Vandringsutrustning Elektronik

Pannlampa bäst i test 2024 – Vandring, löpning och mer

Två pannlampor från Black Diamond ligger på mossa i mörker. Den ena, en svart Storm-R, är påslagen och den andra är av, en Blå Astro.

En ordentlig pannlampa är något du kommer ha mycket glädje av under det mörka vinterhalvåret oavsett vilka friluftsaktiviteter du föredrar. Den kommer att hjälpa dig förlänga vandringssäsong, få längre dagar i skidbacken och lätt ta dig fram i löpspåret. Sen är långt ifrån alla pannlampor likvärdiga och prestandan kommer variera rejält. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på och plockar fram pannlampan som är bäst i test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Snabb topp 3

1 – Black Diamond
Storm 500-R

Black Diamond Storm 500 r - Den bästa pannlampan i vårt test.

2 – Lumonite
Compass R

Lumonite Compass en pannlampa med dubbla remmar och löstagbar lampa testas

3 – Black Diamond
Astro 300-R

Black Diamon Astro 300 R i blått, en riktigt bra pannlampa

4 saker att ha koll på när du väljer pannlampa:

 • Lumen – Mått på ljusstyrka, en högre siffra innebär starkare ljus.
 • Räckvidd – Det är inte alltid lampan med högst lumen har längsträckvidd.
 • IP-rating – Visar hur bra pannlampan tål damm och vatten.
 • Brinntid – Hur länge batteriet håller vid olika ljusstyrkor.

Pannlampa bäst i test

1 – Black Diamond Storm 500-R

Det mest välrundade valet

Närbild på vår bäst i test pannlampa Black Diamond Storm-R. hela lampan är grå-svart och huvudet är utrustat med 3 lampor i olika storlekar.
 • Batterityp: Laddningsbar
 • Räckvidd: 120 meter
 • Lumen: 500 Lm
 • Vikt: 100 gram
 • IP67

Brinntid för Storm 500-R

Låg effekt350 tim
Medel effekt19 tim
Max effekt7 tim

Storm 500-R är en pannlampa som kommer prestera utmärkt i nästan alla situationer och vårt val som den bästa pannlampan. Den är tillräckligt lätt för att bära med på vandringsturerna och den goda passformen ser till att pannlampan sitter på plats när man springer. När det kommer till ljusstyrkan så räcker den utan problem till för att slå upp tält på mörka höstkvällar. Jag har också använt Storm på löpturer genom skogen och det har funkat bra. Slå på maxstyrkan så är räckvidden och styrkan tillräckligt för att hålla farten uppe på skogsstigarna även när det är kolsvart ute.

En grå-svart Black Diamond Storm-R pannlampa sedd från sidan. Man ser laddningsporten, de två knapparna och det ställbara huvudet.

Black Diamond har också sett till att Storm är ordentligt vädertålig. Du kan ta i stort sett ta Storm på en simtur så regnskurar eller lite lera är inte några problem. IP67 innebär att pannlampan är helt dammtät och klarar av 30 minuter i vatten på 1 meters djup. 500-R modellen har ett laddningsbart batteri som kommer hålla riktigt länge, särskilt om du är sparsam med effekten. På max effekt så klarar den sig faktiskt längre än premiummodellen Compass gör med motsvarande lumen inställt. Utöver detta har du flera olika ljuslägen med bland annat blixtljus och färgade ljus som undviker bländning. Storm 500-R är överlag riktigt väldesignad, lever upp till våra förväntningar och därför är denna pannlampan bäst i test.

2 – Lumonite Compass R

För dig med höga krav

Lumonite Compass en pannlampa med dubbla remmar och löstagbar lampa testas
 • Batterityp: Laddningsbar
 • Räckvidd: 110 meter
 • Lumen: 1250 Lm
 • Vikt: 155 gram
 • IP69

Brinntid för Compass R

Mini effekt31 dagar
Låg effekt25 tim
Medel effekt8,5 tim
Hög effekt3,5 tim
Max effekt1,5 tim

Lumonite Compass R har tagit hem topplaceringen som den bästa pannlampan i många tester och visst är den riktigt bra. Vi har dock några anledningar till att inte riktigt sätta den i topp. Det är på inget sätt så att Compass inte levererar, det här är en riktig premiumlampa. Snarare är det så att det handlar om mer prestanda än vad de flesta behöver. Premiumlampan sitter väldigt stabilt på huvudet och den lite högre vikten stör inte, du kan snabbt ta dig fram utan problem. Själva lampan går smidigt att plocka bort från pannbandet vilket gör att du kan använda den som vanlig ficklampa. Dessutom så är den utrustad med en magnet så du kan lätt placera ut den som en arbetslampa vid behov.

Man kan utan att överdriva säga att den tål en hel del, med en IP klassning på 69 så kan du duscha den med högtryckstvätten. Lamphuset är tillverkat i ett svarvat stycke aluminium vilket gör det extra stryktåligt. Pannlampan bjuder på över 1200 lumen och kan generera ett riktigt kraftigt sken som sträcker sig hela 115 meter. Det här betyder dock inte att du behöver köra förfullt hela tiden, Compass har 5 olika ljuslägen för olika situationer. Allt från ”Moonlight” läget som ger dig ett milt månliknande sken till maxläget som transformerar din panna till en rejäl strålkastare.

Visst är den lite dyrare men hela Compass andas kvalité och den lever upp till den högre prislappen. Har du höga krav så är det här tveklöst rätt val och det kompletta paketet gör det till en av de bästa pannlamporna.

3 – Black Diamond Astro 300-R

Väldigt prisvärd

Black Diamon Astro 300 R i blått, en riktigt bra pannlampa
 • Batterityp: Laddningsbar / AAA
 • Räckvidd: 55 meter
 • Lumen: 300 Lm
 • Vikt: 75 gram
 • IPX4

Brinntid för Astro 300-R

Låg effekt140 tim
Medel effekt12 tim
Max effekt6 tim

Black Diamond är kända för att tillverka utrustning av toppkvalitet för en uppsjö av utomhusaktiviteter och Astro är inget undantag. Den är lätt, kraftfull och billig. Helt enkelt den bästa pannlampan för dig som vill få ut så mycket som möjligt för pengarna helt enkelt. Pannlampan funkar utmärkt till friluftsliv och löpning på platt underlag eller som en reserv ljuskälla i hemmet. Är underlaget svår så bör du dock kanske kika på en starkare modell. Likt Black Diamonds Storm modell så kan lampan vinklas så du lätt riktar ljuskällan efter dina preferenser. Vikten är låg och den breda remmen ser till så den sitter där den ska.

Black Diamonds Astro. Notera att dessa två är Astro-modellen som inte går att ladda.

Ljusstyrkan går lätt att justera och du dämpar eller förstärker ljuset genom att hålla inne en knapp och med 300 lumen så får du en ljuskägla på cirka 55 meter. Just 300-R drivs av ett laddningsbart batteri men den finns också i en version som drivs av 2 stycken AAA-batterier. Den här heter Astro 300, samma namn fast utan R helt enkelt, så se till att köpa rätt. Den här lampan har inte riktigt lika hög IP klassning som toppalternativen men den kommer utan problem att klara sig genom regnskurar.

4 – Black Diamond Sprinter 500

Toppval för löpare

Pannlampa för löpning med extra band över huvudet i blått och vitt - Black diamond sprinter 500
 • Batterityp: Laddningsbar eller AAA
 • Räckvidd: 52 meter
 • Lumen: 500 Lm
 • Vikt: 105 gram
 • IPX4

Brinntid för Sprinter 500

Låg effekt28 tim
Max effekt2-4 tim

Ytterligare en Black Diamond produkt tar plats i vårt test av pannlampor. Sprinter 500 är, precis som namnet skvallrar om, en pannlampa designad helt med löpning i åtanke. Det elastiska bandet sitter bra runt huvudet och i kombination med det tvärgående hålls den på plats oavsett hur lång tid du spenderar i spåret. Batteripacket är placerat baktill, vilket gör pannlampan väldigt välbalanserad och vikten känns inte alls av lika mycket som med framtunga modeller. Sprinter kommer gå bra att använda i regn då den har en IP-rating på X4 och är testad för att klara av det.

Sprinter levereras med ett laddningsbart batteri men du kan även välja att använda dig av AAA batterier, pannlampan är kompatibel med båda. Detta är ett stort plus då Sprinter inte har den mest imponerande batteritiden bland pannlamporna i testet. På baksidan så är den utrustad med ett rött ljus som gör det säkrare att springa på bilvägar. Du minskar risken att bli påkörd och det är dessutom en funktion som krävs av många ultramaraton organisatörer. Det här kommer inte vara den bästa pannlampan för vandring men om det är löpning som är ditt fokus så kan detta mycket väl vara det optimala valet.

5 – Petzl Bindi

En kompakt försäkring

En ultralätt pannlampa från Petzl med tunnt pannband
 • Batterityp: Laddningsbar
 • Räckvidd: 36 meter
 • Lumen: 200 Lm
 • Vikt: 35 gram
 • IP-rating X4

Brinntid för Petzl Bindi

Låg effekt50 tim
Medel effekt3 tim
Max effekt2 tim

Petzls Bindi är den lättaste pannlampan i vårt test med en vikt ynka 35 gram! Denna lilla och smidiga pannlampan kan du lämna i fickan permanent. Flare är riktigt liten och får utan problem plats i fickor eller de minsta väskorna utan att störa. Även om lampan är liten har Black Diamont valt att inte kompromissa med dess funktioner. Den har tre olika ljuslägen anpassade för olika uppgifter och avstånd plus ett rött ljus som ser till att du inte bländar någon. 

Bindi har ett laddningsbart batteri som på grund av storleken inte har den mest brinntiden. Men med lampans syfte i åtanke så bör det inte vara något större problem. Den funkar utmärkt för promenader eller löpning på platt underlag och är en bra pannlampan att ha med som en försäkring när du vandrar. 

6 – Biolite HeadLamp 200

Bra för vardagsanvändning

biolite headlamp 200 en pannlampa i test
 • Batterityp: Laddningsbart
 • Räckvidd: 50 meter
 • Lumen: 200 Lm
 • Vikt: 50 gram
 • IPX4

Brinntid för Biolite HeadLamp 200

Låg effekt40 tim
Max effekt3 tim

En liten men funktionell pannlampa från Biolite som erbjuder ett bra ljus för promenader eller andra aktiviteter när du inte behöver ett superstarkt ljus. HeadLamp är utrustad med ett laddningsbart batteri som ger dig upp till 40 timmars batteritid. Pannlampan är både smidigt att packa och bekväm att bära med sin låga vikt på ynka 50 gram i kombination med det breda pannbandet. Batteriet på 700 mAh laddar du smidigt vi en Micro-USB laddare som är inkluderad när du köper lampan. 

Biolites pannlampa har fyra olika ljuslägen som du enkelt kan byta mellan. Med den högsta styrkan får du ut cirka 3 timmar ur batteriet. Lampan har även rött ljus för mörkerseende och den är ställbar för att du lätt ska kunna få till rätt vinkel på ljuset. Totalt har lampan 4 olika ljuslägen som alla kan kombineras med olika ljusstyrkor. Naturligtvis är den också vattentålig med IP klassning på X4, överlag ett välrundat paket.

7 – Black Diamond Icon 700 headlamp

Rejält kraftpaket

icon 700 är vår favorit och den bästa pannlampan enligt oddhikers
 • Batterityp: AAA eller Laddningsbart batteripack
 • Räckvidd: 140 meter
 • Lumen: 700 Lm
 • Vikt: 236 gram
 • IP67

Brinntid för Icon 700

Låg effekt190 tim
Max effekt7 tim

Icon från Black Diamond är en pannlampa designad för dig som behöver ett riktigt starkt ljussken i tuffa miljöer. Kombinationen av en extremt kraftfullt pannlampa, bra stryktålighet och imponerande batteritid gör den till ett bra val för bland annat offpist åkning. Icon 700 kommer passa för dig som gillar att ge dig ut på naturäventyr som tar plats långt borta från eluttagen. Ställer du Icon på den lägsta ljusstyrkan får du hela 190 timmars batteritid, smidigt på långa vandringar i vildmarken.

Pannlampan funkar både med ett laddningsbart Icon batteri eller batteripack med 4 AA-batterier. Den stora fördelen här är att batteriet kan kopplas bort från bandet och hängas innanför jackan. Sladden är upp till en meter lång, det här gör att batterierna inte laddas ur även om det blir extremt kallt. Det här är också anledningen till att pannlampans höga vikt inte stör, du flyttar majoriteten av vikten ned från huvudet helt enkelt

Det kraftfulla ljuset går så klart att dimma och lampan är även utrustad med både rött, grön och blått ljus vilket tillåter dig att ha kvar ditt mörkerseende. Pannlampan har en IP 67 klassning vilket betyder att den är vattentät och klarar av en halvtimma under vattenytan och inget underhåll krävs efteråt. Klassningen innebär också att den är extremt tålig mot smuts, lera och damm. Med andra ord är det här en extremt tålig pannlampa som förtjänar sin plats i testet.

8 – Biolite Headlamp 750

bäst i test laddningsbar pannlampa för löpning
 • Batterityp: Laddningsbar
 • Räckvidd: 130 meter
 • Lumen: 750 Lm
 • Vikt: 150 gram
 • IPX4

Brinntid för Biolite HeadLamp 750

Låg effekt150 tim
Max effekt7 tim

Biolite Headlamp 750 är en pannlampa designad för löpning på hög nivå. Bandet är superbekvämt och den tighta passformen runt huvudet gör att vikten inte känns av.  Pannlampan är utrustad med ett laddningsbart batteri på 3000 mAh. Den kan laddas enkelt genom en USB-kabel, så du har möjlighet att ladda den både med powerbank eller via USB-uttag i bilen. Batterierna sitter baktill på huvudet och fördelar därför vikten jämnt. En fördel jämfört med den mindre HeadLamp 200. Kabeln är integrerad i huvudremmen så den kommer aldrig fladdra runt när du springer. 

BioLite 750 väger in på 150 gram, vilket är helt okej när man tar dess starka ljussken i åtanke. Du kan välja mellan 3 olika ljusstyrkor samt hela 8 olika ljuslägen, gott om kombinationer att välja på med andra ord. Du kan även slå på rött ljus bak på batteripacket så löpningen blir säkrare och bilister lätt ska kunna se dig.

Så hittar du den bästa pannlampan för dig

Don efter person är ett lämpligt, om än lite uttjatat, uttryck. I det här fallet innebär det att välja pannlampa utefter din aktivitet. Till att börja med så ska vi kolla på ljusstyrka och vad du kan behöva för olika aktiviteter.

Lumen, ljusstyrka och räckvidd

Lumen är ett mått på hur mycket ljus en pannlampa eller annan ljuskälla genererar. En högre siffra kommer att ge dig starkare ljus som också når längre. Räckvidden på ljuset är också något vi listat och det visar hur långt du kan förvänta dig att se med pannlampan på maxeffekt. Högst lumen innebär dock inte alltid längst räckvidd, ibland är lampan istället designad för att sprida ljusskenet mer. Hög lumen och lite lägre räckvidd är med största sannolikhet ett tecken på en bred ljuskälla.

 • 200-300 lumen – Lämpar sig för promenader och enklare sysslor i mörker. Funkar också bra om du vill ha en lätt pannlampa på campingplatsen under kvällen.
 • 500 lumen – Funkar för löpning och vandring i svår terräng.
 • 700-1000 lumen – Tillräckligt för att ta dig fram fort i svår terräng, exempelvis offpist åkning.
 • 1000+ lumen – För aktiviteter som behöver extremt kraftigt ljus, utforska grottor m.m.

Det är viktigt att tänka på att det är inte bara ljusstyrkan som spelar roll för att se så bra som möjligt utan också ljusspridning. För en del aktiviteter vill du ha en mer fokuserad ljuskägla som låter dig se långt medans andra kommer att vara lättare med en hög ljusspridning som gör att du lyser upp ett bredare område. De bästa pannlamporna kommer med olika ljuslägen vilket låter dig växla mellan fokuserat eller brett ljus.

Batteritid och batterityp

Det är naturligtvis viktigt att pannlampan håller under hela vandringen, annars är det ingen större mening med att ta med den. Här är det viktigt att tänka på att siffran som anges av tillverkaren ofta visar maxtiden, vilket innebär tiden den klarar på den lägsta ljusstyrkan. Ofta kommer du förmodligen vilja ha lite starkare ljus så. I våra tabeller har vi listat tid för flera olika lägen och är pannlampan dimbar kan du räkna med någonstans mitt emellan de olika tiderna.

Vad gäller batterityp så handlar det om laddningsbara pannlampor eller de som drivs med externa batterier, ofta AAA batterier. Vi rekommenderar att du väljer ett laddningsbart batteri vilket blir mer ekonomiskt och är mycket bättre ur miljösynpunkt. Om du ibland inte har möjlighet att ladda så finns det bra alternativ som klarar av både laddningsbara och engångsbatterier. Nästan alla moderna pannlampor laddas dessutom via USB så du kan helt enkelt ladda den från bilen. Det är också supersmidigt att ta med sig en bra powerbank för vandring och ladda den därifrån. Ett annat alternativ är att testa solcellsladdare, använd dagens ljus för att se i mörkret.

IP klassning och stryktålighet

IP klassning är ett mått som visar hur bra elektronik klarar av vatten och smuts. Den första siffran visar hur bra de tål dam och andra partiklar medans den andra anger vattentåligheten. Resistensen mot damm har en klassning från 0 till 6 där 6 är helt dammtätt. Pannlamporna har antingen 6 eller X i första siffran, så de är alltså helt dammsäkra eller saknar klassning. Notera att X inte är detsamma som 0, det betyder helt enkelt att det inte blivit testat.

Vattentåligheten anges från 0 till 9 och är aningen mer komplicerad. Förenklat så vill du att den andra siffran ska vara minst 4 för att pannlampan ska klara regn. Vid 7 eller uppåt så klarar pannlampan av att dränkas helt i upp till 1 meters djup i 30 minuter. 8 innebär att den klarar längre tider i upp till 3 meter. 9 klarar av kraftiga jetstrålar med höga temperaturer på 80 grader, förhoppningsvis inget du kommer råka ut för.

Vikt och passform

Ska du bära en pannlampa under längre tid så behöver den vara lätt och sitta bekvämt. Ska du dessutom ta dig fram fort så behöver den dessutom sitta riktigt stabilt. En lätt lampa är naturligtvis att föredra men för att få ned vikten får man ofta dra ned på prestandan. Stora batterier och starkare lampor kommer väga mer, gör en avvägning över vad som är viktigast för dig. Ska du röra dig fort så kan ett tredje, tvärgående band vara något att kolla efter.

Vanliga frågor om pannlampor

Vad är lumen?

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljust en källa avger i alla riktningar. Det förkortas lm och visar hur starkt en pannlampa lyser. En högre siffra innebär att du kommer få ett starkare ljus som når längre.

Hur många lumen ska en pannlampan ha?

Det beror på vad du ska ha din pannlampa till och hur starkt ljus du behöver. För enklare aktiviteter på platt underlag eller stillasittande så fungerar det utmärkt med runt 200 lm. Ska du träna utomhus eller röra dig genom skogen bör du sikta högre på runt 500 lm. Handlar det om att navigera igenom svår terräng så är en pannlampa med 700 lumen eller mer det bästa valet.

Klarar en pannlampa av kyla?

Minusgrader och kyla kan snabbt suga musten ur batterier och dra ner batteritiden på alla typer av elektronik. För att undvika det här när det kommer till pannlampor bör du satsa på en produkt av lite högre kvalité, sen finns det också några andra saker du kan tänka på. Vissa typer av batterier kommer att klara av kylan bättre. Vanliga alkaline batterier är absolut sämst på att klara av kylan, satsa istället på en laddningsbar pannlampa med lithium batterier. 

En annan faktor är pannlampans utformning, kan du på något sätt hålla batterierna under dina kläder så kan de hålla sig varma. Vissa modeller är gjorda med ett avtagbart batteripaket som kan förvaras i en ficka medans pannlampan används. En annan möjlighet är en pannlampa med batteri placerat baktill, då kan du dra upp luvan för att hålla den lite varmare. Oavsett vilken modell du bestämmer dig för, vill du förvara din pannlampa på en relativt varm plats när du inte använder den.

Hur mycket väger en pannlampa?

Det här kan variera en hel del beroende på hur många funktioner pannlampan har och hur stort batteriet är. Det är ganska normalt med en vikt på allt mellan 50 och 250 gram. Oftast är det så att kommer med mer vikt. Välj en lampa som väger så lite som möjligt utan att kompromissa på ljusstyrkan som lämpar sig för dina aktiviteter.

Vilken är den bästa pannlampan för löpning?

För att prestera bra bör den bästa pannlampan för löpning sitta riktigt bekvämt och stabilt även under långa perioder med mycket skakningar. Helst vill du ha en laddningsbar lättvikts pannlampa med starkt ljus och bra ljusspridning. Modeller med batteriet placerat baktill ger god balans och en tvärgående, tredje rem ser till att de inte sjunker ner. Naturligtvis behöver de också tåla regn när vädret inte är på humör och gärna ha ett rött ljus baktill. En av de bästa pannlamporna för löpning är Black Diamonds Sprinter, läs mer om varför högre upp i testet.

Varför ska man använda en pannlampa?

Pannlampor är ett smidigt sätt att få ljus riktat åt precis det håll du tittar. Samtidigt så låter det dig ha båda händerna fria för aktiviteten du håller på med. Generellt har de också ganska låg vikt och är lätta att ta med sig på alla typer av äventyr.

När är det bra att ha en pannlampa?

Pannlampor är bra att ha vid i stort sett alla utomhusaktiviteter i mörker. Oavsett om du pratar om vandring, löpning eller klättring så är pannlampor det bästa sättet att få ljus och se terrängen. Det är även ett utmärkt hjälpmedel om du är ute och arbetar både kvällstid och på morgonen.

Kan man använda en pannlampa som cykellampa?

Nej, enligt transportstyrelsen ska en cykel ha lampor monterade fram och bak. Däremot så kan det vara ett utmärkt komplement för att se och synas bättre.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska framförallt sitta stabilt och inte kana runt när du rör på dig. Samtidigt så får den inte klämma så det blir obehagligt att bära den efter en stund.

Varför är rött ljus bra att ha på en pannlampa?

Rött ljus gör det lättare att anpassa ditt mörkerseende när det är riktigt mörkt ute, det blir lättare att se när du slår av och på lampan. Dessutom bländar det inte alls på samma sätt och det blir snällare mot personerna runt om dig.

Vilken är den bästa pannlampan?

Det här kommer variera väldigt mycket beroende på vad du ska ha den till. Ett säkert val för de allra flesta är Black Diamonds Storm-R men har du lite högre krav kan det passa bra att gå upp till premium modellen Compass. Läs mer i vårt test av pannlampor för att se vilken som kommer passa dig bäst.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.