Vandringsutrustning Övernattning

Oddhikers testar Samaya2.5 – Robust 4-säsongs tält

Ett rosa Samaya2.5 4-säsongstält står i snön vid svenska fjäll.

Sponsrat inlägg: Oddhikers har erhållit produkter från Samaya i utbyte mot recensionen.

När Samaya hörde av sig och undrade om jag vill testa deras tält så hade jag ärligt talat aldrig hört talas om företaget. Efter att ha besökt deras hemsida tog det däremot inte många minuter att bestämma sig för att svara ja. Hemsidan var nästan lika snygg som tälten och om bilderna höll vad de lovade var det här riktiga premium produkter.

Efter ett snabbt möte med Samayas grundare Arthur Jallas, så fick jag lite mer bakgrund runt företaget och vad de riktar in sig på. Samaya har alltså sina rötter i Chamonix, Frankrike och är ett ganska ungt företag som grundades 2018. Produkterna har utvecklats i tätt samarbete med alpinister, bergsbestigare och sen testas de direkt i tuffa alpina miljöer innan lansering.

I Sverige väljer vi gärna friluftsutrustning från svenska märken i första hand, det känns helt enkelt tryggt. Företagen är grundade och baserade i våra fjäll så man vet att grejerna är ordentligt testade. Tänker man lite längre så går samma logik att använda här, Samaya utvecklar utrustning i Mount Blancs skugga.

Rosa Samaya2.5 med grå vestibul monterad. I bakgrunden syns fjäll och snö.

Samaya2.5 – Testet

Efter att ha pratat en stund så kom vi fram till att jag ska spendera några nätter i Samaya2.5. Ett kupoltält för 2-3 personer från Samayas Alpine serie, vilket beskrivs som deras mest mångsidiga tält. Designade för att användas året runt i tuffa förhållanden. Jag skulle placera det (och alla Samaya tält) i premium segmentet, både när det kommer till prestanda och pris.

När det handlar om tåliga tält som är gjorda för att prestera under hela 4 säsonger så får man naturligtvis testa dem i kylan. För min första natt i ett Samaya2.5 gav jag mig av mot Helagsfjället i november. Vädermässigt så förväntade jag mig temperaturer runt -2 °C till -5 °C, vindar upp mot 8-10 m/s och lätt snöfall.

Lättvikt och lättpackat

Att packa tältet på rätt sätt i ryggsäcken är riktigt smidigt, nedpackat är det väldigt kompakt och går att få ned till 23 x 18,5 cm. Sen så är delarna sorterade i olika packpåsar, tältpinnar, tältstängerna, footprint och vestibul har alla varsina packpåsar. Sen kan du naturligtvis packa ihop allt i den stora packpåsen om det är vad du föredrar. 

Poängen är att det är riktigt bra att ha möjligheten att dela upp det då du kan fördela vikten på bästa sätt, med de lite tyngre delarna nära ryggen. Det gör det också riktigt smidigt att packa ned allt innuti ryggsäcken så du slipper hänga tältet utvändigt.

Viktmässigt så beror det på vilka delar du väljer att ta med dig. Du kan du få ned det till ultralätta 1570 gram men räkna med i alla fall 1630 gram då du förmodligen vill ha med packpåsarna. Tältet är uppbyggt så absiden kommer som tillval, så du kan själv avgöra om du behöver konka på det. Det finns 2 alternativ här som väger in på 460 respektive 630 gram. Myggnät till ingången är ett tillval och likaså footprintet. Packar du precis allt och har den tyngre versionen av absiden landar du på lite dryg 2,5 kg. Det här är fortfarande lätt om man ser till tältets storlek. Vägar man sen in att det faktiskt är ett 4-säsongs tält med rejäla vattenpelare så tycker jag det är riktigt imponerande.

På bilden intill är tältstängerna packade ihop med tältet, det går att komprimera det betydligt mer med dem separat. Det avlånga paketet innehåller Vestibulen och det minsta footprintet.

Tält1570 / 1630 gram
Absid 1630 / 660 gram
Absid 2460 / 490 gram
Myggnät70 gram
Footprint195 / 200 gram

Ställa upp Samaya2.5

Sammanfattningsvis anser jag att Samaya2.5 är riktigt smidigt att ställa upp. Men man bör dock kolla igenom instruktionerna och ställa upp det hemma innan man ger sig ut. Det finns några små detaljer som färgkodning som gör livet mycket lättare när man lärt sig dem. Naturligtvis gjorde jag inte det men jag hade i alla fall haft vett nog att fota av instruktionerna. Tanken var också att vi skulle ha varit två, därav storleken på tältet, men omständigheterna gjorde tyvärr så att jag blev ensam.

Så när jag kom fram började jag att ställa upp tältet själv medans jag kikade på instruktionerna i byvindar på 10 sekundmeter. Det gick ändå förhållandevis bra, visst tog det lite tid med första uppställningen men det beror knappast på tältet. Enligt Samaya själva ska det gå att ställa upp tältet på runt 2,5 minut, vilket inte låter orimligt i mina öron. När jag senare ställde upp det för andra gången tog det mig runt 4 minuter så att få upp det snabbare efter lite rutin borde inte vara några problem.

Smidigt system för tältstängerna

Man startar uppsättningen genom att sätta upp de tre tältstängerna. Det är en viss ordning på det hela vilken är väldigt lätt att håll ordning på, först ska orange pinne in in i rödmarkerad gång. Efter det följer man upp med de två andra. Har du med tältets footprint så har du en röd ögla även på det så du lätt får det på rätt håll.

Tältstängerna ska träs in på ett visst håll, med den rundade, svarta ändan först. I den bortre ändan så är det ett stopp som håller dem på plats och vid öppningen trär man in den i en metallögla. Många tält jag använt så är det öglor i båda ändarna, vilket gör att de lätt slinker ut när man ska ställa upp dem ensam och får springa runt tältet. Det här är en enkel lösning som tar bort ett helt krångelmoment när man ställer upp tältet ensam.

Därefter så är det bara att trycka ned tältpinnarna så tältet står på plats. Tältsnörena får också ett plus i min bok, då de i stort sett ställer in sig själva. Linan löper i en ögla vilket gör att vinkeln blir bra oavsett avståndet du har mellan tältpinne och tält. Snabblåset man ställer in längden på linan med är också en väldigt smidig detalj.

Ställa upp absiden

Absiden är som sagt ett tillval och ställs också upp för sig själv. Först plockar man helt enkelt bort tältets hatt, dvs locket du justerar ventilationen med. Absiden, eller vestibulen som Samaya kallar det, fäster man sen där istället. Sen sätter man upp tältstången som hör till för att avslutningsvis spänna upp det med tältpinnarna. Det är samma som med själva tältet, när man gjort det en gång så är det väldigt intuitivt och går supersmidigt att få på plats.

Innuti Samaya2.5

Invändigt så är det första som slår mig att det finns gott om smidiga förvaringsmöjligheter. Du har två stora, rymliga nätfickor på väggarna och ett nät uppspänt mitt i taket. Det finns gott om möjligheter att hålla ordning på alla packpåsar och småprylar man har med sig. Taknätet kommer definitivt reserveras för mina glasögon.

En nätficka invändigt placerad i taket på Samya2.5

Med 120 centimeter i takhöjd så är det inte heller några problem att sitta upp i tältet och vinkeln på väggarna gör att det även känns väldigt rymligt.

Blå sovsäck placerad i ett rosa tält med Samaya logo på väggen.

Tältet är 3,2 kvadratmeter och vad gäller sovutrymme så kommer två personer att ha gott om plats och ryggsäckarna kommer gå att förvara under tak även utan absiden. Med ryggsäckar i tältet blir det kanske lite tajt men det funkar fortfarande utmärkt om man håller ordning. När det kommer till 3 personer så kommer det vara väldigt tajt, man kommer behöva ha kolla på liggunderlagens bredd och definitivt ta med absiden. Personligen hade jag inte gett mig på att sova 3 i det men jag tenderar också att föredra lite komfort över total minimalism. 

Absiden

Rosa Samaya2.5 med vestibull står i snön vid svenska fjäll.

Absiden ger dig hela 1,9 kvadratmeter extra för att hålla utrustningen torr. Den sitter inte rakt framför ingången, vilket ofta är fallet. Absiden sitter alltså framför 2 av väggarna på det hexagona tältet. Det här förvåna mig lite först men det blir faktiskt ett väldigt effektivt sätt att använda utrymmet. Du får packutrymme framför väggen till vänster och kan gå in utan att kliva över utrustning till höger. Sen finns det dessutom ytterligare två fickor på väggarna i absiden.

Ett riktigt stabilt tält

Ungefär som man kan förvänta sig med ett hexagon format tält så finns det 12 fästpunkter, 6 direkt i marken och 6 via tältsnören. När man spännt upp det rätt så står det väldigt stabilt. Vinden ryckte en del i tältet medans jag satte upp det men så fort allt var på plats så var det inga problem och man slapp ljudet av fladdrande tältväv.

Detsamma gäller faktiskt absiden när man väljer att använda den. Jag var lite mer skeptisk här, eftersom den fästs utanpå resten av tältet, men det var helt i onödan. Det sitter 6 tältsnören bara i absiden och finns gott om fästpunkter, både mot marken och i resten av tältet. När det är på plats så sitter det still.

Efter 3 nätter, både med och utan absid uppe, så upplevde jag inga problem med stabiliteten. Byvindarna var som jag nämnt ett par gånger uppe runt 10 sekundmeter som mest. Så även om det inte var någon extrem blåst tycker jag det var tillräckligt för att kunna ge Samaya ett bra betyg här. Tältet var konstant stabilt och jag upplevde tältet som tyst, det var inga delar som fladrade.

Bra ventilation

Det kanske låter motsägelsefullt, men en av de viktigaste aspekterna när du tältar i kylan är att tältet har bra ventilation. Stänger du tältet helt så kommer det bildas väldigt mycket kondens vilket orsakar flera problem. Med hög luftfuktighet så kommer kylan att ledas bättre och du fryser mer. Sen så kommer du också få frost på insidan av tältväggarna vilket leder till att din sovsäck och kläder blir blöta så fort du kommer emot dem.

Samaya2.5 hanterar det här riktigt bra och lösningen med att koppla ihop absiden med luftinsläppet på tältets topp är smart. Vill du ha riktigt bra luftflöde kan du öppna tältdörren medans absiden är stängd. Luften rör sig utan att det blåser på dig.

Jag hade inga problem med kondens utom sista natten och då berodde det bara på att jag klantade mig. När jag bytte mellan absid och det lilla locket till ventilationen så lyckades jag lämna alla 6 ventiler åtdragna. Naturligtvis fick jag frost på väggarna den natten men det beror knappast på tältet, håll ventilerna öppna.

Samaya2.5 samanfattningsvis

Om det inte framgått än så är jag väldigt nöjd med det nya tältet. Det har levererat bra på alla punkter och det finns egentligen inte mycket att klaga på. Samaya2.5 var lätt att packa, lätt att bära och det gick smidigt att ställa upp. Den enda komplexiteten i uppsättning beror på system som man lär sig snabbt och sen gör det hela lättare.

Tältet tog utan problem hand om allt naturen hade att bjuda på den här gången och jag kommer fortsätta använda tältet året runt utan att vara orolig. När det kommer till snö- och regntålighet så blev det bara lättare snöfall den här gången. Så tyvärr så kan jag inte säga jättemycket när det kommer till det än. Men med de vattenpelare som anges så ska det inte vara några problem.

Sen måste man ju säga att det här är ett fruktansvärt vackert tält. Jag älskar både designen och färgen, till och med loggan är riktigt snygg. Visst är det fortfarande snyggt med absiden på men utan är det i en klass för sig utseendemässigt.

Ett rosa Samaya2.5 4-säsongstält står i snön vid svenska fjäll.

Små smarta detaljer

Jag vill passa på att nämna två små men trevliga detaljer jag inte fick med tidigare i texten. Till att börja med: Alla tältpinnar ingår. Nej, det är ingen hög nivå att utgå ifrån men det är något som kan störa mig rejält. Köper jag ett tält med 12 fästpunkter vill jag ha 12 tältpinnar, inte 6, inte 9, 12. Här får man det, tack Samaya.

Den andra lilla detaljen jag vill lyfta fram är tältsnörena. Med en lite klumpig sambo och ett tält som ska kunna användas under det mörka halvåret så finns det viss snubbelrisk när det kommer till tältsnören. På Samaya2.5 så är hela tältsnörena reflexer. De glittrar som små vackra pärlband i pannlampans sken och är lätta att undvika.

Det lilla jag ogillade

Det var nästan svårt att hitta något att skriva här men det som jag tycker bör nämnas är att myggnätet till ingången inte ingår. Naturligtvis är det smart att kunna plocka bort den när du vill minimera vikten under vinter men under en sommar i Lappland så är den nästan ett måste. Visst kan du hålla tältdörren konstant stängd men det blir lätt varmt på morgonen och tappar en del charm.

Det här är småsaker när det kommer till det stora hela och har du läst hela recensionen så förstår du nog att jag starkt rekommenderar tältet. Är du intresserad så finns Samayas produkter nu i lager hos Outnorth.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.