Vandringsutrustning Vandringskläder

Test och recension: Astrid Wild Amelia Vandringsbyxor

Kvinna står på berg iklädd gröna Amelia vandringsbyxor från Astrid Wild

Inlägget sponsras av Astrid Wild och innehåller annonslänkar.

“Av kvinnor, för kvinnor” onekligen det bästa sättet att beskriva Astrid Wild. Företaget drogs igång på grund av frustrationen över det bristande utbudet av friluftskläder designade helt efter hur kvinnor är byggda. När tjejerna bakom Astrid Wild hörde av sig till oss och undrade om vi ville testa deras byxor så var det inget att tveka över. Det här var ett problem som Dominika kände igen sig i väldigt väl.

Naturligtvis är det Dominika som har stått för testandet, jag sköter bara skrivandet och återberättar hennes tankar och upplevelser av att vandra i Amelia byxorna.

Kvinna går på vandringsled iklädd Amelia vandringsbyxor från astrid wild, vandringskängor och gul ryggsäck

Amelia Vandringsbyxor – Ett första intryck

Om vi börjar från början så märks det redan i webshoppen att fokuset ligger på att det ska finnas byxor som passar alla. Utbudet av storlekar är brett, det finns 3 olika längder att välja på och dessutom har den här versionen av Amelia vandringsbyxorna en justerbar midja.

Efter att ha kikat i storleksguiden så landar det på storlek 40 i modell regular. Det är alltså storleken som syns på bilderna och för referens så är Dominika 165 cm lång. Vandringsbyxorna hittar du i butik här.

Jag sitter i telefon med Dominika medan hon packar upp byxorna och testar dem för första gången. Första utlåtandet blir “riktigt snyggt faktiskt” och efter en liten stund utbrister hon “Det här är de bekvämaste byxorna jag någonsin provat!” Ingen tvekan om att det är ett bra första intryck jämfört med hur krånglig provningen brukar vara.

Astrid Wilds Amelia Vandringsbyxor från sidan. I bakgrunden syns stenig terräng och torra kullar.

Recension och omdöme 

Amelia-byxorna testades på lite sydligare breddgrader än vad vi brukar göra då våren tillbringades i Andalusien. Som tur är så är regionen hem till några av Spaniens högsta berg och en uppsjö av vandringsleder. Det var på de här lederna som vandringsbyxorna fick bekänna färg och efter många dagsturer är det här våra tankar.

Passform

Första intrycket ändrades inte efter att ha vandrat i Amelia-byxorna. De sitter helt enkelt ruggigt bra. Med ett stort utbud så blir det lätt att hitta en bra passform som dessutom sitter snyggt. Vandringsbyxorna har en ordentligt hög midja och en utformning som tillåter utmärkt rörlighet.

Den justerbara midjan funkar fantastiskt bra, det är som att ha ett osynligt bälte, fast lite bättre. Kardborrespännen är placerade på båda sidorna av vandringsbyxorna och gör det väldigt lätt att göra snabba justeringar.

Ofta vill man att byxorna sitter åt mer när man går än när man sitter ner, något man med Amelia kan fixa på 2 sekunder. Sen är det också ganska vanligt att magen blir lite större under mensen eller helt enkelt är betydligt plattare på morgonen än efter lunch. Inget av det här är ett problem, bara att ställa in byxorna efter dagsformen.

Komfort

Tänk dig ett par höga byxor som inte klämmer över magen så fort man böjer sig för att plocka upp något. Visst låter det ganska bra? Det är precis vad Astrid Wild levererar, en hög midja som är bekväm att röra sig i. De sitter tajt på rätt ställen för att vara snygga och behåller samtidigt utrymmet där det behövs för att man ska känna sig smidig.

Astrid Wilds Amelia Vandringsbyxor i grönt. I bakgrunden syns stenig terräng och torra kullar.

Dominika hör till dem som tycker att hög midja är betydligt bekvämare att röra sig i och det är ovanligt att hitta vandringsbyxor med den här höjden om man inte vill vandra i tights. Samtidigt så slipper man ett av de största problemen som medföljer högre modeller då de inte alls sitter åt runt magen när man sätter sig ner.

Delvis så ligger naturligtvis den justerbara midjan delvis bakom det här men materialvalet bidrar också. Tyget har en bra stretch som gör sitt jobb väl och det är inga problem när du ska ta höga kliv eller behöver ge dig på lite lätt klättring.

Fickor

Amelia Vandringsbyxor har visserligen en clean, avskalad design men det betyder inte att det snålas på fickor. Du får totalt hela 8 fickor, där 4 är öppna och 4 försedda med dragkedjor. De dragkedjeförsedda fickorna sitter utanpå de öppna som är placerade på låren och som handfickor.

Handfickorna är något större än lårfickorna men samtliga är ordentligt tilltagna och det finns gott om utrymme. Designen med dragkedjeförsedda fickor utanpå de öppna gör att du inte kan maxa alla samtidigt, då de delvis använder sig av samma utrymme. Det här är förmodligen ett medvetet designval då det finns mer än tillräckligt med förvaring ändå. Upplägget känns snarare som att det är till för att du själv ska kunna välja hur du vill förvara saker.

De öppna fickorna funkar bra för att snabbt plocka fram en karta medan de med dragkedjor låter dig förvara mobilen mer skyddat. Det går naturligtvis också utmärkt att förvara stora saker i de öppna fickorna medan du stoppar mindre grejer i den stängda fickan utanpå. Vi gillar lösningen och det går lätt att få med det mesta man kan tänkas vilja ha med i fickorna.

Vatten, vind och ventilation

Amelia Vandringsbyxorna har en ytbehandling som ska vara vattenavvisande, de ska alltså i stort sett klara kortare perioder med duggregn. Med bra väder 2 månader i sträck så fick vi hitta på ett konstgjort test av det här istället. Vi tömde helt enkelt en halvliters vattenflaska över låret på byxorna. Resultatet var helt klart godkänt, vandringsbyxorna höll sig helt torra och vattnet rann bara av, snyggt!

Hur vindtåliga kläder är hänger ofta ihop med vattentätheten och det kändes som att det är fallet här med. Det är inga skalbyxor så man ska inte förvänta sig att de håller helt tätt men det blåser heller inte rakt igenom.

Amelia byxorna har inga specifika ventilationsfickor utan förlitar sig på att materialet ska andas. Byxorna andas bättre än exempelvis Fjällrävens G1000 material men sen blir det naturligtvis inte lika luftigt som modeller med ventilationsfickor. De presterar helt okej för vad man kan förvänta sig av vandringsbyxor.

Sammanfattningsvis

Det är svårt att hitta vandringsbyxor som sitter bra och ska de dessutom vara snygga så blir det inte direkt lättare. Just det här problemet är ju vad Astrid Wild ska lösa, så lyckas de då med det? Ingen tvekan om saken, Amelia Vandringsbyxor håller definitivt vad de lovar. Riktigt bekväma, god rörlighet och de sitter oerhört bra. Byxorna står emot vädrets makter som de ska, materialet känns gediget och slitstarkt. Har du problem att hitta riktigt bra vandringsbyxor som sitter rätt så bör du definitivt prova Astrid Wild.

Så finns det då några svagheter? Som vi tidigare nämnt, så har Amelia en något avskalad design. Det vi upplever saknas är någon form av justering eller kängkrok vid vandringsbyxornas benslut. Något som kommer till användning om man behöver ta sig igenom ett snöparti på väg till fjälltoppen. Utöver detta så har vi svårt att hitta något att klaga på.

Efter att ha sett hur krångligt det varit för Dominika varje gång hon provat vandringsbyxor så har till och med jag, som man, förstått att det uppenbarligen finns ett stort behov här. Det märks även när man spenderar mycket tid med att skriva om vandringsutrustning, i många fall finns det en “vanlig” modell och en dammodell. Det är uppenbart att kläder och utrustning alldeles för ofta designas efter hur killar är byggda. Något som definitivt behöver ändras. Astrid Wild gör ett grymt jobb här och fler aktörer i branschen bör följa efter.

Kvinna står på vandringsled iklädd Amelia vandringsbyxor från astrid wild, vandringskängor och gul ryggsäck

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.