Resor Vandringsutrustning

Bästa resehandduk och handduk för vandring 2024

Kvinna går på stranden i lofoten för att testa resehandduk

En lätt resehandduk kan komma väl till pass vid olika tillfällen. Moderna material gör det möjligt att kombinera hög uppsugningsförmåga med snabb torkning. Oavsett om du behöver en handduk för vandring och camping eller vill ha et kompakt resebadlakan för backpackingryggsäcken så är det viktigt med komfort och kvalitet. Vi har tagit en närmare titt på resehanddukar och satt dem i test för att hitta de allra bästa modellerna.

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Snabb topp 3

1 – Cocoon Microfiber
Towel Ultralight

Cocoons microfiber towel ultralight, en handduk för vandring

2 – Sea to Summit
Pocket Towel

sea to summits resehandduk pocket towel

3 – Urberg Compact
Towel

resehandduk i blått från urberg

Resehandduk bäst i test

1 – Cocoon Microfiber Towel Ultralight

Cocoons microfiber towel ultralight, en handduk för vandring
 • Storlek: 150 x 80 cm (finns fler storlekar)
 • Material: Mikrofiber (80% polyester/20% nylon)
 • Vikt: 245 g

Det positiva

 • God uppsugningsförmåga
 • Snabb torkning
 • Mjuk

Det negativa

 • Dyrare
 • Liten packsäck

Cocoon är kända för sina friluftsprodukter och deras resehandduk har fått väldigt fina användaromdömen i flera länder. Det här är en mjuk och snabbtorkande handduk som kan rullas ihop i en smart packsäck för kompakt förvaring.

Även om det kan tyckas att detta är en dyrare handduk för resor så ska det sägas att du får mycket för pengarna. Modellen torkar väldigt snabbt samtidigt som den klarar att suga upp stora mängder fukt.

Handduken kan suga upp till 8 gånger sin egen vikt i vatten. Med en liten ögla som du kan öppna med spänne så är det enkelt att hänga handduken på ryggsäcken så att den torkar medans du vandrar. På så vis är detta en mycket bra handduk för vandring och även vårt toppval som den bästa resehandduken.

outnorth logo

2 – Sea to Summit Pocket Towel

sea to summits resehandduk pocket towel
 • Storlek: 100 x 50 cm (finns i fler storlekar)
 • Material: 100% polyester
 • Vikt: 80 g

Det positiva

 • Praktisk
 • Mjuk
 • Snabb tork

Det negativa

 • Lite klistrig känsla
 • Mindre storlek

Sea to Summit Pocket Towel är också en populär handduk för vandring och resor. Faktum är att många användare rapporterar att de använder denna modell hemma. Det beror på att handduken är både mjuk och snabbtorkande.

Om du är ute efter en praktisk handduk för resan så kan Sea To Summit Pocket fungera bra. Det ska sägas att den är aningen mindre än Cocoon modellen och om du är lite större kanske detta kommer att märkas. Samtidigt så finns det god anledning till att satsa på Sea to Summits resehandduk även om den inte kommer att kännas som ett enormt resebadlakan.

Modellen är gjord för att suga upp mycket vatten och det märks då den nästan klistras mot din hud då du är våt. Många användare rapporterar att de köpt flera av samma modell för att de är så nöjda. Detta är en riktigt bra produkt som presterar utmärkt i vårt test av resehanddukar.

outnorth logo

3 – Urberg Compact Towel

resehandduk i blått från urberg
 • Storlek: 85 x 150 cm (finns i flera storlekar)
 • Material: 85% polyester, 15% polyamid
 • Vikt: 210 g

Det positiva

 • Bekväm
 • Snabbtorkande
 • Tunn

Det negativa

 • Ofta slutsåld
 • Svårpackad

Urberg Compact är en resehandduk som erbjuder fina egenskaper som snabbtork och god uppsugningsförmåga. Denna modell kan rekommenderas som strandlakan för dig som inte behöver en väldigt stor handduk att ligga och sola på.

Den här handduken är som klippt och skuren för bad i pool och på stranden. Du kan använda den för att sitta på såväl som ett extra lager runt midjan när du lämnar badplatsen. Tyget är mjukt och drar åt sig mycket vatten.

Priset är mycket överkomligt men kanske också en anledning till att denna lätta resehandduk ofta är slutsåld. Det måste också nämnas att en del tycker att det är svårt att få handduken i packpåsen för att mesh-tyget är för grovmaskigt.

outnorth logo

4 – Sea To Summit Tek Towel

Beige handduk för resor från sea to summit - tek towel
 • Storlek: 120 x 60 cm (finns i flera storlekar)
 • Material: 70% polyester, 30% nylon
 • Vikt: 285 g

Det positiva

 • Snabbtorkande
 • God uppsugningsförmåga
 • Kompakt

Det negativa

 • Ofta slutsåld
 • Aningen sträv

För dig som tycker att det räcker med en mindre resehandduk så kan Sea To Summit Tek Towel L vara ett bra val. Denna handduk är gjord för att torka snabbt och har en design som kan fungera lika bra på vandringen som då du duschar på gymmet.

Det märks att detta är en populärt val och den får inte bara beröm i vårt resehanduks test. När vi kikar på omdömena så är det tydligt att detta är en mycket mångsidig produkt. Du kan använda din Sea To Summit Tek handduk för träning, såväl som då du campar eller reser.

Materialet är snabbtorkande men kanske inte lika snabbtorkande som modellerna från Cocoon och Urberg. Det är dock helt klart godkänt och med en liten ögla är det inte svårt att hänga upp handduken på tork oavsett om du befinner dig på vandringsleden eller campar vid en sjö.

outnorth logo

5 – Sea To Summit AIRLITE Towel

sea to summit airlite towel - resehandduk i grått
 • Storlek: 80 x 40 cm (finns i flera storlekar)
 • Material: 85% polyester, 15% nylon
 • Vikt: 62 g

Det positiva

 • Liten packstorlek
 • Praktisk
 • Sand- och smutsavvisande

Det negativa

 • Liten
 • Längre torktid

För dig som är på jakt efter en liten resehandduk som kan passa bra för besök på stranden såväl som för vandringsleden så kan Sea To Summit AIRLITE vara en fullträff. Denna handduk är tunn och praktiskt och är väldigt enkel att få med sig i packningen.

Om vi jämför Sea to Summit AIRLITE med Pocket versionen från samma märke så är AIRLITE omkring 40% mindre i storleken. Den har ett tunnare tyg och är väldigt lätt att packa i påsen som kommer med.

Det bör sägas att detta inte är något stort badlakan. Du har i första hand nytta av AIRLITE för att torka din kropp. Att den är fungerar avvisande mot sand och smuts är ett stort plus. Det bidrar med ökad hygien och en bättre känsla då du använder handduken då du campar eller vandrar.

I resehandduks testet så får den även pluspoäng för att den är särskilt bra på att hålla god lukt. Det beror på att den är gjord i material som står emot ansamlingar av bakterier.

outnorth logo

Köpguide för resehandduk

Med många fina modeller från kända märken och billiga resehanddukar från mindre kända tillverkare så kan det vara svårt att välja. För att du ska få en modell som du kommer att trivas med så är det viktigt att du tänker på saker som material, storlek, vikt, absorptionsförmåga, torktid samt hur enkelt tygstycket är att packa.

Resehanddukar material

Det vanligaste är att handdukar för resor är gjorda av syntetfiber. Detta beror på att mikrofiber torkar snabbt och absorberar vätska på ett effektivt sätt. Om du behöver handduk för backpacking, camping och för strandutflykter är detta ett bra val.

Bomull är mycket bekvämt men här kommer det att handla om en betydligt tyngre handduk som tar längre tid att torka. Om det är varmt så kan bomullshanddukar fungera bra så den här typen av resehandduk kan passa för hotellvistelser där du föredrar en egen poolhandduk.

Exempel på material och deras plus och minus:

MaterialFördelarNackdelar
MikrofiberMycket absorberande
Snabbtorkande
Lätt och kompakt
Kan kännas mindre mjukt jämfört med bomull
Kan lukta illa om det blir smutsigt
Kan samla ludd och smuts
BomullMjukt och bekvämt
Naturligt hypoallergent
Hållbart
Tar längre tid att torka
Tyngre och mer skrymmande
Mindre kompakt när hopvikt eller ihoprullat
Kan behålla fukt, vilket kan leda till mögel om den inte torkas ordentligt
LinneLätt och luftigt
Snabbtorkande
Blir mjukare efter varje tvätt
Miljövänligt
Mindre absorberande jämfört med mikrofiber och bomull
Kan kännas strävt, särskilt när det är nytt
Ofta dyrare
BambuNaturligt antibakteriellt och svampdödande
Mjukt
Miljövänligt
Står emot dålig lukt
Ofta dyrare
Ibland mindre hållbart
Kan kräva specifik skötsel
Inte så tillgängligt

Vilken storlek på resehandduk ska du välja?

Storleken på handduken får också betydelse. Om du tänker dig ett resebadlakan att breda ut på sanden eller i en solstol bör du satsa på de stora storlekarna. Stora badlakan är också sköna då du vill svepa in dig i handduken eller göra ett diskret ombyte.

Mindre storlekar är smarta när du mest vill kunna torka av dig snabbt och enkelt efter dusch och bad. Mindre storlek innebär också mindre packning vilket kan få betydelse vid vandring eller camping.

Vikten får också betydelse

Det är inte så dumt att ta en titt på hur mycket handduken väger. Detta särskilt om du ska bära den i din ryggsäck. Tyngre handdukar av bomull eller bambu kan fungera fint när du campar med bil eller reser med mer packning i resväskor.

Annars är det ofta väldigt behändigt med mikrofiberhanddukar för backpacking och vandring. De är också utformade för att vara enkla att hänga upp till exempel på en väska för torkning på väg.

Absorptionsförmåga

Absorptionsförmågan beskriver hur mycket vatten en handduk kan suga upp och detta brukar mätas i antal gånger den egna vikten. Om en handduk väger 250 gram och kan suga upp 4 gånger sin vikt så betyder det att den kan suga upp 1 kg vatten. Ett tips är att ta en titt på kundrecensioner för att se om den angivna absorptionsförmågan uppfattas så som den beskrivs.

Torktid

Du bör också vara medveten om torktid. Det är stor skillnad mellan 10 minuter för ett mikrotyg och 1 timme för bomull. Snabbtorkning är inte bara viktigt för att du ska kunna packa och få med dig handduken efter bad och dusch. När ett tyg torkar snabbt så kommer det också minska risken för mögel och dålig lukt.

Hur lätt är det att packa?

Precis som med bra reselakan så ska resehanddukar helst levereras med en smidig packpåse. Ta en titt på hur enkelt det är att få ner den torra handduken i påsen. Se också på hur stor påsen kommer att vara då den är full. Detta kan ju få betydelse för hur enkelt det blir för dig att få med handduken i din packning.

Unika egenskaper kan ge en bättre handduk

Det kan finnas särskilda funktioner som gör handduken snäppet bättre för användningsområdet.

Några exempel på detta är:

 • En ögla för enkel upphängning
 • Antimikrobiell behandling
 • UV-skydd
 • Fickor
 • Förstärkta kanter

Vanliga frågor om handdukar för resor

Kan jag använda resehandduken för mer än torkning?

Ja, du kan använda en bra handduk för resa som picknickfilt, sittplats på stranden såväl som kudde eller som tunn matta för träning.

Hur håller jag min resehandduk fräsch under resan?

För att din resehandduk inte ska börja lukta illa så ska du vara noga med att den är helt torr innan du packar. Försök att torka i god ventilation och kanske i direkt solljus. Det går också att packa handduken med en liten påse med lavendel för att behålla fräschheten.

När bör jag använda en handduk med UV-skydd?

En handduk med UV-skydd kan vara ett bra val då du ska använda den som poolhandduk eller på stranden. Den extra beläggningen på handduken fungerar som blockering för skadliga UV-strålar och ger på detta vis ett extra lager av solskydd som du kan få nytta av när du ska vistas länge i solen på en båt eller brygga. Täck över din kropp eller häng den över ditt huvud när du fått nog av solen.

Hur får jag mitt resebadlakan att hålla längre?

För att förlänga en resehandduks livslängd så är det viktigt att du följer skötselinstruktionera från tillverkaren. Det innebär ofta att du ska tvätta handduken i kallt vatten och att du inte ska använda sköljmedel som kan bryta ner handdukens fibrer och minska uppsugningsförmågan.

Finns det resehanddukar för barn?

Den smidigaste lösningen är helt enkelt att använda en mindre storlek när du vill ha en resehandduk för barn.

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.