Vandringstips Övernattning

R-Värde för liggunderlag – Så funkar det

r-värde för liggunderlag, liggunderlag ligger i snön med sovsäck på och tält i bakgrunden.

Liggunderlaget du packar med på dina äventyr kommer vara skillnaden mellan en bekväm naturupplevelse och sömnlösa nätter. Kruxet är hur man ska hitta rätt liggunderlag, vad ska man titta på för att välja rätt? Liggunderlagets r-värde är ett bra ställe att börja på och eftersom du hittat hit är det förmodligen det du är nyfiken på.

R-värde kommer vara den bästa indikationen du får på hur väl liggunderlaget kommer att isolera och därmed hålla dig varm. Tyvärr så kan det till en början verka komplicerat, man vill varken betala för mycket för liggunderlaget eller frysa under nätterna. I den här artikeln kommer vi reda ut hur liggunderlag håller dig varm, hur r-värde funkar och hur höga r-värde som behövs vid olika årstider.

Hur värmer ett liggunderlag?

Ett liggunderlag kommer inte att aktivt värma dig, däremot så kommer det förhindra att du förlorar din kroppsvärme. Om du lägger dig direkt på marken när du tältar så kommer du att frysa, oavsett hur bra sovsäck du har. All din kroppsvärme kommer försvinna ner i den kalla marken, man behöver ha ett bra liggunderlag som fungerar som ett lager med isolering.

Som du kanske minns från skolans fysik lektioner så leder olika material värme olika bra. Det är det här som gör att marken under dig kommer att kyla ned dig mer än vad luften runt om gör, marken leder bort din värme mycket snabbare än vad luften gör. Det är därför det extra isoleringslagret behöver finnas under dig.

Naturligtvis är det så att olika material även isolerar olika bra. Hur bra ett liggunderlag isolerar läser du av på r-värdet, en hög siffra innebär att det har bättre isolerförmåga.

Vad är r-värde?

Den korta och förenklade versionen är att det är ett mått på hur bra isoleringsförmåga ett material har. Det används alltså inte bara i liggunderlag utan även flitigt när man pratar om isoleringsmaterial för hus och isolervärdet i detaljer som fönster.

Namnet kommer från engelskans R-value, vilket står för resistance value. Det kommer i sin tur av att det mäter hur bra resistens objektet har mot att leda värme. Exakt vad måttet visar är hur bra ett isolerande föremål motstår värmeflöden under ett standardiserat test.

I fallet med liggunderlag så vill man alltså ha ett som står emot att kroppens värme leds bort, ner i marken, vilket är det som gör att man blir nedkyld. Ett högt r-värde innebär ett högt motstånd och därmed ger det dig bättre isolering. Så, ju högre r-värde ett liggunderlag har, desto kallare temperaturer kommer det att klara.

Hur högt r-värde behövs för liggunderlag?

För att svara på det här så är det allra bästa att utgå ifrån när under året du kommer att använda ditt liggunderlag. Ska det bara användas under sommaren kommer det inte alls kräva lika högt r-värde som ett liggunderlag för vinteräventyr. Bilden nedan illustrerar hur du kan tänka lite grovt kring hur högt r-värde liggunderlagen behöver under respektive säsong.

Grafik som visar r-värde för liggunderlag under olika säsonger

Är du bara ute under varma sommarnätter så kan du klara dig med ett r-värde på 1-2, för 3-säsongers användning bör du gå upp mot 3-4 och för att klara av även vinterkylan så får du gå över 5. Personligen rekommenderar jag att sikta på ett r-värde över 3, de svenska fjällen kan bjuda på kyliga nätter även under sommarmånaderna. Det finns nämligen ingen nackdel med att ha ett högre r-värde än man behöver. Liggunderlag fungerar inte som sovsäckar, där vinter sovsäckarna blir för varma för att använda under sommaren.

Utgå ifrån dig själv

Alla fryser vi olika lätt och det här är något som man får ta hänsyn här. Är du lättfrusen och vill ha ett 3-säsongs liggunderlag är det smartare att satsa på ett med r-värde nära 4 snarare än 3.

R-värden går att addera

Två plus två blir fyra och ungefär så fungerar det även med r-värden och liggunderlag. Det går utmärkt att använda sig av dubbla liggunderlag när man ska ut i lite kyligare temperaturer. Detta eftersom att det går att lägga ihop deras r-värden. Har du ett bra liggunderlag med r-värde på 3,5 så behöver du alltså inte köpa ett nytt med r-värde på 5 för vintervandringar. Kompleterar du det med ett liggunderlag med 1,5 i r-värde får du lika bra isoleringsförmåga.

Det här är väldigt bra ur ekonomisk synpunkt då liggunderlag med höga r-värden ofta är väldigt dyra. Att inhandla ett enkelt liggunderlag i cellplast kommer istället bara gå på några hundralappar. En kombination av ett luftfyllt liggunderlag och ett i cellplast kommer generellt vara en väldigt bra kombination. Cellplast liggunderlaget kommer både fungera som ett skydd för det luftfyllda och reducerar chansen att du får punktering. Det är även en utmärkt försäkring ifall olyckan skulle vara framme.

Hur testas r-värde på liggunderlag?

Numera är testerna för r-värde standardiserade så alla liggunderlag mäts på samma sätt. Det här underlättar rejält för oss konsumenter, fram tills 2020 så fanns ingen standard så alla varumärken körde sitt egna race. Det gjorde det betydligt svårare att jämföra liggunderlagen, det är inte längre fallet.

Alla liggunderlag testas nu enligt samma standard och det går att jämföra r-värden rakt av. Testet går till så att liggunderlaget kläms fast mellan två plattor, en kall och en varm. Den varma plattan ligger över liggunderlaget, har en temperatur på 35 °C och ska simulera en människas kropp. Den kalla ligger under och har en temperatur på 5 °C, vilket ska simulera markkylan.

Hela testet pågår under 4 timmar och man mäter hur mycket energi som går åt för att hålla den övre plattan vid 35 °C. Ju mindre energi som krävs desto sämre isolerar liggunderlaget, ungefär som med energioptimerade hus.

R-värde för liggunderlag sammanfattat

Liggunderlag ska isolera dig mot markens kyla och r-värdet visar hur bra de gör det. Ett högre r-värde kommer att hjälpa dig hålla värmen bättre. Anpassa ditt val av liggunderlag efter när du kommer använda det. Är du osäker så är liggunderlag för 3 säsoger ett bra val, de har generellt ett r-värde mellan 3 och 4. Vill du ha ytterligare hjälp med ditt val så har vi även gått igenom de bästa liggunderlagen för olika situationer. R-värde bestäms genom ett standardiserat test vilket gör det lätt för oss konsumenter att jämföra de olika produkterna.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.