När du är ute och vandrar så ska karta och kompass alltid finnas med i packningen. Det är inte alla stigar som kommer vara tydligt utmärkta och det är lätt att gå vilse utan rätt utrustning. Så fort du tar dig utanför de välmarkerade lederna är de essentiella för att kunna orientera sig ordentligt. Därpå så är det en billig försäkring att ta med sig även på markerade leder, sikta alltid på att vara ordentligt förberedd.
I den här artikeln går vi först igenom grunderna för hur du använder en kompass, tar ut en riktning och läser av en karta. Det här kommer vara en bra start för de flesta och kan mycket väl vara allt du behöver lära dig om du håller dig på leder som är någorlunda lätta att följa. I den andra delen kommer vi gå igenom hur du triangulerar din position och använder en spegelkompass för mer exakta resultat. Kunskaper som är bra när du ska långt utanför de markerade lederna.
Till en början kan det verka avancerat att navigera men att använda karta och kompass behöver faktiskt inte vara så svårt. Förlita dig inte blint på mobilen då batteriet kan ta slut och du lätt kan tappa täckning. Lär dig istället baskunskaperna för att navigera med karta och kompass så kommer du snabbt känna dig tryggare på fjällen.
Så läser du av en karta
Kort sammanfattat:
- Norr är alltid uppåt på kartan.
- Skala 1: 50 000 betyder att 1 cm på kartan är 500 meter i verkligheten.
- Höjdkurvor visar höjdskillnad och hur brant terrängen är.
- Läs av skala, höjdkurvornas höjdskillnad och vad symbolerna betyder i teckenförklaringen
Att läsa av kartan är den enkla biten, de kommer med en teckenförklaring där du lätt ser vad de olika markeringarna betyder. Lederna är markerade med olika streckning som ofta signalerar hur upptrampad och välmarkerad den är med tjockleken på strecken. Du kan alltså se om det är en markerad led, en vinterled eller en liten stig.
Utöver lederna hittar du också saker som vattendrag och stugor utmarkerade på kartan. Kika på leden du planerar att följa och se vad du kommer stöta på längs med vägen. Korsar den ett vattendrag, går förbi en stuga, en radiomast eller längs med en elledning blir det lätt att stämma av vart du är.
Även om du tror dig ha koll på var du är så är det smart att öva, plocka fram kartan regelbundet och lokalisera din position på den. Försök också identifiera landmärkena du ser på kartan. Det underlättar om du blir bekant med vad symbolerna betyder.
Meridianer
Som du kanske är bekant med så är norr alltid uppåt på en karta. Du kommer också se att det med jämna mellanrum finns vertikala linjer över hela kartan. De kallas för meridianer och du kommer att använda dem när du tar ut riktningen.
Kartans skala
Kartans skala är också något du behöver ha i åtanke. Den visar hur mycket kartan är förminskad jämfört med verkligheten och låter dig mäta avstånd. Skalan anges i följande format: 1:50 000. Det här betyder att 1 cm på kartan är i verkligheten 50 000 cm eller 500 meter. Just 1:50 000 är en ganska vanlig skala som du förmodligen kommer stöta på ofta, den kommer att vara tydligt utmärkt i kanten på kartan eller i teckenförklaringen. Det här är viktigt för att kunna planera hur lågt du kan vandra varje dag.
Höjdkurvor
Höjdkurvorna på kartan bör du också ha koll på, som namnet skvallrar om, visar de höjdskillnader. De talar om för dig hur branta sluttningarna är och hur ansträngande terrängen blir. Höjdkurvor är oftast ljusbrun på kartan och mellan varje kurva brukar det skilja 10 till 20 meter. Läs av vad som gäller på din karta i teckenförklaringen. Är det tätt mellan kurvorna så är stigningen också brantare.
Så fungerar en kompass
Vanligtvis så brukar man till en början skaffa en lite enklare orienteringskompass. De här kompasserna består i stort sett av en plastbricka med ett kompasshus på. På plastbrickan finns det två detaljer du kommer att använda dig av. Till att börja med så finns det en linjal som ihop med skalan hjälper dig se hur långt en sträcka är på kartan. Oftast finns det även ett snöre fäst i kompassen som i vissa fall är designat för att funka som måttband. Det andra är en stor röd pil som kallas för kurspil.
I kompasshuset hittar du själva kompassnålen, nålens röda ända kommer alltid att peka mot norr. Du kommer också upptäcka att kompasshuset är omgivet av en gradskiva med väderstreck utmärkta. Den här gradskivan har ytterligare en pil och är vridbar. Den kallas för norrpilen och du kommer använda den när du tar ut en kurs.

Ett utmärkt exempel på en enkel orienteringskompass från finska Suunto, med all funktionalitet du behöver för att komma igång. Du hittar den i butik här.
Så använder du kompassen
Nu är det dags att använda kompassen och kartan ihop. För att ta ut riktningen med kompass och karta för att gå åt rätt håll följer du de här stegen:
- Börja med att placera kompassen mot kartan, vrid sen kartan tills dess meridianer linjerar med kompassnålen. Kartans överkant pekar då rakt mot norr och du får landmärkena åt rätt håll.
- Lokalisera vart du är på kartan och vart ditt mål är. Ta ut riktningen från start när du är säker på din position och uppdatera dig sen med hjälp av att identifiera landmärken på kartan allt eftersom. Ska du svänga vänster på leden kommer du alltså även att svänga vänster i verkligheten.
- Flytta kompassen så den ligger med långsidan av plastbrickan längs med färdriktningen du vill gå. Alltså från punkten du är till ditt nästa mål, exempelvis där leden gör en ordentlig sväng. Kompassen ska nu ligga i den färdriktning du vill gå på kartan.
- Se till att kompassen ligger kvar i din färdriktning medans du vrider på kompasshusets gradskiva. Du vrider skivan tills norrpilen i kompasshuset följer meridianerna. Det är alltså den lilla pilen som vrids ihop med kompasshuset som ska vridas mot norr, inte kurspilen.
- Nu du kommit såhär långt så är du redo för att ta ut riktningen du ska gå mot. Nu lyfter du kompassen från kartan och håller den vågrätt framför dig. Titta på kompassen och vänd dig tills nordpilen pekar i exakt samma riktning som kompassnålen. När nordpilen (lilla pilen på kompasshuset) pekar mot norr så kommer nu kurspilen (stora pilen på plastbrickan) peka åt det håll som du ska gå.
- Du kan nu börja gå i den riktning kurspilen pekar och så länge nordpilen och kompassnålen pekar åt samma håll kommer du gå i rätt riktning. Ta gärna ut ett riktmärke, något som är rakt framför kurspilen, exempelvis en bergstopp. På det sättet behöver du inte hålla uppe kompassen konstant.
- När du nått det mål du siktat in dig på så tar du helt enkelt fram karta och kompass igen, upprepar de här stegen och tar ut kursen mot ett nytt mål.
Tänk på att du även kan använda dig av landmärken som du gjort på vägen dit när du ska återvända hem. Processen är precis likadan men istället för att följa kurspilen så går du helt enkelt i motsatt riktning mot vart den pekar. På vissa modeller så har kompassen en pil i nederkant som pekar åt det motsatta hållet o.
Du bör regelbundet kolla av ditt riktmärke mot kompassen då du kommer behöva välja ut nya allt eftersom. När du passerar ett landmärke är det också bra att stämma av din position mot kartan för att ha koll på vart du är och hur långt det är kvar. Tänk också på att du inte ska låta kompassen vara för nära järnföremål eller elektronik när du stämmer av riktningen mot kompassnålen. Elektrisk spänning påverkar ibland kompassen så den pekar åt fel håll, i gruvområden kan det också hända att riktningen inte stämmer.
Vid det här laget så har du baskunskaperna du behöver för att använda karta och kompass för att ta fram en riktning att vandra i. Det här kommer vara tillräckligt för de flesta fjällvandringarna och du kan ge dig ut på lederna för att öva. Med praktisk erfarenhet kommer du att bli bättre på att hitta landmärken på kartan samt ta ut kurser snabbt och smidigt.
Triangulera med kompass – Hitta din position
Det vi gått igenom hittills kommer att vara tillräckligt för de flesta och en bra grund för leder som är någorlunda lätta att följa. Ska du däremot ge dig ut i omarkerad terräng i framtiden, där det är svårt att hålla kolla på sin position, är det bra att lära sig triangulering. Om du har två eller fler säkra landmärken inom synhåll så kan du hitta din egen position ganska exakt. Att landmärket är säkert innebär att du ser det både i verkligheten och på kartan, med andra ord är du säker på vad det är du har framför dig.
- Lyft kompassen och håll den vågrätt framför dig, peka sen kurspilen mot ett landmärke som du identifierat på kartan. Det här kan exempelvis vara en mast, en bergstopp eller ett vattendrag.
- Håll kvar sikte på ditt landmärke medan du vrider gradskivan tills norrpilen linjerar med kompassnålen och pekar rakt norrut.
- Håll kompassen på kartan, placera den så norrpilen är i linje med meridianerna och kompassens kant ligger över landmärket du pekat på.
- Dra ett streck längs med kanten, du befinner dig någonstans längs med den här linjen.
- Lyft kompassen igen och peka den mot det andra säkra landmärket du identifierat.
- Repetera steg 2 till 4.
- Nu bör du ha två linjer på kartan som korsar varandra. Det är vid den punkten som du befinner dig och du har hittat din position.
Efter att ha säkerställt din position blir det lätt att ta ut en ny riktkurs som tar dig dit du vill komma. Det här är ett väldigt bra trick att ha i bakfickan för att inte gå vilse. Ska du vandra långt utanför lederna bör du definitivt öva på det här för att inte tappa bort dig helt i vildmarken.
Hur fungerar en spegelkompass?
Spegelkompassen är en typ av syft- eller pejlkompass och är lite mer avancerad än en vanlig orienteringskompass. Den är framtagen för att ge en mer träffsäker riktning när du syftar på ett riktmärke, exempelvis när du triangulerar din position. Spegeln sitter monterad på insidan av kompassens lock. När du öppnar locket kommer du upptäcka att det även finns ett sikte placerat på det.
När du ska syfta med en spegelkompass så ställer du spegeln med cirka 45 graders vinkel mot kompassen. Lyft sen upp den i ögonhöjd kan du använda dig av kompassens sikte för att rikta in dig mot ett landmärke mer noggrant. Spegeln låter dig fortfarande se kompassen medan du siktar så du kan ställa rätt norrpilen utan att vinkeln ändras.

En standard spegelkompass från Silva som kommer förse dig med det mesta du behöver, läs mer om den här.
För att förstå hur mycket mer exakt kursen blir av det här så kan du jämföra det med att skjuta med en luftpistol eller någon form av vapen utan kikarsikte. Om du håller luftpistolen i midjehöjd och försöker peka den mot målet så blir det väldigt svårt att träffa. Håller du den istället i ögonhöjd och använder dig av siktet blir det betydligt lättare. Spegeln är helt enkelt där för att möjliggöra användning av siktet medan man justerar norrpilen så den linjerar med kompassnålen.