Vandringsutrustning Övernattning

Bästa liggunderlaget 2024 – 13 liggunderlag i test

Bästa liggunderlag i test under camping och vandring

Frusen och energilös, inte de bästa förutsättningarna för att ge sig ut på vandring. Att vakna efter en kall och obekväm natt kan fort leda till att charmen med en morgon i naturen försvinner. Upplever du det här som ett vanligt problemet är det förmodligen dags att uppgradera din vandringsutrustning med ett nytt liggunderlag. Bekvämare, varmare och lättare att bära med sig. De bästa liggunderlagen kommer göra stor skillnad för din nattsömn.

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

1 – Therm-a-Rest NeoAir XLite Sleeping Pad

Det bästa uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest, NeoAir Xlite

2 – Sea to Summit Ether Light XT Insulated

Sea to summits bästa liggunderlag i testet air etherlight xt insulated

3 – Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad ett av de bästa liggunderlag för vandring i vårt test

Vi har rankat de 13 bästa liggunderlagen i testet baserat på komfort, vikt, isolerförmåga och prisvärdhet. Du kommer hitta utmärkta lättvikts alternativ så väl som riktigt varma vinterliggunderlag. Naturligtvis hittar du också alternativ som passar för alla plånböcker, så bli inte avskräckt om bäst i test vinnaren NeoAir XLite inte passar din budget.

 1. Bäst i test – Therm-a-Rest NeoAir XLite
 2. Bäst komfort – Sea to Summit Ether Light XT Insulated
 3. Bästa vinterliggunderlag – Therm-a-Rest NeoAir XTherm
 4. Mycket för pengarna – Exped Ultra 3R
 5. Bästa cellplast – Therm-a-Rest Z-lite Sol
 6. Ultralätt & bekvämt – Sea to Summit Ether Light XT
 7. Bästa självuppblåsande – Sea to Summit Comfort Plus SI
 8. Prisvärd lättvikt – Sea to Summit Ultralight Insulated
 9. Prisvärd självuppblåsande – Therm-a-Rest Trail Lite
 10. För hård kyla – Exped Dura 8R
 11. Slitstark cellplast – Therm-a-Rest RidgeRest
 12. Lätt & självuppblåsande – Sea to Summit Ultralight SI
 13. För tight budget – Urberg Insulated Airmat

Liggunderlag bäst i test

1 – Therm-a-Rest NeoAir XLite Sleeping Pad

Bäst i test av alla liggunderlag

Det bästa uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest, NeoAir Xlite
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7,3 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:350g
Packmått:23 x 10 cm
R-värde:4,5

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar: 
 • Väldigt lätt
 • Mångsidig
 • Liten packstorlek
 • Varm för sin vikt
 • Bekväm
Nackdelar: 
 • Priset
 • Aningen prasslig

Det är otroligt att Therm-a-Rest lyckats tillverka ett så lätt liggunderlag utan att tumma på varken isolerförmåga eller komfort. 2023 släpptes en ny version av NeoAir XLite med högre R-värde och tjockare madrass. Liggunderlaget har en isolering som klarar ensiffriga minusgrader, vilket du kommer ha svårt att hitta i den här viktklassen. Dessutom så är den riktigt bekväm med en tjocklek på 6,4 cm. Packstorleken hänger som så ofta ihop med vikten och lättvikts liggunderlaget kommer inte heller göra dig besviken när du ska få ner det i ryggsäcken. Det levereras med pumppåse och WingLock ventilerna gör den smidig att blåsa upp. NeoAir XLite checkar alltså av alla boxar, ett riktigt mångsidigt liggunderlag. Det har egentligen inga svagheter och därför är liggunderlaget bäst i test.

2 – Sea to Summit Ether Light XT Insulated

Bästa liggunderlaget för komfort och sidosovare

Sea to summits bästa liggunderlag i testet air etherlight xt insulated
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:10 cm
Yttermått:183 x 55 cm
Vikt:460g
Packmått:24 x 11 cm
R-värde:3,2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar: 
 • Bästa komforten
 • Lätt 
 • Liten packstorlek
 • Smidig uppblåsning
 • Tyst
Nackdelar: 
 • Priset

Med Sea to Summits varumärke så kommer också höga förväntningar och Ether Light XT Insulated lever tveklöst upp till dem. Liggunderlaget är det bekvämaste alternativet på marknaden samtidigt som vikten är låg och r-värdet helt okej. Det är över 10 cm tjockt och man slipper prasslandet som ofta kommer med uppblåsbara modeller. Dessutom ger konstruktionen av liggunderlagets celler betydligt bekvämare att ligga på än konkurrenternas lösning med antingen längsgående eller tvärgående tunnlar. Isoleringen klarar av runt 1 eller 2 minusgrader så det är inget för vintern men kommer lugnt räcka för de allra flesta. Jag skulle inte kalla det för ultralätt men 460 gram är fortfarande väldigt lätt att bära på och packstorleken är riktigt bra. Värderar du komfort och god nattsömn så är det här det bästa liggunderlaget för dig. Det levererar båda utan att tappa prestanda på andra håll.

3 – Therm-a-Rest NeoAir XTherm Sleeping Pad

Bästa 4-säsongs liggunderlag

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad ett av de bästa liggunderlag för vandring i vårt test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7,3 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:440g
Packmått:23 x 11 cm
R-värde:7,3

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar: 
 • Riktigt varmt 
 • Liten packstorlek
 • Lätt
 • Smidig uppblåsning
 • Bra hållbarhet
Nackdelar: 
 • Priset
 • Prassligt

NeoAir XTherm är i mångt och mycket en varmare version av vår test-vinnare NeoAir XLite, du får ett mycket varmare liggunderlag med en lite högre vikt. Likt XLite har även XTherm fått en uppdatering 2023 med ökad storlek och ännu bättre isolerförmåga. Med ett r-värde över 7 kommer det nu klara temperaturer nere runt -30°C, väldigt få kommer kräva mer värme av ett liggunderlag. Att de håller vikten under ett halvkilo är otroligt och packstorleken är knappt större än en vattenflaska. Prestanda mässigt så är det här det bästa liggunderlaget, så varför har vi då inte satt det i topp? Det är ganska enkelt, de allra flesta skulle betala för en isolerförmåga de inte drar nytta av. Alternativen ovan är billigare och kommer fortfarande isolera så det räcker för de flesta. För dig som är ute under vintern så är det däremot XTherm som är bäst i test.

4 – Exped Ultra 3R

Mycket för pengarna

Ljusgrönt uppblåsbart liggunderlag från Exped imed pumppåse
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7 cm
Yttermått:183 x 65 cm
Vikt:565g
Packmått:27 x 11,5 cm
R-värde:2,9

Mått och vikt gäller storlek Regular-Wide.*

Fördelar: 
 • Flera former / storlekar
 • Tyst
 • Välrundat
 • Brett
Nackdelar: 
 • Klarar inte minusgrader
 • Inte bäst på något område

Exped Ultra 3R är liggunderlags-versionen av en mångsysslare som gör det mesta bra men aldrig kommer vara bäst på något område. R-värdet på 2,9 kommer är tillräckligt för temperaturer ner till nollan och vikten är helt okej men det finns lättare alternativ. Nedpackad är den lätt att få plats med i ryggsäcken men det finns mindre alternativ. Det är ett tyst liggunderlag och i kombination med den rektangulära, breda formen på modellen ovan så är det bra alternativ för lättväckta personer. Det finns tillgängligt i både den rektangulära formen och, den lättare, mumieformade varianten. Varje modell har också 3 olika storlekar så det finns gott om valmöjligheter. Det bästa med Ultra 3R är helt enkelt att det inte har några direkt svaga punkter, vilket gör det till ett prisvärt alternativ. För dig som fjällvandrar över sommaren eller är 3-säsongs campar lite mer söderut är det ett riktigt bra liggunderlag.

5 – Therm-a-Rest Z-lite Sol

Bästa cellplast liggunderlaget

Therm-a-rest z lite sol i silver, ett liggunderlag i cellplast
Typ:Cellplast
Tjocklek:2 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:410g
Packmått:51x13x14 cm
R-värde:2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar: 
 • Mångsidigt
 • Lätt
 • Smidigt att packa ihop
 • Väldigt slitstarkt
 • Prisvärt
Nackdelar: 
 • Tunt
 • Låg komfort
 • Skräp fastnar

Det är inte bekvämt att sova på bara ett cellplast liggunderlag men ska man göra det så är Z-Lite sol det bästa alternativet. Den här typen av liggunderlag gör sig istället bäst i kombination med ett uppblåsbart liggunderlag. Z-Lite går inte att punktera och du kommer få anstränga dig för att förstöra det, vilket gör det till ett utmärkt skydd för uppblåsbara modeller. För ett cellplast liggunderlag så är det här både lätt och har bra isolering med ett r-värde på 2. Så använder du det som komplement kan du lätt förvandla ditt uppblåsbara liggunderlag med ett r-värde på 3 till ett vinterliggunderlag. Den vikbara dragspels modellen tar också liten plats och är lätt att packa ihop jämfört med alternativen som rullas. Det är så smidigt att man inte har något emot att plocka fram det som sittunderlag även på korta fikapauser. När det kommer till cellplast liggunderlag så får man ta dem för vad de är och då presterar Z-Lite utmärkt.

6 – Sea to Summit Ether Light XT

Ultralätt och bekvämt liggunderlag

Sea to Summit Airmat Etherlight XT vår favorit av de bäst liggunderlag i vår liggunderlags test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:10 cm
Yttermått:183 x 55 cm
Vikt:390g
Packmått:19 x 9 cm
R-värde:1,2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Väldigt lätt
 • Liten packstorlek
 • Hög komfort
 • Smidig uppblåsning
Nackdelar: 
 • Lågt R-värde
 • Tunt material

Ether Light XT är en oisolerad version av Ether Light XT som du hittar högre upp i testet. Det här gör det lite lättare men begränsar det också till sommaranvändning. R-värdet på 1,2 kommer som bäst klara temperaturer strax under 10°C. En vikt på under 400 gram gör det dock till ett riktigt lättvikts liggunderlag och dessutom har det den minsta packstorleken i testet. 19 x 9 cm är mindre än en 1 liters vattenflaska, väldigt imponerande. Samtidigt så får du, precis som hos den isolerade varianten, otrolig komfort med en tjocklek på hela 10 cm. Pumpsäcken är inkluderad och den är väldigt lätt att blåsa upp. Är du en sidosovare som vandrar under sommaren och är ute efter ett lätt liggunderlag så är det här ett svårslaget alternativ i testet. Vill man däremot kunna använda sitt liggunderlag under lite kallare nätter är det bättre att betala lite mer och bära de 50 gram extra som Ether Light XT Insulated väger högre upp i testet.

7 – Sea to Summit Comfort Plus SI

Bästa självuppblåsande liggunderlag

Typ:Självuppblåsande
Tjocklek:8 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:970g
Packmått:26 x 19 cm
R-värde:4,1

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Hög komfort
 • Slitstarkt
 • Varmt
 • Effektiv självuppblåsning
Nackdelar: 
 • Tungt
 • Stor packstorlek

Sea to Summits Comfort Plus SI är alltså ett självuppblåsande liggunderlag och den biten fungerar riktigt bra. Rulla bara ut liggunderlaget när du slagit upp tältet och låt det ligga en stund så krävs det inte många andetag alls. Liggunderlaget är hela 8 cm och erbjuder grym komfort så väl som utmärkt isolerförmåga. Sen är det inte en helt perfekt produkt, det är ett lite tyngre liggunderlag för sin prisklass och kommer även ta upp mer plats i ryggsäcken. Comfort Plus är ett utmärkt liggunderlag för dig som värderar just komfort. Det passar också dig som sover i naturen även när temperaturen sjunker ner under nollan. Har du inget emot den extra vikten eller kanske inte går så långa sträckor så kommer det här vara ett utmärkt val. Är du däremot noggrann med att optimera varje gram och vill bära så lätt packning som möjligt så är det här helt enkelt inte liggunderlaget för dig.

8 – Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated

Prisvärt lättviktsliggunderlag

Sea to Summit Airmat Ultralight Insulated ett av de bästa liggunderlag i vårt stora liggunderlag test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:5 cm
Yttermått:183 x 55 cm
Vikt:480g
Packmått:23 x 10 cm
R-värde:3,1

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Lätt
 • Liten packstorlek
 • Bra komfort
 • Smidig uppblåsning
Nackdelar: 
 • Inget för sidosovare

Jag ser det här lite som en budget version av Ether Light XT Insulated, du får nästan samma isolerande förmåga och vikt. Packstorleken kommer in på samma kompakta mått och detta till ett betydligt lägre pris. Skillnaden märks först vid tjockleken, där Ultralight Insulated bara erbjuder hälften jämfört med det dyrare liggunderlaget. Med det sagt så är faktiskt komforten en av dess styrkor. Utformningen av luftcellerna är bekvämare än alternativen och de 5 centimetrarna känns faktiskt betydligt tjockare. Så länge du inte behöver sova på sidan kommer du ligga riktigt bekvämt. R-värdet klarar av temperaturer runt 1 eller 2 minusgrader och bör prestera från vår till höst. Likt Exped Ultra 3R så är det ett prisvärt alternativ som presterar bra i alla kategorier men inte direkt sticker ut någonstans.

9 – Thermarest Trail Lite Sleeping Pad

Prisvärt självuppblåsande liggunderlag

Thermarest Trail Lite Sleeping Pad ett av de bästa självuppblåsande liggunderlagen i testet
Typ:Självuppblåsande
Tjocklek:3,8 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:740g
Packmått:28 x 20 cm
R-värde:3,2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Självuppblåsande
 • Väldigt prisvärt
 • Bekvämt
Nackdelar: 
 • Tungt
 • Stor packstorlek

Trail lite är ett självuppblåsande liggunderlag så pumpen kan du lämna hemma. Likt Comfort Plus SI så ger skumkonstruktionen både bra komfort och värme. Tyvärr så medföljer också att det blir lite tyngre än de uppblåsbara liggunderlagen i testet. Detsamma gäller för packstorleken som är bland de lite större. Du får helt enkelt välja vad du tycker är värt mest, att slippa upplåsning eller att bära på lite extra vikt. Trail Lite har ett bra R-värde som låter dig sova gott under 3 säsonger då det klarar runt -2°C. Tänk på att självuppblåsande liggunderlag ska förvaras utvecklade för att behålla prestandan så det tar lite mer plats även i hemmet. Det som sticker ut är priset och man får väldigt bra valuta för pengarna med det här liggunderlaget.

10 – Exped Dura 8R

Bästa liggunderlaget för riktigt hård kyla

Vinter liggunderlag i svart med Exped logo
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:9 cm
Yttermått:183 x 52 cm
Vikt:975g
Packmått:33 x 16 cm
R-värde:7,8

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Extremt varmt
 • Hög komfort
 • Riktigt slitstarkt
 • Bekvämt
Nackdelar: 
 • Tungt
 • Stor packstorlek

Vill du ha ett liggunderlag som håller riktigt länge så är Exped´s Dura serie för dig, det är extremt slitstarka produkter men det kommer på bekostnad av vikten. Vi lyfter även fram Dura 8R i vår artikel om liggunderlag för vintern då det erbjuder väldigt bra isolering. Det är delvis fyllt med dun, vilket ökar vikten ytterligare men det värmer också oerhört bra. Liggunderlaget kommer klara temperaturer ner till -40°C, om du fryser under nätterna så kommer det inte var på grund av Dura 8R. Det är det enda liggunderlaget i testet med högre r-värde än NeoAir XTherm, däremot är vikten den dubbla. Varför skulle man då välja Dura 8R över XTherm? Utöver det något högre r-värdet får man också ett lite bredare, tjockare och bekvämare liggunderlag. Dessutom så är det med sin stryktålighet ett mer pålitligt val i vinterkylan. Dura 8R är ett utmärkt val om du ska ut i bister kyla men däremot är vikten onödig att släpa på under sommaren.

11 – Therm-a-Rest RidgeRest Classic

Slitstarkt cellplast liggunderlag

Svart liggunderlag i cellplast från therm-a-rest
Typ:Cellplast
Tjocklek:1,5 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:400g
Packmått:51 x 20 cm
R-värde:2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar: 
 • Mångsidigt
 • Lätt
 • Slitstarkt
 • Väldigt prisvärt
Nackdelar: 
 • Tunt
 • Låg komfort
 • Stor packstorlek

Det här är en klassisk modell från Therm-a-Rest, RidgeRest är ett pålitligt och väldigt slitstarkt cellplast liggunderlag. RidgeRest är ett ännu billigare alternativ än Z-Lite, det är dock 0,5 cm tunnare men erbjuder samma r-värde. Vikten är låg men jämfört med vikbara cellplast liggunderlag så tar det betydligt mer plats nedpackat. Du får räkna med att spänna det utvändigt på ryggsäcken. Det används bäst i kombination med ett uppblåsbart liggunderlag som skydd mot punkteringar, för att öka isolerförmågan och höja komforten. För sig själva så är cellplast liggunderlag som sagt inte särskilt bekväma. Däremot är de perfekta komplement som är populära på tuffa vinterexpeditioner.

12 – Sea to Summit Airmat Ultralight S.I

Självuppblåsande budget liggunderlag

Sea to Summit Airmat Ultralight S.I självuppblåsande bäst liggunderlag i vårt liggunderlags test
Typ:Självuppblåsande
Tjocklek:2,5 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:550g
Packmått:26 x 13 cm
R-värde:2,6

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Självuppblåsande
 • Lätt för självuppblåsande
 • Okej packstorlek
 • Priset
Nackdelar: 
 • Klarar inte minusgrader
 • Tunt

Ultralight S.I är ett budgetvänligt självuppblåsande liggunderlag från Sea to Summit. Det har dessutom en väldigt låg vikt när det kommer till självuppblåsande modeller och är i stort sett i klass med uppblåsbara. Däremot så är det ett ganska tunt liggunderlag. Komforten är visserligen ett solklart steg upp från cellplast liggunderlag men du kommer inte kunna sova på sidan. Fördelen med tjockleken är att skumkonstruktionen inte blir så stor och det tar därför inte upp särskilt mycket plats i packningen. Hållbarheten är bra och du kommer inte behöva tänka på att vara överdrivet försiktig. Sover du på rygg och vill ha ett hårdare liggunderlag så kommer Ultralight S.I vara ett bra och väldigt prisvärt val. Vi sidosovare bör däremot göra ett annat val.

13 – Urberg Insulated Airmat

Bra budgetalternativ

urberg insulated airmat bästa liggunderlag budget
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:6 cm
Yttermått:185 x 50 cm
Vikt:535g
Packmått:30 x 11 cm
R-värde:3,9

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Fördelar:
 • Lågt pris
 • Bra komfort för priset
 • Mycket för pengarna
Nackdelar: 
 • Halt yttermaterial
 • Inte det mest stryktåliga

Urberg står som vanligt för ett budgetvänligt alternativ och liggunderlaget levererar faktiskt ganska mycket sett till prislappen. Jämfört med budgetmodellerna som du skulle plocka upp på exempelvis Stadium så är det här ett klart steg upp. Komforten är helt okej med en tjocklek på 6 cm och vikten är även den helt klart godkänd. R-värdet som anges vara 3,9 är faktiskt så bra för den här prisklassen att jag ifrågasätter om det faktiskt stämmer. Det känns inte riktigt som att den isolerar så bra när det blir minusgrader. Packstorleken är lite större än övriga uppblåsbara alternativ men den är fortfarande helt okej. Har du ett tak på din budget på 1000 kronor så kommer Urbergs vara det bästa liggunderlaget för pengarna. Det är också ett bra val om du inte vet hur ofta du kommer använda ditt liggunderlag. I annat fall så rekommenderar jag att man spenderar lite mer och väljer ett liggunderlag i en högre prisklass.

Köpguide – Så väljer du det bästa liggunderlaget för äventyret

För att lättare göra rätt val så finns det några enkla saker att fundera över när du ska köpa ett nytt liggunderlag. Inget liggunderlag är bäst för alla situationer utan det gäller att fundera lite över vilka behov man har. Det här är också ett bra sätt att undvika att köpa ett onödigt dyrt liggunderlag, varför betala för prestanda som du inte behöver?

Välj liggunderlag efter aktivitet

Naturligtvis ska du anpassa ditt val av liggunderlag efter aktiviteten du kommer använda det till. Fundera kring hur långt du brukar gå med liggunderlaget. Brukar du ställa upp tältet intill bilen så spelar det ingen roll hur lätt det är att bära med sig, då kan du bara satsa på bra komfort. Är det långa fjällvandringar som gäller så är det tvärtom noga att kolla på liggunderlagets vikt och satsa på något lätt. Tänk också till kring hur stor vandringsryggsäck du använder och om du vill slippa spänna liggunderlaget utvändigt.

En annan viktig faktor är vilka säsonger du kommer vara ute, är de kyligt behövs ett liggunderlag med bra isoleringsförmåga. Om du ligger och skakar hela natten spelar det ingen roll hur bekvämt ditt liggunderlag är, du kommer inte sova ändå. Hur bra liggunderlaget hanterar kyla ser du på dess R-värde, ju högre R-värdet är desto bättre isolerar det. Så sover du ute under det kalla halvåret ställs högre krav på ditt liggunderlag. Tänk också på att fjällen kan vara oförutsägbara och det kan bli kalla nätter även mitt i sommaren.

Se till att kunna sova som du brukar

Kanske inte det första man tänker på men hur du sover kommer påverka måtten du vill ha på ditt liggunderlag. Främst så gäller det här sidosovare som kommer behöva ett tjockare liggunderlag för att kunna sova bekvämt. Jag ligger själv alltid på sidan och med ett tunnare liggunderlag så domnar axeln bort ganska fort. Rör man sig mycket i sömnen kan det också vara bra att välja ett lite bredare liggunderlag. Man kan också satsa på ett rektangulärt istället för de lite smalare, mumieformade versionerna.

För dig som sover lätt är det också värt att ta hänsyn till att en del material låter ganska mycket när man rör sig på dem. Det här kan bli ganska störande om man vaknar varje gång man vrider sig lite i stunden. Naturligtvis är det här svårt att veta innan du beställer liggunderlaget så se till att prova det när du får hem det. Låter liggunderlaget mycket när du vänder på dig så var inte rädd för att skicka tillbaka det.

De ska vara lätt att använda

Det finns för och nackdelar när det kommer till olika typer av liggunderlag när det kommer till hur lättanvända de är. Ett självuppblåsande liggunderlag är supersmidigt när du slår upp tältet på kvällen och slipper sätta dig och blåsa. Däremot så blir det lite svårare att få ut luften och de är något krångligare att få tillbaka ned i packpåsen. Uppblåsbara liggunderlag behöver naturligtvis blåsas upp, vilket inte är det roligaste. Däremot kommer en del med smidiga pumppåsar som gör att du kan pumpa upp dem med hjälp av packpåsen. De tar också mindre plats i packningen och är lättare att få ur luften ur.

Pris –  Betala för det du behöver

Det är klart det är lockande att välja liggunderlaget som är bäst i test och har all prestanda man kan tänka sig. Men är det verkligen så att du behöver ett liggunderlag som är både ultralätt och har ett skyhögt R-värde? För de allra flesta är svaret nej, prioritera istället det du kommer ha mest nytta av. Samtidigt ska man inte snåla, köper du ett liggunderlag som inte är bekvämt kommer det sluta med att du byter ut det igen.

Vad är liggunderlagets R-värde?

R-värde visar hur bra ett liggunderlag isolerar dig. Förutom att se till att du ligger mjukt så är nämligen liggunderlagets viktigaste jobb att hålla dig varm. Har du någon gång provat att använda en vanlig luftmadrass när du tältar så märkte du förmodligen att det blev ganska kallt. Det beror på att en luftmadrass generellt inte isolerar alls. 

Hur mycket kyla ett liggunderlag är lämpligt för visas alltså genom dess R-värde, vilket står för resistance value. Marken leder värme bättre än luften runt dig och därför kyler den ned dig snabbt, liggunderlaget ska agera som effektiv isolering. Ett liggunderlag med högt R-värde klarar högre kyla. Så hög siffra för låg temperatur! Du kan utgå från bilden nedan när du väljer liggunderlag.

Grafik som visar r-värde för liggunderlag under olika säsonger

Är du bara ute och tältar under varma sommarnätter behöver du förmodligen inte köpa de allra dyraste liggunderlagen i testet. Men ska du ut i alla väder med kalla nätter är det väl värt att lägga pengar på kvalitets liggunderlag. De liggunderlagen som är bäst i testet kommer hålla dig både bekväm och varm även i minusgrader. 

Vad finns det för typer av liggunderlag?

I stort sett så finns det tre typer av liggunderlag: uppblåsbara, självuppblåsande och klassiska cellplast liggunderlag. Det finns också dunfyllda liggunderlag som ofta är en typ av uppblåsbara liggunderlag anpassade för rejäl kyla.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag är naturligtvis precis vad det låter som. Fördelen med de uppblåsbara är att de blir väldigt små när de packas ihop och tar därför väldigt lite plats i din packning så väl som när du ska förvara dem hemma. Överlag är de lättare än de andra varianterna och kommer kunna hålla värmen bra. De här är generellt också de tjockare varianterna av liggunderlag så de passar bra för dig som föredrar att sova på sidan.

Majoriteten i detta liggunderlags test är uppblåsbara då de överlag är mångsidiga och uppfyller många krav. Den solklara nackdelen är naturligtvis att du måste lägga tid på att blåsa upp dem. Det finns också en möjlighet att det går hål på liggunderlaget och även om du har lagningskit med dig är det inte roligt att vakna på ett platt liggunderlag.

Dunfyllda

Det här är en typ av uppblåsbara liggunderlag som även är fyllda med dun. De har riktigt bra isolerförmåga och är utmärkta vinter liggunderlag. Viktmässigt så blir de dock lite tyngre än vanlig uppblåsbara liggunderlag och de kommer även ta mer plats när de packats ner. Däremot så kan de ofta vara kompaktare och lättare än självuppblåsande modeller.

Självuppblåsande liggunderlag

Självuppblåsande liggunderlag är ofta en kombination av luft och annan stoppning. När de rullas ut blåser de upp sig själva. Det här är inte alltid helt perfekt så du kan få komplettera med liten manuell blåsning om du vill ha en lite hårdare madrass. Fördelen är helt klart att du slipper tänka på pump och kan fortfarande få ett ganska tjockt liggunderlag. De tjockare versionerna kommer funka för dig som vill sova på sidan. Sen är det självklart smidigt att packa upp och ned snabbt och effektivt. 

Självuppblåsande liggunderlag tar något mer plats i packningen än uppblåsbara men är fortfarande ganska lättpackade. Tänk på att när du förvarar ett självuppblåsande liggunderlag mellan vandringarna så behöver det få vara utvecklat. Om det ligger ihoprullat så kommer det blåsa upp sig självt sämre och sämre. På grund av hur de är uppbyggda kommer de naturligt vara lite tyngre än de uppblåsbara. 

Cellplast liggunderlag

Cellplast liggunderlag är modellen som poppar upp i de flestas huvud när man nämner liggunderlag. Den ihoprullade grå-gröna madrassen du haft med dig på festival eller på skolresa. Nu finns det naturligtvis bättre varianter än de som säljs på stadium för 99kr, exempelvis Thermarests Z-Lite som vi har med ovan. Tyvärr klarar de inte riktigt att mäta sig med de andra två varianterna. De kommer alltid vara betydligt bulkigare att packa och du kommer förmodligen få hänga den utanpå ryggsäcken. De kommer inte heller hjälpa dig hålla värmen eller ge dig samma komfort då de naturligt är tunnare än de andra varianterna.

Där de kommer till sin rätta är istället i kombination med ett av de andra liggunderlagen. Om du använder dig av ett billigare uppblåsbart liggunderlag med lägre R-värde kan du med fördel lägga ett cellplast liggunderlag under. Då kommer det hjälpa till att hålla dig både varm och bekväm. I vårt liggunderlags test så hittar vi tyvärr inget i den här kategorin som platsar bland de bästa liggunderlagen.

Olika konstruktioner

Förutom olika typer av liggunderlag så är de även uppbyggda på olika sätt och även här kommer de med olika för och nackdelar. Luftfyllda liggunderlag är generellt uppbyggda med antingen celler eller kanaler. Kanalerna är antingen horizontella eller vertikala vilket också påverkar.

Celler

En konstruktion som liknar den i vanliga sängar, den ger bra komfort och anpassar sig efter din kropp åt alla håll. Nackdelen är att den är lite tyngre.

Vertikala kanaler (längsgående)

Kanaler som går längs med liggunderlaget har ofta större kanaler längst ut på sidorna som gör att du inte rullar av. De anpassar sig bra efter kroppen i sidled men inte lika bra på längden. Brukar inte heller kunna pumpas så hårt då de tappar komfort.

Horizontella kanaler (tvärgående)

Tvärgående kanaler kommer tvärtom emot långsgående att anpassa bäst efter kroppen på längden och vara lite sämre i sidled. De är väldigt bra om marken lutar då du inte glider ner lika lätt.

Hur stort liggunderlag behövs?

Liggunderlag kommer i flera storlekar så väl som former för att du ska kunna välja ett som passar både din längd och hur du sover. Utöver de vanliga storlekarna (small, regular, large) så finns de även rektangulära, mumieformade och extra breda modeller.

När det kommer till att välja storlek är det ganska enkelt, du tar helt enkelt din längd och ser till så att liggunderlaget är lite längre än du. Runt 10 cm längre är ett bra riktmått, om liggunderlaget är betydligt längre än du är så kommer du bara bära onödig vikt. Som vanligt räknas varje gram när man vandrar. Du bör också mäta hur bred du är över axlar för att set till så att även det måttet är tillräckligt.

När det kommer till personliga preferenser så kan du satsa på ett extra brett (wide) och rektangulärt liggunderlag om du rör dig mycket i sömnen. Sidosovare bör istället välja ett lite tjockare liggunderlag. Det finns också tvåpersoners liggunderlag som kan vara mysiga att använda men generellt så är det inte det mest praktiska valet.

Varför ska du investera i det bästa liggunderlaget?

I längden tjänar du alltid på att köpa kvalitét, ett liggunderlag som inte är bekvämt eller håller dig varm kommer inte bli använt. Du kommer dra dig för att plocka fram det från garderoben och missa några av de bästa upplevelserna på våra svenska fjäll. Du kommer också få betydligt bättre hållbarhet från det bästa liggunderlaget. Istället för att köpa ett nytt vartannat år på grund av slitage eller långsamma uppgraderingar när du inte är nöjd med komforten så skaffa ett riktigt direkt. Produkterna som är med i vårt liggunderlags test kommer alla att ha en riktigt lång livstid. I längden blir det bättre både för din plånbok och miljön med ett köp istället för tio.

Liggunderlag bäst i test – frågor och svar

Vilket liggunderlag är bäst?

Enligt vårt test är NeoAir XTherm Sleeping Pad från Thermarest bäst. Det låter dig sova bekvämt och utan att frysa året runt läs mer om varför här.

Hur många liggunderlag får plats i ett tält?

Det beror naturligtvis på tältets storlek och oftast är det så att ett tält för 2 personer klarar 2 liggunderlag, 3-manna tält klarar 3 liggunderlag och ett enmanstält klarar naturligtvis av ett. Dock är det inte alltid så enkelt. Tälten är oftast ganska smala för att spara in på vikten. Därför bör du kontrollera bredden på både liggunderlagen och tältet. De lyxigare liggunderlagen är ibland för breda för att få plats flera av. Ett tips är att välja liggunderlag som smalnar av mot fötterna, då går det lätt att få plats med dem i tältet om man sover skavfötters.

Hur gör man med ett självuppblåbart liggunderlag?

Det är väldigt enkelt, du rullar helt enkelt ut det, öppnar ventilen och ser till så inget står på det. Sen är det bara att vänta och efter en stund så har det fyllt sig sig självt. Sen blir resultatet inte perfekt, du kommer behöva blåsa upp det allra sista manuellt.

Varför ska man använda liggunderlag?

Det finns många anledningar till att använda sig av liggunderlag, det är helt enkelt det bästa sättet att kunna sova bekvämt i naturen. De är lätta att packa ihop, bära med sig och väljer du ett bra liggunderlag så är det även riktigt stryktåligt.

Kan man sova på liggunderlag?

Ja! Med ett bra liggunderlag kan du sova riktigt bekvämt utomhus, oavsett underlag och årstid. Se bara till att du väljer vältestad kvalité.

Vilket liggunderlag ska man välja?

Det beror på när och hur du ska använda det. En natt under högsommaren kommer inte kräva lika mycket som en vecka i fjällen. Titta på vikt, tjocklek och vilken temperatur det behöver klarar av.

Hur fungerar självuppblåsbart liggunderlag?

Rulla ut det självuppblåsande liggunderlaget och öppna ventilen. Materialet inuti kommer expandera vilket suger in luft och det blåser upp sig självt. Efter att det blåst upp sig själv till 70-80% får du stänga backventilen och i vissa fall komplettera med manuell blåsning.

Vad betyder R-värde liggunderlag?

En viktig del av liggunderlag är att de ska isolera dig från markens kyla. R-värde står för resistance value och är ett sätt att mäta i hur låg temperatur liggunderlaget klarar av att göra det. Läs mer här.

Hur viktig är isoleringen i liggunderlag?

Ju kallare det blir desto viktigare kommer isoleringen att vara. Kyla från marken är det som kyler ned dig mest när du sover utomhus så då hjälper det inte att bara ha en bra sovsäck, man måste ha båda.

Hur lagar man ett uppblåsbart liggunderlag bäst?

Lokalisera först hålet genom att lägga på en blandning av tvål och vatten. När du ser vart det bubblar ser du till att torka ordentligt runt hålet och tar bort smuts. Lägg sedan på lim över hålet och runt om. Till sist stryker du på lagningslappen, var väldigt noga med att den sitter platt så slipper du läckor senare.

Hur långt liggunderlag ska man ha?

Liggunderlaget bör vara ett par cm längre än användaren för att man ska kunna sova bekvämt. Undvik samtidigt liggunderlag som är betydligt längre än dig själv, det blir bara onödigt tungt att bära.

Hur brett liggunderlag ska man ha?

Lägg dig på rygg på liggunderlaget och kontrollera så att både axlar och armar får plats bekvämt. Kan du inte prova innan du beställer så lägg dig på golvet och mät, så får du ditt lägsta mått.

Hur tjockt liggunderlag ska man ha?

Ett tjockare liggunderlag kommer att vara bekvämare och isolera bättre. Vill du dessutom kunna sova på sidan kommer du behöva lite extra tjocklek. Vi rekommenderar ett liggunderlag över 6 cm om du ska spendera flera nätter i rad på det.

Hur fäster man liggunderlaget på ryggsäcken?

På många modeller kan du fästa det under “locket” på ryggsäcken då remmarnas längd är ställbara. I annat fall får du undersöka vart extra remmarna sitter på din ryggsäck, vanliga placeringar är på sidorna eller i nederkant. Det går också att köpa extra remmar för att nyttja ryggsäckens öglor och anpassa för dina behov.

Vilket liggunderlag är varmast?

Det kan du kontrollera med hjälp av liggunderlagets R-värde. NeoAir XTherm Sleeping Pad är det varmaste liggunderlaget i vårt test och kommer klara av extrem kyla.

Hur packar man liggunderlag?

Rulla liggunderlaget för att pressa ut luft och stäng sedan munstyckets backventil. Rulla upp det för att sen rulla ihop ytterligare en gång och pressa ut den sista luften. Om det behövs, vik liggunderlaget längs med mitten innan rullning och stoppa sedan ned rullen i packpåsen.

Hur ska man förvara liggunderlag?

De ska ligga torrt och överlag är det bäst att förvara liggunderlag utrullade med öppen ventil. Det här är särskilt viktigt med ett självuppblåsbart liggunderlag för att det ska behålla sin funktion.

Vad väger ett liggunderlag?

Vikten kan variera väldigt mycket beroende på typ och funktion. De bästa uppblåsbara liggunderlagen kan väga under 400g. Ett lyxigt, tjockt liggunderlag för vinterbruk kan däremot väga upp mot 3,5kg. Se till att välja lätta liggunderlag för vandring.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.