Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor – stort test 2024

bästa vandringsbyxor

Texten innehåller reklam i form av annonslänkar.

Oavsett om du ska ut på en dagstur eller längre vandring så är det en stor fördel med stryktåliga kläder som tål både vind och vatten. Det här gäller inte minst för dina friluftsbyxor, de ska skydda dig mot lynnigt fjällväder samtidigt som de helst ska vara det bekvämaste du har i din garderob. Inte en helt lätt kombination att hitta. I den här artikeln har vi testat både dam och herr modeller för att välja ut de bästa vandringsbyxorna.

Snabb topp 3

1 – Fjällräven
Vidda Pro

Fjällräven Vidda Pro Trousers bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021

2 – RevolutionRace
Nordwand Pro

bästa vandringsbyxorna i test revolutionrace nordwand

3 – Lundhags
Makke Pant

bäst i test vandringsbyxor och friluftsbyxor lundhagsmakke

De bästa vandringsbyxorna ska hantera alla typer av väder bra, det innebär att de behöver vara både vind- och vattentåliga samtidigt som de ska ventilera bra när solen ligger på. Dessutom behöver de erbjuda rätt kombination av stryktålighet och rörlighet. I testet kommer du hitta flera typer av friluftsbyxor, anpassade både för olika situationer och olika plånböcker. Det du däremot inte kommer hitta här är bra vandringstights, då vi valt att placera dem i en separat artikel.

Vandringsbyxor bäst i test

1 – Fjällräven Vidda Pro Trousers

Fjällräven Vidda Pro Trousers bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021
Fickor:7
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Nej
Flera färger:Ja

Fjällrävens friluftsbyxor håller definitiv premiumklass. Vidda Pro håller en exceptionell standard och du kommer hinna tröttna på dem innan du behöver köpa nya. Slitstarka och tåliga, utan tvekan designade för att klara tuffa förhållanden. Du får dessutom kraftiga förstärkningar över både knä och rumpa som ytterligare förbättrar tåligheten. Vandringsbyxorna har en lös passform som ser till att inte begränsa din rörlighet trots att de inte har några stretchpartier alls, tuff terräng är inga problem.

Fjällräven använder sig av sitt egenutvecklade G-1000 material i byxorna vilket är tillverkat av en blandning av återvunnen polyester och ekologisk bomull. Det här behandlas sen med grönlandsvax för att få till grym vattenresistens. Lösningen är inte bara slitstark och väderbeständig, det är dessutom en väldigt miljövänlig lösning. När du tvättat vandringsbyxorna får du behandla dem med vax själv för att maxa vattentåligheten.

När det kommer till fickor så är alla placerade på framsidan av vandringsbyxorna, två vanlig handfickor samt ytterligare 5 fickor placerade över låren. De består av 3 större fickor och 2 mindre, samtliga är genomtänkte och anpassade för utrustning du förmodligen kommer ha med dig. Bland annat har du en stor ficka där du utan problem får ner både karta och kompass medans en av de mindre är anpassade för att hålla en kniv, praktiskt och genomtänkt. Därtill har du kängkrokar och justerbara benslut som ser till att hålla byxorna på plats samt smuts och snö ute ur kängorna. Överlag var det ingen större tvekan om att de här vandringsbyxorna är bäst i test.

2 – RevolutionRace Nordwand Pro Pants

bästa vandringsbyxorna i test revolutionrace nordwand pro
Fickor:5
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Flera färger:Ja
Finns i flera färger

RevolutionRace har tagit hela friluftsvärlden med storm och allt började egentligen med deras vandringsbyxor. Grund idén var att tillverka funktionella friluftskläder till ett betydligt bättre pris än konkurrenterna, samtidigt som kvalitén ska hållas hög. Det har de definitivt lyckats med och Nordwand Pro Pants är förmodligen de mest prisvärda vandringsbyxorna på marknaden.

En person bär ett par Nordwand Pro Pants vid Vänerns strand.

Nordwand Pro sticker ut med sin komfort, ventilation och grymma rörlighet. Byxorna bjuder på väl tilltagna stretchpanelerna över rumpa och lår vilket ser till att man lätt tar sig fram i svår terräng. Det gör dem till ett utmärkt val för toppstigningar och lite mer tekniskt utmanande leder. De har lite högre midja som hålls på plats med resår så de sitter på plats bekvämt. Vattentåligheten är också något jag vill framhålla, den var över förväntan när jag testade byxorna.

När det kommer till fickor får man fyra främre fickor, två vanliga handfickor och två dragkedjeförsedda strax under dem. I vanliga fall hade jag föredragit att ha de dragkedjeförsedda fickorna längre ner men designen tillåter de stora stretchpanelerna på knäna och dessutom ventilationsfickorna. Längs med sidan på låren går rejäla dragkedjeförsedda ventilationsfickor som svalkar skönt under sommaren. Utöver det här får du kängkrokar och justerbara benslut som ser till att hålla byxorna på plats. Vill du läsa mer om Nordwand Pro hittar du en komplett recension här.

3 – Lundhags Makke Pant

bäst i test vandringsbyxor och friluftsbyxor lundhagsmakke
Fickor:4
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Lundhags Makke Pant är designad för riktigt krävande dagar på vandringslederna. En lättvikts friluftsbyxa med en uppsjö av smarta funktioner. De har en lite lägre midja och en lite slimmad, modern passform, perfekt designad för en aktiv livsstil. Är du som jag, lite kortare och blir lätt avskräckt av en kroppsnära passform behöver du inte bli orolig nu. Byxorna kommer i hela tre olika modeller, short, regular och long, vilket gör att nästan alla kan få en riktigt bra passform.

Med hjälp av Dry Skin stretchpaneler över rumpan, grenen och knäna får du maximal rörlighet och kan lätt ta dig igenom alla typer av terräng. På insidan av bensluten har Lundhags placerat förstärkningar som kommer väl till pass när kängorna slits mot byxorna. Handfickorna är försedda med dragkedjor och består invändigt av mesh, så lämnar du dem öppna blir det istället en smidig ventilationsficka. Utöver det här finns dessutom ventilationsfickor på insidan låret och vid bensluten så det är ingen brist när det kommer till andningsförmåga.

Även de här friluftsbyxorna har åtdragbara justeringar vid benslutet och dessutom i midjan vilket gör att du kan lämna bältet hemma. Byxorna är delvis tillverkade i Lundhags egna material, Schoeller® Dry Skin, vilket likt G-100 är ett slitstark och stryktåligt val. Ett robust material som ventilerar bra och transporterar fukt från kroppen. Förutom prislappen så har Makke inga uppenbara brister och platsar utan tvekan i toppen i vårt test av friluftsbyxor.

4 – Astrid Wild Amelia Vandringsbyxor

Bästa dam vandringsbyxor - Amelia vandringsbyxor från Astrid Wild
Fickor:8
Material:Polyester
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Astrid Wild drogs igång på grund av det bristande utbudet av friluftskläder designade helt efter hur kvinnor är byggda. Det är svårt att hitta vandringsbyxor som sitter bra och ska de dessutom vara snygga så blir det inte direkt lättare. Amelia Vandringsbyxor checkar av båda de här boxarna. Riktigt bekväma, god rörlighet och de sitter oerhört bra.

Byxorna står emot vädrets makter som de ska, materialet känns gediget och slitstarkt. Vandringsbyxorna har en ordentligt hög midja och en utformning som tillåter bra rörlighet. Midjan är dessutom justerbar, vilket funkar fantastiskt bra, det är som att ha ett osynligt bälte, fast lite bättre. Kardborrespännen är placerade på båda sidorna av vandringsbyxorna och gör det väldigt lätt att göra snabba justeringar.

Som du kanske misstänker så finns Astrid Wilds vandringsbyxor bara i dam storlekar. Är du kvinna och har problem med att hitta riktigt bra vandringsbyxor som sitter rätt så bör du definitivt prova Astrid Wild. De sitter helt enkelt ruggigt bra och finns i enormt stort utbud av olika storlekar så du lätt hittar en bra passform som dessutom sitter snyggt. Läs vår fullständiga recension av Amelia här.

5 – Houdini Motion Top Pants

Två par Houdini motion top vandringsbyxor sida vid sida. Dam modell i grönt och herr modell i svart.
Fickor:4
Material:Polyester
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Houdinis tidlösa design och hållbara filosofi märks direkt av i de här vandringsbyxorna, vill du ha snygga och miljövänliga byxor som håller riktigt länge är detta valet för dig. Motion Top Pants är en uppgraderad version av deras populära motion pants, tillverkad till 75% av återvunnet material. De impregnerade byxorna är både vind- och vattenavvisande, med andra ord funkar de i alla väder.

Materialet är stretchigt och det är inga problem med varken höga kliv eller lite enklare klättring. Det är bra att ha i åtanke att Motion Top är tillverkade för att vara lite smalare i passformen så är du på gränsen så kan det vara bra att gå upp en storlek. När det kommer till fickor så har du de vanliga handfickorna samt två benfickor med dragkedjor under dem.

Det här är slitstarka premium byxor som kommer att hålla många år, så även om prislappen är lite högre så kommer du förmodligen tjäna på det i längden. När du väl lyckas slita ut dem så se till att inte slänga byxorna. Skicka istället in dem till Houdini, de är nämligen framtagna för att vara helt återvinningsbara. Det är ingen tvekan om det, när det kommer till miljövänlighet är de här vandringsbyxorna bäst i test.

6 – Fjällräven Kaipak Trousers

Fjällräven kaipak bäst i test 2021 vandringsbyxor och friluftsbyxor
Fickor:4
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Fjällrävens Kaipak hör definitivt hemma bland de bästa vandringsbyxorna, både när det kommer till utseende och prestanda, både super snygga och funktionella! Dessa bekväma friluftsbyxor fungerar lika bra i fjällen som till vardags när du pysslar i trädgården. Byxornas huvudmaterial är samma tåliga G-1000 tyg som i Vidda Pro, skillnaden är att Kaipak och har stretchpartier vilket ser till att rörligheten fortfarande är på toppsamtidigt som de har en aningen tajtare passform. Panelerna är placerade vid baksida knä, i grenen och dessutom i midjan, vilket gör att du eventuellt kan lämna bältet hemma.

Vandringsbyxorna är utrustade med fyra fickor – två handfickor och två större fickor på låren. Den ena benfickan stängs med hjälp av dragkedja medans den andra är försedd med en knapp. Fickorna är så pass rymliga att de utan problem kan rymma mobil, karta och kompass. Vid bensluten finns det en remjustering och samt en kängkrok som förhindrar byxorna från att åka upp.

Fjällräven Kaipak är designad med en högre midja än de flesta byxor, något som ofta efterfrågas. I kombination med stretchpaneler i midjan får de väldigt bra passform vid nedre delen av ryggen utan att begränsa rörligheten. Byxorna är fabriks impregnerade med Greenland Wax som skyddar från vind och gör byxorna vattentåliga. Tänk på att när du tvättat dina byxor ett par gånger kan du vaxa dem på nytt för att hålla vattentätheten på topp.

7 – Urberg Bjona Hiking Pants

bästa vandringsbyxor och friluftsbyxor test 2021 Urberg Bjona hiking pants
Fickor:5
Material:Polyester & Bomull
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Ubergs Bjona Hiking vandringsbyxor är ett perfekt val för dig som vill ha bra friluftsbyxor utan att behöva spendera mycket pengar. Friluftsbyxorna är tillverkade av ett lätt och slitstark material och har en ”slim fit” passform med något smalare ben. De är perfekta om du inte känner dig bekväm i större, mer påsiga modeller men fortfarande vill ha maximal rörlighet. Vandringsbyxorna är utrustade med stretch partier över knän och bak samt en elastisk midja vilket ger bra komfort.

I midjan är modellen ganska låg på både herr och dam modell. Byxorna har 5 fickor – två handfickor, två fickor över låren med dragkedja samt en bakficka med dragkedja. Fickorna på låren har en praktisk storlek, tillräckliga för att rymma mobil eller karta. Vid benslut finns det justeringar med kardborre och kängkrokar som lätt kan fästas vid dina skor och förhindrar att byxorna åker upp. De här friluftsbyxorna är en prisvärd lösning som kommer göra din vistelse i vildmarken mycket trevligare.

8 – Norrøna Fjørå Flex1 Pants

bäst i test 2021 vandringsbyxor och friluftsbyxor
Fickor:3
Material:Polyamid & Elastan
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Det här är friluftsbyxorna för dig som även håller på med mountainbiking. Norska Norrøna designade från börja Fjørå Flex1med just det i åtanke men med sin utmärkta passform och komfort blev de sen populära även på vandringslederna. Byxorna är designade med en utmärkt kombination av slitstyrka och flexibilitet, utrustade med förstärkningar vid knä och stuss vilket ger bra skydd.

En liten nackdel när du ska vandra med de här friluftsbyxorna är det låga antalet fickor. Här får du bara två handfickor och en ficka över låret, som dessutom inte är jättestor. Så brukar du packa fickorna fulla kanske det här inte är för dig. Är du däremot van vid att ha de flesta av dina saker i ryggsäcken kommer det inte vara ett hinder.

I midjan så är byxorna något högre i modellen och de är försedda med ett silikonband som ger extra grepp och ser till att de sitter på plats. Du får en lång ventilationsficka längs med benet som gör det lätt att svalka sig. Sammanfattningsvis så är flexibilitet och luftighet styrkan hos Fjørå Flex1 och spenderar du mycket tid på cykel så är detta förmodligen de bästa friluftsbyxorna för dig.

9 – Haglöfs Lite Zip-off Pant

Zip-off vandringsbyxor och friluftsbyxor bäst i test
Fickor:3
Material:Polyamid & Elastan
Stretch:Ja
Flera färger:Ja

Haglöfs Lite Zip-off Pant är perfekta friluftsbyxor för kortare vandringar i varmare klimat. Modellen är tillverkad av tunt, luftigt material och har dessutom avtagbara ben. Det här gör dem till ett perfekt val för dig som planerar att ofta vandra under varma sommardagar. De superlätta vandringsbyxorna har utmärkt andningsförmåga och transporterar bort fukt från kroppen effektivt.

När det kommer till passformen så är de lite högre i midjan och designen är lite av en blandning mellan slim fit och relaxed. Du har resår i midjan och justerbara benslut, vilket ser till att byxorna sitter bra på plats. När det kommer till förvaring så är de, likt Norrønas byxor, utrustade med tre stycken. Två handfickor samten på låret. Fokus ligger helt på bekvämlighet under sommarvandring och där lyckas Haglöfs utmärkt.

Köpguide – Hitta de bästa friluftsbyxorna för dig

Planerar du lätta dagsturer i soligt väder eller ska du ut på lång fjällvandring igenom hela kungsleden? Vilka friluftsbyxor som passar bäst kommer naturligtvis variera beroende på vad du ska ha dem till. När du väljer friluftsbyxor fundera på vilka typer av vandring du brukar ge dig ut på. Om du planerar långa vandringar i tuff terräng kommer du förmodligen behöva robusta och vädertåliga vandringsbyxor. Ska du istället ut på lättare dagsturer kanske du hellre vill prioritera tunnare och luftigare byxor. Fundera även över vilka funktioner som är viktigast för dig – hög midja, antal fickor, vattentålighet eller kanske stretch. Alla har vi lite olika behov och preferenser. Väg också in hur slitstarka byxorna är, det kan vara värt att betala ett högre pris för något som också kommer hålla dubbelt så länge.

Slitstyrka & Vädertålighet

De bästa vandringsbyxorna kommer ofta med en lite högre prislapp och då ska de också hålla i många säsonger för att det ska vara värt investeringen. Kolla efter beprövade kvalitetsmaterial som exempelvis Fjällrävens G-1000. Dessutom är de bra att välja ett par byxor med förstärkningar på utsatta områden.

Bra friluftsbyxor ska dessutom kunna hantera alla typer av väder, oavsett om det är blött, blåsigt eller soligt så ska byxorna fortfarande vara bekväma. Det innebär att det behöver vara en bra kombination av andningsförmåga samt vind- och vattentålighet. Det säger nästan sig självt att det här inte är helt lätt att få till, tyg som både andas och är vindtåligt är svårt att få till. Ofta blir det helt enkelt så att man får välja vad man prioriterar högst. Som tur är så är många vandringsbyxor utrustade med ventilationsfickor så du enkelt kan få dem mer luftiga när du behöver det som mest.

Vattentålighet

Det är värt att nämna att när vi pratar om vattentåligheten hos friluftsbyxor så ska man inte förvänta sig att det är regnbyxor man köpt. Det är skillnad på vattenavvisande och vattentät. Köper du ett par bra vandringsbyxor så ska de självklart klara av en snabb regnskur men om du förväntar dig kraftigt regn så är det säkrast att packa med ett par skalbyxor, regnställ eller en regnponcho.

Vilket material är bäst för vandringsbyxor?

Vandringsbyxor är vanligtvis gjorda av en bomull och polyesterblandning. Sen har de flesta alternativen på marknaden någon form av stretchpartier. En högre andel stretch kommer att resultera i högre rörlighet, vilket kan vara särskilt bra för dig som behöver mer utrymme över låren. Friluftsbyxor som innehåller stretch sitter oftast närmare kroppen och ger en mer kropps anpassad passform. Vill du ha byxor som är mer raka välj de med lite eller ingen stretch. Urberg Björna hiking pants och Norrøna Fjørå flex1 pants är två av de stretchigaste vandringsbyxorna i vår undersökning. Medan Fjällräven Vidda Pro är gjorda helt i polyester och bomull, helt fria från stretch. 

Olika typer av material: 

Bomull – Bomull är ett slitstark naturmaterial. Den här typen av byxor rekommenderas till dig som sliter mycket på dina kläder och behöver robusta plagg. 

Stretch – Många modeller har idag inbyggda stretchpaneler för bättre rörlighet. Ett syntetiskt material som ofta är tillåter hög rörlighet men inte har samma slitstyrka som bomull.

Nylon – Ett exceptionellt slitstarkt syntetiskt tyg som torkar snabbt. Det känns mjukare mot huden än andra syntetiska tyger. På grund av tillverkningsprocessen tenderar det att vara ett lite dyrare val.

Polyester – Hållbart även om det inte är i klass med nylon. Materialet absorberar mindre vatten än nylon och transporterar fukt till ytan mer effektivt där det kan torka snabbare. Polyester är också mindre benägen att noppra sig – noppror påverkar inte tygets prestanda, men kan vara mindre estetiskt tilltalande.

Kort om G-1000 och grönlandsvax

greenland wax för bästa vandringsbyxor

G-1000 tyg används i någon utsträckning i majoriteten av Fjällrävens vandringsbyxor. Det är ett slitstarkt material som är framtaget för att du själv ska kunna vaxa det för att få fram rätt vattentålighet. 

Du kan själv köpa Fjällrävens vax och impregnera byxorna för bättre vädertålighet och hållbarhet. Det är enkelt och effektivt! Vaxet skyddar materialet från smuts, vind och fukt. Den kan appliceras om och om igen och tvättas lätt av med maskintvätt.

Fickor

Visst blir man fruktansvärt missnöjd när man inte får plats med allt man är van vid i fickorna? Hur många vandringsbyxorna är utrustade med kan skilja sig väldigt mycket och i testet har vi byxor med allt från 3 upp til 7 stycken. De bästa vandringsbyxor i testet har också störst mängd byxor, Fjällräven Vidda Pro. Du får kreativa och praktiska förvaringsalternativ som en stor kartficka, en liten knivficka vid sidan av benet samt 4 andra fickor att fylla. De olika storlekarna innebär att du borde kunna hitta en plats för nästan vad som helst du bestämmer dig för att ta med. Men om du är mer för en enklare design kommer förmodligen Norrøna Fjørå flex1 pants att passa dig bättre.

Zip-off – vandringsbyxor med avtagbara ben

Här pratar vi nästan om en 2 för 1 deal, du får shorts och byxor i ett. Zip-off byxor har en dragkedja runt benet så du lätt kan förvandla dem till ett par shorts. Ett bra val för dig som är väldigt varm av dig och inte vill släpa dubbla uppsättningar kläder. Du kan vandra svalt under dagen och skydda dig mot mygg under kvällen. Nackdelen är att dragkedjan kan kännas lite obekväm ibland.

Vandringsbyxor bäst i test – Vanliga frågor

Varför ska man ha vandringsbyxor?

Ett par bra vandringsbyxor kommer hålla ute både vatten och vind samtidigt som de förser dig med ventilation. De låter dig röra dig smidigt och är slitstarka. Bra vandringsbyxor är helt enkelt perfekta för vandringslederna.

Vilka vandringsbyxor är bäst?

Enligt oss så är Vidda Pro från Fjällräven de bästa vandringsbyxorna, läs mer om varför högre upp i testet.

Vad är friluftsbyxor?

Friluftsbyxor är helt enkelt byxor anpassade för olika typer av friluftsaktiviteter. Ett par bra friluftsbyxor ska både vara slitstarka, bekväma och lätta att röra sig i.

Vad är skillnaden på friluftsbyxor och vandringsbyxor?

Det behöver inte finnas några skillnader alls då det helt enkelt handlar om vad man väljer att kalla produkten. I vissa fall kan friluftsbyxor vara tillverkade för flera typer av friluftsaktiviteter medans funktionaliteten hos vandringsbyxor är gjord för just vandring.

Hur långa ska vandringsbyxor vara?

Ett par vandringsbyxor bör sträcka sig hela vägen ner till foten så att du smidigt kan fästa kängkrokarna i dina skosnören för att hålla skräp ur skorna.

Vilka Fjällräven byxor ska man ha?

Det kommer variera utifrån din kroppsform och dina preferenser. Vi rekommenderar Vidda Pro, som är lös i passformen och Kajpak som är lite tajtare.

Vilka RevolutionRace byxor ska man välja?

När det kommer till RevolutionRace så är Nordwand Pro Pant ett par utmärkta all-round byxor som kommer passa de allra flesta friluftsaktiviteterna.

Kan man vandra i tights?

Ja, det går alldeles utmärkt, se bara till att välja riktiga tights som är anpassade för jobbet. Kolla gärna igenom topplistan över våra favorit vandringstights för lite inspiration.

Är friluftsbyxor vattentäta?

Oftast så brukar friluftsbyxor vara vattenavstötande snarare än vattentäta. Det här innebär att de kommer klara av en del vatten men är inte anpassade för att klara en hel dag i regn.

Hur tight ska vandringsbyxor sitta?

Här handlar det lite om en smaksak och det finns olika modeller som kommer ge dig olika tight passform. Det viktiga är att du kan ta dig fram smidigt och att byxorna inte begränsar din rörlighet. Därför kan det vara bra att satsa på ett par vandringsbyxor med stretch i om du vill ha tight passform.

Kan man vandra i jeans?

Naturligtvis går det men det är definitivt inget att rekommendera. Jeans suger lätt åt sig vatten och tar sen lång tid på sig att torka. Dessutom så andas de dåligt och ger dig ingen fukttransport. Ska du ut på riktig vandring är det definitivt inte ett bra val.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.