Utrustning & Tester

Test – Bästa vandringsryggsäcken för dig 2023

Osprey Aether vandringsryggsäck, en av de bästa vandringsryggsäckarna

En rejäl ryggsäck är väl värd att lägga pengar på när man ska ut på lederna. Det går helt enkelt inte att njuta av naturen när både axlar och rygg värker redan efter ett par kilometer. För att få en bra vandringsupplevelse så är det ett måste att skaffa den bästa vandringsryggsäcken du kan få tag på.

Som vanligt när det kommer till utrustning, finns det en uppsjö av modeller att välja mellan. För att underlätta går vi igenom de populära ryggsäckarna för att guida dig rätt. I den här artikeln kommer fokus ligga på större ryggsäckar som klarar packning för övernattningar i det vilda. Är du sugen på kortare turer så har vi gått igenom ryggsäckar för dagsturer i en separat artikel.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1 – Osprey Aether & Ariel 65l

Vandringsryggsäck bäst i test vinnare, Osprey Aether i blått med detaljer i svart och logo silver.

2 – Osprey Rook & Renn 50l

Bästa vandringsryggsäcken på 50 liter, Osprey Rook i grönt. Ryggsäcken har Osprey logos på midjebälte och lock.

3 – Lundhags Gnaur 75l

När vi utformat testet har vi utgått från att en bra ryggsäck ska vara bekväm att bära hela dagen. De ska gå att anpassa efter olika kroppstyper och ha smarta packlösningar. Vi har också lagt vikt vid mångsidighet och hur prisvärda de är. Du kommer hitta ryggsäckar för allt från enstaka övernattningar till veckolånga vandringar, i flera olika prisklasser.

Osprey Aether & Ariel 65

Bäst i test

Vandringsryggsäck bäst i test vinnare, Osprey Aether i blått med detaljer i svart och logo silver.
Volym:65 l
Vikt:2200 g
Regnskydd:Inbyggt
Ställbar rygg:Ja

Aether och Ariel är egentligen herr och dam modell av samma vandringsryggsäck. Ryggsäckarna finns i flera storlekar och flera färger. De har fack för vätskesystem, öglor för isyxor och snabbfästen för vandringsstavar. Locket är avtagbart och har två separata fickor samt integrerat regnskydd. Den har utvändiga, flexibla sidfickor och rymliga fickor i höftbältet. AirScape panelen erbjuder bra ventilation och bärsystemet är justerbart. Ryggsäckens huvudfack går att öppna från botten, toppen och mitt på ryggsäcken.

Vad vi gillar…

Osprey´s Aether och Ariel erbjuder grymma packmöjligheter. Vandringsryggsäcken har flera fack och öppningar vilket gör den lättpackad. Invändigt finns flera möjligheter att dela upp packningen med skiljeväggar och kompressionsremmar som låter dig få extra utrymme. Storleken gör den också väldigt versatil och den kommer fungera utmärkt till de allra flesta vandringsturerna. Hela bärsystemet är justerbart och går lätt att ställa in efter din rygg. Efter några år med en Aether ryggsäck så kan jag intyga att de sitter väldigt bekvämt även efter långa dagar med tung packning. Kombinationen gör att vi anser att denna vandringsryggsäcken är bäst i test. Passar 65 liter inte dig så finns den här Osprey ryggsäcken i flera storlekar, allt från 55 upp till hela 100 liter.

packad osprey aether bredvid bil

Vad vi inte gillar…

Det flexibla, öppna facket mitt på ryggen är inte särskilt användbart och är inte heller vattentätt. Annars så finns det inte mycket att klaga på.

Osprey Rook & Renn 50

Bästa budget vandringsryggsäck

Bästa vandringsryggsäcken på 50 liter, Osprey Rook i grönt. Ryggsäcken har Osprey logos på midjebälte och lock.
Volym:50 l
Vikt:1600 g
Regnskydd:Inbyggt
Ställbar rygg:Ja

Rook är herrmodellen och Renn är dammodellen i den här Osprey serien som finns i flera snygga färger. Ryggpanelen är uppbyggd med ett elastiskt nät som ger dig bra ventilation mot ryggen. Du har en stor ficka i locket, 2 stycken i den breda höftremmen och dubbla fickor för vattenflaskor. Nedtill har du spännremmar för tält eller annan utrustning och det finns gott om öglor ifall du vill fästa fler remmar.

Vad vi gillar…

Renn och Rook är väldigt bra vandringsryggsäckar för dig som är nybörjare. Storleksmässigt är de perfekta för 1 – 2 nätter och samtidigt är de väldigt plånboks vänliga. Bärsystemet går väldigt effektivt att ställa in efter olika rygglängder vilket gör passformen mångsidig. Huvudfacket har en skiljevägg som går att plocka bort vilket gör att du själv kan bestämma om utrymmet ska delas upp. Du kan då dessutom komma åt packningen både från toppen, botten och framsidan.

Vad vi inte gillar…

Storleken kommer begränsa dig när det gäller hur många nätter du kan vara ute och vandra utan om du bär all utrustning själv.

Lundhags Gnaur 75

Bästa premium vandringsryggsäck

Lundhags gnaur 75 vandringsryggsäck för långa vandringar
Volym:75 l
Vikt:3300 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Gnaur är tillverkad som en unisex modell och därför många smarta justerings funktioner. Förutom rygglängden så kan du exempelvis justera höjden på bröstremmen. Den har flera smarta packlösningar, förutom elastiska fickor för vattenflaskor så har den även expanderbara fack på sidorna. Du har också en expanderbar krage i topplocket så du kan anpassa storlek efter packning. Det stora facket är uppdelat invändigt med en borttagbar innervägg.

Vad vi gillar…

Gnaur är Lundhags vassaste modell och har en riktigt stabil ram så du kan bära tung packning flera dagar i sträck. Ramen gör definitivt skillnad, den avlastar effektivt och ryggsäcken känns betydligt lättare än vad den är. Alla delar av ryggsäcken kan dessutom repareras och Gnaur kommer tjäna dig väl i många år. Ryggsäcken har flera fästpunkter och är även tillverkad för att mindre Lundhags ryggsäckar ska kunna fästas utanpå. Den här ryggsäcken kommer klara alla äventyr du kan tänka dig och det gör den till den bästa vandringsryggsäcken i premium segmentet.

Vad vi inte gillar…

På grund av den stabila konstruktionen så väger själva ryggsäcken lite mer än andra modeller.

Bergans Trollhetta 95

Vandringsryggsäck för veckovandring

Bästa vandringsryggsäcken från Bergans, Trollhetta på 95liter i brungrön färg mot vit bakgrund.
Volym:95 l
Vikt:2170 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Ja

Bergans Trollhetta har både ett flexibelt, ställbart bärsystem och justerbar bröstrem så den kan lätt anpassas efter din kropp. Det patenterade bärsystemet anpassar sig efter kroppens rörelser så att vandringsryggsäcken bärs bekvämt även med tung packning. Vandringsryggsäcken har ventilerande mesh på selen och höftbältet. Packningen går att komma åt antingen genom den stora frontöppningen eller ovanifrån. Den är kompatibel med vätskesystem och har också smidiga fästen för isyxor och vandringsstavar

Vad vi gillar…

Trollhetta är en riktigt bra vandringsryggsäck som är väldigt lätt med tanke på hur stor volym den har. Det gör att man lättare kan ta vara på det extra packutrymmet utan att vandringsryggsäcken blir för tung. Locket kan plockas bort och användas som en liten dagsryggsäck ifall du blir sugen på en toppstigning med lätt packning, väldigt andvändbart! Utvändigt gillar vi upplägget med flera fästpunkter så du själv kan välja hur och var du fäster packremmar.

Vad vi inte gillar…

Du får köpa regnskyddet och fickorna till höftbältet separat.

Fjällräven Abisko Friluft 45

För korta turer

vandringsryggsäck bäst i test fjällräven abisko 45. Ryggsäcken har mörkgrön färg och läder patch med fjällräven logo.
Volym:45 l
Vikt:1600 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Nej

Abisko Friluft 45 passar utmärkt när det räcker att spendera en natt i tält eller när du ska stugvandra. Bärsystemet är utformat för att vara riktigt stabilt och ryggsäckarna är utformade specifikt för män respektive kvinnor. Det är uppbyggt med luftspalt och meshväv vilket ser till att din rygg är ordentligt ventilerad. Förvaringen är uppdelad i ett huvudfack, som du kommer åt ovanifrån, ett stort frontfack och expanderbara fack på sidorna. Sen finns det två ytterligare små fack på sidorna av höftbältet.

Vad vi gillar…

En klassiker från fjällräven, tillverkad i slitstarkt material. Abisko Friluft är en vandringsryggsäck du förmodligen kommer att kunna använda resten av livet. Den är väl ventilerad, har överlag god bärkomfort och avlastar axlar på ett effektivt sätt. G1000 materialet går att vaxa, vilket ger mycket god vattenresistens och ovanpå detta är den utrustad med ett extra regnskydd. Abisko Friluft är utan tvekan en av de bästa vandringsryggsäckarna i sin storlek.

Vad vi inte gillar…

Rygglängden är inte ställbar, med andra är storleken inte lika anpassningsbar.

Fjällräven Keb 72

Slitstark premium ryggsäck

Fjällrävens Keb 72 liter i skogsgrönt med fjällräven patch i läder, en av de bästa vandringsryggsäckarna.
Volym:72 l
Vikt:2750 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Ja

Vandringsryggsäcken Keb är framtagen för att funka lika bra året runt och behandlar du G-1000 materialet rätt får du riktigt bra vattentålighet. Förvaringen är uppdelad på huvudfack, frontfack, toppfack och 2 fickor för vattenflaskor. Huvudfacket kommer du åt från toppen, sidan och botten. Frontfacket är väl tilltaget och utmärkt för att snabbt få fram ett regnställ. Du har också fästen för skidor, isyxor och stavar.

Vad vi gillar…

Bärsystemet går smidigt att ställa in och passformen är riktigt bra. Den långsmala utformningen gör att man samtidigt har kvar full rörlighet. Fjällrävens konstruktionslösning med en utvändig träram är inte bara bra för miljön, den känns väldigt exklusiv. Utöver att vara en av de bästa vandringsryggsäckarna så är Keb också väldigt snyggt med sin avskalade design.

Vad vi inte gillar…

Avsaknaden av frontöppning gör det omständligt att komma åt packningen på ryggsäckar i den här storleken. Saknar personligen ett par utvändiga fästremmar men det är en smaksak.

Sydvang Montana Hiking Pack 85

Långvandring på budget

Sydvand Montana på 85 liter i svart med orange-röda detaljer. En av de bästa budget vandringsryggsäckarna.
Volym:85 l
Vikt:2850 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Montana Hiking Pack är en bekväm budget ryggsäck från norska Sydvang. Den har gott om fästen för utrustning utvändig samt 2 fickor för vattenflaskor. Det breda, vaderade höftbältet har två stycken fack som stängs med dragkedja. Huvudfacket kommer man smidigt åt från både toppöppningen, fronten och botten. Topplocket går dessutom att plocka av och användas separat som en liten ryggsäck.

Vad vi gillar…

Priset på Sydvangs Montana är exceptionellt lågt för en ryggsäck i den här storleken. Behöver du en rejält tilltagen vandringsryggsäck när plånboken är tom är det här det perfekta valet. Det tummas inte heller på funktionaliteten, bärsystemet går smidigt att ställa in och huvudfacket är lättåtkomligt.

Vad vi inte gillar…

Du får inte riktigt lika bra stabilitet och avlastning som från de stora premium modellerna som Bergans Trollhetta. Den håller inte heller formen helt när man fyller den vilket gör fickorna för vattenflaskor svåra att använda.

Bergans Alpinist V6 110l

För expeditioner och tuffa äventyr

Vandringsryggsäck test av bergans alpinist, 110 liters ryggsäck i svart med gula detaljer.
Volym:110 l
Vikt:3270
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Ja

Alpinist V6 är den senaste versionen i serien med ultralätt CORDURA-material och förbättrat luftflöde mellan rygg och ryggsäck. Den har ett rejält tilltaget huvudfack som går att dela upp för att hålla bättre ordning. Du kan komma åt packningen genom topplock, fronten och bottenöppningen. På sidorna har vandringsryggsäcken två rejäla fack och topplocket håller 10 liters packning. Topplocket går även att plocka av för att använda som en höftväska.

Vad vi gillar…

Det finns gott om fästpunkter för att haka fast all utrustning du kan tänkas behöva ha med dig, inklusive tält, isyxor, stavar och skidor. Vi gillar också utformningen på sidofacken. Eftersom de sitter utanpå själva ryggsäcken krymper de inte om man knökar fullt i huvudfacket. Vikten är även den förhållandevis låg för en vandringsryggsäck som är såhär stor. Överlag, den bästa vandringsryggsäcken för dig som ska ut på långa äventyr.

Vad vi inte gillar…

Den kommer helt enkelt vara onödigt stor för de flesta vandringsturerna. Att använda topplocket som höftväska är inte jättebekvämt.

Fjällräven Kajka 85

Premiumryggsäck för långa turer

Vandringsryggsäck test av Fjällräven Kajka i ljusblått med svarta plast detaljer. Ryggsäcken är på 85 liter.
Volym:85 l
Vikt:3450
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Kajkas bärsystem är ställbart på alla sätt, du kan ändra både rygglängd och axelbredd. Vilket gör den lätt att ställa in bra för alla kroppar. Huvudfacket går att komma åt från både topp, botten och fronten vilket gör packningen lätt att organisera. Utrymmet är också delbart med en vattentät vägg som gör att du kan hålla isär våt och torr utrustning. De avtagbara topplocket går också att använda som midjeväska för kortare dagsturer med lätt packning.

Vad vi gillar…

Det här är Fjällrävens flagskeppsmodell när det kommer till ryggsäckar och det kommer du märka första gången du plockar upp den. Visserligen är Kajkan bland de dyraste modellerna men den kommer förmodligen inte slitas ut under din livstid. Passformen och avlastningen är topp-notch, vilket till viss del kompenserar för den höga vikten. Här får du alla möjligheter att ställa in ryggsäcken och en mängd smarta funktioner.

Vad vi inte gillar…

Både priset och vikten är i överkant.

Köpguide – Hitta bästa vandringsryggsäcken för dig

Ryggsäckens volym

Det är viktigt att välja rätt storlek på vandringsryggsäcken utefter vad du ska ha den till. En natt i vildmarken behöver naturligtvis inte lika stort packutrymme som en vecka. Du vill få med dig allt du behöver men är vandringsryggsäcken för stor kommer det förmodligen bara sluta med att du bär extra vikt.  Vi har skrivit en hel separat artikel om ryggsäckstorlekar i fall du vill ha närmare guidning för hur stor ryggsäcks som behövs för vandring.

 • 1 natt – Du klarar dig bra med en vandringsryggsäck på runt 45-50 liter. 
 • 2-3 nätter – Välj en ryggsäck över 50 liter, runt 60 liter är ofta ett bra val  då den även kommer funka för lite fler nätter.
 • 3-5 nätter – Satsa på en ryggsäck mellan 60 och 70 liter.
 • 1 vecka och uppåt – Det blir mycket mat att bära på så satsa på en ryggsäck över 70 liter. Kommer du kunna fylla på mat i fjällstugorna kommer det dock kunna räcka med 65 liter.

Om du ska ut på dina första längre vandringsturer så är det generellt bättre att satsa på en vandringsryggsäck i det övre spannet. Det är svårare att prioritera packningen när man är ovan, du vill heller inte riskera att missa något nödvändigt. Tänk också på att ryggsäcken till viss del får anpassas efter hur stor kropp du som ska använda den har. Generellt bör man inte bära mer än 25-30% av sin kroppsvikt. En kortare person som väger 50-60 kg kommer generellt inte kunna bära vikten från en fullpackad 90 liters ryggsäck.

Vikten och maxlast

Det är konstant fokus på att bära så få kilon som möjligt när man vandrar och det inkluderar så klart själva ryggsäckens vikt. Dock ska man vara medveten om att allt för lätta ryggsäckar kan tumma på stabiliteten vilket gör att det faktiskt inte blir lättare att gå med dem. Välj gärna en lite lättare ryggsäck som fortfarande är stabil och har en bra ram. Vissa ultralätta modeller kan även komma med en låg maxlast, var då noga med att den klarar av att bära tillräckligt för att du ska få med dig allt du brukar packa.

Vaddering, stöd och ram

Det här är de 3 nycklarna till att vandringsryggsäcken ska vara bekvämt under långa dagar med tung packning. Den ska vara utrustad med bra vaddering längs ryggen som samtidigt kombineras med ventilation. Som du kanske misstänker vill du ha bra vaddering på axelbanden men det är också viktigt att höftbältet är rejält vadderat. Du kommer nämligen bära mer vikt på höften än på axlarna när du spänt på dig ryggsäcken ordentligt

Att ryggsäcken har någon form som ger stabilitet är i stort sett ett måste, en bra ram avlastar extremt mycket, fördelar vikten och ger ryggsäcken ordentlig stabilitet.

Funktionalitet, fickor och tillgänglighet

Efter att ha läst ett par produktbeskrivningar är det lätt att lura sig med att varenda vandringsryggsäck är uppbyggd på i stort sett samma sätt. Till viss del är det naturligtvis så att det nästan alltid finns höftbälte, flera fack och regnskydd, men det finns betydligt mer att titta på. Exempelvis är det inte alla ryggsäckar som har smidiga fästen för stavar eller fickor som är lättåtkomliga när du vandrar. Du vill också smidigt kunna komma åt din packning, kommer det en åskskur vill du snabbt kunna få fram regnjackan. Se till att ryggsäcken har fack som passar bra till de sakerna just du vill ha lättåtkomligt och där du vill ha dem.

Remmarnas utformning

Här pratar vi om två sorters remmar, remmarna som håller ryggsäcken på plats på din rygg och remmarna som håller din utrustning utvändigt på ryggsäcken. Axelremmar och höftband hör naturligtvis till det viktigaste men även bröstremmen ska passa för din kroppstyp. Det finns inte en ultimat utformning här utan det kommer variera mellan olika kroppstyper, det är bara att beställa hem modeller och prova helt enkelt.

När det kommer till spännremmarna får du tänka till lite hur mycket utrustning du vill kunna spänna utvändigt. Har du kompakt utrustning så räcker det oftast att spänna tältet utanpå ryggsäcken. Se till så du har möjlighet att fästa utrustningen där du vill ha den. 

Ventilation

Visst är vandringen som bäst under soliga dagar men värmen ser också till att det blir ganska svettigt att bära på ryggsäcken. Det här problemet går till viss del att reducera med hjälp av bra ventilation i ryggpanelen. De flesta vandringsryggsäckarna har någon typ av lösning för det här problemet idag men det är inget man ska ta för givet. Sen är de också olika bra, när det kommer till ventilation får man ofta vad man betalar för.

En vanlig lösning är mesh-paneler som spänns upp hårt mot ramen, det här skapar utrymme mellan rygg och ryggsäck. Det här underlättar till viss del men kan göra ryggsäcken lite mer instabil och du kommer fortfarande svettas vid ryggslutet. Kolla efter lite mer avancerade, och tyvärr dyrare lösningar om du är en person som svettas mycket.

Regnskydd och vattentålighet

Även om du försöker att anpassa när du vandrar efter väderrapporten så är det oundvikligt att man förr eller senare hamnar i en rejäl regnskur. Då är det viktigt att vandringsryggsäcken håller torrt, det blir så tråkigt att krypa ned i en genomvåt sovsäck. De flesta moderna ryggsäckarna har inbyggt regnskydd som är smidiga att dra över, dubbelkolla så det faktiskt är inkluderat. En bra ryggsäck ska också ha en viss grad av vattentålighet, du ska kunna lämna den över natt i absiden utan att utrustningen blir blöt av lite dagg. Du vill också att den ska tåla lite lättare regn under kortare perioder.

Passform, storlek och komfort

Det är viktigt att vandringsryggsäckar sitter bekvämt och passar din kroppstyp när du ska använda dem länge. Ofta så kommer ryggsäckarna numera i dam- och herrmodell. De skiljer sig genom att ha olika bredd, längd och hur axel- och bröstremmarna är placerade. Allt för att de ska sitta bekvämt på olika kroppstyper. De är anatomiskt anpassade för att ta hänsyn till olika axelbredd i förhållanden till höfternas bredd. Axelremmarna är ofta kortare och mer svängda på en damryggsäck och bröstremmen är placerad högre upp för att den ska sitta bekvämt. Det är naturligtvis inget som säger att alla män ska ha herryggsäckar och alla kvinnor ska ha en dammodell, välj den som känns bekvämast.

En annan aspekt som påverkar passformen är hur långa vi är, för att få bra avlastning och komfort behöver axelremmarna och höftbandet sitta på rätt ställe. För att ta hänsyn till det här finns det två olika lösningar. Antingen så kommer vandringsryggsäcken med möjlighet att ställa in bärsystemet eller så tillverkas de i olika storlekar. För att välja rätt storlek behöver du mäta din rygglängd med hjälp av ett måttband. Rygglängden är avståndet från nederdelen av din nacke till dina höftben. Med rätt mått och storlek så kommer du också få rätt avstånd mellan höftband och axelband på ryggsäcken för optimal avlastning.

Så justerar du din vandringsryggsäck

Att noggrant justera in vandringsryggsäcken är viktigt. Du kommer orka längre och det kommer bli betydligt bekvämare att vandra. Följ de här stegen för att få till en bra passform för din kropp. Alternativt kan du hoppa över till vår kompletta guide för hur du ställer in din ryggsäck.

 1. Är det första gången som du ska använda din vandringsryggsäck så bör du börja med att lossa på alla remmar så du sen lätt kan justera in dem.
 2. Om ramen eller bärsystemet har en justerbar rygglängd så ska du börja med att passa in den utefter din längd. En del vandringsryggsäckar kommer istället i olika storlekar, då kan du skippa det här steget.
 3. Ta på dig vandringsryggsäcken och börja ställa in höftremmen. Remmen ska sitta precis över dina höftben, stäng den och dra åt remmarna. Tänk på att den ska sitta stabilt här, höfterna ska bära majoriteten av vikten.
 4. När ryggsäcken vilar stabilt på dina höfter så börjar du att ställa in axelremmarna. Dra åt dem så att ryggsäcken ligger tätt emot dina axlar.
 5. Justera nu in bröstremmen, den ska sitta stabilt men inte för hårt. Det ska naturligtvis fortfarande vara lätt att andas. Med vissa ryggsäckar går det också att justera den i höjdled, prova dig fram här för vad som känns bekvämast.
 6. Nu är det dags att ställa in toppstramarna, det här är remmarna som sitter högst upp mellan axelremmarna och överdelen av ryggsäcken. Deras jobb är att justera hur nära ryggen du har din ryggsäck. Ju närmare desto mer vikt lägger du på axlarna, är ryggsäcken för långt ifrån så kommer den att hoppa runt för mycket. Känn dig för vad som passar bäst för dig.
 7. Justera nu in remmarna som sitter på sidorna, mellan höftremmen och vandringsryggsäcken. Deras jobb är liknar toppremmarnas, de ska se till så ryggsäcken inte svajar runt för mycket. Drar du åt dem sitter tajtare mot ryggen och du får mer vikt på dina höfter.

Vad har vårt test av vandringsryggsäckar utgått ifrån?

Prisvärd kvalité är ett bra sätt att sammanfatta vår utgångspunkt när vi testat vandringsryggsäckar. Eftersom det här är produkter som kostar en del så vill man naturligtvis att de håller i längden med. Av precis den här anledningen kan det också vara värt att lägga lite mer pengar och hopp upp ur budget segmenten. En bra vandringsryggsäck kan hålla i tiotals år, kvalité blir billigast i längden.

Ryggsäckarna behöver naturligtvis sitta bekvämt och ha bra ventilation så det går att använda dem hela dagen utan att kroppen värker. Här är det viktigt att de går att ställa in på ett bra sätt då vi alla är byggda olika. De ska också ha smarta packlösningar så det går smidigt att komma åt utrustningen och hålla ordning. Hur mycket det går att få ner i ryggsäcken handlar inte bara om hur många liter den rymmer, utrymmet ska vara smart fördelat med. De bästa vandringsryggsäckarna ska helt enkelt vara stabila, slitstarka och kännas lätta även när dagen lider mot sitt slut.

Vad skiljer en dam vandringsryggsäck från en unisex eller herr ryggsäck?

Det finns ett par saker som skiljer sig åt på damryggsäckar jämfört med unisex eller herr modeller. Ryggsäcken är mer utformad efter hur en kvinnas kropp är byggd. Till att börja med har en dam vandringsryggsäck lite mer utrymme mellan axelremmarna i fram för att ta hänsyn till bysten. Av samma anledning brukar bröstremmen sitta lite högre.

Höftbältet är också utformat på ett lite annorlunda sätt för att sitta bekvämare och avlasta bättre. I vissa fall är vandringsryggsäckar för damer också något kortare och ibland t.o.m. smalare. Det här kan visa sig i form av att de har något lägre packvolym än den motsvariga herrmodellen.

Hos tillverkare med ett modernt tänk är Unisex modeller baserad på en blandning av hur män och kvinnor är byggda. Tyvärr är det dock fortfarande så att många vandringsryggsäckar är mer anpassade efter hur män är byggda. Gör helt enkelt så att du provar passformen hos flera vandringsryggsäckar för att se om det känns bättre med en dam modell.

Vad behöver du få plats med i vandringsryggsäcken?

Utgår vi från att du ska packa för åtminstone en övernattning så finns det ett par saker som du alltid bör ha med dig för att få en bra vandringsupplevelse. Du behöver naturligtvis ha mat med dig och för att kunna tillaga eller värma den så behöver du ha ett bra stormkök. Ett extra ombyte är alltid bra, särskilt viktigt är en dubbel uppsättning vandringsstrumpor för att hålla fötterna torra och hela. Du behöver möjlighet att packa med ett tält utanpå ryggsäcken. Därpå behöver det helst finnas plats invändigt för en varm sovsäck och se till att få med ett bekvämt liggunderlag för att sova gott. Se också till att få med skoskavsplåster och första hjälpen kit samt utrustning för att orientera dig för en säker vandring. Det finns mycket utrustning att ha koll på, därför har vi skrivit en helt komplett packlista för flerdagarsvandring.

Vanliga frågor om vandringsryggsäckar

Vilken vandringsryggsäck är bäst i test?

Osprey Aether är med sin mångsidighet den bästa vandringsryggsäcken. Ryggsäcken passar för de flesta situationer och erbjuder bra komfort samt packmöjligheter.

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

När du ställt in din vandringsryggsäck så ska du känna att majoriteten av vikten vilar på dina höfter. Runt 60-70% av vikten bör vila på höftbältet och resterande på dina axlar. Förutom viktfördelningen ska du känna att den inte hoppar runt för mycket när du rör dig.

Vad skiljer en vandringsryggsäck för dam jämfört med herr?

De stora skillnaderna ligger i hur axelremmar och bröstremmen är utformad men även till viss del höftremmen. För att sitta bekvämt behöver en dam vandringsryggsäck lämna plats för bysten. Axelremmarna har oftast en annorlunda utformning som bland annat gör att bröstremmen kan placeras högre upp på ett bekvämare sätt. 

Finns det vandringsryggsäckar anpassade för barn?

Ja, det finns vandringsryggsäckar specifikt framtagna för barn och deras storlek. Tänk på att låta barnet välja och känna efter noga, komforten är viktig.

Hur stor ryggsäck behövs för vandringen?

När du planerar att gå på en flerdagarsvandring är det ofta lämpligt med en ryggsäck på 60 liter och uppåt. Handlar det om bara en natt så kan du klara dig med en vandringsryggsäck som ligger runt 45-55 liter.

Hur mycket orkar man bära på vandring?

En bra regel att gå efter är att aldrig packa mer än en tredjedel av sin vikt. Allra helst ska ryggsäcken inte vara tyngre än en fjärdedel av din kroppsvikt.

Hur packar man en ryggsäck?

Till att börja med vill du ha tunga saker nära din rygg för att få bra stabilitet. Lättare saker som kläder är istället bra att ha längre bort från ryggen. Det är också viktigt att fördela vikten jämnt så du inte får en sida som är tyngre än den andra. Packa småsaker i små fack och organisera med bra packpåsar så hittar du lätt dina saker. För mer ingående tips så har vi en hel guide till hur man packar en vandringsryggsäck.

Vilken ryggsäck ska man välja?

När det kommer till vandring så är det svårt att gå fel med en Osprey ryggsäck. För flerdagars vandring rekommenderar vi Aether som finns i flera storlekar och även i dam-modellen Ariel.

Hur mycket kostar en vandringsryggsäck?

För en hyffsad budget ryggsäck för vandring så räkna med priser från runt 1000 kronor, går du upp till 1500-2000 kr så kan du få en riktigt bra vandringsryggsäck.

Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

För en dagstur så kan du naturligtvis använda dig av en vanlig ryggsäck även om det inte kommer vara lika bekvämt. För flerdagsvandring kommer de dock inte räcka till, de är inte tillräckligt stora och det blir fruktansvärt tungt att bära ryggsäckar som saknar ordentligt stöd. Det är bättre att ha en ryggsäck som gör jobbet bra.

Vilken Osprey ryggsäck är bäst?

Vårat toppval för flerdagarsvandring är Osprey Aether som har alla funktioner du kan önska dig till ett bra pris. Osprey har dock en uppsjö av bra vandringsryggsäckar så det kommer variera beroende på vilket syfte du ska ha den till.

Är Haglöfs ryggsäckar bra?

Svenska Haglöfs är nordens största leverantör av outdoorprodukter och det av en anledning. Deras produkter håller hög kvalité och det gäller också ryggsäckarna.

Vad ska jag titta efter när jag köper en vandringsryggsäck?

Kolla först på volymen så storleken matchar hur många dagar du är ute. Se sen till att den har smarta förvaringslösningar, facken ska va lätta att komma åt. Du vill också ha möjlighet att spänna exempelvis tält utanpå. Ryggsäcken ska ha bra, vadderade axelband och höftrem samt en bröstrem. Se också till att den inte är för tung, du vill släpa på så lite vikt som möjligt.