Resor Resmål och inspiration

Guide – Besök Fjällbacka och Kungsklyftan

En drönarbild på FJällbacka tagen från havet. Röda sjöbodar kantar bryggan och vita hus klättrar upp på klipporna.

Varje vår tar jag bilen ner till Fjällbacka med familjen och vandrar genom Kungsklyftan upp till toppen av Vetteberget. Utsikten från toppen av granitklipporna helt enkelt något som jag aldrig tröttnar på. Mot norr omger de röda tegeltaken Fjällbacka kyrka, och åt väster reser sig de vita masterna i hamnen. Bortom sträcker sig skärgården sig mot horisonten, det finns få platser som passar bättre för en picknick.

Det mysiga fiskesamhället som fick internationell berömmelse som ”the murder capital of Sweden”, men Camilla Läckbergs böcker är långt ifrån det enda skälet att besöka Fjällbacka. Den lilla kuststaden och dess vackra skärgård var västkustens första semesterort och hör fortfarande till de allra populäraste.

En drönarbild på FJällbacka tagen från havet. Röda sjöbodar kantar bryggan och vita hus klättrar upp på klipporna.
Fjällbacka – ”the murder capital of Sweden”

Fjällbackas historia

Den första historiska omnämnandet av Fjällbacka är daterat till 1617, orten växte snabbt och var under en lång period en av Bohusläns viktigaste fiskebyar. Under andra hälften av 1800-talet var fiskeindustrin på sin topp. De enorma mängderna sill i området berikade Fjällbacka, varpå både fabriker och sjöfartsindustrin växte upp runt den.

Fjällbacka var en av de första städerna att utvecklats till en destination för sommarturism på Sveriges västkust. Något som satte en trend och idag är turism en av stadens huvudsakliga inkomstkällor tillsammans med plastindustrin och lokalt hantverk. Det bor numera 819 personer i kommunen och varje år så ser fiskebyn betydligt fler besökare.

Ta dig till Fjällbacka

Fjällbacka är beläget på den vackra Bohuskusten runt 14 mil norr om Göteborg och rakt västerut hittar du Väderöarna. I nästan alla fall kommer det lättaste sättet att ta sig dit vara med bil via E6. Det finns naturligtvis bussar men ofta blir det byten och väntetider som gör att det går onödigt långsamt.

När du anländer så finns det ett par parkeringsalternativ och jag skulle rekommendera den här parkeringsplatsen. Du parkerar din bil strax nedanför kyrkan och är inom bekvämt gångavstånd från hamnen och alla andra sevärdheter i Fjällbacka. Under högsäsongen bör du dock vara medveten om att det förmodligen kommer att vara tajt med platser om du inte anländer tidigt. Parkeringen kostar under sommarsäsongen men om du planerar ditt besök under resten av året så är det gratis.

Tornet på Fjällbacka kyrka sticker upp bakom gröna buskar och träd.

Aktiviteter och sevärdheter

Det första att göra i Fjällbacka kommer ganska naturligt, ta en promenad genom staden. Gå längs de smala gatorna från parkeringen ner mot hamnen, hoppa in i en av de små butikerna och fortsätt längs bryggorna. Det tar inte lång tid att utforska, och den mysiga vägen är kantad med vackra hus, små fiskestugor och båtar .

Kungsklyftan och Vetteberget

Den här korta vandringen börjar vid Ingrid Bergmans torg och är väl värd svettdropparna. Klyftan fick sitt namn efter ett besök av kung Oscar II och har bland annat varit inspelningsplats för Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter där den kallas för Vargklämman.

Stigen tar dig genom Kungsklyftan och upp till toppen av Vetteberget. När du kommer fram till torget kommer du se en stenport med “Kungsklyftan” i gyllene bokstäver. Gå igenom den och fortsätt uppför trapporna.

Stenport med texten "Kungsklyftan" i gyllene bokstäver
Porten till Kungsklyftan

När du närmar dig Kungsklyftan kommer trapporna att försvinna och stigen blir lite stenigare, men så länge du tar det lugnt är det inte särskilt svår terräng. Stigen fortsätter genom Kungsklyftan, där du kommer att passera under det enorma stenblocket som sitter fastklämt mellan de vertikala klippväggarna.

Kungsklyftan - Klippväggar reser sig på båda sidor om en stenig vandringsled. En enorm sten är fastkilad mellan dem.

Några meter efter att ha passerat under stenen hittar du en andra uppsättning trappor som tar dig upp till Vetteberget. På toppen får du en fantastisk utsikt åt alla håll och är du sugen på lite mer vandring finns en rundvandring kring platån. Den låter dig ta in panorama utsikten i alla väderstreck och garanterar att du inte missar en enda bit av Fjällbackas skönhet.

En drönarbild på Kungklyftan, en stor spricka delar klippan på mitten.
Kungsklyftan ur fågelperspektiv

Njut av maten

Efter att ha vandrat upp till Vetteberget har du definitivt förtjänat en god måltid och varför inte passa på att beställa en klassisk räksmörgås. Det hör ju nästan till när man besöker vår vackra västkust och det är svårt att få färskare skaldjur. Om du vill ha något annat än skaldjur rekommenderar jag att du besöker Grano Restaurant, deras pizza är fantastisk. Vill du ha lite mer drag på sommarkvällarna och festa till det är Fjällbacka förmodligen fel plats. Då är det bättre att ta sig till Smögen.

Murder mystery tour

Jag måste erkänna att jag inte har läst böckerna själv, men om du är ett fan av Camilla Läckbergs deckare så är detta för dig. En 55-minuters guidad tur genom Fjällbacka där du får uppleva böckernas brottsplatser i verkligheten. Du får en unik inblick i hur Fjällbackas historia varit med och format böckerna. Tänk på att turen måste bokas i förväg, här och just nu är priset satt till 250 kr per person.

Utforska skärgården med båt

En turbåt står vid bryggan i Fjällbacka
En av många turbåtar i Fällbacka

Åk på en romantisk solnedgångskryssning, ta med familjen till en avlägsen ö med en egen strand, eller varför inte åka ut på sälsafari. Det finns massor av valmöjligheter, och på hösten kan du till och med följa med på hummerfiske med lokala fiskare. Höjdpunkten måste ändå vara en båttur till Väderöarna. Deras isolerade läge och unika klimatet har format en natur du inte hittar på något annat ställe.

Mysiga hotell i Fjällbacka

Om det är ditt första besök i Fjällbacka, eller om du bara blev förälskad i platsen, är det definitivt värt att spendera en eller två nätter. Hotellen och boendena i fiskesamhället är alla av den mindre, mer personliga sorten och det finns några riktigt bra alternativ. Min topprekommendation är Villa Eva Lotta. Beläget cirka 100 meter från hamnen är det mycket omtyckt och rummen erbjuder balkonger med havsutsikt. Vill du vara ännu närmare havet finns också Stora Hotellet. Det ligger i samma byggnad som Grano Restaurant, så maten går definitivt inte att klaga på.

VIlla Eva Lotta i fjällbacka
Villa Eva Lotta
Stora Hotellet i Fjällbacka
Stora Hotellet

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.