Vandringsutrustning Övernattning

Liggunderlag för vinter äventyr – Håll värmen uppe

Ett rött sea to summit liggunderlag för vinter ligger i snön med fjäll i bakgrunden

Ett rejält vinter liggunderlag har fler jobb än att bara vara mjukt att ligga på. Det ska hålla kylan borta och se till så att du håller dig varm även under de kallaste vinternätterna. Marken är nämligen det som kyler ned dig mest när du campar, därför är liggunderlaget lika viktigt som sovsäcken för att hålla dig varm.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Det finns en uppsjö av modeller att gå igenom vilket kan göra det krångligt att räkna ut vilka liggunderlag som kommer att prestera bra under vintern. Eftersom liggunderlagen är tillverkade med olika syften så kommer inte alla premium produkter automatiskt vara bra för vinterbruk. I den här artikeln så kommer vi gå igenom vad du behöver titta på för att välja ett riktigt bra liggunderlag för vintercamping. Vill du ha hjälp att göra valet kommer vi också gå igenom 3 bra alternativ lite längre ner, klicka här om du vill hoppa direkt till liggunderlagen vi gillar.

Tänk på det här när du väljer vinter liggunderlag

Liggunderlagets R-värde

Hur mycket kyla ett liggunderlag är lämpligt för visas genom dess R-värde. R-värde står för resistance value och visar hur bra ett liggunderlag håller kvar din värme. Ofta är marken kallare än luften runt om dig och den leder även värme bättre, så det är den som kommer kyla ned dig mest. Så hög siffra för låg temperatur, ett vinter liggunderlag bör ha ett r-värde på minst 5.

Hur sover du?

Hur du sover kommer påverka måtten du vill ha på ett liggunderlag. Främst så gäller det här sidosovare som kommer behöva tjockare liggunderlag. Jag ligger själv alltid på sidan och med ett tunnare liggunderlag så domnar axeln bort ganska fort. Ni som rör er mer när ni sover kommer eventuellt vilja ha ett bredare liggunderlag om ni också har en rymligare sovsäck.

Hur blåser du upp liggunderlaget?

Kommer liggunderlaget med någon form av pump eller är det självuppblåsande? Det här är till viss del en bekvämlighetsfaktor men det ett liggunderlag du alltid blåser upp med munnen kan komma att mögla av den fuktiga luften. Vad gäller pumpar så undvik alla former av mekaniska pumpar, de väger bara onödigt mycket. Satsa helst på en pumpåse. Ofta går liggunderlagets kompressionspåse även att använda som pump, då slipper du all extra vikt.

Liggunderlagets vikt och mått

Här pratar vi om packmått och att liggunderlaget ska vara lätt att bära med sig. Som vanlig vill du hålla ner vikten på din utrustning och samtidigt få plats med så mycket som möjligt i ryggsäcken. Just utrymmet blir extra viktigt på vintern eftersom du behöver ha mer utrustning med dig. Uppblåsbara liggunderlag kommer generellt att vara både lättast och ha minst packmått. Om vi går in på måtten när liggunderlag är utvecklat så bör du välja ett som är lite längre än dig själv. Undvik onödigt stora liggunderlag, du kommer bara få släpa på extra vikt.

Stryktålighet och lagningskit

Välj kvalitétsmaterial och var lite skeptisk till allt för lätta liggunderlag då materialet kan vara tunt. Som tur är så brukar liggunderlag för vintern vara av högre kvalité och därmed vara mer slitstarka. Kolla över om det ingår ett lagningskit när du köper liggunderlag annars så bör du skaffa ett. Packa sen alltid med kittet. Det blir inte bara obekvämt att sova med punktering, liggunderlaget kommer också förlora sin isolerande förmåga.

Vad är R-värde?

Kort och gott så visar Liggunderlagets R-värde hur bra det kommer att isolera och hjälpa dig hålla värmen från kylan i marken. Namnet kommer från engelskans R-value, vilket står för resistance value. Det är en måttenhet som visar hur bra något står emot kyla och används i mycket mer än bara liggunderlag, exempelvis isoleringen i ditt hus. En hög siffra indikerar en bättre resistens och liggunderlaget kommer hålla dig varm i tuffare kyla.

Så hur högt R-värde behövs då när man ska använda ett liggunderlag på vintern? Helst så ska liggunderlaget ha ett R-värde på 5 eller mer. Du kan klara dig med ett på 4 om det är mildare vinterklimat men det är lite mer av en chansning.

Grafik som visar r-värde för liggunderlag under olika säsonger

Har du ett bra liggunderlag med ett R-värde på 3,5 och känner att det tar emot att köpa ett nytt, dyrt så kan det finnas en annan lösning. Det går nämligen att slå ihop R-värden, så istället för att lägga tusentals kronor på ett med R-värde 5 kan du köpa ett enkelt cellplast liggunderlag med ett R-värde runt 1,5 för ett par hundralappar och få i stort sett lika bra effekt.

3 bra liggunderlag för vintern

Exped
Dura 8R

Vinter liggunderlag i svart med Exped logo
 • R-Värde: 7,8
 • Tjocklek 9 cm
 • Typ: Dun isolerat
 • Storlek: M / L
 • Vikt: 975 / 1215 g
 • Längd: 183 / 197 cm
 • Bredd: 55 / 64 cm
 • Packmått: 33×16 / 35×17 cm
 • Prisklass: Premium

Sea to Summit
EtherLight XT

Liggunderlag för vinter i svart med sea to summit logo
 • R-Värde: 6,2
 • Tjocklek 10 cm
 • Typ: Uppblåsbart
 • Storlek: M / L
 • Vikt: 720 / 950 g
 • Längd: 183 / 198 cm
 • Bredd: 52 / 65 cm
 • Packmått: 24×18 / 28×19 cm
 • Prisklass: Premium

Therm-A-Rest
Basecamp

vinterliggunderlag från thermarest i blått
 • R-Värde: 6
 • Tjocklek 5 cm
 • Typ: Självuppblåsande
 • Storlek: M / L
 • Vikt: 1140 / 1530 g
 • Längd: 183/196 cm
 • Bredd: 51 / 64 cm
 • Packmått: 64×18 / 66×19 cm
 • Prisklass: Budget

Alla de här 3 liggunderlagen kommer att prestera bra under vintern men vilket som är optimalt för dig beror på hur du ska använda det. Är det riktigt bister kyla du planerar äventyr i så är Expeds dun liggunderlag det solklara valet. De hävdar själva att det ska klara upp till hela -40°C, visst finns det ytterligare högre R-värden men det är tveksamt om det verkligen behövs.

Är det istället så att du inte är ute särskilt ofta under vintern eller har en tajt budget så bör du satsa på Therm-A-Rests Basecamp. Det kommer in på halva priset jämfört med EtherLight, som är det dyraste valet. Det blåser upp sig självt smidigt och du sparar på lungorna. Där det lägre priset märks av är vikten, komforten och packstorleken. Du får ett tunnare liggunderlag som väger mer och är betydligt större än de andra nedpackat.

Sea To Summits EtherLight XT är dyrast men också smidigast att bära med sig. Vill du ha hög prestanda för riktigt långa vinterturer så är det utmärkt. Nedpackat tar det extremt liten plats och väger dessutom ynka 729 gram. Det perfekta valet för dig som prioriterar lätt packning och dessutom vill ha bra komfort. Tänk också på att det här ska ses som liggunderlag för 4 säsonger snarare än bara för vintern då de kommer funka lika bra sommartid. Då kan det vara bra att satsa på ett som är smidigt att bära.

Är du bara ute efter extremt högt R-värde så finns det modeller som ligger högre än de här, exempelvis Nomads Dreamzone XW 10.0. Det har ett R-värde på hela 11 så du kommer aldrig frysa på grund av liggunderlaget. Det är dock inget jag rekommenderar då det är extremt få som någonsin kommer behöva det. Du får släpa på 3 gånger mer vikt så det är inget att satsa på om du inte sover väldigt nära din bil.

Dubbla liggunderlag – Ett bra vinterval

Ett liggunderlag som håller värmen riktigt bra under kalla vinternätter kommer att kosta en hel del. Det behövs generellt sett ett R-värde över 5 och med höga R-värden kommer ofta höga priser. Ett bra alternativ är då att istället använda två lite enklare liggunderlag. Du kan kombinera ett enkelt cellplast liggunderlag med ett uppblåsbart så kommer du få riktigt bra resultat. Det här är något jag använder mig av själv, det blir naturligtvis mer att bära på men man kommer också att få lite extra komfort. Du kan enkelt lägga ihop deras R-värden för att få en uppfattning om den kombinerade isoleringsförmågan är tillräcklig. En annan fördel med att ha två liggunderlag är att det är inte helt kört om det går hål på det ena. Då kommer du fortfarande ha kvar ditt cellplast liggunderlag som hjälper dig hålla värmen litegrann.

Olika typer av vinter liggunderlag

Uppblåsbara

Fördelen med uppblåsbara liggunderlag är att de blir väldigt små när de packas ihop och tar därför väldigt lite plats i din packning. Överlag är de också den lättaste modellen av liggunderlag så ett stort plus är hur lätta de är att bära med. De kan ha förvånansvärt höga r-värde, vilket man kanske inte förväntar sig, och är ofta utmärkta vinter liggunderlag. Den solklara nackdelen är naturligtvis att du måste lägga tid på att blåsa upp dem. Det finns också en möjlighet att det går hål på liggunderlaget och även om du har lagningskit med dig är det inte roligt att vakna på ett platt liggunderlag.

Dunfyllda

Det här är en typ av uppblåsbara liggunderlag som även är fyllda med dun. De är riktigt varma, har riktigt bra isolerförmåga och är utmärkta vinter liggunderlag. Viktmässigt så blir de dock lite tyngre än vanlig uppblåsbara liggunderlag och de kommer även ta mer plats när de packats ner. Däremot så kan de ofta vara kompaktare och lättare än självuppblåsande modeller. 

Självuppblåsande

Självuppblåsande liggunderlag består av en kombination av luft och en skumstruktur. När de rullas ut så expanderar skummet och de blåser upp sig själva. Låt det ligga en stund och komplettera sen med lite manuell blåsning. Fördelen är helt klart att du slipper tänka på pump och kan fortfarande få ett ganska tjockt liggunderlag. De är därmed väldigt smidiga att packa upp men blir istället lite tuffare att få ur luften ur när du ska packa ihop det. Självuppblåsande liggunderlag tar mer plats i packningen än uppblåsbara men är fortfarande ganska lättpackade. Tänk på att när du förvarar ett självuppblåsande liggunderlag mellan vandringarna så behöver det få vara utvecklat. Ligger det komprimerat så kommer det på sikt tappa sin självuppblåsande förmåga.

Cellplast & Skum

Liggunderlag av cellplast och skum är de enklaste modellerna och därmed även billigast. De fylls inte med någon luft utan rullas eller viks ihop. Därför kommer de vara lite bulkigare att ta med och fästs ofta utvändigt på ryggsäcken. De har tyvärr generellt ganska låga r-värden och är betydligt tunnare än de andra varianterna. Du kommer alltså inte att använda dig av endast ett cellplast liggunderlag på vintern. Däremot så är de väldigt bra att kombinera med de andra typerna av liggunderlag. Du kan lägga dem under ditt uppblåsbara liggunderlag så får du lite extra komfort och isolerförmåga samtidigt som du minskar risken för punktering. En annan bonus är att cellplast liggunderlag är smidiga att använda även som sittunderlag dagtid.

Kan man använda liggunderlag för vinter under sommaren?

Ja, ett liggunderlag med högt r-värde och god isoleringsförmåga kommer fungera precis lika bra under sommaren. Här skiljer de sig från vintersovsäckar som helt enkelt blir för varma under sommarnätter. Den enda nackdelen är att ett bättre isolerat liggunderlag kan vara tyngre och därmed så får du bära på lite onödig vikt. Vill du ser över dina alternativ så har vi en mer djupgående artikel om de bästa liggunderlagen. Där går vi igenom fler alternativ inklusive några ultralätta sommarvarianter.

Hur ska liggunderlag förvaras

Generellt sett så vill du undvika att förvara alla typer av liggunderlag där de blir utsatta för solljus. Det är också bäst att ta ut dem ur sina kompressionspåsar och förvara dem utvecklade. Ett enkelt sätt att få längre livslängd på ditt liggunderlag. Det är extra viktigt med självuppblåsande liggunderlag eftersom de tappar sin självuppblåsande förmåga om de får ligga ihoptryckta. Utöver detta så är det bra att lämna ventilen öppen på liggunderlagen.

Vanliga frågor om liggunderlag för vinter användning

Vilket liggunderlag ska man välja för vinter?

Det finns flera bra alternativ som kommer hålla dig varm, det viktiga är att du väljer ett liggunderlag med R-värde över 5. Ett riktigt bra alternativ är EtherLight XT från Sea to Summit och vill du ha något lite mer budgetvängligt så satsa på Therm-A-Rests Basecamp. Läs mer om varför högre upp i artikeln.

Vilket R-värde på liggunderlag för vintern?

För vintercamping så kommer du vilja ha ett liggunderlag med ett R-värde på över 5 för att det ska hålla värmen ordentligt.

Hur lagar man ett liggunderlag?

Först får man leta reda på vart hålet är. Det här kan man göra genom att blanda vatten och diskmedel och hälla det på området där du tror det läcker. När du ser bubblor så har du hittat ditt hål. Tvätta noggrant av området och torka sen av det, både fukt och smuts ska bort. Lägg på lim över hålet och området runt om. Stryk sedan noga på lagningslappen och se till så att den sitter platt, utan veck. Har du inget lagningskit kan silvertejp fungera som en nödlösning.

Hur långt liggunderlag ska man ha?

Liggunderlag kommer i olika storlekar och du bör välja ett som är runt 10 cm längre än dig själv. Undvik liggunderlag som är onödigt mycket längre än dig själv, det blir bara extra tungt att bära.

Hur brett liggunderlag ska man ha?

Lägg dig på rygg på liggunderlaget och kontrollera så att både axlar och armar får plats bekvämt. Vill du veta måttet innan du beställer så lägger du dig helt enkelt platt på golvet och mät din axelbredd eller där du är som bredast. Välj sen ett liggunderlag som är något bredare än det måttet.

Hur tjockt liggunderlag ska man ha?

Tjockare liggunderlag kommer att vara bekvämare men behöver inte nödvändigtvis påverka hur bra det isolerar. Föredrar du att sova på sidan så kommer du vilja ha ett liggunderlag som är tjockare än någon som sover på rygg eller mage. Satsa på ett liggunderlag över 6 cm och prova att lägga dig på det på samma sätt som du brukar sova. 

Vilket liggunderlag är varmast?

Det kan du kontrollera med hjälp av liggunderlagets R-värde, det med högst värde kommer att vara varmast. Ett av de varmaste liggunderlagen på marknaden är Nomads Dreamzone XW 10.0. Det har ett R-värde på 11, tillräckligt för en expedition till nordpolen.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.