Vandringstips

Hur långt vandrar man på en dag?

Två personer på vandringsled med berg i bakgrunde, hur långt kan man vandr a på en dag?

Målen för sommarens vandringar är satta och det börjar pirra förväntansfullt i kroppen. Det är dags att börja planera detaljerna för nästa äventyr och förbereda packningen. För att få med sig rätt mängd mat och utrustning så blir det då ganska viktigt att ha koll på hur lång tid man faktiskt kommer att vara ute. Hur långt vandrar man egentligen på en dag?

Frågan är inte bara relevant för flerdagars vandringar, för att planera ordentligt så är det bra att ha koll på det här även för dagsturer och toppbestigningar. Det är inte alltid så lätt. Ditt vanliga promenadtempo på asfalterade gångbanor kommer inte att vara jämförbart med hur hastigheten du håller med en fullpackad vandringsryggsäck i kuperad terräng. I den här artikeln kommer vi hjälpa dig få en bättre uppfattning om hur lång tid det kommer ta att nå ditt slutmål.

Så långt vandrar du på en dag

För att reda ut det här så får vi (tyvärr) börja med lite matte, som tur är för dig så levererar vi en liten genväg i form av en tabell. I regel så brukar man säga att en genomsnittlig person vandrar med en hastighet mellan 3 och 5 km/h. De två huvudfaktorerna som spelar in här är hur mycket packning du bär på och hur terrängen ser ut.

Har du en lättare dagstursryggsäck på 20-30 liter, är i god form och följer en någorlunda jämn led kan du förmodligen hålla närmare 5 km/h. Har du däremot en fullastad vandringsryggsäck i kuperad terräng så är det säkrast att räkna med 3 km/h. Ha i åtanke att nu pratar vi inte om några branta toppbestigningar.

Tidsmässigt så vet du förmodligen bäst själv hur länge du vill spendera med ryggsäcken på ryggen. Tänk på att dagarna ska vara njutbara, så planera inte in 12 timmars militärmarsch. Det ska också finnas tid för pauser och du får naturligtvis också ta med solnedgången i din beräkning. I tabellen nedan så räknar vi inte in någon vila så fikapauserna får du lägga till själv.

Vandringstid1,5 km/h3 km/h4 km/h5 km/h
2 tim3 km6 km8 km10 km
3 tim4,5 km9 km12 km15 km
4 tim6 km12 km16 km20 km
5 tim7,5 km15 km20 km25 km
6 tim9 km18 km24 km30 km
7 tim10,5 km21 km28 km35 km
8 tim12 km24 km32 km40 km

Terrängen spelar stor roll

När både packningen och vandringslederna är lätta så är det alltså fullt rimligt att räkna med att klara av 1 mil på 2 timmar. Men ofta så är det ju inte det här fallet så hur ska vi då uppskatta tempot vi kan hålla? Ju fler höjdmeter som ska göras desto längre tid tar det och terrängmässigt så brukar jag utgå från följande:

  • Skogsväg: 5 km/h
  • Lättare stigar: 4 – 4,5 km/h
  • Kuperade leder: 3,5 km/h
  • Kuperad led med lätt stigning: 2,5 – 3 km/h
  • Kraftigare stigningar: 1,5 – 2 km/h

Nu kanske du frågar dig om det verkligen kan vara så stor skillnad. Om du bestigit Kebnekaise så har du direkt ett väldigt bra exempel på hur det kan skilja sig. Vandringen från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation är cirka 19 km medans själva toppbestigningen är 14 km tur och retur. Leden till fjällstationen är kuperad med en lättare stigning och tar runt 6 timmar vilket blir cirka 3 km/h. Själva toppbestigning brukar istället ta runt 9-10 timmar vilket ger en hastighet runt 1,5 km/h.

Vi bjuder på en tabell till:

SkogsvägLätt stigKuperad ledKuperad led m. stigningKraftig stigning
2 km24min28min34min44min1h 10min
5 km1h1h 10min1h 15min1h 50min2h 55min
10 km2h2h 20min2h 30min3h 40min5h 50min

Pauser, packning och väder

I tabellerna ovan har vi som sagt inte räknat in några pauser vilket du naturligtvis behöver göra. Det är inte många personer som kommer vilja vandra en hel dag i sträck utan att sätta sig ner för att äta en enda gång. Anledningen till att de inte är inräknade är att det här är väldigt individuellt. Hur mycket vila du behöver, hur ofta du vill stanna för att ta bilder och hur många fikapauser det blir vet du bara själv. Däremot finns det några saker som kommer påverka oss alla, leda till fler pauser och gör att vandringen tar längre tid.

Packning

Hur tung ryggsäck kommer du bära på? Det säger nästan sig självt att det kommer gå lättare och fortare med en liten dagstursryggsäck än en fullproppad 70 liters vandringsryggsäck. Men det handlar inte bara om att tempo sänks medans du går, du får också räkna med att det blir några fler pauser. Vi rekommenderar starkt att du unnar dig regelbunden vila för att låta kroppen återhämta sig vilket reducerar risken för skador. Tar du dig an en vandringsled som varar upp mot en vecka kan det också vara så att du får planera in en vilodag vilket du också bör faktorera in.

Väder och årstid

Under vintern räknar man naturligtvis med att det kan ta extra tid att pulsa genom snön men tänk också på att den ligger kvar länge uppe i fjällen. Regn kan också sinka tempot men däremot brukar det av någon anledning leda till färre pauser. Vad du kanske inte räknar med är att riktigt varma dagar också kan ta längre tid. Med fullastad ryggsäck i 30°C garanterar jag att du kommer ta fler pauser än vanligt. Utöver det här så ska man också ha solnedgången i åtanke, under sommaren så kommer vi ha längre dagar och kan unna oss ett lugnare tempo.

Kondition

Här gäller det bara att vara ärlig mot sig själv och göra en realistisk uppskattning på vilket tempo man orkar hålla och hur ofta man behöver vila. Är det första gången eller länge sen du drog på dig vandringskängorna så kommer det förmodligen att ta lite extra tid. Har man varit inaktiv under vintern så kommer också årets första rejäla stigning att suga musten ur benen snabbare än vad man är van vid. Vältränade personer kommer vandra längre än genomsnittet på en dag och tvärtom för de som är ur form.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.