Vandringsguider Europeiska vandringsleder

Vandra i Sierra Nevada – Bestig Mulhacén

Sten med två pilar som skyltar mot Mulhacén åt höger samt Refugio Poqueria åt vänster.

När Andalusien nämns så tänker förmodligen de flesta på soliga stränder, tapas och flamenco-dansare. Det är naturligtvis inget fel på det men den spanska regionen har också en betydligt mer äventyrlig sida att utforsa. Strax söder om Granada hittar du Sierra Nevada och dess snöklädda toppar som står i stark kontrast till de vanliga turistaktiviteterna.

Det finns en uppsjö av vandringsleder och imponerande toppar men en reser sig över alla de andra, Mulhacén. Med en höjd på 3482 meter så är Mulhacén det högsta berget på det spanska fastlandet. Bergstoppen är faktiskt den högsta du kan hitta på hela den europeiska kontinenten utanför Alperna.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Vägarna till toppen av Spanien

Det finns många sätt att ta sig till toppen av det spanska fastlandet och det går att göra vandringen på både en, två och tre dagar. Du kan utgå från Granada såväl som Treveléz och Capileira. I den här guiden kommer vi fokusera på leden som utgår från Capileira. Det är det populäraste valet och bjuder på gott om alternativ.

Ingen av dem innebär någon klättring eller tekniska svårigheter men det kommer att krävas lite konditionsmässigt. Det blir dessutom väldigt varmt under sommaren så den bästa tiden att ta sig till toppen är under maj när snön har smält och tidigt på hösten.

Ta sig till Capileira

Du har i stort sett två sätt att ta dig till den lilla bergsbyn Capileira. Antingen via buss från Granada eller med bil. Bussen tar runt 2,5 timmar men går inte särskilt ofta och jag rekommenderar att du bokar en hyrbil. När du väl kommer upp i bergen och vägarna börjar smalna så är det inte särskilt mycket trafik. Då det är bra att starta den här vandringen tidigt så är det bäst att spendera en natt eller två i Capileira. Det finns gott om mysiga små restauranger att utforska och byn är onekligen väldigt vacker.

Vita hus i bergsbyn Capileira

En dags vandring till Mulhacén

Det finns två alternativ för endagsvandring när du utgår från Capileira. Antingen så bokar du plats på bussen som tar dig upp till Alto del Chorrillo eller så tar du bil till parkeringen vid Hoya del Portillo.

 • Det finns ingen möjlighet att fylla på vatten under vandringen så ta med flera liter.
 • Snön smälter vanligtvis någon gång under maj månad.
 • Maj samt höstmånaderna anses vara de bästa tiderna för en bestigning då sommaren kan vara extremt varm.
 • Har du anlänt med buss från Granada så är bussen till Alto del Chorrillo ditt enda alternativ för endagsvandring utan guide.
 • Tänk på att turbussen måste bokas i förväg och det gäller att vara ute i tid.
 • Kontaktuppgifter för turbussen – Mail: siacsur@gmail.com, Tel: 0034 671 564 406
 • Generellt sett så brukar bussen börja gå från påsk och fram till någonstans på hösten.
 • Att köra från Capileira till Hoya del Portillo tar cirka 30 minuter.

Alto del Chorrillo till Mulhacen

Det här är det lättaste alternativet för att bestiga Mulhacén på en dag och fungerar även för barn runt 12 år och uppåt. Det är bara turbussen som får köra så här långt upp så du blir tvungen att ta den från Capileira på morgonen. Du kan sen även bli upphämtad på eftermiddagen eller välja att gå hela vägen ner till Capileira på tillbakavägen.

 • Tid (tur & retur): 4-6 timmar
 • Längd (ca.): 11,5 km
 • Höjdmeter(ca): 779 meter

Hoya del Portillo till Mulhacen

Det här blir en betydligt större utmaning konditionsmässigt så du bör ha en god grundkondition för att orka. Starta tidigt för att vara säkra på att det finns plats på parkeringen och dessutom ha tid för att stanna och njuta av utsikten.

 • Tid (tur & retur): 8-10 timmar
 • Längd (ca.): 24 km
 • Höjdmeter(ca): 1320 meter

Flerdagars vandring till Mulhacén

Delar du upp vandringen på två eller tre dagar så kan du antingen ta bil upp till Hoya del Portillo eller gå hela vägen från Capileira. Visst är det möjligt att ta bussen upp till Alto Pico även för för flerdagarsversionen men då blir det nästan överdrivet lätt. Det finns möjligt att sova i både tält, bemannade stugor och obemannade stugor. Gör du vandringen på två dagar, vilket är det vanligaste, är det lättast att ta övernattningen på vägen upp, det ger dig även tid att vänja dig vid höjden.

 • Planerar du att tälta så behöver du först kontakta den spanska nationalparks myndigheten för att notifiera dem om dina planer. Det finns dessutom en hel del andra regler att ta hänsyn till också så se till att kolla upp det noggrant först.
 • Bemannade stugor är det klart enklaste och säkraste alternativet där Refugio Poqueira är det bästa valet. Du bör boka en plats i förtid och mer info hittar du på deras webbplats.
 • För obemannade, gratisalternativ så är Refugio Vivac de la Caldera förmodligen ditt bästa alternativ. Tänk på att det inte går att boka plats här så stugan kan bli full. Den totala längden på vandringen blir också betydligt längre och du tar en annan väg upp till toppen.

Karta över Sierra Nevada och Mulhacén hittar du här.

Bestig Mulhacén

I maj 2023 besteg jag och en vän Mulhacén, vi tog hyrbil från Malaga till Capileira där vi spenderade en natt för att få en tidig start. Maj visade sig vara ett bra val, den mesta snön hade smält undan och det hade inte hunnit bli jobbigt varmt. Då Refugio Poqueira var stängt för renovering och vi inte hade särskilt mycket utrustning med oss så valde vi att ta oss upp för berget på en dag. Turbussen var dessutom fullbokad så det enda alternativet för oss var att vandra den långa vägen från Hoya del Portillo. Totalt tog det oss 9,5 timmar, runt 2 av dem spenderades på att ta foton och fikapauser, så det går utan tvekan att göra det fortare.

Hoya del Portillo till Alto del Chorrillo

Vi anlände strax efter 8 till parkeringen vid Hoya del Portillo, vilket är så långt som du får köra med bil. Vid den här tiden var det inte mer än två andra bilar på plats så det fanns gott om parkeringsplatser. Från parkeringen gick vi förbi den stängda bommen och vidare på grusvägen mot Alto del Chorrillo. Efter att ha pratat med en guide på vägen upp så fick vi lära oss att det finns en genväg från parkeringen. På den motsatta sidan mot där bilarna parkeras så hittar du en liten stig som som kapar några kilometer, vilket vi utnyttjade på vägen ner.

Starten för vandringsled till Mulhacén. Parkeringen vid Hoya del portillo
Man går på grusvägen mot Mulhacén genom sierra nevada

Att följa grusvägen fram till Alto del Chorrillo är extremt enkelt då det inte finns några alternativ, bara följ den tills vägen delar sig. Genvägen genom skogen är även den enkel att följa och stigen är ordentligt upptrampad. Stigen går norrut från parkeringen och tar dig raka vägen till Mirador Puerto Molina där du kommer upp på grusvägen. Sen är det bara att följa den hela vägen till Mirador de Trevélez och Alto del Chorrillo.

Alto del Chorrillo till Mulhacén II

Efter runt två timmars lätt vandring från parkeringen så nådde vi Alto del Chorrillo. Du vet att du nått den här punkten när du ser att vägen delar sig och det är även här som turbussen stannar. Det finns tre vägval att ta och ska du, som oss, rakt till toppen tar du den smalaste stigen som går åt höger. Planerar du en övernattning på Refugio Poqueira så tar du istället den vänstra leden. Den i mitten leder mot de två obemannade stugorna jag tidigare nämnt. Vandringsleden blir som sagt smalare men är fortfarande ordentligt upptrampad och lätt att följa. Den är dessutom utmärkt med små stenrösen hela vägen till toppen.

Mulhacén har två toppar och för att ta sig till den högre av dem så vandrar man över den lägre. Namnet på den lägre toppen är Mulhacén II och den reser sig 3360 meter över havet. Medan man närmar sig den första toppen så försvinner det gröna och terrängen blir stenigare. Det blir också brantare och man känner av den tunna luften.

Vid höjder över 2500 meter så kan du börja känna av ändringarna i lufttrycket om kroppen inte hinner anpassa sig, det är det här som kallas för höjdsjuka. Det är inte jättefarligt på den här höjden men det finns möjlighet att bli extra andfådd, få huvudvärk och yrsel. Håll ett lugnt tempo och ta täta pauser om du känner av effekterna.

Mulhacéns topp

Den första av topparna kröns av en betong cylinder och här unnade vi oss en välförtjänt fikapaus. När du kommit så här långt kan du dessutom glädjas över att det inte är särskilt långt kvar till Spaniens högsta punkt. Jag var lite orolig över att vi skulle mötas av en rejäl dalgång mellan topparna men så var inte fallet. Man går ner en liten bit innan den sista stigningen börjar och den här sträckan går att göra på runt 30 minuter.

Toppen markeras av en liten stenpelare och reser sig ovanför en dekorerad urholkning i berget. Du kommer mötas av fantastiska utsikter åt alla håll men räkna inte med att ha toppen för dig själv. Mulhacén är en populär vandring och efter att ha utfört den så förstår man varför. Som tur är så var (nästan) alla personer däruppe bra på att ta hänsyn och turades om att ta foton vid toppen utan att trängas. Efter att du fått dina bilder så finns det gott om utrymme för att ta en lunchrast med Spaniens kanske bästa utsikt.

Vägen ner från Mulhacén

När du tar dig ner så har du samma möjligheter som på vägen upp för att komma tillbaka till Capileira. Om du tycker att det här verkar lite tråkigt och vill göra det till ett större äventyr så finns det faktiskt möjlighet att istället ta sig vidare till Pico de Veleta, för att sen gå ner mot Granada. Naturligtvis kommer det här bli både jobbigare och ta mer tid så se till att planera noggrant. Vi gick ner samma väg vi kom, tillbaka till Hoya del Portillo, så hur lång tid det potentiellt skulle ta att fortsätta vandringen över den 3394 meter höga toppen på Veleta vågar jag inte sia om. Med ganska stor säkerhet så skulle jag gissa på att det här är en vandring som du bör ha två dagar till godo för.

Vid det här laget bör du ha all information du behöver för att ta dig an Mulhacén och känner du att jag missat någon viktig information får du gärna höra av dig. Att bestiga Mulhacén är inte tekniskt svårt, terrängen är förhållandevis lätt och du kommer inte behöva använda händerna. Det är dessutom lätt att följa leden och du bör inte ha några problem med att hitta. Utmaningen ligger i längden på vandringen och den höga höjden som bjuder på ett litet konditionstest. Om du är i närheten av Sierra Nevada så rekommenderar jag starkt att du unnar dig en tur till det spanska fastlandets högsta berg. Den första halvan av vandringen bjuder på vacker natur och utsikterna blir bara bättre ju högre upp du kommer.

Ett par korsade ben med vandringskängor på fötterna vilar på klippblock. I bakgrunden syns Sierra nevadas bergskedjor.

Snabb packlista för Mulhacén

Vandringsleden är stenig närmare toppen så jag rekommenderar att du använder dig av vandringskängor med bra stöd. Vandringsstavar kommer även de väl till pass, speciellt för att skona knäna på vägen ner, och skoskavsplåster är alltid bra att ha tillgängliga. Packa ordentligt med vatten, särskilt om du ska vandra under sommaren då vandringsleden inte bjuder på några vattenkällor.

Temperaturen på toppen skiljer sig också rejält från starten så se till att klä dig i lager. Större delen av vandringen gick jag i t-shirt men på toppen var temperaturen ensiffrig och jag var glad för fleecetröjan. Ta med fördel även med en skaljacka då vädret kan skifta snabbt på den här höjden. Naturligtvis kommer du också behöva en ryggsäck att packa dina grejer i samt mat och snacks för en lång dag.

Planerar du övernattning får du naturligtvis förlänga din packlista betydligt men annars så bör det här räcka för de allra flesta. Jagar du fler utmaningar så rekommenderar jag att du även kollar på Tysklands högsta berg, Zugspitze eller varför inte Galdhøpiggen i vårt grannland.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.