Utrustning & Tester

Bästa liggunderlag – Stort liggunderlags test för 2022

Bästa liggunderlag i test under camping och vandring

Frusen och energilös. Det skapar inte de bästa förutsättningarna för att ge sig ut på vandring. Att vakna efter en kall och obekväm natt kan lätt göra att charmen med att vakna i naturen försvinner fort. Har du det här problemet är det en bra idé att uppgradera din vandringsutrustning med ett nytt liggunderlag. De bästa liggunderlagen kommer göra stor skillnad för din nattsömn. Här kommer du hitta ett gediget liggunderlags test för att guida dig till det bästa liggunderlaget för dig.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outdoorexperten, AstroSweden och Outnorth.

Premium – Thermarest NeoAir XTherm

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad ett av de bästa liggunderlag för vandring i vårt test

Mitten – Exped Synmat UltraLight

liggunderlag bäst i test exped synmat

Budget – Urberg Insulated Airmat

urberg insulated airmat bästa liggunderlag budget

Liggunderlagen är uppdelade i olika prissegment för att du lättare ska kunna välja baserat på din budget och vilka krav du har på liggunderlaget. De dyrare produkterna kommer klara extremare förhållanden men alla liggunderlagen kommer från kvalitetsmärken. Sea to Summit och Thermarest är bland de mest populära och välkända tillverkarna som producerar några av de bästa liggunderlagen i världen. Jag sover själv på ett Sea to Summit liggunderlag och det tackar min rygg mig för varje morgon.

INNEHÅLL visa

Liggunderlag, kyla och R-värde

Är du bara ute och tältar under varma sommarnätter behöver du förmodligen inte köpa de allra dyraste liggunderlagen i testet. Men ska du ut i alla väder med kalla nätter är det väl värt att lägga pengar på kvalitets liggunderlag. De liggunderlagen som är bäst i testet kommer hålla dig både bekväm och varm även i minusgrader. 

Kort om hur R-värde funkar

Hur mycket kyla ett liggunderlag är lämpligt för visas genom dess R-värde. R-värde står för resistance value och visar hur bra ett liggunderlag håller kvar din värme. Ofta är marken kallare än luften runt om dig, så det är den som kommer kyla ned dig mest. Ett liggunderlag med högt R-värde klarar högre kyla. Så hög siffra för låg temperatur! Du kan utgå från bilden nedan när du väljer liggunderlag.

R-värde för liggunderlag, de bästa liggunderlagen i testet har högt r-värde

Bästa liggunderlag – Premium

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad ett av de bästa liggunderlag för vandring i vårt test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:6,4 cm
Yttermått:196 x 64 cm (L)
Vikt:570g (L)
Packmått:28 x 11 cm (L)
R-värde:6,9

Fördelar: 

 • Lätt 
 • Tar liten plats 
 • Klarar extrem temperatur 
 • Smidig uppblåsning
 • Hög hållbarhet

Nackdelar: 

 • Priset

Detta Thermarest liggunderlag är ett av deras absolut bästa. Anpassat för att klara extrem kyla kommer det hjälpa dig hålla värmen i alla väderförhållanden. Det här i kombination med den lätta vikten gör det till ett riktigt bra liggunderlag för fjällvandring där vädret kan svänga snabbt. Liggunderlaget är uppblåsbart och kommer med reparationskit och pump säck. En pump säck är helt enkelt en påse med en öppen ända. Den kopplas på ventilen påsen öppnas för att fyllas med luft och sen rullar man helt enkelt ihop påsen så luften från påsen flödar in i liggunderlaget. Du slipper blåsa upp madrassen och behöver inte packa en pump som tar extra plats. Liggunderlaget tar överlag väldigt lite plats i ryggsäcken och har egentligen inr.ga nackdelar alls förutom priset. Det här liggunderlaget är bäst i test. NeoAir passar dig som är ute året runt i alla förhållanden och vill ha ett liggunderlag som aldrig sviker.

Bästa liggunderlag – Mellan segment 

Exped Synmat UL

liggunderlag bäst i test exped synmat
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7 cm
Yttermått:183 x 52 cm (M)
Vikt:450g (M)
Packmått:24 x 9,5 cm (M)
R-värde:2,9

Fördelar: 

 • Lätt
 • Tar liten plats
 • Klarar 3 säsonger
 • Smidig uppblåsning 

Nackdelar: 

 • Klarar inte Vinter

Nya på listan för i år är Exped och deras Synmat UL. Det är ett riktigt bra liggunderlag som klarar av 3 säsonger. Ett R-värde på 2,9 gör att den klarar sig till ungefär -3 °C vilket är perfekt för ett liggunderlag till fjällvandring i Sverige. UL i namnet står för ultralight och det här är verkligen ett riktigt lätt liggunderlag med en vikt på bara 450g. Det här i kombination med en nedpackad storlek som är i stort sett samma som en vattenflaska gör den extremt lätt att packa med sig. Synmat kommer med en pumpåse vilket gör det lätt för dig att blåsa upp den. Du får dessutom med ett reparations kit ifall olyckan är framme och naturligtvis ingår packpåse. Synmat är väldigt lätt, prisvärt och mångsidigt vilket gör detta liggunderlag bäst i test i sin prisklass.

Bästa liggunderlag – Budget

Urberg Insulated Airmat

urberg insulated airmat bästa liggunderlag budget
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:6 cm
Yttermått:185 x 50 cm
Vikt:535g
Packmått:30 x 11 cm
R-värde:3,9

Fördelar: 

 • Lätt
 • Klarar 3 säsonger
 • Lågt pris
 • Mycket för pengarna

Nackdelar: 

 • Klarar inte vinter
 • Pumpåse ingår ej

I vårt liggunderlags test har vi kommit fram till att Thermarest Trail Lite är de bästa liggunderlag du hittar i Det bästa liggunderlaget i budget segmentet sätter ett ansikte på ordet prisvärd. Urberg’s Insulated Airmat levererar riktigt bra prestanda på alla punkter i vårt test. Urberg har blivit synonymt med budget segmentet överlag och om man skall vara ärlig, kommer det i vanliga fall med någon form av brist. Så är inte fallet med det här lätta liggunderlaget. Det har ett högt R-värde som är på gränsen till vinterkvalité och det finns ingen risk att du fryser de andra 3 säsongerna. Tjockleken på 6 cm går inte att klaga på och du har bra förutsättningar för god nattsömn. Vikten är låg och packningsstorleken gör det möjligt att packa ned den i ryggsäcken så du slipper fästa den utvändigt. Liggunderlaget blåses upp via en ventil i fotändan, antingen manuellt eller via en pumppåse. Tyvärr så är inte pumppåsen inkluderad i köpet och du får heller inget reparationskit. Oavsett är detta liggunderlag bäst i test i budget segmentet, det kommer vara svårt att hitta konkurrens under tusenlappen.

Bästa liggunderlag – Vår favorit

Sea to Summit Airmat Etherlight XT

Sea to Summit Airmat Etherlight XT vår favorit av de bäst liggunderlag i vår liggunderlags test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:10 cm
Yttermått:183 x 55 cm (R)
Vikt:390g (R)
Packmått:19 x 9 cm (R)
R-värde:1,2

Fördelar: 

 • Väldigt lätt
 • Lätt packat
 • Hög komfort

Nackdelar: 

 • Lågt R-värde

Vår favorit är ett uppblåsbart liggunderlag från Sea to Summit. Här får du en härlig kombination av låg vikt och komfort. Den kommer hålla dig varm under sommaren utan problem. Liggunderlaget är lätt att packa och tar ungefär samma plats som en vattenflaska. Tjockleken gör att den passar bra om du trivs med att sova på sidan och kommer se till att de flesta sover bekvämt. Liggunderlaget har en låsfunktion för Sea to Summits kuddar så du slipper en kudde som smiter mitt i natten. Den levereras också med en pump säck för smidig uppblåsning. Ventilen är anpassad för ett högt luftflöde så både uppblåsning så väl som luftutsläpp ska gå snabbt och smidigt. Det här är det bästa liggunderlaget för dig som behöver ha riktigt lätt packning. Vilket är vad vi gör och därför är det vår favorit i detta liggunderlags test.

Andra liggunderlag vi gillar

Thermarest Z-lite Sol

ett klassiskt liggunderlag från thermarest. liggunderlag bäst i test
Typ:Klassiskt
Tjocklek:2 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:410g
Packmått:51x13x14 cm
R-värde:2

Fördelar: 

 • Priset
 • Mångsidigt
 • Lätt
 • Smidigt att packa ihop
 • Oförstörbart

Nackdelar: 

 • Klarar bara sommar
 • Skrymmande
 • Tunt

För dig som vill ha ett mer klassiskt liggunderlag som i stort sett är oförstörbart så är det här den bästa varianten. Thermarests Z-lite sol är lätt och kommer göra ett bra jobb med att hålla dig varm under sommaren. Liggunderlaget är tillverkat så det viks ihop som ett dragspel, så du slipper krånglet med att rulla ihop det. Funktionen gör också att det blir en smidig liten pall av det om du ska stanna till på din vandring. Liggunderlaget är överlag lite som ett multi-verktyg, du kan använda det som pall, sittunderlag för flera personer eller som en extra filt när du sitter ute. Det funkar också väldigt bra att använda i kombination med ett annat liggunderlag på kalla nätter, som ett extra isolerlager för tältgolvet. Det är också förvånansvärt lätt så även om det tar betydligt mer plats än ett uppblåsbart så kommer det inte tynga ned dig.

Thermarest Trail Lite Sleeping Pad

Thermarest Trail Lite Sleeping Pad det bästa liggunderlaget i vårt liggunderlag test
Typ:Självuppblåsande
Tjocklek:3,8 cm
Yttermått:183 x 51 cm (R)
Vikt:740g
Packmått:28 x 20 cm (R)
R-värde:3,2

Fördelar: 

 • Självuppblåsande
 • Klarar 3 säsonger
 • Mycket kvalitet för pengarna
 • Komfort

Nackdelar: 

 • Klarar inte vinter
 • Något tyngre
 • Tar mer plats i packningen

Detta liggunderlag är självuppblåsande så pumpen kan du lämna hemma. Liggunderlaget ger dig komfort genom en kombination av skum och luft. Eftersom det är självuppblåsande med mer solitt material i är det också lite tyngre än de tidigare liggunderlagen vi haft med på listan. Du får helt enkelt välja vad du tycker är värt mest, att slippa upplåsning eller att bära på lite extra vikt. Även det här liggunderlaget har ett bra R-värde som låter dig sova gott under 3 säsonger. Thermarest utför också test för att se till att liggunderlagen isolerar ordentligt innan de sätter R-värden. Tänk på att självuppblåsande liggunderlag ska förvaras utvecklade för att behålla sina egenskaper. rt liggunderlags test har vi kommit fram till att Thermarest Trail Lite är ett av de bästa liggunderlag du hittar i budget segmentet.

Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated

Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated ett av de bästa liggunderlag i vårt stora liggunderlag test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:5 cm
Yttermått:183 x 55 cm (R)
Vikt:480g (R)
Packmått:23 x 10 cm (R)
R-värde:3,1

Fördelar: 

 • Lätt
 • Tar liten plats
 • Klarar 3 säsonger
 • Smidig uppblåsning 

Nackdelar: 

 • Klarar inte Vinter

Ett av de bästa liggunderlag du hittar i det här prissegmentet är Sea to Summits Airmat. Den här versionen av liggunderlaget är, som namnet skvallrar om väldigt lätt samtidigt som det håller dig varm under 3 säsonger. Sea to Summit har konstruerat det här liggunderlaget så att luftcellerna till viss del är fyllda med isolerande material, vilket hjälper dig få en god natts sömn. Som alla andra liggunderlag de tillverkar är det också noggrant testat i en kylkammare för att se till att det verkligen isolerar. Även det här liggunderlaget levereras med en smidig pump säck och ett lagnings kit. Allt är anpassat för att ta så lite plats i packningen som möjligt och det tar samma plats som ett vanligt mjölkpaket. Som de flesta av Sea to Summits uppblåsbara liggunderlag så är den utrustad med en ventil som gör både uppblåsning och luftutsläpp lätt för dig på din vandring.

Sea to Summit Airmat Ultralight S.I

Sea to Summit Airmat Ultralight S.I självuppblåsande bäst liggunderlag i vårt liggunderlags test
Typ:Självuppblåsande
Tjocklek:2,5 cm
Yttermått:183 x 51 cm (R)
Vikt:550g (R)
Packmått:26 x 13 cm (R)
R-värde:2,6

Fördelar: 

 • Självuppblåsande
 • Lätt
 • Tar liten plats i packningen

Nackdelar: 

 • Klarar bara halva året
 • Tunt

Förmodligen de bästa liggunderlag som inte hamnade på topplistan. Här får du en riktigt bra kombination av smidiga egenskaper. Liggunderlaget är självuppblåsande så du slipper pumpen, samtidigt väger det inte mer än de flesta uppblåsbara liggunderlag gör. Det tar inte heller upp särskilt mycket plats i packningen. För att få alla de här egenskaperna för det relativt låga priset så har Sea to Summit istället få dra ned på andra områden. R-värdet gör att man inte riktigt kan klassa det som 3 säsongers, det kommer klara sig runt halva året istället för tre fjärdedelar. Så är du ute på höstkanten får du sikta på högre R-värde. Du får också en tunnare madrass än vi haft på listan tidigare. Komforten är fortfarande helt okej men du kommer definitivt vara tvungen att sova på rygg. Hur som helst får du ett riktigt bra liggunderlag som är lätt, lätt att packa och du slipper blåsa!

Vad finns det för typer av liggunderlag?

I stort sett så finns det tre typer av liggunderlag: uppblåsbara liggunderlag, självuppblåsande liggunderlag och klassiska liggunderlag.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag är naturligtvis precis vad det låter som. Fördelen med de uppblåsbara är att de blir väldigt små när de packas ihop och tar därför väldigt lite plats i din packning så väl som när du ska förvara dem hemma. Överlag är de lättare än de andra varianterna och kommer kunna hålla värmen bra. De här är generellt också de tjockare varianterna av liggunderlag så de passar bra för dig som föredrar att sova på sidan. Majoriteten i detta liggunderlags test är uppblåsbara då de överlag är mångsidiga och uppfyller många krav. Den solklara nackdelen är naturligtvis att du måste lägga tid på att blåsa upp dem. Det finns också en möjlighet att det går hål på liggunderlaget och även om du har lagningskit med dig är det inte roligt att vakna på ett platt liggunderlag.

Självuppblåsande liggunderlag

Självuppblåsande liggunderlag är ofta en kombination av luft och annan stoppning. När de rullas ut blåser de upp sig själva. Det här är inte alltid helt perfekt så du kan få komplettera med liten manuell blåsning om du vill ha en lite hårdare madrass. Fördelen är helt klart att du slipper tänka på pump och kan fortfarande få ett ganska tjockt liggunderlag. De tjockare versionerna kommer funka för dig som vill sova på sidan. Sen är det självklart smidigt att packa upp och ned snabbt och effektivt. Självuppblåsande liggunderlag tar något mer plats i packningen än uppblåsbara men är fortfarande ganska lättpackade. Tänk på att när du förvarar ett självuppblåsande liggunderlag mellan vandringarna så behöver det få vara utvecklat. Om det ligger ihoprullat så kommer det blåsa upp sig självt sämre och sämre. På grund av hur de är uppbyggda kommer de naturligt vara lite tyngre än de uppblåsbara. 

Klassiska liggunderlag

Klassiska liggunderlag är modellen som poppar upp i de flestas huvud när man nämner liggunderlag. Den ihoprullade grå-gröna madrassen du haft med dig på festival eller på skolresa. Nu finns det naturligtvis bättre varianter än de som säljs på stadium för 99kr, exempelvis Thermarests Z-Lite som vi har med ovan. Tyvärr klarar de inte riktigt att mäta sig med de andra två varianterna. De kommer alltid vara betydligt bulkigare att packa och du kommer förmodligen få hänga den utanpå ryggsäcken. De kommer inte heller hjälpa dig hålla värmen eller ge dig samma komfort då de naturligt är tunnare än de andra varianterna.

Där de kommer till sin rätta är istället i kombination med ett av de andra liggunderlagen. Om du använder dig av ett billigare uppblåsbart liggunderlag med lägre R-värde kan du med fördel lägga ett klassiskt liggunderlag under. Då kommer det hjälpa till att hålla dig både varm och bekväm. I vårt liggunderlags test så hittar vi tyvärr inget i den här kategorin som platsar bland de bästa liggunderlagen.

Vilken storlek på liggunderlag är bäst för mig?

Utöver de vanliga storlekarna (small, regular, large) så finns det även två personers liggunderlag. När det gäller att välja storlek finns det två taktiker du kan välja för att få det bästa liggunderlaget för dig. Om du inte har behov av att röra dig extremt mycket när du sover är det förmodligen bäst att helt enkelt välja storlek baserat på längd. Ta ett så litet som möjligt och få så låg vikt som möjligt på din packning, varje gram räknas. Är det istället viktigt för dig att ha lite mer utrymme för att kunna få en god natts sömn så är det förmodligen smart att ta lite större storlek än du behöver.

Det bästa med ett tvåpersoners liggunderlag är att det blir lätt att dela kroppsvärme, du slipper också risken med att rulla av ditt liggunderlag. Har du däremot en partner som tenderar att ta över hela sängen så bör du förmodligen skippa det här alternativet.

Hur hittar jag det bästa liggunderlaget?

Till att börja med så får du anpassa ditt val av liggunderlag efter aktiviteten du ska ha det till. Kommer du använda ditt liggunderlag för camping precis bredvid bilen? Då gör det förmodligen inget hur mycket det väger. Ska du istället ha ditt liggunderlag för fjällvandring så får du se till att välja ett av de lätta liggunderlagen på listan för att spara in på vikten. En annan viktig faktor är vilka temperaturer du ska använda ditt liggunderlag i. Om du ligger och skakar hela natten spelar det ingen roll hur bekvämt ditt liggunderlag är när du campar. Se till att välja ett liggunderlag med tillräckligt högt R-värde för dina aktiviteter. Hellre för högt än för lågt, med svensk sommar så vet du aldrig när det kommer en riktigt kylig natt.

Du bör också tänka på hur du föredrar att sova, om du är en sidosovare kommer du trivas bättre med ett tjockare liggunderlag medans någon som sover på rygg förmodligen klarar sig lika bra på ett tunnare och lättare.

Varför ska du investera i det absolut bästa liggunderlaget?

I längden tjänar du alltid på att köpa kvalitét, ett liggunderlag som inte är bekvämt eller håller dig varm kommer inte bli använt. Du kommer dra dig för att plocka fram det från garderoben och missa några av de bästa upplevelserna på våra svenska fjäll. Du kommer också få betydligt bättre hållbarhet från det bästa liggunderlaget. Istället för att köpa ett nytt vartannat år på grund av slitage eller långsamma uppgraderingar på grund av dålig komfort så skaffa ett riktigt direkt. Produkterna som är med i vårt liggunderlags test kommer alla med någon form av livstidsgaranti. I längden blir det bättre både för din plånbok och miljön med ett köp istället för tio.

Om tillverkarna

Sea to Summit

Sea to Summit grundades av australiensarna Roland Tyson och Tim Macartney-Snape. Det hela började när Tim behövde utrustning för att bestiga Mount Everest 1990. Hans mål var att ta sig hela vägen från havsnivå upp till toppen vilket skulle ta honom 5 månader. För att klara att ta sig hela vägen behövde han utrustning som var både lätt och hållbar. Tim tog sig till toppen och blev första australiensare på Mount Everest. Det här blev inspirationen för att de båda skulle dra igång Sea to Summit, döpt efter Tims äventyr från havsnivå till toppen. Numera finns Sea to Summit i 60 länder och företaget har etablerat sig som en av de bästa leverantörerna av liggunderlag, sovsäckar och allt relaterat till en god natts sömn i det vilda. 

Thermarest

Thermarest startades 1970 av tre amerikanska Boeing ingenjörer, Jim Lea, John Burroughs och Neil Andersson. När två av dem fick sparken rekommenderade den tredje att de löser ett problem de haft när de varit ute och vandrat. De var missnöjda med alla liggunderlag de testat hittills och nu var de ute efter en god natts sömn i det vilda. Några bra ideér senare så fanns det en prototyp på ett uppblåsbart liggunderlag och efter flitig fält testning så var de säkra på att de hade det bästa liggunderlaget de någonsin provat. Nuförtiden så är Thermarest världsledande inom produkter för utomhuskomfort som de själva kallar det. All utrustning de producerar (förutom stolar) är till för att du ska sova gott ute i naturen.

Varför ska du lita på oss?

Vi älskar friluftslivet, vandring och spenderar all tid vi kan i fjäll och berg. Däremot hatar vi att sova i tält. Att försöka sova när man skakar av köld samtidigt som ryggen skriker av ligg på den stenhårda marken är inte våran grej. Allt det här i kombination gör att vi är väldigt motiverade till att göra det så bekvämt för oss själva som möjligt att campa. Vi har testat mängder med vandringsutrustning och rekommenderar bara den kvalitet som vi själva använder. De bästa liggunderlagen tillverkas av Sea to Summit och Thermarest och vi sover själva på dem. Om du gillar liggunderlagen och behöver någonstans att packa ditt så kan vi hjälpa dig hitta den bästa vandringsryggsäcken.

Liggunderlag bäst i test – frågor och svar

Vilket liggunderlag är bäst?

Enligt vårt test är NeoAir XTherm Sleeping Pad från Thermarest bäst. Det låter dig sova bekvämt och utan att frysa året runt läs mer om varför här.

Kan man sova på liggunderlag?

Ja! Med ett bra liggunderlag kan du sova riktigt bekvämt utomhus, oavsett underlag och årstid. Se bara till att du väljer vältestad kvalité.

Vilket liggunderlag ska man välja?

Det beror på när och hur du ska använda det. En natt under högsommaren kommer inte kräva lika mycket som en vecka i fjällen. Titta på vikt, tjocklek och vilken temperatur det behöver klarar av.

Hur fungerar självuppblåsbart liggunderlag?

Rulla ut det självuppblåsande liggunderlaget och öppna ventilen. Materialet inuti kommer expandera vilket suger in luft och det blåser upp sig självt. Efter att det blåst upp sig själv till 70-80% får du stänga backventilen och i vissa fall komplettera med manuell blåsning.

Vad är R-värde liggunderlag?

En viktig del av liggunderlag är att de ska isolera dig från markens kyla. R-värde är ett sätt att mäta i hur låg temperatur liggunderlaget klarar av. Läs mer här.

Hur viktig är isoleringen i liggunderlag?

Ju kallare det blir desto viktigare kommer isoleringen att vara. Kyla från marken är det som kyler ned dig mest när du sover utomhus så då hjälper det inte att bara ha en bra sovsäck.

Hur lagar man ett uppblåsbart liggunderlag bäst?

Lokalisera först hålet genom att lägga på en blandning av tvål och vatten. När du ser vart det bubblar ser du till att torka ordentligt runt hålet och tar bort smuts. Lägg sedan på lim över hålet och runt om. Till sist stryker du på lagningslappen, var väldigt noga med att den sitter platt så slipper du läckor senare.

Hur långt liggunderlag ska man ha?

Liggunderlaget bör vara ett par cm längre än användaren för att man ska kunna sova bekvämt. Undvik samtidigt liggunderlag som är betydligt längre än dig själv, det blir bara onödigt tungt att bära.

Hur brett liggunderlag ska man ha?

Lägg dig på rygg på liggunderlaget och kontrollera så att både axlar och armar får plats bekvämt. Kan du inte prova innan du beställer så lägg dig på golvet och mät, så får du ditt lägsta mått.

Hur tjockt liggunderlag ska man ha?

Ett tjockare liggunderlag kommer att vara bekvämare och isolera bättre. Vill du dessutom kunna sova på sidan kommer du behöva lite extra tjocklek. Vi rekommenderar ett liggunderlag över 6 cm om du ska spendera flera nätter i rad på det.

Hur fäster man liggunderlaget på ryggsäcken?

På många modeller kan du fästa det under “locket” på ryggsäcken då remmarnas längd är ställbara. I annat fall får du undersöka vart extra remmarna sitter på din ryggsäck, vanliga placeringar är på sidorna eller i nederkant. Det går också att köpa extra remmar för att nyttja ryggsäckens öglor och anpassa för dina behov.

Vilket liggunderlag är varmast?

Det kan du kontrollera med hjälp av liggunderlagets R-värde. NeoAir XTherm Sleeping Pad är det varmaste liggunderlaget i vårt test och kommer klara av extrem kyla.

Hur packar man liggunderlag?

Rulla liggunderlaget för att pressa ut luft och stäng sedan munstyckets backventil. Rulla upp det för att sen rulla ihop ytterligare en gång och pressa ut den sista luften. Om det behövs, vik liggunderlaget längs med mitten innan rullning och stoppa sedan ned rullen i packpåsen.

Hur ska man förvara liggunderlag?

De ska ligga torrt och överlag är det bäst att förvara liggunderlag utrullade med öppen ventil. Det här är särskilt viktigt med ett självuppblåsbart liggunderlag för att det ska behålla sin funktion.

Vad väger ett liggunderlag?

Vikten kan variera väldigt mycket beroende på typ och funktion. De bästa uppblåsbara liggunderlagen kan väga under 400g. Ett lyxigt, tjockt liggunderlag för vinterbruk kan däremot väga upp mot 3,5kg. Se till att välja lätta liggunderlag för vandring.

Läs även: