Vandringstips

11 Tips inför fjällvandring

Fjällvandring på markerad led med sylmassivet i bakgrunden

Få saker går att jämföra med den unika miljö som våra svenska fjäll och dess vandringsleder bjuder på. Det fina är att det också är något alla kan njuta av, med rätt planering så behöver det inte vara så krångligt att komma igång. Här bjuder vi på några tips som gör det lättare att förbereda sig inför fjällvandring.

11 fjällvandrings tips

1 – Planera din rutt

Naturligtvis behöver man veta vart man ska, det säger sig självt men du kommer också vilja vara påläst om terrängen. Kolla upp hur många etapper det är till ditt mål och hur lång varje sträcka är. Det är bra att veta hur många kilometer du ska gå varje dag men även hur lång tid det förväntas ta och hur många höjdmeter som ska klaras av. Kanske kommer du vilja dela upp dem och unna dig en extra dag att nå slutdestinationen. Oftast är det inga problem att hitta dricksvatten i de svenska fjällen men det skadar inte att kolla upp var du kan fylla på din vattenflaska.

2 – Välj en markerad vandringsled

skylt mot sylarna

Många av lederna i fjällen är tydligt markerade, vilket gör dem betydligt lättare att följa. När du ger dig ut på dina första fjällvandringar så är det smart att välja en led som är ordentligt markerad. Du kan också kolla upp om STF har några stugor längs med leden du planerar att vandra på. Då finns möjlighet att få råd så väl som att komplettera med en extra gastub eller måltid.

3 – Gör en packlista

Det blir en hel del utrustning som ska med och det blir lätt att glömma av en eller två saker. Jag har själv åkt ifrån jackan när jag skulle vintervandra och det hela blev ett onödigt dyrt äventyr. Vill du ha lite hjälp med att skriva ihop en lista så har vi förberett en packlista för flerdagarsvandring.

4 – Välj rätt kläder och utrustning

I fjällen kan vädret svänga snabbt och är du ute på en flerdagarsvandring så ska du inte räkna med att prognosen håller. Ta därför med dig kläder efter alla väder, det innebär att regnkläder och extra lager ska finnas med. Tänk också på materialvalet, du vill ha kläder som både andas och klarar av lite väta. Undvik bomull, välj istället syntetiska material och ull.

Din utrustning bör, precis som kläderna, vara packad med kalla nätter i åtanke. Jag har själv varit med om minusgrader i juli, så en 3-säsongs sovsäck som klarar av kylan rekommenderas starkt. Även liggunderlaget spelar roll när det kommer till att hålla dig varm så kolla upp r-värdet för att få koll på isoleringsförmågan.

5 – Provpacka och väg in ryggsäcken

Som en tumregel bör du aldrig bära på mer än en fjärdedel av din kroppsvikt och helst ska den ligga lite under. Du vill alltid hålla nere vikten på ryggsäcken och varje gram räknas, så välj utrustning därefter. Tält, sovsäck och liggunderlag är ofta det som väger mest så kolla noga på vikten när du skaffar den här utrustningen.

Vandringsutrustning för flera dagars vandring ligger på golvet runt en vandringsryggsäck.

Mat är också något som kommer tynga ner dig, särskilt om du ska packa för flera dagar. Det lättaste att bära på är frystorkad mat men tyvärr så är det inte direkt billigt. Välj med fördel torrvaror då vätska tynger ner dig onödigt mycket. Se också till att maten tar lite plats i packningen. Att byta ut en luftig limpa mot tortillas eller knäckebröd kan ofta vara en bra idé och gröt är en utmärkt frukost. STFs fjällstugor bjuder ofta på möjlighet att köpa smidig vandringsmat, så det är inte dumt att fylla på förrådet där istället för att bära för hela resan.

6 – Tala om vart du vandrar

Sen ska du alltid meddela någon vart du ska gå, vilken väg du tar och hur länge du förväntar dig att vara borta. Om olyckan är framme så kan en anhörig som ringer fjällräddningen rädda livet på dig.

7 – Använd karta och kompass

Även om leden är tydligt markerad så är det alltid smart att ta med en fysisk karta, det krävs inte mycket mer än tjock dimma för att irra bort sig från stigarna. Förlita dig inte heller blint på telefonen då den kan gå sönder eller ladda ur. Det är bra att skaffa sig baskunskaper i hur man använder karta och kompass ihop för att lättare hitta sin position på kartan.

En karta av sarek med en sunto kompass vilandes på

8 – Inte störa, inte förstöra

Ledorden för allemansrätten levererar bra tips för fjällvandringen. Oddsen är visserligen låga för att du ska störa någon genom att tälta för nära deras hus men det gäller också att inte störa djuren. Undersök om det är lämpligt innan du släpper lös din hund och ge renar med kalvar lite extra utrymme.

Att inte förstöra är minst lika viktigt, se till att alltid lämna dina lägerplatser som när du kom och ta med dig allt skräp hem igen. När det gäller toalettbesök så se till att göra det diskret och gräv ner eller täck över det du lämnar efter dig.

9 – Ta hand om fötterna

Är det en sak som är värd att lägga pengar på inför fjällvandringen så är det ordentliga vandringskängor. Det finns inget som kan förstöra vandringen lika lätt som ordentliga skoskav eller stukade fotleder. Se till att gå in dina kängor noggrant innan du ger dig ut och packa alltid med dig skoskavsplåster.

Bästa vandringskängor dam i test Hanwag

Ett populärt knep för att undvika skoskav är att använda sig av dubbla strumpor men då ska du också ha plats för det i kängorna. Ha extra strumpor lättillgängliga och byt om de du har på dig blir blöta. Får du, som jag, lätt svettiga fötter så är det smart att ta av sig skorna när du tar en paus och lufta både dem och strumporna.

10 – Vandring kräver energi

Det här är bra att tänka på både när du packar och när du går. Med en stor vandringsryggsäck på vandringslederna kommer du att bränna betydligt mer energi än vanligt. Då behöver du också se till att äta mer än vanligt för att orka, så snåla inte med matrasterna. Lättillgängliga snacks som nötter, powerbars och torkad frukt är utmärkt för att hålla energinivåerna uppe. 

11 – Var inte rädd för att vända

Olyckor kan hända, utrustning kan gå sönder och vädret kan sätta en rejäl käpp i hjulet. Om du möts av en vägg av dimma på toppbestigningen så gå ner igen. Är vattendraget du tänker korsa översvämmat och strömmen strid så planera en ny rutt. Om utrustningen sviker dig och tältet går sönder så är det bäst att vända hem igen. Detsamma gäller om du får riktigt ordentliga skoskav eller skadar dig, du gör ingen en tjänst genom att behöva ringa fjällräddningen.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.