Vandringsutrustning Ryggsäckar

Oddhikers testar – Osprey Aether 65

Osprey Aether vandringsryggsäck, en av de bästa vandringsryggsäckarna

Osprey är alltid ett säkert val när det är dags att inhandla nästa ryggsäck. Oavsett om det handlar om en mindre ryggsäck för dagsturer eller rejäla vandringsryggsäckar så kommer du alltid hitta nåt bra hos det Colorado-baserade företaget. I skrivande stund står det 5 olika modeller i mitt förråd, en av dem är flagskeppsmodellen Aether. Efter många mil på vandringslederna är det här mina tankar om Osprey Aether 65.

Artikeln innehåller annonslänkar för Outnorth.

Vårt omdöme

Aether 65 är utmärkt för dig som ska bära mycket packning över långa sträckor. Ospreys bärsystem gör att den går att justera in väldigt exakt efter din kropp och ramen avlastar ryggen effektivt. Komforten finns med andra ord kvar även när packningen blir riktigt tung. Det är inte heller något problem att få plats med allt du behöver och lite till. Det finns gott om fack, fästpunkter och smarta lösningar för att hålla ordning på utrustningen.

De utvändiga sidofacken är dock inte helt optimala och större vattenflaskor är svåra att komma åt. Viktmässigt ligger den någonstans i mitten på skalan och du kan hitta lättare alternativ om du vill optimera för ultralätta vandringsturer. Alla kommer inte heller dra nytta av storleken på ryggsäcken men om du gör det så är den perfekt. Sett till pris och prestanda så hör den helt klart hemma bland de bästa vandringsryggsäckarna.

Osprey Aether 65

  • Vi gillar – Gott om utrymme, grym komfort med tung packning och stryktålig.
  • Vi ogillar – Fickorna för vattenflaskor.
  • Ca. pris – 2500 kronor
  • Vikt – 2200 gram
  • Volym – 65 liter (finns även 55 liters version)

Packmöjligheter

Som vi tidigare nämnt så finns det gott om utrymme för att få plats med packningen och man får också ganska bra möjlighet att fördela den. Huvudfacket kommer man åt från både toppen, fronten och botten vilket är väldigt smidigt. Du kan med andra ord ha många saker lättåtkomliga på en gång. Över bottenöppningen finns en invändig avdelare som går att justera eller ta bort om man önskar. Frontöppningen är rejält tilltagen och gör det lätt att hitta rätt utrustning utan att tömma hela ryggsäcken. Toppöppningen är försedd med dragskor så väl som kompressionsrem så sakerna hålls på plats.

Utvändiga fack

I locket hittar du två fack, varav det mindre redan är fyllt med ryggsäckens regnskydd. Skyddet är borttagbart så vill du chansa får du full användning av båda. Det större går det att packa in förvånansvärt mycket saker i, perfekt för första hjälpen och andra saker som behöver vara snabbåtkomliga. Sidofacken är, som vi tidigare nämnt, inte optimalt utformade för vattenflaskor. Du har en extra öppning på sidan som är till för att lätt komma åt vattenflaskorna men då behöver flaskan också vara ganska liten för att inte sticka ut. Upp mot toppöppningen är de dock rejält tilltagna och de funkar utmärkt för att förvara tältpinnarna.

Fickorna i höftbältet är en av mina favoriter, de är rejält stora och går att fylla med både telefoner, kompasser och snacks. Allt du behöver ha on-the-go hamnar i höftbältet. Det sista externa facket kommer i form av en stretchpanel över fronten. Har du packat ryggsäcken riktigt full så blir det svårt att nyttja det, något jag upplevt under vintervandringar. Däremot så är det utmärkt för blöta, smutsiga saker som du vill hålla borta från resten av packningen. Det är också en smidig lösning för att stoppa undan din jacka snabbt.

Fästpunkter och remmar

Nedtill på ryggsäcken så har du två packremmar som funkar utmärkt för att fästa cellplast liggunderlag. Det finns öglor för isyxor och snabbfästen för vandringsstavar. Det finns gott om kompressionsremmar utvändigt så grejerna ligger still. Du har också några fästöglor om du vill komplettera med mer remmar.

Bärkomfort

Jag har flera gånger gått över 20 kg packning i min Osprey Aether och det har faktiskt inte påverkat komforten nämnvärt. Ramen fördelar och avlastar väldigt effektivt, man får lätt viktbalansen rätt mellan höft och axlar. Vadderingen i både axelremmar och höftbälte är generöst tilltagen så det har inte varit några problem med skav eller obehagligt tryck där heller. Med alla justeringsmöjligheter är det dessutom lätt att hålla vandringsryggsäcken tätt intill ryggen utan att den studsar runt.

Just alla justeringar man kan göra med Ospreys “Fit on the fly” system ligger bakom mycket av komforten. Du kan lätt justera rygglängden, vart vadderingen på axelremmarna samt höftbältet vilar, och även höjden på bröstremmen. Det tog en liten stund att fundera ut hur alla justeringar funka första gången men när man lärt sig så är systemet utmärkt.

När det kommer till ventilation så är Aether numera utrustad med så kallade Airscape paneler i ryggen. En skumkonstruktion spänner upp mesh som låter luften mellan rygg och ryggsäck röra på sig. Ventilation är okej, den är inget speciellt men samtidigt är inte heller dålig.

Väder- och stryktålighet

Vi har redan nämnt att Osprey inkluderar ett regnskydd vilket alltid är en trevlig bonus. Dessutom så har materialet fått en vattenavstötande behandling (DWR) som ser till att det inte är en katastrof om man är långsam med att få fram det. Undantaget är stretchen i frontfickan som kan suga åt sig vatten ibland, inte perfekt om man vill förvara ett blött footprint där.

Materialet känns rejält direkt när man tar i det och över tid har det också visat sig vara slitstark. Till skillnad från många ultralätta alternativ så behöver man aldrig tänka på hur man behandlar den här vandringsryggsäcken. Förstärkningarna sitter på utsatta ställen som botten och fronten.

Osprey Aether 65 – Sammanfattad

När det kommer till pris så skulle jag säga att Aether är väldigt prisvärd, den finns både betydligt billigare modeller och betydligt dyrare. Viktmässigt är det likadant, den ligger någonstans i mitten. Aether skiner när det kommer till justeringsmöjligheterna och i stort sett alla kommer kunna få en utmärkt passform. Det är också en av de bekvämaste ryggsäckarna för tung packning och passar utmärkt för långa vandringar med mycket utrustning. Visst finns det möjligheter att förbättra designen på vissa detaljer som sidofickorna men det är långt ifrån en dealbreaker. Vill du ha ännu mer prestanda och funktionalitet så finns proffsmodellen, Aether Pro som varit uppe på både Everest och K2.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.