Resor Resmål och inspiration

Planera din resa till Hållö vid Smögen

Den röd-vita Hållöfyren reser sig över de karga klipporna.

Bara 10 minuters båttur från Smögens livliga bryggor ligger Hållö och dess betydligt lugnare skärgård. Här bjuds du på ett rosa granitlandskap som formats av inlandsisen under tusentals år. Resultatet är en unik form av karg skönhet. Mitt på ön står reser sig den historiska Hållöfyren och till väster så hittar du den väldigt populära Marmorbassängen.

Hållö är ett av de bästa sätten att få uppleva en västkust skärgård för oss som inte har egen båt. Den billiga färjan gör det riktigt smidigt att ta sig hit och det är en tripp som jag gör nästan varje gång jag besöker Smögen. Ta dig en liten vandringstur runt Hållös naturreservat, ta in utsikten från fyrens topp och unna dig ett havsbad. Det går till och med att spendera natten på Utpost Hållö, för dig som vill ha ett smakprov av livet som fyrvaktare.

Viken som bildar marmorbassängen. Turkost vatten och rosaskimmrande granitklippor.
Marmorbassängen

Resa till Hållö – Så kommer du hit

Under högsäsongen så är det både enkelt och billigt att resa till Hållö då Hållöfärjan avgår från Smögen var 30:e minut. I skrivande stund så ligger priset, tur- och retur, på 125 kronor för vuxna och 65 kronor för barn. Själva färjan hittar du mitt på Smögenbryggan, precis här. Tänk på att det är Swish eller kontanter som gäller för betalning. Du bör också ha i åtanke att den sista turen tillbaka går klockan 17:00 så håll ett öga på klockan om ni inte har rum bokade på Utpost Hållö.

Hållöfärjan anlagd vid Smögenbryggan. En stor, öppen, vit plastbåt med skylt på taket ligger vid en träbrygga.
Hållöfärjan vid Smögenbryggan

Planerar du ditt besök till Hållö utanför högsäsongen, mellan juli och augusti, så är färjans schema inte riktigt lika regelbundet. Under maj, juni och september så går den bara under lördagar och detta om vädret är bra. Så jag rekommenderar att ni kontaktar kapten för att dubbelkolla om tiderna är aktuella i detta fallet. Detsamma gäller också mellan oktober och april, här finns inga schemalagda avgångar men det går att boka passage, om än till ett högre pris.

Drönarbild av Hållös steniga landskap. Man kan se Utpost Hållös röda stugor och mot horizonten det blå havet.
Södra delen av Hållö

Utöver Hållöfärjan från Smögenbryggan så finns också HållöExpressen som avgår från busstationen i Kungshamn. Mellan vecka 26 och 34 behövs ingen bokning men under resten av året så får man höra av sig till info@halloexpressen.se.

Hållöarkipelagens naturreservat

När jag kliver av färjan på Hållö brukar jag ofta börja min vistelse på Hållö med en promenad runt ön. Det är som sagt ett vackert landskap som glaciärerna skapat och klipporna tycks nästan formade som vågorna som omger ön. Du kommer upptäcka mer än en jättegryta och det till synes karga landskapet har faktiskt en hel del att bjuda på. Ett helt varv runt Hållö tar runt 2 – 2,5 timmar och kommer låta dig utforska majoriteten av naturreservatet.

Röda stugor med svarta tak - Hållös gamla fyrvaktarbostad sett från ovan.
Den gamla fyrvaktarbostaden på Hållö

Hållöarkipelagens naturreservat består i stort sett av Hållö och dess granne Sälö ihop med de mindre kobbar och skär som omger dem. Totalt så täcker reservatet en yta på 290 hektar och trots bristen på jord så trivs över hundra olika växtarter här. Hållö är också hem till en mängd sjöfåglar och många fågelskådare besöker därför ön.

Röd stuga står i stenigt landskap med kortvuxen grönska runt om.
Hållös grönare sida

Ta ett dopp i Marmorbassängen

Fyren är förmodligen den mest omtalade turistattraktionen på Hållö men jag skulle vilja hävda att det är Marmorbassängen som får folk att åka tillbaka. Namnet har viken fått efter sina rosa-skimrande granitklippor som kontrasterar vackert med det turkosa vattnet. Under sommarsäsongen så finns det stegar som gör det lätt att ta sig in och ur havet utan oro för havstulpaner. Marmorbassängen är relativt grund, vilket gör att några soliga dagar ganska snabbt får upp temperaturen här till mer badvänliga nivåer.

Marmorbassängens rosa granitklippor sluttar ner och slutar abrupt i det turkosa havet.
På hösten tas Marmorbassängens stegar upp ur vattnet.

När solens strålar träffar de glittrande grantiklipporna och kristallklara, turkosa vattnet får Marmorbassängen en magisk medelhavskänsla. Det är lätt att glömma av att man fortfarande är kvar i Sverige. Det här är en av mina favoritplatser på västkusten för ett dopp men tyvärr så är jag ganska långt ifrån ensam med att tycka det. Under högsäsongen så kan det bli ganska högt tryck på Marmorbassängen, så har du möjlighet rekommenderar jag att du planerar in ett besök utanför helgerna under perioden juli – augusti.

Marmorbassängen sedd ovanifrån. Vänstra halvan av bilden visar turkost hav. Den högra - rosa granitklippor.
Marmorbassängen

Den historiska Hållöfyren

Hållöfyren tändes för första gången redan 1842 vilket gör den till Bohusläns äldsta fyr. Tyvärr så var det inte direkt en lysande succé vid premiären då man ganska snabbt kom fram till att fyren skymdes av grannön Sälö. Under 1868 byggdes en 5 meter hög stålsko sektion ovanpå originalbyggnaden i sten. Resultatet är den ikoniska siluett som den 20-meter höga Hållöfyren har idag, runt 180 år senare.

Den röd-vita Hållöfyren reser sig över de karga klipporna.
Den ikoniska Hållö fyren

Från slutet av juni till mitten av augusti håller fyrsällskapet Hållöfyren öppen för allmänheten. Du kommer hitta guider på plats (så länge vädret är på humör) som berättar om både fyrens och omgivningens historia. I fyrstugan finns också en liten utställning om Hållö och dess natur samt en informationspunkt med broschyrer om västkusten. Även om du personligen inte är jätteintresserad av fyrvaktar-historia så kan det fortfarande vara värt en tur bara för att få uppleva utsikten från Hållöfyren.

Hållö sett från ovan med Hållö Fyr i centrum av det steniga landskapet.
Hållö Fyr ur fiskmåsperspektiv

Spendera en natt på Hållö

Vill du spendera en natt på Hållö så finns det bara ett alternativ och det är vandrarhemmet Utpost Hållö. Som jag tidigare nämnt så ligger ön i ett naturreservat och det är inte tillåtet att tälta. Vandrarhemmet bjuder på 42 bäddar fördelade över 12 olika rum som samtliga är av det lite enklare slaget. Det här är inget lyxhotell och du kommer få ta med dig egen mat och tillaga den själv då det varken finns restaurang eller butik på ön. Däremot har Utpost Hållö ett litet café som håller öppet vecka 26 – 32 mellan 10:30 och 16:00.

Drönarbild på Utpost Hållös röda byggnader.
Utpost Hållö

Om det inte är så att du är ute efter den kompletta fyrvaktar upplevelsen så skulle jag rekommendera att istället boka ett boende i Smögen eller till och med Kungshamn. Jag upplever att man hinner se allt Hållö har att erbjuda på en dag utan större problem. Blir du förälskad i Marmorbassängen så är det bara att ta färjan igen dagen efter.

Vill du skämma bort dig lite så rekommenderar jag definitivt att boka ett rum på Smögens Hafvsbad. Om vattnet inte var tillräckligt varmt i Marmorbassängen så kommer det garanterat vara det i Hafvsbadets jacuzzi. Därtill så serveras här en riktigt bra hotellfrukost.

Ett par sitter på klipporna med Hållö Fyr i bakgrunden.
Jag och Dominika tar drönarbilderna ni sett i artikeln och njuter av höstsolen på Hållö.

Tänk på det här när du planerar din resa till Hållö

  • Högsäsongen är från midsommar till augusti, vädret är som bäst och färjorna går hela dagen. Det är också denna period som man får trängas som mest. Fundera över ett besök under första halvan av juni eller i början av september.
  • Ta med dig mat och vatten för hela dagen. Det finns som sagt ett café men det är bara öppet 6 veckor under högsäsongen.
  • Toaletter finns på två ställen, i närheten av de två bryggorna där färjorna anlägger.
  • Vattnet är djupt i Marmorbassängen så håll ett öga på dina barn och överväg att ta med flytväst.
  • Terrängen är kuperad så det kan vara lite krångligt med stora barnvagnar. Välj bra skor om du planerar en promenad runt ön.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.