Utrustning & Tester

Test och storleksguide – bästa vandringsryggsäcken för dig

Osprey Aether vandringsryggsäck, en av de bästa vandringsryggsäckarna

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Vad ska du tänka på egentligen för att välja den bästa vandringsryggsäcken? Vilken storlek passar till din typ av vandring? Och behöver du äga mer än en vandringsryggsäck? I den här guiden kommer du få svar på de här frågorna och många fler. Vi går igenom storlekarna, vad de passar till och hjälper dig hitta den bästa vandringsryggsäcken för dig. 

De rekommenderade vandringsryggsäckarna är alla från kvalitetsmärken som utvecklar och anpassar utrustningen för vandring och friluftsliv. Jag har också sett till att bara välja märken som producerar de allra bästa vandringsryggsäckarna och som jag har personlig erfarenhet av, rekommendationer jag står bakom helt enkelt.

Gå direkt till vandringsryggsäckar på..

5 – 15 liter
20 – 25 liter
30 – 40 liter
40 – 50 liter
60 + liter

Bäst vandringsryggsäckar 5 – 19 liter

Vandringsryggsäckar på 5 – 19 liter lämpar sig bäst för kortare dagsturer på 1-4 timmar eller för aktiviteter som löpning och cykling. Här får du hålla packningen minimalistisk. Ska du vandra i det övre tidsspannet med den här storleken av ryggsäck bör du se till att det finns möjlighet att fylla på vatten på vägen för att spara utrymme. Matsäcken bör bestå av kompakta saker som powerbars och se till att vara tillbaka innan du blir riktigt hungrig. Prioritera att packa saker som regnkläder och första hjälpen i det övre tidsspannet. Ska du använda dem för löpning eller cykling så se till att passformen är tajt och bra.

Bästa vandringsryggsäcken för korta dagsturer 1 – 4 h

Osprey Talon 11 & Osprey Tempest 9

osprey talon 11 vandringsryggsäck 10 liter en av de bästa vandringsryggsäckarna
Volym:9 & 11 Liter
Vikt:900 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Nej
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Nej

Ospreys Talon och Tempest ryggsäckar är väl utformade för att sitta still på ryggen och passar därför utmärkt för både snabb vandring, terränglöpning och cykling. För att säkerställa optimal passform för alla så finns de i båda dammodell (Tempest) och herrmodell (Talon). De har samtidigt effektiva luftpaneler i ryggen som ser till att det inte blir för svettigt trots en tajt passform. Möjligheten att ha vätskesystem passar väl ihop med det här då du slipper plocka fram vattenflaskan när du rör på dig. Du har dessutom snabbfästen för vandringsstaver fäste för hjälm och en ögla för isyxa. Ihop med de smidiga fickorna i midjebältet och banden på ryggsäckens framsida så kan du komma åt all din utrustning väldigt smidigt. Sammanfattat gör det här den till den bästa vandringsryggsäcken i sin storlek och placerar den högt i vårt test.

Bäst vandringsryggsäckar 20 – 29 liter

20 – 29 liter är standardstorleken för de flesta “vanliga” ryggsäckar. Det är också den vanligaste och bästa vandringsryggsäcken att använda när du packar för en dagstur i bergen. Du kan få med det mesta du behöver under en dag om du packar smart. Här kan du packa ned ett rejält mål mat och några mellanmål utan problem. Ofta har du plats för vattenflaskor på utsidan eller så finns det ficka för vätskesystem. Det finns samtidigt plats för utrustning som regnkläder och första hjälpen. Fördelen med väskor i den här storleken är att de har så många användningsområden. Den blir inte för stor och varm för kortare turer med högt tempo och funkar lika bra på längre dagsturer utan att svälta sig själv.

Bästa vandringsryggsäcken för dagsturer 3 – 8 h.

Osprey Skarab 22 & Skimmer 20

den bästa vandringsryggsäcken osprey skarab
Volym:22 & 20 Liter
Vikt:740 & 700 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Nej
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Ja

Skimmer och Skarab från osprey kan sammanfattas med ett ord: praktisk. Det är lätta ryggsäckar som har gott om packmöjligheter för dagsturer. Airscape panelerna ser till att svalkande luft släpps in mot ryggen och om ovädret överraskar finns det ett inbyggt regnskydd. Det finns snabbfästen för stavar och utvändiga sidofickor för vattenflaskor. I locket hittar du ett fack designat för att förvara mobil och solglasögon säkert med mjukt, repfritt foder. Överlag finns det mycket funktionalitet och det är väldigt kompletta ryggsäckar.

Bäst vandringsryggsäckar 30 – 39 liter

Vandringsryggsäckar på 30 – 39 liter passar bäst till både dagsturer och när du ska spendera en natt i bergen. De mindre ryggsäckarna i spannet gör sig bra om du ska på en lite längre dagstur och vill ha möjlighet att laga mat på vägen. Det finns gott om plats för att ta med sig ett gas- eller spritkök. 30 – liters ryggsäckar gör sig också bra om du ska vandra med barn. Att packa ryggsäcken för två eller tre går utmärkt för en dagstur.

De större vandringsryggsäckarna i spannet, upp mot 40 liter, gör sig bra när du ska på två dagars vandring med en övernattning. En 40 liters vandringsryggsäck klarar en hel del packning om det görs på ett smart sätt. Tält, liggunderlag, sovsäck, mat och ombyte kan få plats om du har bra utvändiga spännen för utrustningen. Ryggsäcken kan klara packning för två nätter med men då får utrustningen vara hyfsat minimalistisk för att få plats med mat.

Bästa vandringsryggsäcken för längre dagsturer och kort övernattning 5 h – 1 natt.

Deuter Trail Pro 36 & Deuter Trail Pro 34

Deuter Trail Pro 36, en av de bästa vandringsryggsäckarna för långa dagsturer
Volym:36 & 34 Liter
Vikt:1490 & 1450 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Nej
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Ja

Deuter Trail Pro finns i dam och herr modell för att säkra optimal passform för alla. Det här är viktigt och väger upp att ryggen inte är ställbar. Ryggsäcken är optimerad för vandringsturer med övernattning. Den har flera utvändiga fack och möjlighet att spänna fast stavar eller isyxa. Bärsystemet håller bort vandringsryggsäcken från ryggen och håller dig sval samtidigt som det avlastar. Höftbältet är vadderat och denna bekväma ryggsäck placerar sig högt i testet.

Bäst vandringsryggsäckar 40 – 59 liter

När du kommer över 40 liters vandringsryggsäckar så klarar du utan problem ett par nätter i naturen. En ryggsäck strax över 40 liter passar bäst för 1-2 nätter. Den klarar fler men då får du börja hänga på mycket av utrustning utanpå vilket ger sämre komfort på grund av dålig balans i ryggsäcken. En ryggsäck upp mot 50 liter klarar lätt av tält, sovsäck, liggunderlag ihop med mat och övrig utrustning. Tänk på att utrustning som inte får plats i vandringsryggsäcken bör i första hand spännas på sidorna och i sista hand ovanpå ryggsäcken. En ryggsäck i det övre spannet gör sig också bra för stugvandring, slipper du tältet kan du istället packa mer mat och på det sättet vara ute någon extra dag.

Bästa vandringsryggsäcken för flerdagarsvandring 1-2 nätter.

Fjällräven Abisko Friluft 45

vandringsryggsäcken fjällräven abisko 45 en av de bästa vandringsryggsäcken
Volym:45 Liter
Vikt:1600 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Nej
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Ja

En klassiker från fjällräven. Tillverkad i slitstarkt material, Abisko Friluft är en vandringsryggsäck du kommer att kunna använda riktigt länge. Med den här vandringsryggsäcken handlar det inte om en herr och dam modell, utan snarare en unisex modell och en dam modell anpassad för dig med lite större byst. Den är ventilerad, har mycket god bärkomfort och avlastar axlar på ett effektivt sätt. G1000 materialet går att vaxa, vilket ger mycket god vattenresistens och ovanpå detta är den utrustad med ett extra regnskydd. Abisko friluft är utan tvekan en av de bästa vandringsryggsäckarna.

Bästa vandringsryggsäcken för flerdagarsvandring 2-4 nätter.

Osprey Ariel 55 & Osprey Aether 55

Osprey Aether en av de bästa vandringsryggsäckarna
Volym:55 Liter
Vikt:2200 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Ja
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Ja

Många av Ospreys vandringsryggsäckar platsar i vårt test och det beror helt enkelt på hur bra de är. Jag äger själv tre Osprey ryggsäckar och en av dem är Osprey Aether. Den är bekväm med en mängd förvaringsmöjligheter samt utvändiga spännremmar. Höftbältet är gjort för att med hjälp av värme formas efter just din kropp för optimal passform. Ryggsäcken har också fästen för den mindre Osprey Daylite ifall du blir sugen på en toppbestigning med lättare packning!

Bäst vandringsryggsäckar 60+ liter

Om du behöver en ryggsäck över 60 liter så har du förmodligen en del erfarenhet av vandring. Vandringsryggsäckar på 60 liter och uppåt är för de längre och mer krävande vandringarna när du behöver utrustning för en vecka ifrån civilisationen. Du kommer få plats med allt du behöver för att överleva vildmarken. Naturligtvis får maten vara kompakt, tänk så många kalorier per cm² som möjligt! Håll dig till det nödvändiga så kommer den här ryggsäcken ta dig långt. Varför inte skaffa en riktigt rejäl vandringsryggsäck och ta dig an Abisko eller Sarek till sommaren?

Bästa vandringsryggsäcken för 3 dagar och uppåt.

Lundhags Gnaur 75

Lundhags gnaur 75 vandringsryggsäck för långa vandringar
Volym:75 Liter
Vikt:3300 g
Höftbälte:Ja
Bröstrem:Ja
Ställbar rygg:Ja
Västskesystem:Kompatibel
Regnskydd:Ja

Gnaur 75 från Lundhags har en riktigt stabil ram så du kan bära tung packning flera dagar i sträck. Den är utrustad med slitstarka aluminium spännen och är både slitstark och robust. Alla delar av ryggsäcken kan dessutom repareras, Gnaur kommer tjäna dig väl i många år. Ryggsäcken har flera fästpunkter och är även tillverkad för att mindre Lundhags ryggsäckar ska kunna fästas utanpå. Den här ryggsäcken kommer klara alla äventyr du kan tänka dig och det gör den till den bästa vandringsryggsäcken i testet.

Vad har vårt test av vandringsryggsäckar utgått ifrån?

Kvalitet – Först och främst har vi valt att utgå ifrån kvalitet och hållbarhet. Vandringsryggsäckarna i vårt test kommer alla från väl beprövade märken. En vandringsryggsäck är utrustning som det är värt att lägga lite mer pengar på. En bra ryggsäck kan hålla i tiotals år, i längden är det billigare att köpa en dyr än många billiga. Det spar också oerhört mycket på miljön att välja produkter du inte behöver byta ut.

Komfort – Lika viktigt är det att vandringsryggsäckarna i testet sitter bekvämt och avlastar dig på rätt sätt. Mindre ryggsäckar ska sitta still och tillåta hög rörlighet utan att störa dig. De större ska avlasta och sitta bekvämt även med hög vikt. Hur mycket vandringsryggsäcken i sig själv väger är inte särskilt viktigt, det är att konstruktionen fördelar vikten jämt över ryggen. Många bra ryggsäckar blir något tyngre pga aluminium konstruktioner som faktiskt gör det lättare för dig.

Funktionalitet – Här är det ibland olika vilka funktioner som är viktiga för olika storlekar. Samtidigt är vissa saker alltid bra att ha. Exempelvis har vi, i vårt test, valt vandringsryggsäckar som är kompatibla med vattensystem. Vi har också lagt vikt vid att det ska finnas midje- och bröstremmar även på de mindre storlekarna så att ryggsäckarna ska sitta still och avlasta axlarna.

Vad skiljer en dam vandringsryggsäck från en unisex ryggsäck?

Det finns ett par saker som skiljer sig åt på damryggsäckar jämfört med unisex eller herr modeller. Ryggsäcken är mer utformad efter hur en kvinnas kropp är byggd. Till att börja med har en dam vandringsryggsäck lite mer utrymme mellan axelremmarna i fram för att ta hänsyn till bysten. Av samma anledning kan bröstremmen sitta lite högre.

Höftbältet är också utformat på ett lite annorlunda sätt för att sitta bekvämare och avlasta bättre. I vissa fall är vandringsryggsäckar för damer också något kortare och ibland t.o.m smalare. Det här kan visa sig i form av att de har nåot lägre packvolym som i exempelivs Deuters Trail Pro modeller.

Hos tillverkare med ett modernt tänk är Unisex modeller baserad på en blandning av hur män och kvinnor är byggda. Tyvärr är det dock fortfarande så att många vandringsryggsäckar är mer anpassade efter hur män är byggda. Det bästa är helt enkelt att prova passformen hos olika vandringsryggsäckar för att se om det känns bättre med en dam modell. Outnorth och Outdoorexperten har fria returer på dyrare varor som vandringsryggsäckar, utnyttja det!

Men du har ju inte listat Kånken! Världens mest sålda vandringsryggsäck!

Det var väldigt medvetet, Kånken får du ha när du vill se hipster ut på väg till ditt lokala café. Det är ingen riktig vandringsryggsäck, se den mer som en skolryggsäck som funkar om du ska på någon enstaka kort vandring. Däremot så har fjällräven i övrigt ett stort utbud av riktigt bra vandringsryggsäckar.

Om de olika tillverkarna

De rekommenderade produkterna kommer alla från kvalitetsmärken vilket till viss del reflekteras i priserna. Se det såhär i längden sparar du pengar på att köpa en ryggsäck för lite mer pengar istället för att köpa en ny varje år. Det här är produkter som kommer hålla och inte svika dig på vägen. Om de mot förmodan skulle svika dig så har företagen i många fall garantier och kommer reparera eller ersätta din vandringsutrustning utan kostnad.

En annan viktig faktor är att de alla har en stark miljöprofil, vill vi njuta av naturen så måste vi också se till att bevara den. Ansvarsfull tillverkning med miljövänliga metoder i kombination med produkter som kan hålla ett helt liv gör en stor skillnad. De här märkena har alla också fokuserade på att utveckla produkter inom friluftsliv, vandring och för några av dem är just ryggsäckarna deras huvudprodukt. Naturligtvis leder det till en bättre anpassad produkt med ett företag som är experter inom området istället för massproducerande konkurrenter som har ett vandringssortiment som en eftertanke.

Osprey – Bästa vandringsryggsäcken från Rocky Mountains

Som du kanske märkt så finns Ospreys ryggsäckar med i varje kategori och det är inte en slump. Vandringsryggsäckar är företagets hörnsten och deras ryggsäckar har bland annat tagit världens första blinda bergsklättrare till Mount Everest topp. Baserade i Colorado bredvid de berömda Rocky Mountains fokuserar Osprey på kvalitets vandringsryggsäckar. Ryggsäckarna tillverkas för att hålla länge och utan modetrender, allt för att spara på miljön. De erbjuder också en “all mighty guarantee” där du får din ryggsäck lagad om den mot förmodan skulle gå sönder. Ospreys innovation har bland annat tagit fram “breathable mesh”, nätet över ryggpanelerna, som nu finns i många ryggsäckar världen över.

Lundhags – Vandringsryggsäckar med svensk kvalité

Det Jämtländska Lundhags är en av Sveriges pärlor inom friluftsutrustning, med fabriksbutiken belägen i Järpen, på vägen till Åre, håller de sig i framkant. Vid starten 1932 var det ett rent skomakeri för friluftskängor, sedan dess har sortimentet expanderats. Sen millennieskiftet har Lundhags tillverkat några av Sveriges bästa vandringsryggsäckar. Lundhags ryggsäckar är tillverkade för att hålla länge, helst ett helt liv, och reparationer erbjuds i fabriksbutikerna. Den långa livslängden är en stor del av Lundhags miljötänk, de har också dragit ned på antalet kollektioner och ser till så att produkterna ska fungera under så många säsonger som möjligt.

Deuter – Vandringsryggsäckarna som klarar av världskrig

Det tyska Deuter är en renodlad tillverkare av ryggsäckar och väskor. Beläget i den tyska regionen Bavaria bredvid alperna så har de ett utmärkt läge för att tillverka vandringsryggsäckar. Deuter grundades 1898 och har överlevt två världskrig och de har fått förse den Tyska armén med utrustning under båda. Företaget själva kallar det för de mörka åren, men utan tvekan har de fått anpassa sig till tuffa förhållanden. Deuters utrustning blev mer eller mindre standard på tyska expeditioner och Deuter ryggsäckar var uppe över 8000 meters höjd redan på 50-talet. Numera har de ett nära samarbete där de förser de tyska skid- och bergsguiderna med utrustning. Allt för att kunna förbättra utrustningen så snabbt som möjligt.

Fjällräven – En svensk klassiker

Den allra första Fjällräven ryggsäcken syddes av en 14-åring i en källare år 1950. Åke Nordin visst inte vid det här tillfället att han skulle bygga upp ett ikoniskt svenskt företag utan försökte helt enkelt ordna en bättre ryggsäck åt sig själv. 10 år senare drog Fjällräven igång som bolag och det visade sig att Åke Nordins lösningar för en bättre vandringsryggsäck var både bra och populära. Nu är Fjällräven en internationell spelare och du kan se deras ikoniska ryggsäckar över hela världen, huvudkontoret ligger däremot fortfarande kvar i Åke Nordins hemstad Örnsköldsvik. Företaget arbetar hårt med att utveckla tidlösa och hållbara produkter som inte ska behöva bytas ut. Både för att leverera kvalitet till kunderna och för att spara på miljön.

Vill du komplettera din utrustning med ett stormkök eller läsa om när vi testar testar våra bästa liggunderlag? Vi har även gått igenom handbagage ryggsäckar.

Andra märken vi tidigare rekommenderat

The North Face – Vandringsryggsäckarna som tar dig till toppen

The North Face får dig kanske i första hand att tänka på skidåkning men faktum är att företaget grundades i San Francisco som en liten butik för vandring och klättring. Expansionen och succen inom alpinsport kom senare men företaget levererar fortfarande kvalitets utrustning för vandrare. Företaget är ofta med och sponsrar expeditioner till några av världens mest avlägsna platser och The North Face ryggsäckar har varit på flera av världens högsta bergstoppar. Kanske underskattas märket på grund av att det syns i vanliga Stadium butiker men utrustningen håller utan tvekan hög klass.

Patagonia – Den bästa vandringsryggsäcken för aktivisten

Kaliforniens Patagonia är märket för dig som vill se ett starkt socialt – och miljömässigt ställningstagande. Företaget kallar sig själva för ett aktivist företag och donerar 1 % av årsvinsten till miljöorganisationer. Det genom “one percent for the planet” som har samma grundare som Patagonia. Från början tillverkades enbart utrustning för klättring men sedan dess har sortimentet breddats rejält. Det täcker nu allt från surfing till vandring och mountain biking. Patagonias ryggsäckar är tillverkade med ett stort miljötänk och när du planerar att byta ut den kan du lämna in din ryggsäck så den får säljas igen till en ny ägare.