Tips & Trix

10 vackraste platserna att besöka på västkusten

10 vackraste platserna att besöka på västkusten

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar för Adlibris.

Sommaren är här och alla friska personer kan röra sig fritt inom Sverige från och med den 13 juni, enligt nya restriktioner. Det betyder att det är dags att planera en så kallad hemester. Sveriges västkust bjuder på ett gäng underbara små städer, klippor, salt vatten och otroligt vacker natur. I Bohuslän finns det flera naturreservat och en nationalpark. Idylliska städer, mysiga hus med röda tak, havsmat och ljuvlig vandring. På Västkusten hittar du allt det bästa med sommaren. 

Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens råd för att säkerhetsställa en trygg sommar. Tänk på att inte resa om du inte är fullt frisk. För din egen och andras säkerhet. 

Om Bohuslän

Bohuslän är sveriges västligaste landskap och är belägen i Västra Götalands län. Landskapet ligger vid Skagerak och norra delen av Kattegat. Här finns det över 3000 öar och 4500 holmar vilket gör Bohuslän till Sveriges största skärgårdslandskap. I området finns flera berg som består av granit vilket ger många rosaskimrande bergknallar. Här finns det också en rik fauna och flora. Djurlivet hittar du i anslutningen till havet. Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur men du kan även få se krabbor, räkor, fiskgjusar och sjöstjärnor. Är du intresserad av fiske kan du boka en fisketur där du kan meta både makrill och torsk.

För att uppleva naturen på bästa sätt kan du välja mellan flera olika vandringsleder. 

Den 340 km långa Bohusleden går från Lindome till Strömstad. Leden är uppdelat i 27 etapper och erbjuder turer genom Bohusläns vackraste skogar. 

Kuststigen håller sig mer på öarna och anses vara Bohusläns finaste led. Leden går från Tjörn hela vägen till Oslo. Den består av flera etapper och omfattar platser som Ramsvikslandets naturreservat, Väderöarna och Dyrön. 

Är du intresserad av fler detaljer så rekommenderar vi denna fantastiska bok av Olle Persson. Här hittar du många underbara vandringsturer, praktisk och detaljerad information om Bohuslän. En perfekt guidebok för dig som vill grotta ner dig i ämnet.

1 Ramsvikslandet naturreservat

Ramsvikslandet ligger 15 minuter från Hunnebostrand och är ett av Sveriges mest besökta naturreservat. Här finns det många vandringsleder, både korta och långa, lätta och svåra så alla kan hitta någonting som passar de. Klippornas Rike – för så kallas Ramsvikslandet – präglas konstant av starka vindar och stormande hav. Landskapet består av rosa klippor och ljunghedar. De stora vågor kraschar mot klipporna och på riktigt blåsiga dagar kan de vara flera meter höga. 

Naturreservatet har underbart fina naturbetesmarker så glöm inte att klappa kossorna!

2 Kungsklyftan i Fjällbacka

Fjällbacka är ett litet fiskesamhälle i Tanums kommun. Ovanför byn reser sig det 74 meter höga Vetteberget som bjuder på otroligt fin vy över Fjällbackas skärgård och stadens mysiga hus med röda tak. Rakt genom Vetteberget går Kungsklyftan där gigantiska stenar hänger fastkilade mellan klippväggarna, som ett tak rakt över stigen upp. Klyftan fick namnet från kung Oscar II år 1887. Platsen är även känd som Vargklämman från Ronja Rövardotter. Du hittar hit från Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka och tar sen trapporna upp. På toppen finns även en kort vandringsled runt berget och utsikten här är magisk! 

3 Smögen

Smögen kan kännas överskattat men inte om du kommer hit off-season. I maj, juni och slutet på september är staden ganska tom och du kan njuta av Smögenbryggan utan att behöva armbåga dig fram. Dock får du räkna med att de flesta restauranger och butiker är stängda då. Utanför säsongen kan du istället uppskatta stadens vackra arkitektur. Smögen är en av de mest populära städerna att besöka på västkusten och det finns en anledning till det!

Under säsongen kan du äta färska räkor, shoppa i butikerna vid bryggan eller boka fisketur. Här finns det även många krogar som har öppet sent för dig som är sugen på feststämning. 

4 Marstrand

Sveriges seglings huvudstad och den största gästhamnen i landet. Båtlivet i Marstrand är på topp och definitivt värt att uppleva. Även om du inte kommer hit med egen båt finns det flera möjligheter och båtturer du kan ta. Seglarskola och skaldjurssafari är bara några av de många aktiviteter som erbjuds. Restaurangerna här (och det finns många!) erbjuder färska räkor, kräftor och annan havsmat. Förutom själva staden kan du vandra runt Marstrandsön. Skallens Fyr är en av sevärdheter du inte vill missa. Här möts havsområdena Skagerrak och Kattegatt. 

Det finns många leder på Marstrand och är du sugen på att ta ett lägre tur kan du vandra till Koön. 

Marstrand

5 Tjurpannans naturreservat

Tjurpannans naturreservat ligger bara några minuter bort från Grebbestad och har länge varit ett ställe som fruktats bland sjöfarare. Starka vindar drabbar område och vågor från Atlanten kan komma i flera dagar efter. Ett besök i Tjurpannan under storm kan vara en mäktig upplevelse. I området finns flera berg som bjuder på fantastiska vyer över hela naturreservatet. Det finns även sandstränder här så du kan passa på och bada på en vindstilla dag. 
I området finns fina betesmarker med kossor, får och hästar. 

6 Väderöarna

Strax utanför Fjällbacka ligger sveriges västligare ögrupp. Väderöarna är en av vackraste platser på västkusten. De röda stugorna ligger utspridda bland klipporna, blå vatten och segelbåtar gör ön till en pittoresk plats. Här finns alla möjligheter för att ta vackra bilder. Det finns flera naturstigar här, bad och snorkel möjligheter. Har du lite tur kanske du får se sälar eller havsörn.  

Bästa sättet att ta sig hit är med egen båt. Det finns också båtturer som avgår från Hamburgsund och Fjällbacka. Resan tar ungefär en timma och kostar 400 kr tur och retur. 

Väderöarna

7 Hållö

10 minuters båttur från Smögen tar dig till Hållö. Ön är känd från sin gamla fyr och Marmorbassängen. Här är vattnet väldigt saltigt och med klar sikt ner till 20 meter! Med sin turkosa färg och de kringliggande klipporna ser badplatserna här ut som Greklands finaste öar. Hållö fyren byggdes 1842 och är Bohusläns äldsta. Under sommaren är fyran öppen för guidade turer. På ön finns även ett vandrarhem öppen från midsommar till 15 augusti. 

Hållö

8 Gullholmen / Härmanö naturreservat 

En av pärlorna på västkusten är Härmanö. Hela ön är bilfri och hit kommer du med Västtrafiks färja från Tuvesvik, Orust. Efter bara 5 minuter anländer du till Gullholmen. Ett litet, men extremt vackert samhälle. Längst med bryggan ligger det fiskebodar och fiskebåtar. På ön finns också Bohusläns största naturreservat. För att komma dit tar du en promenad längs med ön. Efter cirka 30 minuters promenad kommer du till vackra ljungängar och klippområden. Där finns badplatser och väldigt bra lägen för att kunna se havsörnar, fiskgjuse och sjöorrar. Har du extra tid så kan du ta en båttur till Käringön. 

9 Kosterhavets nationalpark

Sveriges första marina nationalpark är belägen i Bohuslän. Du kan komma hit med Västtrafiks färja från Strömstad, resan tar cirka 45 minuter. Nationalparken består främst av undervattens yta där du kan snorkla och njuta av mängder med unika djur och algarter som bara finns här. Området är skyddat på grund av att det finns två svenska korallrev där över 6000 olika arter lever. Cirka 300 av de finns inte någon annanstans i Sverige. Lima-musslan är en av dem och kan bli 20 cm lång! Har du tur kan du få se knubbsälar, de vilar gärna på stenarna runt ön. 

9 Kosterhavets nationalpark

10 Grundsund

Känns Grundsunds brygga familjärt? De flesta scener i serien Saltön spelades i Grundsund. Det lilla fiskesamhället med väl bevarade sjöbodar från 1800-talet ligger på Skaftö, bara några kilometer från Lysekil. Vid sjöbodarna längs med kajen kan du köpa färsk fångad fisk, räkor och krabbor. De idylliska trähusen och hamnkanalen ser ut som ett vykort och hela staden är perfekt för att ta fantastiska bilder. Det finns möjlighet att uppleva vackra Grundsund med kajak. Kajakuthyrningen Balanspunkten erbjuder också kurser för nybörjare. 

Grundsund

Vill du veta mer? Då är Västkusten från Göteborg till Strömstad en rekommendation från oss. Boken nämner alla de vackraste platserna på västkusten i kombination med fantastiska bilder. Det bästa är att guideboken är skriven både på svenska och engelska vilket gör den perfekt som present till dina vänner från utlandet. Enligt oss är det en av de bästa böckerna om vackra västkusten!

Är du intresserad av lite mer äventyrliga resmål? Kolla in vår vandringsguide till Skierfeklippan och uppleve Sveriges mäktigaste utsikt.