Resmål och inspiration

Utforska Smögens sevärdheter och aktiviteter

Smögenbryggan med dess färglada fiskebodar, höga klippväggar och förtöjda småbåtar.

Varje år flockas tusentals turister till denna lilla ö i hjärtat av svenska västkusten och det finns goda anledningar till det här. Smögen har betydligt mer att erbjuda än bara räkmackor och havsbad. Den 600 meter långa Smögenbryggan är förmodligen Sveriges mest fotograferade brygga. När man väl är de är det lätt att förstå varför, de färgglada fiskebodarna, klippväggarna och gamla träbåtarna ger ett näst intill sagolikt intryck. Att gå på längs med bryggan på vårkanten, innan alla turister anländer, är lite som att ta en promenad genom ett vykort.

Oavsett om du planerar att komma hit under den populära sommarsäsongen eller under de lugnare höst- och vårmånaderna så är Smögen väl värt ett besök. Det finns en god anledning till att befolkningen sticker från 2000 personer till över 30000 under högsäsongen. Detta är absolut en av västkustens vackraste platser. Under mitt första besök till Smögen var jag någonstans runt 7-8 år och nu, över 25 år senare, kommer jag fortfarande hit minst en gång om året. Det är något speciellt med att långsamt promenera längs med Smögenbryggan medan man äter en glass i solskenet. I den här artikeln kommer jag gå igenom mina favorit badplatser, båtturer, restauranger och andra saker att göra i Smögen.

Drönarbild på Smögen - De vita husen ser ut att klättra på klipporna och de röda fiskebodarna kantar havet.
Smögen från fiskmåsens perspektiv

Ta sig till Smögen

Att ta sig till Smögen med bil är relativt lätt, ställ in Google maps på valfri parkeringsplats vid Smögen och kör. Den lilla bron är så kort så du kommer knappt märka när du lämnar fastlandet. Det du bör ha i åtanke är att det kommer vara högt tryck på parkeringsplatserna under högsäsongen, så se till att vara på plats tidigt om du vill slippa gå långt. Kommer du närmare lunchtid får du förmodligen räkna med att parkera närmare Kungshamn än Smögen, vilket fortfarande inte är någon katastrof. Det handlar ändå bara om en halvtimmes promenad till Smögenbryggan.

Naturligtvis går det också att ta sig hit med buss men förbindelserna är inte de bästa så räkna med att göra minst ett byte för att ta dig fram. Som exempel bör du räkna med en timme extra om du ska ta dig från Göteborg till Smögen med buss jämfört med bil.

En träbåt ligger förtöjd vid bryggan på den svenska västkusten.
Träbåt förtöjd på västkusten

Bästa sevärdheter och saker att göra i Smögen

Även om själva ön är ganska liten så finns det tillräckligt mycket att göra i Smögen för att hålla dig sysselsatt hela dagen. Om du dessutom utforskar lite runt om går det lätt att spendera flera dagar här. Det finns två naturreservat att utforska och flera mysiga små vandringsleder. Det går lätt att bränna en timme eller två på att kika i de mysiga små affärerna och se gärna till att ha tid för en liten båttur.

Det går att boka fisketurer för både makrill, krabbor och hummer. Samtidigt finns det sälsafarin för dig som föredrar att bara titta på djuren eller varför inte en tur i en speedboat? Är du ute efter en lite annorlunda upplevelse så har Mackmyra sin whiskykällare precis vid Smögenbryggan där du kan få en tur med provsmakning. Har du barnen med dig kan det istället vara en bra idé med en tur till Nordens Ark.

Smögen sett snett ovanifrån. Närmast i bild kantar röda fiskebodar klipporna mot vattnet. Längre bort syns de vita husen med tegeltak som täcker klipporna.
Smögen

Promenera längs med Smögenbryggan

Vi börjar med det uppenbara, det går inte att besöka Smögen utan att promenera längs med dess välkända brygga. Det kan mycket väl vara den mest fotograferade platsen längs med hela kusten och det är lätt att förstå varför. Smögenbryggan är faktiskt precis lika vacker i verkligheten som den är på alla Instagrambilder. Den är extremt fotogenisk men vill du få till den perfekta bilden får du antingen vara väldigt morgonpigg eller ta dig hit under lågsäsongen. Längs med bryggan kommer du hit gott om mysiga affärer med hantverk, souvenirer och kläder såväl som restauranger, krogar och glasskiosker. Bryggan är verkligen centrum för hela ön.

Smögenbryggan med dess färglada fiskebodar, höga klippväggar och förtöjda småbåtar.
Smögenbryggan

Ta färjan till Hållö

Båtturer är överlag det bästa sättet att få uppleva skärgården runt Smögen och det finns gott om alternativ att välja på. Min personliga favorit är en ganska kort tur med den lilla färjan till Hållö och dess ikoniska fyr. Ön är belägen söder om Smögen och det tar bara 10 minuter att ta sig dit med färjan och dessutom är det riktigt billigt. Hållö är beläget mitt i ett naturreservat och trots det något karga landskapet växer över 100 växtarter här. Det är också ett populärt resmål för fågelskådare då det finns gott om sjöfåglar som häckar på och runt om ön.

Drönarbild på Hållö med den röd-vita Hållöfyren mitt i bild. Karga klippor med det blå havet i bakgrunden.
Hållö och dess berömda fyr

När du planerar en tripp till Hållö så bör du också se till att packa med badkläder då det bjuder på utmärkta möjligheter att hoppa i havet. På öns västra sida hittar du den populära Marmorbassängen, en skyddad vik med turkost vatten och en av områdets bästa badplatser. Det finns smidiga trappor på plats, som gör det lätt att ta sig i vattnet och på soliga sommardagar är marmorbassängen väldigt populär. Ihop med den 180 år gamla Hållöfyren så är det definitivt en av öns huvudattraktioner.

Hållöfärjan anlagd vid Smögenbryggan. En stor, öppen, vit plastbåt med skylt på taket ligger vid en träbrygga.
Hållöfärjan vid Smögenbryggan

Du kan lätt spendera hela dagen på Hållö men se till att ha koll på klockan så att du inte missar den sista färjan tillbaka. Under sommaren så går den första turen ut till ön 09:30 och sen går den var 30:e minut. Sista chansen att ta sig tillbaka till Smögen från Hållö är kl 17:00 då den sista färjan går. I skrivande stund så ligger priserna på 125 kronor för vuxna och 65 kronor för barn tur och retur. Se dock till att dubbelkolla tider och pris på Hållöfärjans officiella hemsida. Tänk på att det inte går att betala med kort så se till att ha kort eller swish tillgängligt.

Gå på en kort vandringstur

Smögen är inte en särskilt stor ö, så vandringslederna i området är inte särskilt utmanande men det finns några fina leder som är värda att utforska. På öns norra del ligger Sandöns naturreservat som bjuder på en vacker naturpromenad. Leden är väldigt lätt att ta sig fram på och runt 1,5 – 2 kilometer lång. På andra sidan av Smögen ligger Kleven och ytterligare en fin liten vandringsled som erbjuder ett lätt sätt att komma en bit ifrån folksamlingarna på Smögenbryggan. Om du dessutom bestämmer dig för att ta färjan ut på Hållö så får du ytterligare ett naturreservat med fina leder att utforska. En annan fin liten vandring hittar du i Fjällbacka, genom den omtalade Kungsklyftan.

Drönarbild på Smögen - De vita husen ser ut att klättra på klipporna och de röda fiskebodarna kantar havet.
Smögen från ovan

Njut av en spa dag i Smögen

Många av aktiviteterna på västkusten är säsongsbundna men ett besök på Smögens Hafvsbad går utmärkt året runt. På Hafvsbadet hittar du inomhuspool så väl som utomhuspool och det hela kan sen toppas med ett dopp i jacuzzin. Du har också en klassisk bastu intill havet och föredrar du det så finns även ångbastu. Det finns naturligtvis också gott om spabehandlingar att välja på och restaurangen är dessutom utmärkt. Smögens Hafvsbad är också ett hotell så om du ska stanna över natten rekommenderar jag definitivt att du gör en reservation. Läget är utmärkt och du kan njuta av polerna så väl som den suveräna frukosten.

Smögens Hafvsbad, ett stort ljustgrönt trähus med tegeltak och svenska vimplar hissade.
Smögens Hafvsbad

Passa på att bada i Smögen

Få saker är så härliga som att svalka sig i havet på varma sommardagar och Smögen bjuder på flera fina platser för ett dopp. Min personliga favoritplats för att bada i smögen är den tidigare nämnda Marmorbassängen, ute på Hållö, som är riktigt fin. Har du inte tid eller lust att ta dig ut med färjan så finns det gott om alternativ. På Valleviksbadet så finns det alla möjligheter för att smidigt ta sig ett dopp. Du hittar allt från en barnvänlig strand till hopptorn och trappor för dem som föredrar att ta sig ner i havet i ett lite lugnare tempo. Du har också Badhusparken som har trevliga bryggor och trappor som gör det lätt att ta sig upp och ner i vattnet. Sen kan du naturligtvis hoppa i lite varstans från klipporna men då bör du se till att packa med någon form av badskor då havstulpanerna är ordentligt vassa att trampa på.

Valleviksbadet vid Smögen, bryggan kantar klippväggen och en liten strand visas närmast i bild.
Valleviksbadet

Bästa boenden i Smögen

Jag har redan tagit upp mitt favoritställe för att bo en natt eller två i Smögen. Smögens Hafvsbad har ett perfekt läge, utmärkt mat och naturligtvis så har du alla fördelar som kommer med en spaavdelning. Smögens lokala spa har varit öppet i över 120 år och under den här tiden har det konstant varit populärt. Starta dagen med en riktigt fin frukost, utforska Smögen, ta dig ett bad (inomhus eller utomhus), skäm bort dig med en spabehandling och avsluta dagen med en 3-rätters måltid. Är du sugen på ett lite billigare alternativ så finns Smögens Gästhem som är väldigt omtyckt och det går knappast att hitta ett mer centralt boende.

Bra restauranger i Smögen

Naturligtvis så hör det till kustupplevelsen att passa på att äta gott och det finns ingen brist på fina ställen i Smögen. Förutom den fina restaurangen på Smögens Hafvsbad så skulle jag också rekommendera ett stopp på Hållö Bar. Naturligtvis är fisk och skaldjur väldigt färska och priserna är väldigt rimliga. På varma sommarkvällar kan du också passa på att njuta av livemusiken här. Om du, som jag, är lite av en hädare och gärna ersätter räkorna med en fin hamburgare så är det The Barn du ska uppsöka. För mer traditionell kustmat så skulle jag rekommendera Göstas Fiskekrog och Klevens Tre Kök.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.