Vandringstips Ryggsäckar

Packa vandringsryggsäck på rätt sätt – Våra bästa tips

Packlista - vandringsutrustning för flera dagars vandring ligger på golvet runt en vandringsryggsäck.

Har du någon gång provat att bara trycka ner all utrustning i din ryggsäck så vet du att det inte slutar på ett bra sätt. Det blir inte bara kaotiskt att hitta sakerna, med obalans kommer det vara obekvämt att bära den och du riskerar att få ont i ryggen. Vill du undvika en ryggsäck som hoppar runt så gäller det att packa vandringsryggsäcken på ett smart sätt och få till bra viktfördelning.

Provpacka hemma

Se alltid till att packa din ryggsäck hemma i god tid innan du ska ge dig av. Det är viktigt att se till så att allt faktiskt får plats i ryggsäcken. Vi har en bra guide för dig som vill få en bra uppfattning om hur stor ryggsäck du behöver för vandring. Du vill inte sätta dig i bilen och sen inse att du får sortera bort utrustning när du kommer fram. Samtidigt så är det ett bra sätt att lära sig hur man ska placera packningen i lugn och ro. Sist och inte minst så ger det dig en chans att väga din ryggsäck. Man vill helst hålla vikten under en fjärdedel av sin kroppsvikt och det är bra att ha tid för att eventuellt sortera bort saker.

Fördela vikten på rätt sätt

För att få en balanserad ryggsäck som är lätt att bära så behöver vikten balanseras på rätt sätt. Det första många tänker på när man nämner det här är att fördelningen behöver vara jämn mellan höger och vänster sida. Det här stämmer bra och är definitivt något man ska ha i åtanke när man fyller sidofacken. Det finns dock fler saker som man behöver ha i åtanke. För det första så ska tunga saker ligga nära ryggen, det här är viktigt för att ryggsäcken ska sitta stabilt och inte svaja. Det är också därför facken för vätskesystem alltid är placerade mot ryggen.

Ett vanligt misstag är att placera tung packning i botten, det är faktiskt tvärt emot vad man ska göra. I botten vill du ha lätt utrustning. Det är också viktigt att packningen ligger still i vandringsryggsäcken, så ha det i åtanke när du stoppar ner dina saker. En annan faktor som kan påverka balansen är hur du ställer in din ryggsäck, så var även noga med att göra det på rätt sätt.

Hur packar man en vandringsryggsäck?

  1. Börja med att lägga ut allt du ska ha med dig på golvet. Det blir både lättare att organisera packningen i vandringsryggsäcken och det blir lättare att upptäcka om du glömt något.
  2. För att lätta hitta dina saker och hålla dem på rätt ställe är det utmärkt att använda packpåsar för vandring. Lägg saker som du använder samtidigt i samma påse. Välj gärna packpåsar i olika färger så blir det supersmidigt att komma ihåg vad som ligger vart. Eftersom du kan komma att packa ned ett fuktigt tält i din ryggsäck så kommer det vara smart att välja vattentäta drybags för saker som kläder och sovsäck.
  3. Börja packa i botten av väskan, där du vill ha lätta saker som du inte behöver plocka fram under dagen. Sovsäcken är det vanligaste att stoppa här då du inte behöver den under dagen. Beroende på hur mycket plats sovsäcken tar och vilken typ av liggunderlag du har kan du även placera det här.
  4. Packa sen tältet centralt placerat i vandringsryggsäcken tätt mot din rygg. Försök pressa ihop det till ett så platt paket som möjligt så vikten kommer nära kroppen. Är det svårt att få plats så kan det vara en bra idé att separera tältpinnar och stänger från resten av tältet. Andra tunga saker, exempelvis mat du inte behöver komma åt under dagen, bör också packas tätt mot din rygg.
  5. Placera sen de lättare sakerna ytterst, bort från ryggen. Använd gärna kläder som utfyllnad och placera de packpåsarna så att resten av utrustningen ligger still.
  6. Packa sen det som du behöver ha tillgängligt medans du vandrar upptill och lättåtkomligt mot topplocket. Lägg maten du ska ha till lunch här och stormköket om du ska tillaga något. Förstärkningsplagg kan också vara ett bra alternativ att placera här. Tänk på att det blir betydligt kyligare när du sitter still så det behöver vara smidigt att ta på sig.
  7. Regnkläder behöver gå snabbt att plocka fram så de är utmärkta att packa i utvändiga fack. Detsamma gäller regnskyddet till ryggsäcken om det inte är integrerat. Du vill absolut inte behöva ställa dig och leta efter dem om du blir överraskad av ett skyfall.
  8. Facket i topplocket brukar användas för nödutrustning som behöver kunna komma fram fort. Första hjälpen kit är bra att placera här tillsammans med solskydd, karta och kompass.
  9. I de utvändiga öppna sidfickorna förvarar du saker som vattenflaskor eller vandringsstavar. Har du plockat bort tältstängerna kan de också placeras här ifall de inte får plats invändigt. Tänk på att balansera vikten mellan de två sidorna. Exempelvis kan det vara bättre med två mindre vattenflaskor än en stor.
  10. Till sist kan du packa småsaker som du lätt vill komma åt i facken på ditt midjebälte. Snacks och kompass är utmärkta att ha här så du kan lätt plocka fram dem utan att ens stanna.

Gör rätt saker lättåtkomliga

Ju oftare du ska plocka fram något desto lättare ska det vara att göra det. Allt som du kommer plocka fram under dagen medans du vandrar behöver ligga lättåtkomligt. Tyngre saker som kök och dagens mat i toppfacket. Förstärkningsplagg och regnskydd väger inte lika tungt och kan ligga i lättåtkomliga ytterfack.

Vandringsutrustning för flera dagars vandring ligger på golvet runt en vandringsryggsäck.
Från det här..
En packad blå osprey aether ryggsäck ligger på ett trägolv
..till det här, en ryggsäck rymmer mer än man tror.

Vanliga misstag att undvika när du packar vandringsryggsäck

För mycket utrustning utvändigt

De flesta vandringsryggsäckar har många utvändiga fästen för att ge dig valmöjligheter när det kommer till hur du vill fästa din utrustning. Det blir därför lätt att falla för frestelsen att sätta fast för mycket utrustning utvändigt. Du vill undvika det här i så stor utsträckning som möjligt och hellre välja en lite större vandringsryggsäck så du får plats med det mesta invändigt. 

Utvändig utrustning fastnar lätt i grenar och annat medans du går vilket slutar med att du kan få revor i sovsäck, liggunderlag eller tält. Du får också svårare att balansera ut vikten på ett bra sätt samtidigt som det blir omständigt att öppna facken under dagen.

Vandra med dålig ryggsäck

Ryggsäcken är bland den viktigaste utrustningen som du kommer att använda och det gäller att göra rätt val från början. Det handlar definitivt inte om att köpa den dyraste produkten på marknaden, det handlar helt enkelt om att göra ett smart val. Vi har satt ihop en guide så du kan välja den bästa vandringsryggsäcken för din typ av äventyr, är du ute efter mindre versioner går vi även igenom ryggsäckar för dagsturer. Ingen ryggsäck kommer vara optimal i alla situationer så se till att välja en som rymmer det du behöver packa för din vandring. Anpassa storlek och funktionalitet efter hur långt du vandrar och vart.

För tung packning

Det absolut vanligaste misstaget är helt enkelt att packa för mycket utrustning så din ryggsäck blir onödigt tung. Fundera på vad som kan lämnas hemma och låt bli saker som “kan vara bra att ha med”. Undvik onödigt stora ryggsäckar och undvik tunga vintersovsäckar på sommaren, de kommer inte att behövas. Är ni bara 2 personer så köp inte ett 4-manna tält för att ha extra plats. Det går utmärkt att lämna ryggsäckarna i absiderna under natten.

En packad vandringsryggsäck från Osprey hänger på en våg som visar 20 kg.

Det finns två bra trick för att se till att din packning blir lättare över tid. Varje gång du kommer hem från en vandringstur så går du igenom din packning. Gör sen en lista över sakerna som du inte haft någon användning av. Under nästa vandringstur så kommer de helt enkelt att få stanna hemma. Det andra du kan jobba med är att kolla noggrant på vikten när du byter ut din utrustning. I början så blir det ofta naturligt att man går på budget produkter. De är generellt lite tyngre så när det är dags att uppgradera är det inga problem att hitta något lättare.

Hur tung ska en packad vandringsryggsäck vara?

Naturligtvis så ska man försöka hålla den så lätt som möjligt. I regel ska du helst inte gå över en fjärdedel av din kroppsvikt och man ska aldrig packa mer än en tredjedel av den. Det här innebär att en person som väger 80 kg bör stanna vid 20 kg packning. Samtidigt kommer personer runt 60 kg behöva begränsa sig lite mer till ca 15 kg. En van vandrare som har bra fysik kan naturligtvis gå över det här, vid det laget känner du din kropp bra själv. Är du ovan eller lite ur form bör du istället försöka hålla dig på den säkra sidan. Vill du lära dig mer inför ditt nästa vandringsäventyr så fortsätt läsa fler av våra tips inför fjällvandring.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.