Utrustning & Tester

Bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor – stort test 2022

bästa vandringsbyxor

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outnorth och Revolutionrace.

Oavsett om du ska ut på en dagstur eller längre vandring är det viktigt med bra klädsel. Vandringsbyxor, eller så kallade friluftsbyxor, är en viktig aspekt som kommer göra din tid i naturen betydligt bekvämare. Vi har testat både dam och herr modeller och valt de bästa vandringsbyxorna.

Snabb topp 3

Premium – Fjällräven Vidda Pro

Fjällräven Vidda Pro Trousers bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021
Till butik:

Mitten – Lundhags Makke Pant

bäst i test vandringsbyxor och friluftsbyxor lundhagsmakke
Till butik:

Budget – RevolutionRace Nordwand Pants

bästa vandringsbyxorna i test revolutionrace nordwand
Till butik:

Vissa modeller kostar ganska mycket, men tänk på att det är en investering som kommer att hålla i flera år. De bästa vandringsbyxorna är tillverkade av ett slitstarkt material som är vattentätt och skyddar mot vind. I längden kostar det egentligen alltid mer att köpa billig utrustning. Märken som Fjällräven och Lundhags kan du räkna med att använda i 10-15 år. Det finns naturligtvis en hel del andra saker att tänka på när du väljer vandringsbyxor, det återkommer vi till längre ner. Är du intresserad av att komplettera med en överdel har vi även gått igenom de bästa vandringsjackorna.

Bästa vandringsbyxor – Premium

Fjällräven Vidda Pro Trousers

Fjällräven Vidda Pro Trousers bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021
Fickor:6
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Nej
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
outnorth logo

Fjällräven Vidda Pro är definitivt friluftsbyxor i premium klass. Vidda Pro representerar en exceptionell standard bland de bästa vandringsbyxorna och du kommer hinna tröttna på de innan du behöver köpa nya. De här friluftsbyxorna ger dig obegränsad rörelsefrihet i alla typer av terräng. Samtidigt som de är slitstarka och tåliga för att klara tuffa förhållanden. 

Vandringsbyxorna har en lös passform som inte sitter åt på något sätt. De kraftigt förstärkta knäna förbättrar byxans tålighet och skyddar dig bättre. 

Tyget Fjällräven använder i de flesta av sina plagg är deras egen G-1000 Lite Eco. Tyget är tillverkat av en blandning av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Sedan skiktad med en beläggning av grönlandsvax för att erbjuda ett material som inte bara är miljövänligt, men mycket hållbart, andningsbart, snabbtorkande, väderbeständigt och lätt anpassningsbart. 

Det finns inga bakfickor utan alla fickor omger benen ungefär på mitten av låret. På det vänstra benet finns en större sidficka och på det högra benet finns en ficka för karta och kompass samt en knivficka. Den vänstra stora fickan är tillräckligt stor för att kunna rymma en mobiltelefon. 

Byxorna har en mässingskrok på framsidan av varje fotled som du fäster i din känga eller skosnören och sedan spänner ett justerbart band med robusta metallknappar åt byxans fåll runt anklarna. I själva verket blir den nedre tredjedelen av byxorna en form av damask. Det fungerar mycket bra för att förhindra fästingar, skräp och vatten från att komma in i dina kängor.

Vidda Pro är en tre-säsongsbyxa för vår, sommar och höst men med bra underställ kan du använda dem även på vintern. 

Bästa vandringsbyxor – Mitt segment

Lundhags Makke Pant

bäst i test vandringsbyxor och friluftsbyxor lundhagsmakke
Fickor:4
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
outnorth logo

Lundhags Makke Pant är designad för de mest krävande dagarna utomhus. En lättvikts friluftsbyxa med många funktioner, en slimmad och modern passform designad för en aktiv användare. Delar av byxorna är tillverkade av Lundhags egna material – Schoeller® Dry Skin-tyget är slitstark och tål mycket stryk. 

Det är en vandringsbyxa som ger dig maximal rörlighet vid alla typer av utomhusaktiviteter. Dry Skin stretchpaneler finns i bak, i grenen, på knäna och skyddar mot repor från kvist och sten. Ett robust material som ventilerar bra och transporterar fukt från kroppen. 
Schoeller Keprotec förstärkningar finns på insida ben och ger maximal slitstyrka. 

När du behöver kylning, öppna ventilationsblixtlåsen på hand fickorna, vid innanlåren och vid nedre delen av benen. Just denna funktionen är det bästa med denna modellen. Det finns en dragkedja längst ned på byxbenet som du kan öppna längs med hela vaden. Detta gör det möjligt att använda Lundhags Makke Pant även under varma sommarvandringar. 

För att bättre skydda dig från mygg och omgivningen finns åtdragbara justeringar vid benslutet. Lundhags byxor är bland de bästa vandringsbyxorna på marknaden och finns i flera olika färger. De kommer i tre olika längder – short, regular och lång. Långa byxor är 5 cm längre än regular men har samma midjebredd. Tänk dock på att både dam och herr modellen har en låg midja. 

Bästa vandringsbyxor – Budget

RevolutionRace Nordwand Pants

bästa vandringsbyxorna i test revolutionrace nordwand
Fickor:6
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
revolutionrace logo

RevolutionRace har tagit hela friluftsvärlden med storm och allt började egentligen med deras vandringsbyxor. Grund idén var att tillverka funktionella friluftskläder till ett betydligt bättre pris än konkurrenterna, samtidigt som kvalitén ska hållas hög. Det har de definitivt lyckats med och Nordwand Pants är den bästa friluftsbyxan du kommer hitta i budget segmentet.

De slitstarka byxorna har förstärkningar uppbyggda av stretchmaterial över knä, rumpa och knäveck, vilket gör att du kan röra dig smidigt. För att ytterligare förbättra rörligheten är knäna dessutom förböjda. Du får också hela 6 stycken fickor, 2 dragkedjeförsedda fickor på låren, 1 mobilficka, 2 framfickor och en bakficka med dragkedja. Med andra ord har du riktigt gott om förvaring för allt du kan tänkas vilja ha lättåtkomligt. Bensluten är förstärkta och avslutas med ett elastiskt kardborrespänne så de sitter kvar där de ska på kängorna.

Bästa vandringsbyxor – Vår favorit

Fjällräven Kaipak Trousers

Fjällräven kaipak bäst i test 2021 vandringsbyxor och friluftsbyxor
Fickor:4
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
outnorth logo

Fjällrävens Kaipak är definitivt våra favorit bland de bästa vandringsbyxorna. De är både super snygga och funktionella! Dessa bekväma friluftsbyxor fungerar lika bra i fjällen som till vardags. Byxornas huvudmaterial är G-1000-tyget som skyddar mot vatten och vind. Stretch partierna på byxan innehåller 88% polyamid och 12% elastan. 

Dessa vandringsbyxor är utrustade med fyra fickor – två handfickor och två större fickor på låren. En med dragkedja och den andra med en knapp. Fickorna är så pass stora att de utan problem kan rymma mobil, karta och kompass. 
Stretchpaneler finns i midja, gren och baksida knä. 
Vid benslut finns det en remjustering och kängkrok som förhindrar byxorna från att åka upp. 

Det är viktigt att tillägga att Fjällräven Kaipak till skillnad till de flesta vandringsbyxorna har hög midja, en detalj som är viktig för många kvinnor. Tack vare stretchpaneler i midjan och gren sitter de bra vid nedre delen av ryggen och ger maximal rörlighet. 

Byxorna är fabrik impregnerade med Greenland Wax som skyddar från vind och gör byxorna vattentåliga. När du har tvättat dina byxor ett par gånger kan du impregnera dem på nytt med Greenland Wax.

Andra vandringsbyxor vi har testat

Urberg Bjona Hiking Pants

bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021 Urberg Bjona hiking pants
Fickor:5
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
outnorth logo

Ubergs Bjona Hiking vandringsbyxor är ett perfekt val för dig som vill ha bra byxor utan att behöva spendera mycket pengar. Friluftsbyxorna är tillverkade av ett lätt och slitstark material. Passformen är slim fit med något smalare ben. Perfekta om du inte känner dig bekväm i större, mer påsiga modeller men fortfarande vill ha maximal rörlighet. 

De här vandringsbyxorna är utrustade med stretch partier på knän och bak. Samt en elastisk midja för bästa komfort. Midjan är ganska låg på både herr och dam modell. 

Byxorna har 5 fickor – två handfickor, två lårfickor med dragkedja och en ficka med dragkedja i bak. Lår fickorna är tillräckligt stora för att rymma en mobil eller karta, en perfekt lösning som gör din vistelse i vildmarken mycket lättare.
Vid benslut finns det justeringar med kardborre och kängkrokar som lätt kan fästas vid dina skor och förhindrar att byxorna åker upp.

Norrøna Fjørå Flex1 Pants-2020

bäst i test 2021 vandringsbyxor och friluftsbyxor
Fickor:3
Material:Polyamid & Elastan
Stretch:Ja
Zip-off:Nej
Passar:3 säsonger
Finns i flera färger
outnorth logo

Norröna Fjora Flex friluftsbyxor tillverkades från början för mountainbiking men blev snabbt omtyckta och använda som frilufts-och vandringsbyxor. Norröna Fjora flex byxor är tillverkade av ett slitstark och flexibel material. Utrustade med förstärkningar vid knä och bak vilket ger bra isolering och skydd. 

En nackdel med friluftsbyxorna är det låga antalet fickor. Byxorna har bara två handfickor och en lårficka som dessutom inte är jättestor. Är du däremot van vid att ha de flesta av dina saker i ryggsäcken kommer det inte vara ett hinder. 

Byxorna har något högre midja som går upp på ryggen samtidigt som ett silikongrepp i midjebandet ser till att byxorna sitter på plats.
Det finns nätfodrad sidoventilation i hela längden av benet och kardborre justering vid benslutet. 

Bästa vandringsbyxor med avtagbara ben

Haglöfs Lite zip off pant

Zip-off vandringsbyxor och friluftsbyxor bäst i test
Fickor:3
Material:Polyamid & Elastan
Stretch:Ja
Zip-off:Ja
Passar:Sommar
Finns i flera färger
outnorth logo

Haglöfs Lite zip off pant är perfekta friluftsbyxor för kortare vandringar i varmare klimat. Modellen är tillverkat av tunnare material med avtagbara ben. Därför är de perfekt för dig som planerar att vandra i lite varmare klimat. Materialet är funktionell och bra på att transportera bort fukt. 

Utrustade med tre mindre fickor och utan förstärkningar är det friluftsbyxor för kortare, lättare vandringar. Om du planerar att genomföra vandringar i tuffare terräng rekommenderar vi friluftsbyxor av robustare material.

Behöver jag friluftsbyxor eller vandringsbyxor? 

Dessa två termer används ofta som synonymer. Vandringsbyxor har utvecklats speciellt för vandring, därför är de slitstarka, andningsbara, stretchiga och utrustade med många praktiska detaljer. Alla dessa funktioner tillsammans gör vandringsbyxor väldigt funktionella. 

Friluftsbyxor eller vandringsbyxor är paraplytermer, som inkluderar alla typer av utomhusaktiviteter. Vissa tillverkare utrustar friluftsbyxor med många funktioner. Andra gör gör de till vanliga bomullsbyxor genom att bara lägga till några detaljer som är lämpliga för utomhusbruk. Därför är många vandringsbyxor idag också lämpliga för vardaglig användning.

Hur väljer jag de bästa vandringsbyxorna?

När du väljer friluftsbyxor fundera på vilka typer av vandring du brukar utföra. Fundera även på vilka funktioner som är viktigast för dig – hög midja, antal fickor eller kanske stretch. Alla dessa saker är personliga preferenser. Andra saker att tänka på är byxans slittålighet samt vind- och vattentålighet. Om du planerar att utföra långa vandringar i tuff terräng kommer du förmodligen behöva robusta byxor med förstärkningar. Ska du ut på lättare turer räcker det förmodligen med enklare och tunnare byxor. 

Under sommaren eller vandringar i varmare klimat kan det vara en bra idé att överväga zip off vandringsbyxor. På det sättet kan du enkelt spara plats i packningen. 

Friluftsbyxor med hög midja

Framför allt är det kvinnor som föredrar friluftsbyxor med hög midja. Tyvärr finns det inte många märken som erbjuder dessa modeller. Du kan så klart överväga att vandra i vandringstights vilka oftare har hög midja men de är tyvärr inte lika slittåliga. Som tur är finns vandringsbyxor som Fjällräven Kaipak och Norröna Fjora flex, modeller som har något högre midja och är mer anpassade för en kvinnas kropp. 

Är det bäst att vandra i vandringsbyxor?

Vissa föredrar att vandra i tights med tanke på den större rörlighet som de erbjuder. Det funkar att vandra i vandringstights under kortare turer men ska du ut i vildmarken på flerdagarsvandring behöver du vandringsbyxor av bäst kvalité. Fördelen med friluftsbyxor är deras slitstarka material som skyddar mot både väder och tuff miljö. Det robusta material som vandringsbyxor är tillverkade av tillåter dig att sitta ner på stenig mark utan att det går sönder. 

Antal fickor är också en viktigt faktor och även här vinner vandringsbyxorna. Om du ska ut på en kortare tur och heller vill vandra i tights så har vi skrivit en guide om de bästa vandringstights på marknaden.

Tålighet

De bästa vandringsbyxorna är tåliga nog för att skydda dig från revor men du kanske vill välja ett extra slitstarkt par om du vandrar i extremt tuff terräng. De mest hållbara vandringsbyxorna: Fjällräven Vidda Pro och Fjällräven Kaipak Pant.

Ventilation och vikt

Till skillnad från annan vandringsutrustning bryr sig de flesta inte om vikten på deras byxor. Det är egentligen inte så konstigt eftersom du oftast bara har ett par med dig och gör rent dem vid behov. Men i fall du tänker ta med dig två eller fler par byxor är det nog bra att ha lite koll på hur mycket de väger. Lundhags Makke är lätta och packbara. Vikten beror oftast på materialets tjocklek vilket i sin tur relaterar till hur varma byxorna är. 

För tuffa äventyr i en utmanande miljö kan du behöva extra väderskydd och tålighet. Därför kan det vara värt att bära på lite extra vikt för att få en byxa som kommer skydda mot kylan. 

För sommarvandring vill du ha ett andningsbart och lätt material som hjälper till att hålla dig sval. På vintern kan samma byxor fungera om du använder dig av lager på lager metoden. De flesta vandringsbyxorna är helt syntetiska vilket gör att de torkar snabbt däremot bör du kolla om byxorna har ventilationsöppningar om du svettas mycket. 

Långa byxor och vandringsbyxor med avtagbara ben

Ditt val här kommer förmodligen bero på dina preferenser och den typ av vandring du föredrar. Om du tänker vandra när det är varm och bara kommer ha med dig ett par friluftsbyxor, kommer de med avtagbara ben ge dig fler alternativ. De kommer funka både under dagen och natten. Planerar du däremot att ta mig dig ett par shorts ska zip-off vandringsbyxor inte vara en prioritet för dig. 

Fördelen är så klar att du får två plagg i ett. Det finns dock också några nackdelar med den typen av vandringsbyxor. Extra dragkedjor lägger till vikt och bulk, så den här typen av byxor kommer ta upp mer plats i packningen.

Fickor

Antalet fickor kan skilja sig stort mellan olika modeller av vandringsbyxor och även om du inte tror det så kommer antalet fickor spela stor roll när du vandrar. De bästa vandringsbyxor när det gäller utbudet av fickor i testet är Fjällräven Vidda Pro. Dessa byxor har kreativa förvaringsalternativ som en stor kartficka, en liten knivficka vid sidan av benet och 4 andra fickor att fylla med saker. 

De olika storlekarna innebär att du borde kunna hitta en plats för nästan vad som helst du bestämmer dig för att ta med. Men om du är mer för en enklare design kommer förmodligen Norröna Fjora flex1 pants att passa dig bättre.

Extra funktioner kan göra ett bra par byxor till ett fantastisk par och säkra väldesignade fickor ger enkel tillgång till väsentligheter som telefon eller karta utan att behöva ta av din ryggsäck.

Vilken material är bäst för vandringsbyxor?

Vandringsbyxor är vanligtvis gjorda av en bomull och polyesterblandning. De flesta av alternativen på marknaden har åtminstone en liten mängd inbyggd stretch. En högre andel stretch kommer att resultera i högre rörlighet, vilket kan vara särskilt bra för dig som behöver mer utrymme över låren. 

Friluftsbyxor som innehåller stretch sitter oftast närmare kroppen och ger en mer kropps anpassad passform. Vill du ha byxor som är mer raka välj de med lite eller ingen stretch. 

Urberg Björna hiking pants och Norröna Fjora flex1 pants är två av de stretchigaste vandringsbyxorna i vår undersökning. Medan Fjällräven Vidda Pro är gjorda helt i polyester och bomull, helt utan stretch. 

Om G-1000

Du kan själv köpa Fjällrävens vax och impregnera byxorna för bättre vädertålighet och hållbarhet. Det är enkelt och effektivt! Vaxet skyddar materialet från smuts, vind och fukt. Den kan appliceras om och om igen och tvättas lätt av med maskintvätt.

G-1000 Eco Lite används i majoriteten av Fjällrävens vandringsbyxor. Det beror på att byxans baksida har två lager tjockare G-1000 Eco (inte Lite) för att stoppa slitage. 

Andra typer av material: 

Softshell – Fördelen med softshell är att byxor fungerar året runt. Det är ett skön material som ventilerar bra, håller dig varm och är otroligt bekväm. 

Bomull – Bomull är ett slitstark material. Den här typen av byxor rekommenderas till dig som vandrar i tuffare miljö och behöver robusta plagg. 

Stretch – Framförallt dammodeller har idag inbyggda stretchpaneler för bättre rörlighet. Den här typen av vandringsbyxor sitter oftast närmare kroppen. 

Nylon – Ett exceptionellt slitstarkt syntetiskt tyg som torkar snabbt. Det känns mjukare mot huden än andra syntetiska tyger. På grund av tillverkningsprocessen tenderar det att vara lite dyrare.

Polyester – Mycket hållbart även om det inte är i klass med nylon. Materialet absorberar mindre vatten än nylon och transporterar fukt till ytan mer effektivt där det kan torka snabbare. Polyester är också mindre benägen att noppra sig – noppror påverkar inte tygets prestanda, men kan vara mindre estetiskt tilltalande.

Myggskydd

Det finns vissa material som till exempel G-1000 väv som är så pass tätt att det håller myggor borta. I de varianter där G-1000 är blandat med stretch är de stretchiga partier av byxan inte myggsäkra. 

Det är också möjligt att behandla kläder med olika typer av insektsmedel men de flesta kan vara skadliga för hälsan och måste användas med högst försiktighet. 

Vattenskydd

Även de bästa vandringsbyxorna brukar inte vara helt vattentäta så vid kraftig regn rekommenderar vi skalbyxor. De flesta friluftsbyxor är ändå vattenavstötande vilket betyder att de inte kommer vara genomblöta vid mildare regn. Det finns även en del preparat som till exempel Greenland Wax från Fjällräven som är framtaget för G-1000 material och håller kläder vattenavstötande. 

Om du vet att kraftigt regnfall är en möjlighet under din vandring bör du ta med dig ett par extra regnbyxor eller skalbyxor som du kan använda vid behov.