längre då nyare material helt enkelt är både bättre och säkrare. Du kommer att stå stabilare och säkrare samtidigt som de är mindre ansträngande att använda.

Behöver jag någon annan utrustning för att vandra med snöskor?

Ja, de i de allra flesta fall så kommer det att vara väldigt bra att komplettera dina snöskor med vandringsstavar som har breda trugor. Vill du ha tips sätter vi även vandringsstavar i test. Du vill också ha en varm skidjacka och blåser det upp är det faktiskt inte fel att testa skidglasögon för att se ordentligt.

Är det svårt att gå med snöskor?

Nej det är de inte! För de flesta så kommer det kännas ganska naturligt hur man ska röra sig när man väl får på snöskorna. Den största skillnaden är att du kommer att få gå mer bredbent än du är van vid. Så lite träningsvärk får du räkna med. Börja med en enkel modell som Stellar Elevation som vi rekommenderar i detta test av snöskor. Det här är något som till och med små barn kan lära sig, är de kvar i de klumpigare åldrarna så är det däremot inte fel att sätt på barnen en bra skidhjälm, då håller de sig både säkra och varma.

Behöver jag tänka på något annat om jag testar snöskor?

Räkna med att det tar mer tid än vad du tror att komma fram. Generellt sett kan du förvänta dig att det tar mellan 20 – 50% längre tid att komma fram jämfört med ditt vanliga vandrings tempo. Var förberedd för detta och se till att inte bli överraskad ute i vinterkylan.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.