Skidåkning

Test – Årets bästa skidglasögon och goggles

test - de bästa skidglasögonen

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Årets skidresor närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att uppgradera utrustningen. Ett par bra goggles är vitalt om du vill sätta fart ner för backarna. De bästa skidglasögonen kommer kunna leverera bra sikt i alla väder. I vårt test hjälper vi dig att hitta rätt goggles så du slipper gå vilse i det enorma utbud som finns på marknaden.

Snabb topp 3

Oakley Flight Deck

skidglasögon bäst i test

Bliz Spark Multi

bästa skidglasögon från Blizz - Spark multi i blått

I detta test av skidglasögon har vi plockat fram de, enligt oss, bästa alternativen för olika typer av åkning och budgetar. Oakleys Flight Deck är årets bäst i test vinnare eftersom de levererar ett komplett prestanda paket, är rimligt prissatta och är riktigt snygga. Personliga preferenser så väl som åkstil spelar dock stor roll. I testet kommer du hitta fler goggles i olika prissegment och behov som OTG goggles för glasögonbärare.

Test av skidglasögon – Bästa skidglasögon i test

Oakley Flight Deck

bästa skidglasögon från Oakley - flight deck med röd lins och svart band
Flera färger:Ja
Utbytbar lins:Ja
Extra lins:Nej
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Ja
Ventilation:Nej
Silikonband:Ja

Oakley har blivit mer eller mindre synonymt med skidglasögon och det är nästan omöjligt att hitta ett test där de inte placerar sig bra. Flight Deck kan mycket väl vara de bästa skidglasögonen som de släppt hittills och designen med den stora ramfria linsen är onekligen riktigt snygg. Den första versionen av modellen släpptes redan 2014 och är baserade på stridspiloternas visir.

Linsens design ser till att du har ett riktigt brett synfält och låter dig ha koll i backen. Prizm är deras egenutvecklade lins-teknologi, framtagen för att kontrollera ljusöverföring. Det här ger dig färger som är optimerade för att kontraster, konturer och synligheten är på topp. Oakleys Ridgelock system för linsbyte låter dig snabbt och enkelt växla mellan linser utefter vädersvängningarna. Samtidigt så ser det till att linsen sitter helt tätt emot dina skidgoggles ram.

Ramen har 3 lager med skum och fuktabsorberande fleecematerial vilket ger en grym komfort. Dessutom har den diskreta skåror för att de flesta vanliga glasögon ska kunna passa under. Naturligtvis har linserna UV-skydd och är dessutom anti-fog behandlade. Överlag är det här är ett par extremt prisvärda goggles. Den snygga designen kombinerat med de kompletta funktionerna gör dem till de bästa skidglasögonen i sitt prissegment.

Test av skidglasögon – Bästa OTG goggles

Giro Axis

giro axis skidglasögon i test
Flera färger:Ja
Utbytbar lins:Ja
Extra lins:Ja
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Ja
Ventilation:Ja
Silikonband:Nej

Giro är en kalifornien baserad tillverkare av skyddsutrustning för oss som är lite mer äventyrligt lagda. I sortimentet hittar du bland annat skidhjälmar för både barn, vuxna och naturligtvis tillverkar de några av de absolut bästa skidglasögonen. Axis är väldesignade goggles som erbjuder det mesta man kan önska sig.

Linsen är nästan ramlös, med bara en tunn list i överkant synlig. De har ett så kallat “Quick Change” system för smidiga linsbyten och dessutom ingår det en extra lins vid köp. Just det här är den stora fördelen jämfört med konkurenten Flight Deck. Du har direkt möjligheten att byta lins efter väder utan att spenderar extra pengar. De inkluderade linserna har ett ljusgenomsläpp på 35%, passar för soligare och mixat väder, respektive 58% vilket passar för molnigare och gråare väder.

Skidglasögonen är designade för att få bästa möjliga bredd på synfältet och med ett färgsystem som hjälper dig att lättare se backens konturer. De släpper in hjälpsamma typer av ljus så du ser bättre samtidigt som skadligt UV-ljus blockeras helt. Axis är ordentligt anpassade för att du inte ska ha några problem med imma på glaset. Ett specialutvecklat ventilationssystem i kombination med Antifog behandling och dubbel lins håller skidglasögonen imfria.

Utöver det här får du en mängd smidiga funktioner. Axis skidgoggles är OTG kompatibla, dvs anpassade för åkare med vanlig glasögon. Ramen består av 3 lagers skum samt mjuk, absorberande microfleece mot ansiktet. Satsar du på Giros Axis goggles får du ett helt komplett paket som kommer tillfredställe i stort sett alla åkare. Ett par av världens bästa skidglasögon helt enkelt.

Test av skidglasögon – Mest för pengarna

Bliz Spark Multi

bästa skidglasögon från Blizz - Spark multi i blått
Flera färger:Nej
Utbytbar lins:Nej
Extra lins:Nej
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Ja
Ventilation:Ja
Silikonband:Ja

Det här är skidgoggles som är utvecklade för hög fart och Blizz används flitigt i alpina downhill-tävlingar. Priset är väldigt rimligt satt i förhållande till prestandan och det kan vara bästa skidglasögonen man kan få räknat per krona.

Linsen har en panorama-design vilket ger dig ett brett synfält med bra pereferiseende. Den är utvecklad för att ge solskydd under alla förhållanden och låta dig reagera snabbt när du behöver det som mest. Samtidigt minimerar den reflektionerna från snön som annars kan orsaka bländningar. Linsen är tyvärr inte utbytbar men det är oftast inget man kan förvänta sig av billigare goggles.

Skidglasögonen är ordentligt testade mot imma och kommer med både antifog, ventilation och dubbel lins. Du har dessutom siliconbehandlat, dubbelt band, som håller dem ordentligt på plats. Därpå är de OTG anpassade och har bekvämt 3 lagers skum som sluter tätt mot ditt ansikte.

outnorth logo

Test av skidglasögon – Bästa budget

Bliz Liner Contrast

Bliz liner contrast de bästa skidglasögonen
Flera färger:Ja
Utbytbar lins:Nej
Extra lins:Nej
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Ja
Ventilation:Ja
Silikonband:Ja

Liner Contrast från Bliz är ett par funktionella goggles till ett väldigt rimmligt pris. Designen med en fult synlig ram är clean och de sitter bekvämt med ett dubbelt lager skum med absorberande fleece. Linsen är dubbel med en Antifog behandling på insidan samt en okrossbar X-PC ytterlins. I kombination med god ventilering ger de ett bra skydd mot imma.

Som namnet skvallrar om så är Liner Contrast utrustad med en kontrast lins som släpper in ljus på ett sätt som förstärker omgivningens konturer. Det finns en uppsjö av linser i olika färger att köpa till för att kompletera i olika väder. Just den här modellen lämpar sig bra i lite mer mulet väder.

Ett bra val i testet för dig som har en lite tajtare budget och/eller åker mycket i Sverige där solen går ned fort och det ofta är lite skummare ljusförhållanden.

outnorth logo

Fler grymma skidgoggles

Alpify St. Anton

Skidglasögonen St. Anton från Alpify sett framifrån. De har en blå lins utan kanter.
Flera färger:Ja
Utbytbar lins:Ja
Extra lins:Ja
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Nej
Ventilation:Ja
Silikonband:Ja

Alpify to över 2 år på sig att utveckla sin lineup med skidglasögon men resultatet var helt klart värt att vänta på. St. Anton är vår favorit och de bjuder på en fantastisk upplevelse i backen. Det trippla skumlagret bjuder på riktigt bra bekvämlighet och silikonbanden gör att de sitter där de ska. Utöver hög kvalité över lag så är det fina med dem att man kan välja färg på i stort sett varenda detalj. Att välja färg på ram och band ingår i alla modeller och väljer du ett paket med extra lins får du välja färg även på den.

Linserna är sprängfyllda med smidig teknik som ger livet lättare och skidglasögon är utrustade med magnetiska linser som gör det enkelt att byta beroende på vädret. I backarna uppskattade jag också anti-fog tekniken och den utmärkta ventilationen. Sikten var klar i alla typer av väder, oavset om det snöade, regnade eller när solen var svettig.

Det finns dessutom ett utmärkt UV-skydd inbyggt och pistens kontraster lyfts dessutom fram på ett utmärkt sätt. jagrekommenderar att du kollar på pluspaketet då det ingår en extra lins till ett lägre pris, det är väldigt smidigt att kunna växla efter väder och alltid ha optimal sikt. St. Anton hör utan tvekan till de bästa skidglasögonen och kommer ge dig mycket för pengarna.

alpyfy logo
skidglasögon bäst i test från dragon. Linsen är silverfärgad och bandet är beiget med en dragon logo
Flera färger:Ja
Utbytbar lins:Ja
Extra lins:Ja
Dubbel-lins:Ja
Anti-Fog:Ja
OTG:Ja
Ventilation:Ja
Silikonband:Ja

En tillverkare kallad Dragon, teknik som Pansarventilation, Swiftlock och Lumalens? Det inte bara låter coolt det är också väldigt effektivt. Det här är ytterligare ett par goggles i premium segmentet, designade för att klara av det mesta. RVX OTG är som namnet skvallrar om Over The Glasses kompatibla, dvs det går utmärkt att ha vanliga glasögon under. Den tidigare nämnda Pansarventialtionen ihop med en anti fog behandling ser till att de håller sig fria från imma.

Panotech linsformen ger dig ett brett synfält och hjälper till med periferiseendet. Linsen är utbytbar och även här får du 2 olika linser i köpet. De har olika ljusgenomsläpp och färg vilket gör att de passar för olika siktförhållanden. LumaLens är Dragons specialutvecklade färgsättning som förstärker konturerna i backen och låter dig reagera fortare.

Swiftlock systemet låter dig snabbt och smidigt byta lins mitt i backen ifall solen går i moln. Dessutom har du 100% UV skydd inbyggt i linsen. RVX passar med i stort sett alla hjälmar på marknaden och har en silikonsträng på bandet vilket gör att de sitter helt still. Dessa goggles står sig utmärkt i testet och hör helt klart till de bästa skidglasögonen.

Varför ska man ha skidglasögon?

Om skidåkning är något nytt för dig så kanske du undrar om det verkligen är nödvändigt med skidglasögon. Frågar du mig så är det i stort sett den viktigaste utrustningen efter själva skidorna och pjäxorna. När du får upp lite fart kommer det vara både svårt och obehagligt att hålla ögonen öppna utan. Om det sen snöar på det så kommer du snabbt inse att det knappt går att se något utan bra skidgoogles. Precis som en varm skidjacka så är det faktiskt användbara i fler sammanhang. Vid i stort sett alla vinteraktiviteter kommer du kunna ha användning för skidglasögon om det snöar och blåser samtidigt. Oavsett om du åker hundspann, snöskoter eller testar snöskor så kommer du vilja håll snön ute ur ögonen.

Skidgoggles och linser

Det finns en uppsjö av olika linser och det är ganska mycket mer än bara färgen som skiljer dem åt. Formen och ljusgenomsläppet har också stor påverkan på vilket väder skidglasögonen lämpar sig för och deras prestanda. 

Formen – påverkar pris och funktion

De två vanliga formerna man pratar om när det kommer till skidglasögonens linser är sfäriska och cylindriska. En cylindrisk lins är, precis som det låter, formad som en cylinder. Den är alltså välvd horisontellt. Cylindriska linser sticker inte ut utanför ramen, utan har samma böjning som den. Det här är en enklare version att tillverka vilket gör den billigare både för tillverkaren och för dig som köpare.
Sfäriska linser är istället välvda både horisontellt och vertikalt. Igen, som namnet skvallrar om är de formade som en sfär. Med den här typen blir det naturligt att de sticker ut från ramen. Du får mer luft under dina goggles vilket gör att det inte bildas imma lika lätt. Det erbjuder också bättre periferiseende och reducerar chansen för att du solen ska blända dig. Sfäriska linser är ofta ett lite bättre alternativet men kommer istället till ett högre pris.

Färgen – mer än bara utseende

Vilken färg linsen har är ofta tätt kombinerat med ljusinsläppet och vilka förhållanden de passar bäst för. Är det ljusare ute vill du ha en mörkare lins och tvärtom, vill du ha en ljus lins i när det är mörkt ute. Skaffar du ett par skidglasögon med väldigt mörk eller väldigt ljus lins så är det bäst att ha möjlighet att byta.

  • Gula & Rosa linser – Passar bra när det är dålig sikt. Rätt val när det är grått, disigt eller dåligt med ljus ute, då de förstärker konturerna i backen. De här ljusa linserna är inte till för att stänga ute ljus utan skapar istället kontraster som hjälper dig att se.
  • Röda & Orangea linser – Passar dig som inte vill byta lins eller behöva köpa två par skidglasögon. De är lite av ett mellanting och fungerar bra i alla förhållanden men sticker samtidigt inte ut någonstans.
  • Ofärgade linser – Passar bäst för kvällsåkning. De genomskinliga, ofärgade linserna är i stort set de enda som presterar bra efter att solen gått ned. De fungerar också bra i grått väder med låg sikt.
  • Svarta linser – Passar bäst på soliga dagar och våråkning. Svarta goggles släpper igenom väldigt lite ljust och ser till att du inte blir snöblind. Kombineras bäst ihop med ett par ljusa eller ofärgade skidgoggles.
  • Spegellinser & Polariserade linser – Passar på ljusare dagar. De här linserna reflekterar mycket ljust och ser till att du inte blir bländad. Spegel linser kommer i olika färgtoner och det påverkar i sin tur hur mycket ljus som släpps igenom.

Ljusgenomsläpp – VLT

VLT står för Visible Light Transmission och är ett mätvärde på hur mycket ljus som släpps igenom. Skalan är på 0-100% där 100% innebär att allt ljus släpps igenom och 0% att inget kommer igenom. Det säljs naturligtvis inga skidglasögon med ett VLT på 0 då du inte skulle se något alls. Däremot kan du hitta en del modeller med ett väldigt lågt värde som passar bra på väldigt soliga dagar.

  • Ett lågt värde släpper igenom lite ljus och passar på soliga dagar. Låga värden hittar du oftast på mörka goggles.
  • Ett högt värde släpper igenom mycket ljust och passar på gråa, disiga dagar med dålig sikt. Höga värden hittar du ofta på ljusa linser.

En tumregel när du väljer linser baserat på LTV:

  • LTV under 25 – Soliga dagar med starkt ljus.
  • LTV mellan 25 och 65 – Mångsidiga, närmare mitten – mindre specialiserade.
  • LTV över 65 – När sikten är dålig.

Utbytbara linser

Som vi tidigare nämnt passar olika linser till olika väder- och ljusförhållanden. Det här gör att det är oftast bra att ha tillgång till 2-3 alternativ. Naturligtvis är det inte särskilt roligt att köpa 3 par dyra goggles. Då är det betydligt mer ekonomiskt att kunna byta ut linsen. I några fall levereras premium glasögon med 2 olika linser, anpassade för olika förhållanden. De bästa skidglasögonen om du är ute efter att optimera har definitivt utbytbara linser.

Dubbla linser

Dubbla linser är ganska vanligt på bästa skidglasögonen i de lite högre prisklasserna. Anledningen till att dubbla lager linser används är att det bildas mindre imma. Ett dubbelt lager linser ger en tunn luftkudde som fungerar som ett isoleringslager. Det här gör att temperaturskillnaden på in- och utsida för varje lins inte skiljer sig lika drastiskt. Oddsen för att dina skidglasögon immar igen invändigt reduceras.

UV-skydd

En bra lins ska skydda dina ögon mot solens farliga strålning och det är vad UV-skyddet gör. Idag är de allra flesta skidglasögon utrustade med UV-skydd men det kan vara bra att dubbelkolla.

Polariserade linser

En polariserad lins ser till så att du inte blir bländad. Man skulle kunna säga att det är en mer avancerad version av en spegellins. Det finns olika typer av ljusvågor som träffar ögat i olika vinklar. Några är bra och hjälper oss att se medans andra har en bländande effekt. En polariserad lins är kemiskt behandlad för att stoppa det bländande ljuset. Den släpper igenom det vertikala ljuset, som hjälper oss att se. Samtidigt som det horisontella ljuset, som bländar oss när det träffar ytor på en viss vinkel, filtreras bort.

Polariserade linser har därför ofta en något lägre LTV klass men den kan fortfarande vara högre än spegellinser och släppa in mer ljus. Det här gör dem mer mångsidiga, tyvärr är ofta polariserade linser med ett högt ljusinsläpp ganska dyra.

Passform

Skidglasögon kommer ofta i två storlekar, Medium och Large. En del tillverkare har andra namn på sina storlekar men i slutändan är det mer eller mindre samma system. Moderna goggles är ofta rätt flexibla vilket gör att du i många fall kan välja storlek baserat på utseendet du är ute efter. Vill du vara säker på att få rätt storlek kan du utgå ifrån storleken på din hjälm. Har du storlek small på hjälmen bör du inte köpa ett par goggles i Large. Tänk även på att detsamma gäller skidhjälmar för barn, de behöver googles i passande storlek.

Skidgoggles ska sluta tätt överallt mot ansiktet men de får heller inte sitta för hårt. Trycker glasögonen mot ansiktet behöver du justera bandet och trycker de mot näsan kan de vara för små i storleken. De ska också passa in bra mot hjälmen så den inte puttar bort dem från ditt ansikte. Samtidigt ska dina goggles sitter någorlunda tätt emot hjälmkanten upptill. Det både ser bättre ut och du håller dig varmare.

Kolla efter goggles med en silikonsträng på resårbandet, det här gör att de lättare sitter still. Du behöver alltså inte spänna dem onödigt hårt eller vara orolig för att de ska hoppar runt. Tycker du ofta att goggles sitter obekvämt bör du sikta på ett par med tjocka lager skumgummi. Du får bra passform på ett komfortabelt sätt.

Vilken ram är bäst?

Ramen är det som håller ihop alltihopa och utan dem blir det inga goggles. Valet av ram är trots det här nästan en helt estetisk fråga. Ofta pratar man om två typer – de med synlig ram och de utan. Det handlar alltså om kanten runt linsen. Sen finns det naturligtvis mellanting där en del av ramen syns på sidorna eller i överkant. Just nu är det väldigt populärt med “ramlösa” goggles. En maffig stor lins är helt enkelt estetiskt tilltalande.

De bästa tillverkarna av skidglasögon är så pass seriösa idag att det finns inget rätt och fel när det gäller typ av ram. Det som skiljer dem åt funktionellt är hur linsen sitter fast och hur den byts ut. Med en synlig ram är det ofta en mjuk kan man pillar bort för att byta mellan linser. “Ramlösa” goggles håller istället ofta fast linsen med hjälp av magneter som lossnar när du pillar upp ett hörne.

Det finns några små för- och nackdelar här. Det är något svårare att pilla bort linsen på goggles med synlig kant, vilket kan vara jobbigt om du gör det i backen. Det här görs ganska smidigt med goggles utan synlig ram men om du kör omkull rejält finns det istället en liten chans att linsen lossnar. Skillnaderna är dock väldigt små, välj den typ av ram som sitter bäst och tilltalar dig utseendemässigt.

Skidgoggles och glasögon

Om du inte har perfekt syn och inte heller är förtjust i att pilla in linser i ögonen har du förmodligen stött på problem när det gäller goggles. Glasögonen får inte plats eller så sitter det väldigt obekvämt. Det hela slutar med att man får åka halvblind eller på halvfart utan goggles. Det finns som tur är två lösningar på det här problemet.

OTG står för Over The Glasses och är skidgoggles anpassade för att användas över vanliga glasögon. De har extra utrymme innanför linsen och en skåra i skumgummit för att skalmarna på de vanliga glasögonen ska få plats och sitta bekvämt. Du hittar flera OTG anpassade skidglasögonen i vårt test och de har precis samma funktion som vanliga goggles. På grund av skårorna på sidorna kan de ibland till och med upplevas ha lite bättre ventilation. Det finns därför heller ingen anledning för att någon utan glasögon ska undvika OTG anpassade goggles.

Sen finns det även vissa modeller där du kan beställa en specialanpassad lins med skärpa som du byter ut originalet i dina goggles mot. Ett riktigt smidigt alternativ.

Skidglasögon, imma och ventilation

Imma uppstår när du får in fukt under glasögonen. Den värms upp och sen gör temperaturskillnaden innanför och utanför glas att du får ett lager med imma på insidan. Har du bra ventilation, vilket de bästa skidglasögonen bör ha, kommer det hjälpa till att reducera imman. Undvik gärna att sätta upp dina goggles på en snöig hjälm eller en blöt mössa, det är ett bra sätt att få in onödig fukt under glasögonen. Om imman kommer, försök låta bli att torka med dina skidhandskar. Du kan lätt komma att repa linsen. Har du problem med imma kan det vara att dina glasögon börjar bli gamla eller så behöver du helt uppgradera till en vassare model. Vi rekommenderar att du väljer någon av premium- eller favoritmodellerna i vårt test av skidglasögon.

Vanliga frågor om skidglasögon

Vilka skidglasögon ska man ha?

Enligt oss så är Oakleys Flight Deck de bästa skidglasögonen, läs mer om varför högre upp i testet.

Måste man ha skidglasögon?

Naturligtvis är det så att man kan åka skidor utan skidglasögon men du gör det betydligt svårare för dig själv. Så fort du får lite fart kommer det vara svårt att se, du slipper också att bli bländad av solen som reflekteras i snön. Du slipper med andra ord både vind, snö och sol i ögoinen.

Vad är skidglasögon bra för?

Det finns mycket som är bra med skidglasögon men främst så skyddar de dig mot i stort sett alla typer av väder. När man åker skidor så kommer solen vara mer bländande än i vanliga fall då den reflekteras i snön. Ett par bra skidglasögon skyddar dig både mot att bländas och mot den farliga UV strålningen. Sen kommer det också vara svårt att se när du åker då vind och snö blåser i ögonen så fort man får lite fart. De gör livet lättare helt enkelt.

Kan man ha vanliga glasögon under skidglasögon?

Ja, det finns skidglasögon som är anpassade för att du ska kunna ha vanliga glasögon under. Dessa kallas för OTG skidglasögon vilket står för Over The Glasses. Håll utkik efter märkningen så är det inga problem.

Vad kostar skidglasögon?

Det finns skidglasögon i alla prisklasser, du kan hitta budgetalternativ på runt 300 kronor och premium alternativ upp mot 3000 kronor.

Varför immar skidglasögon?

Imman beror på att det samlats fukt i glasögonen vilket kan bero på att du svettats eller fått snö i dem. Väljer du rätt skidglasögon så kan du dock slippa det här. De bästa skidglasögonen kommer att vara utrustade med både ventilation, dubbla linser och en imskyddande behandling.

Vilka skidglasögon i mörker åkning?

För mörker åkning så bör du välja ett par skidglasögon som har en helt transperant lins utan någon färg. Ett bra alternativ är att välja ett par med utbytbar lins så du kan ha en transpernat lins på kvällen och en solskyddande under dagen.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.