Resor Resmål och inspiration

10 vackraste platserna att besöka på västkusten

10 vackraste platserna att besöka på västkusten

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Sommaren är här och alla friska personer kan röra sig fritt inom Sverige från och med den 13 juni, enligt nya restriktioner. Det betyder att det är dags att planera en så kallad hemester. Sveriges västkust bjuder på ett gäng underbara små städer, klippor, salt vatten och otroligt vacker natur. I Bohuslän finns det flera naturreservat och en nationalpark. Idylliska städer, mysiga hus med röda tak, mat direkt från havet och ljuvlig vandring. På Västkusten hittar du allt det bästa med sommaren. 

Om Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och är belägen i Västra Götalands län. Landskapet ligger vid Skagerak och norra delen av Kattegatt. Här finns det över 3000 öar och 4500 holmar vilket gör Bohuslän till Sveriges största skärgårdslandskap. I området finns flera berg som består av granit vilket ger många rosaskimrande bergknallar. Här finns det också en rik fauna och flora. Djurlivet hittar du i anslutningen till havet. Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur men du kan även få se krabbor, räkor, fiskgjusar och sjöstjärnor. Är du intresserad av fiske kan du boka en fisketur där du kan meta både makrill och torsk.

För att uppleva naturen på bästa sätt kan du välja mellan flera olika vandringsleder. Den 340 km långa Bohusleden går från Lindome till Strömstad. Leden är uppdelat i 27 etapper och erbjuder turer genom Bohusläns vackraste skogar. Kuststigen håller sig mer på öarna och anses vara Bohusläns finaste led. Leden går från Tjörn hela vägen till Oslo. Den består av flera etapper och omfattar platser som Ramsvikslandets naturreservat, Väderöarna och Dyrön. 

1 Ramsvikslandet naturreservat

Ramsvikslandet ligger 15 minuter från Hunnebostrand och är ett av Sveriges mest besökta naturreservat. Här finns det många vandringsleder, både korta och långa, lätta och svåra så alla kan hitta någonting som passar de. Klippornas Rike – för så kallas Ramsvikslandet – präglas konstant av starka vindar och stormande hav. Landskapet består av rosa klippor och ljunghedar. De stora vågor kraschar mot klipporna och på riktigt blåsiga dagar kan de vara flera meter höga. 

ramsvikslandets naturreservat

Naturreservatet har underbart fina naturbetesmarker så glöm inte att klappa kossorna!

hyra stuga på västkusten
Hyr de här stugorna i Ramsvikslandet på västkusten.

Vill du hyra stuga på västkusten så finns det faktiskt jättemysiga alternativ inne i Ramsvikslandet. Mitt i naturreservatet med två minuter till stranden kommer du bo riktigt mysig. Söta små stugor med uteplats och möjlighet till frukost i naturen. Klicka på knappen nedan för att se pris och tillgänglighet.

2 Kungsklyftan i Fjällbacka

Fjällbacka är ett litet fiskesamhälle i Tanums kommun. Ovanför byn reser sig det 74 meter höga Vetteberget som bjuder på otroligt fin vy över Fjällbackas skärgård och stadens mysiga hus med röda tak. Rakt genom Vetteberget går Kungsklyftan där gigantiska stenar hänger fastkilade mellan klippväggarna, som ett tak rakt över stigen upp. Klyftan fick namnet från kung Oscar II år 1887. Platsen är även känd som Vargklämman från Ronja Rövardotter. Du hittar hit från Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka och tar sen trapporna upp. På toppen finns även en kort vandringsled runt berget och utsikten här är magisk! 

En drönarbild på Kungklyftan, en stor spricka delar klippan på mitten.
Kungsklyftan ur fågelperspektiv

Vill du spendera semestern i Fjällbacka så kan du skämma bort dig med en vistelse på Stora Hotellet. Det ligger väldigt nära havet och erbjuder restaurang, bar och frukostbuffé. Är du ute efter att boka stuga på västkusten erbjuder Fjällbacka ett magiskt alternativ. Vad sägs om panorama utsikt från Vetteberget? Kolla tillgängligheten nedan.

Stora Hotellet i Fjällbacka
Stora Hotellet

3 Smögen

Smögen kan kännas överskattat men inte om du kommer hit off-season. I maj, juni och slutet på september är staden ganska tom och du kan njuta av Smögenbryggan utan att behöva armbåga dig fram. Dock får du räkna med att de flesta restauranger och butiker är stängda då. Utanför säsongen kan du istället uppskatta stadens vackra arkitektur. Smögen är en av de mest populära städerna att besöka på västkusten och det finns en anledning till det!

Under säsongen kan du äta färska räkor, shoppa i butikerna vid bryggan eller boka fisketur. Här finns det även många krogar som har öppet sent för dig som är sugen på feststämning. 

Smögenbryggan med dess färglada fiskebodar, höga klippväggar och förtöjda småbåtar.
Starten på den berömda Smögenbryggan

Vill du spendera tid i Smögen finns det gott om olika alternativ. Den mysiga stugan på bild ligger precis över Smögenbryggan. Är du ute efter en lite mer glamorös tillvaro kan du boka rum på Smögens Hafvsbad. Med tillgång till spa, bubbelpool och restaurang får du det mesta som går att önska sig. Klicka dig vidare för att se priser och tillgänglighet.

Mysig stuga precis över Smögenbryggan.

4 Marstrand

Sveriges seglings huvudstad och den största gästhamnen i landet. Båtlivet i Marstrand är på topp och definitivt värt att uppleva. Även om du inte kommer hit med egen båt finns det flera möjligheter och båtturer du kan ta. Seglarskola och skaldjurssafari är bara några av de många aktiviteter som erbjuds. Restaurangerna här (och det finns många!) erbjuder färska räkor, kräftor och annan havsmat. Förutom själva staden kan du vandra runt Marstrandsön. Skallens Fyr är en av sevärdheter du inte vill missa. Här möts havsområdena Skagerrak och Kattegatt. Det finns även många leder på Marstrand och är du sugen på att ta en lägre tur kan du vandra till Koön. 

Marstrand västkusten
Det går att hyra rum på fästningen.

Ett av de mer unika boendena på vår svenska västkust ligger i Marstrand. På Soldatens Bed & Breakfast erbjuds du rum i den historiska Carlstens fästningen. Fästningen ligger bara 5 minuter från färjeterminalen och 6 minuter från stranden.

5 Tjurpannans naturreservat

Tjurpannans naturreservat ligger bara några minuter bort från Grebbestad och har länge varit ett ställe som fruktats bland sjöfarare. Starka vindar drabbar område och vågor från Atlanten kan komma i flera dagar efter. Ett besök i Tjurpannan under storm kan vara en mäktig upplevelse. I området finns flera berg som bjuder på fantastiska vyer över hela naturreservatet. Det finns även sandstränder här så du kan passa på och bada på en vindstilla dag. I området finns fina betesmarker med kossor, får och hästar. 

Tjurpannans naturreservat

Är du ute efter att hyra stuga på västkusten och vill samtidigt ha nära till naturen så är Saltviks Stugby & Camping ett mycket bra alternativ. Beläget strax intill Tjurpannans naturreservat så erbjuder de fina stugor och bra ställplatser för dig med husvagn. Kolla tillgängligheten hos booking.com nedanför.

6 Väderöarna

Strax utanför Fjällbacka ligger sveriges västligare ögrupp. Väderöarna är en av vackraste platser på västkusten. De röda stugorna ligger utspridda bland klipporna, blå vatten och segelbåtar gör ön till en pittoresk plats. Här finns alla möjligheter för att ta vackra bilder. Det finns flera naturstigar här, bad och snorkel möjligheter. Har du lite tur kanske du får se sälar eller havsörn.  

Bästa sättet att ta sig hit är med egen båt. Det finns också båtturer som avgår från Hamburgsund och Fjällbacka. Resan tar ungefär en timma och kostar 400 kr tur och retur. 

Väderöarna på västkusten

7 Hållö

10 minuters båttur från Smögen tar dig till Hållö. Ön är känd från sin gamla fyr och Marmorbassängen. Här är vattnet väldigt saltigt och med klar sikt ner till 20 meter! Med sin turkosa färg och de kringliggande klipporna ser badplatserna här ut som Greklands finaste öar. Hållö fyren byggdes 1842 och är Bohusläns äldsta. Under sommaren är fyran öppen för guidade turer. På ön finns även ett vandrarhem öppen från midsommar till 15 augusti. 

Hållö sett från ovan med Hållö Fyr i centrum av det steniga landskapet.
Hållö Fyr ur fiskmåsperspektiv

8 Gullholmen / Härmanö naturreservat 

En av pärlorna på västkusten är Härmanö. Hela ön är bilfri och hit kommer du med Västtrafiks färja från Tuvesvik, Orust. Efter bara 5 minuter anländer du till Gullholmen. Ett litet, men extremt vackert samhälle. Längst med bryggan ligger det fiskebodar och fiskebåtar. På ön finns också Bohusläns största naturreservat. För att komma dit tar du en promenad längs med ön. Efter cirka 30 minuters promenad kommer du till vackra ljungängar och klippområden. Där finns badplatser och väldigt bra lägen för att kunna se havsörnar, fiskgjuse och sjöorrar. Har du extra tid så kan du ta en båttur till Käringön. 

Gullholmen på västkusten

Gullholmen bjuder på en riktig västkusten upplevelse med allt du kan önska dig. Havsbad, vacker natur, mysiga stugor och naturligtvis skaldjurs restauranger. Varför inte hyra en stuga över en weekend och njuta lite längre.

Den här mysiga stugan går att boka på Gullholmen.

9 Kosterhavets nationalpark

Sveriges första marina nationalpark är belägen i Bohuslän. Du kan komma hit med Västtrafiks färja från Strömstad, resan tar cirka 45 minuter. Nationalparken består främst av undervattens yta där du kan snorkla och njuta av mängder med unika djur och algarter som bara finns här. Området är skyddat på grund av att det finns två svenska korallrev där över 6000 olika arter lever. Cirka 300 av de finns inte någon annanstans i Sverige. Lima-musslan är en av dem och kan bli 20 cm lång! Har du tur kan du få se knubbsälar, de vilar gärna på stenarna runt ön. Tar du dig ut till koster rekommenderar jag starkt att du packar med en stabil, uppblåsbar SUP bräda. Erfarenheten blir så mycket bättre om du kan ta dig runt på havet.

9 Kosterhavets nationalpark

Om du skulle missa färjan eller helt enkelt vill stanna längre på Koster så finns det möjlighet att boka boenden på både Syd- och Nordkoster. Både mysiga stugor och hotell med frukostservice erbjuds. Njut längre av Sveriges största marina nationalpark.

10 Grundsund

Känns Grundsunds brygga familjärt? De flesta scener i serien Saltön spelades i Grundsund. Det lilla fiskesamhället med väl bevarade sjöbodar från 1800-talet ligger på Skaftö, bara några kilometer från Lysekil. Vid sjöbodarna längs med kajen kan du köpa färsk fångad fisk, räkor och krabbor. De idylliska trähusen och hamnkanalen ser ut som ett vykort och hela staden är perfekt för att ta fantastiska bilder. Det finns möjlighet att uppleva vackra Grundsund med kajak. Kajakuthyrningen Balanspunkten erbjuder också kurser för nybörjare. 

Grundsund

Som många andra mysiga orter på västkusten så är Grundsund fyllt av färgglada stugor och naturligtvis kan du passa på att hyra en av dem. Klicka vidare nedanför för att spendera semestern i en rosa stuga mitt i Grundsund.

Spendera semestern i den här glada stugan.

Hyra stuga på västkusten

Västkusten är ett av de bästa alternativen vi har i vårt avlånga land när det kommer till avslappnande semesterresmål. Som tur är så är det heller inga problem att hyra stuga på västkusten, det finns gott av dem och oavsett vad du vill se finns det ofta ett guldkorn i närheten. Men se till att vara ute i god tid, ofta så försvinner de bästa stugorna tidigt. Vi har gett dig några rekommendationer ovan, har de hunnit bli uppbokade så kan du följa länkarna nedanför för att se utbudet på respektive område.

Hyr stuga på västkusten i:

Är du intresserad av lite mer äventyrliga resmål i Sverige? Som tur är bjuder vårat avlånga land på en väldigt mångsidig natur. Kolla in vår vandringsguide till Skierfeklippan och upplev Sveriges kanske mäktigaste utsikt över Sareks delta och fjälltoppar.

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.