Vandringsutrustning Elektronik

Test – bästa pannlampan för löpning och vandring 2023

bäst i test pannlampor - bästa pannlampan

En bra pannlampa kommer du ha mycket glädje av under vårt mörka halvår oavsett vilka friluftsaktiviteter du föredrar. Lys upp mörkret samtidigt som du håller händerna fria för att säkert och smidigt ta dig fram. Den bästa pannlampan kommer att hjälpa dig förlänga vandringssäsong, få längre dagar i skidbacken och lätt ta dig fram i löpspåret.

Sen är det naturligtvis inte så att alla pannlampor är likvärdiga och det är många faktorer som kommer att spela in. Kvaliteten kommer att variera rejält mellan de olika produkterna och det är helt klart värt att hålla sig till ett seriöst märke. Hur starkt ljus du får och hur lång batteritid du får kommer att variera väldigt mycket. Naturligtvis gör även priset det och precis som att du inte vill få en lampa som inte lever upp till dina förväntningar, vill du inte heller betala för funktioner du inte kommer använda. För att guida dig rätt har vi satt ihop det här testet av pannlampor.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliate länkar för Outnorth.

1. Lumonite Compass R

lumonite compass r - den bästa pannlampan

2. Black Diamond Icon

icon 700 en bra pannlampa från black diamond

3. Black Diamond Spot Lite

black diamond spot lite en av pannlamporna som är bäst i test

Det finns många fler funktioner att väga in, det är viktigt att ha koll på om det är en laddningsbar pannlampa eller om du kommer behöva använda engångsbatterier. Hur mycket pannlampan väger kommer också spela in i hur bekväm den är att använda. Dessutom spelar det roll hur robusta och vattentåliga de är. Oavsett dina behov så kommer vi guida dig rätt och hitta den bästa pannlampan för dina behov.

Pannlampa bäst i test – Premium

Lumonite Compass R

lumonite compass r - den bästa pannlampan
 • Batteritid: 40 h
 • Batterityp: Laddningsbart
 • Räckvidd: 115 meter
 • Lumen: 1200 Lm
 • Vikt: 162 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor
outdoor experten logo

Lumonite Compass R har tagit hem topplaceringen som den bästa pannlampan i stort sett alla kvalificerade test och vi kan inte hitta nån anledning till att inte hålla med. Man kan utan att överdriva säga att den tål en hel del, med en IP klassning på X8 så kan du utan problem ta med den på en simtur. Lamphuset är tillverkat i ett svarvat stycke aluminium vilket gör det extra stryktåligt. Den är utrustad med ett laddningsbart lithium-ion batteri på 3500 mAh vilket ger dig upp mot 40 timmars batteritid.

Pannlampan bjuder på över 1200 lumen och kan generera ett riktigt kraftigt sken som sträcker sig hela 115 meter. Det här betyder dock inte att du behöver köra förfullt hela tiden, Compass har 5 olika ljuslägen för olika situationer. Allt från ”Moonlight” läget som ger dig ett milt månliknande sken till maxläget som transformerar din panna till en rejäl strålkastare. När det börjar skymma så kommer de svagare ljuslägena att räcka gott så länge terrängen inte är avancerad.

Premiumlampan sitter väldigt stabilt på huvudet och den lite högre vikten stör inte, du kan snabbt ta dig fram utan problem. Själva lampan går smidigt att plocka bort från pannbandet vilket gör att du kan använda den som vanlig ficklampa. Dessutom så är den utrustad med en magnet så du kan lätt placera ut den som en arbetslampa vid behov. Hela Compass andas kvalité och den lever upp till den högre prislappen. Har du höga krav så är det här tveklöst rätt val och det kompletta paketet gör pannlampan bäst i test.

Pannlampa bäst i test – Mitt segmentet

Black Diamond Icon 700 headlamp

icon 700 är vår favorit och den bästa pannlampan enligt oddhikers
 • Batteritid: 190 h
 • Batterityp: 4 st AAA eller Laddningsbart batteripack
 • Räckvidd: 140 meter
 • Lumen: 700 Lm
 • Vikt: 236 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor
outdoor experten logo

Icon från Black Diamond är helt klart en av de bästa pannlamporna på marknaden. Kombinationen av en extremt kraftfullt pannlampa, bra flexibilitet och imponerande batteritid gör den till ett toppval i testet. Icon 700 kommer passa för dig som gillar att ge dig ut på en uppsjö av naturäventyr och kräver belysning med hög effekt. Den är också utmärkt för dig som kommer vara långt borta från eluttagen under långa perioder. Ställer du Icon på den lägsta ljusstyrkan får du hela 190 timmars batteritid, perfekt på långa vandringar i vildmarken.

Pannlampan funkar både med ett laddningsbart Icon batteri eller batteripack med 4 AA-batterier. Den stora fördelen här är att batteriet kan kopplas bort från bandet och hängas innanför jackan. Sladden är upp till en meter lång, det här gör att batterierna inte laddas ur även om det blir extremt kallt. Det här är också anledningen till att pannlampans höga vikt inte stör, du flyttar majoriteten av vikten ned från huvudet helt enkelt

Det kraftfulla ljuset går så klart att dimma och lampan är även utrustad med både rött, grön och blått ljus vilket tillåter dig att ha kvar ditt mörkerseende. Pannlampan har en IP 67 klassning vilket betyder att den är vattentät och klarar av en halvtimma under vattenytan och inget underhåll krävs efteråt. Klassningen innebär också att den är extremt tålig mot att tappas i smuts, lera och damm. Med andra ord är det här en extremt tålig pannlampa som förtjänar sin plats i testet.

Pannlampa bäst i test – Budget

Black Diamond Spot Lite 200 headlamp

black diamond spot lite en av pannlamporna som är bäst i test
 • Batteritid: 60 h
 • Batterityp: 2 st AAA
 • Räckvidd: 64 meter
 • Lumen: 200 Lm
 • Vikt: 81 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor
outdoor experten logo

Black Diamond är kända för att tillverka utrustning av toppkvalitet för en uppsjö av utomhusaktiviteter och deras Spot Lite 200 är inget undantag. Den är lätt, kraftfull och billig, bästa pannlampan för dig som vill få ut så mycket som möjligt för pengarna helt enkelt. Pannlampan funkar utmärkt både för vandring, löpning, klättring eller som en reserv ljuskälla i hemmet eller bilen. Den har flera olika ljuslägen som du lätt kan skifta mellan beroende på dina behov. Spot Lite är ställbar och ljuset vinklas lätt utefter nuvarande behov.

Ljusstyrkan går lätt att anpassa genom att dämpa eller förstärka ljuset genom en knapptryckning. Med 200 lumen så kan du med Spot Lite se upp till 64 meter i mörker. Det finns även strobe-effekt och ett nattläge med rött ljus. Pannlampan drivs av 2 stycken AAA-batterier som håller i 1,5 timma på max ljusstyrka och över 60 timmar på den lägsta ljusnivån. Spot Lite är, likt de andra bästa pannlamporna, vattentät så du kan använda den oavsett om det regnar och snöar. Den klarar till och med 1 meters vattendjup i 30 minuter ifall du skulle få för dig att ta en spontan simtur. En annan stor fördel med lampan är den låga vikten, vilket gör den väldigt smidig att ha med sig.

Pannlampor i test – Vår favorit

Biolite HeadLamp 200

biolite headlamp 200 en pannlampa i test
 • Batteritid: 40 h
 • Batterityp: Laddningsbart
 • Räckvidd: 50 meter
 • Lumen: 200 Lm
 • Vikt: 50 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor
astro sweden logo

En liten men kraftig pannlampa från Biolite som erbjuder allt du behöver vid kortare vandring eller löpning. HeadLamp är utrustad med ett laddningsbart batteri som ger dig upp till 40 timmars batteritid. Pannlampan är både smidigt att packa och extremt bekväm att bära med sin extremt låga vikt på ynka 50 gram. Batteriet på 700 mAh laddar du smidigt vi en Micro-USB laddare som är inkluderad när du köper lampan. Det här är den bästa pannlampan om du letar efter nånting med en laddningsbar kraftkällan och lång batteritid till ett bra pris. 

Biolites pannlampa har fyra olika ljuslägen som du enkelt kan byta mellan. Med den högsta styrkan får du ut cirka 3,5 timmar ur batteriet. Lampan har även rött ljus för mörkerseende och den är ställbar för att du lätt ska kunna få till rätt vinkel på ljuset. Totalt har lampan 4 olika ljuslägen som alla kan kombineras med olika ljusstyrkor. Naturligtvis är den också vattentålig med IP klassning på X4, överlag ett välrundat paket som vi gillar starkt.

Bästa pannlampan för extrema förhållanden

Petzl Duo S

petzl duo s bäst i test laddningsbara pannlampor
 • Batteritid: 23 h
 • Batterityp: Laddningsbart
 • Räckvidd: 200 meter
 • Lumen: 1100 Lm
 • Vikt: 370 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Kraftig pannlampa för de allra tuffaste förhållandena, Petzl Duo S är robust och gjort för att klara av rejält med stryk. Framförallt är den framtagen för dig som klättrar, håller på med grottutforskning och andra extrema aktiviteter. Det är den starkaste och mest avancerade pannlampan i testet, med hela 5 olika ljuslägen. Slår du på lampans BOOST-funktion så kommer du ut hela 1100 lumen och en räckvidd på 200 meter, helt klart imponerande. Du har också närbelysningsläget vilket ger dig en behaglig ljusstråle för att läsa av kartor och annat arbete på nära håll.

Dessutom har Petzl Duo S en otroligt smidig avbländningsfunktion, den känner av andra ljuskällor och dimmar då ned sitt ljus. Så vänder du dig mot en person i din grupp slipper hen att bli bländad. Naturligtvis funkar det här ännu bättre om båda använder Duo S pannlampor och då båda slipper bli bländade.

Pannlampan har en IPX4 klassning och är med andra ord vattentät. Batteriet är laddningsbart med en maxtid på 23 timmar, du kan sen ladda den fullt igen på 4 timmar. Batteriet är placerat baktill för att jämnt fördela vikten och hålla pannlampan på plats. Petzl Duo S är den bästa pannlampan för dig som behöver ordentligt stryktålig utrustning för tuffa utmaningar.

Pannlampor i test – Lättaste pannlampan

Black Diamond Flare headlamp

bästa pannlampan för nödläge flare headlamp
 • Batteritid: 18 h
 • Batterityp: 2 st CR2032
 • Räckvidd: –
 • Lumen: 40 Lm
 • Vikt: 27 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Flare Headlamp är den lättaste pannlampan i vår undersökning med en vikt ynka 27 gram! Denna lilla och smidiga pannlampan kan du bära med som en försäkring ifall äventyret blir längre än planerat. Flare är riktigt liten och får utan problem plats i fickor eller de minsta väskorna utan att störa. Även om lampan är liten har Black Diamont valt att inte kompromissa med dess funktioner. Driven av två stycken litium CR2032 batterier, har pannlampan 5 ljuslägen – stark, låg, SOS, strobe och rött ljus för mörkerseende. 

Pannlampan har inga knappar, istället ändras ljuset enkelt genom att vrida på lamphuset, lätt att hantera även med handskar på. I maxläge lyser lampan med en styrka på 40 lumen. Den funkar utmärkt under kortare löpturer och är den bästa pannlampan att ha med som en försäkring vid nödsituationer. 

Pannlampor i test – Andra vi gillar

Black Diamond Sprinter 275 Headlamp

bästa pannlampan för löpning sprinter 275
 • Batteritid: 3 h
 • Batterityp: Laddningsbart eller 3 st AAA
 • Räckvidd: –
 • Lumen: 275 Lm
 • Vikt: 116 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Ytterligare en Black Diamond produkt tar plats i vårt test av pannlampor, Sprinter 275 är en liten pannlampa designad för löpning. Det elastiska bandet sitter bra runt huvudet och i kombination med ett tvärgående band över huvudet hålls den på plats oavsett hur långt du springer i spåret. Batteripacket är placerat baktill, vilket gör pannlampan väldigt välbalanserad och vikten känns inte alls av lika mycket som med framtunga modeller. 

Pannlampan är utrustad med ett laddningsbart batteri med en kraft på 1800 mAh. Den kan lätt laddas via USB vilket gör att du kan använda dig av en powerbank eller ladda den i bilen. Dessutom har den ett inbyggt rött ljus på baksidan. En viktig säkerhetsfunktion för många löpare som springer på bilvägar. Du syns bättre bakifrån och det är dessutom en funktion som krävs av många ultramaraton organisatörer. Du kan även byta ut det laddningsbara batteriet mot tre vanliga AAA-batterier. Så om du planerar att använda pannlampan under många timmar, rekommenderar vi att packa med dem som en back-up.

Biolite Headlamp 750

bäst i test laddningsbar pannlampa för löpning
 • Batteritid: 8 h
 • Batterityp: Laddningsbart
 • Räckvidd: 130 meter
 • Lumen: 750 Lm
 • Vikt: 150 gram
Outnorth logga, försäljare av vandringsutrustning och vandringskängor

Biolite Headlamp 750 är en pannlampa designad för löpning på proffsnivå. Bandet är superbekvämt och den tighta passformen runt huvudet gör att vikten inte känns av.  Pannlampan är utrustad med ett laddningsbart batteri på 3000 mAh. Den kan laddas enkelt genom en USB-kabel, så du har möjlighet att ladda den både med powerbank eller via USB-uttag i bilen. Batterierna sitter baktill på huvudet och fördelar därför vikten jämnt. Kabeln är integrerad i huvudremmen så den kommer aldrig fladdra runt när du springer. 

Det är den bästa pannlampan för löpning, speciellt för dig som spenderar långa timmar i spåret och är ute efter rejäl ljusstyrka i kombination med bra batteritid. BioLite 750 väger bara 150 gram, vilket är lite i relation till alla inbyggda funktioner. Pannlampan har 3 olika lumen-lägen samt hela 8 olika ljuslägen, gott om kombinationer att välja på med andra ord. Du kan även slå på rött ljus bak på batteripacket för att synas bättre.

Så hittar du den bästa pannlampan för dig

Svaret kommer att variera från person till person, utgå ifrån vilken aktivitet du kommer använda den till och vilken nivå du utövar den på. En pannlampa för vandring eller löpning kommer inte kräva lika hög prestanda som en avsedd för avancerad klättring i mörker. Det är onödigt att spendera mer pengar än vad du behöver när det går att få bra kvalité till ett rimligt pris. Är det bara promenader med hunden du ska ha din pannlampa till så bör du definitivt välja ett budget alternativ.

För löpning rekommenderar vi en pannlampa som sitter bra på huvudet och har en låg vikt. För löpning i stadsmiljö, där det finns gatubelysning kommer du inte behöva en pannlampa med starkt ljus. Däremot är det bra att det finns rött ljus baktill så du är synlig för bilar. Springer du istället i skogen eller är ute och vandrar kvällstid så kommer du förmodligen att vilja ha en lite kraftfullare och bredare ljuskägla.

För skidåkning kommer du definitivt att behöva en stark pannlampa som lyser upp en stor yta framför dig, dessutom kommer du vilja ha ett batteri som klarar av kyla bra. För klättring i mörker och tunnel utforskning är det också viktigt med riktigt bra ljus och du kommer också vilja ha tillgång till olika ljuslägen samt välja en stryktåliga pannlampa.

Tänk på det här när du väljer pannlampa

Ljusstyrka och räckvidd

Ljusstyrka mäts i lumen vilket förkortas lm, lumen anger hur mycket ljus en pannlampa eller annan ljuskälla genererar. En högre siffra kommer att ge dig starkare ljus som når längre. Räckvidden på ljuset kommer i de allra flesta fall även vara angivet i beskrivningen. Generellt sett kan man säga att en pannlampa på 200 lumen fungerar utmärkt till vanliga promenader eller enklare stillasittande sysslor. Med 500 lumen så kan du ta dig fram snabbt och träna utomhus. Över 1000 lumen så kommer du att ha tillräckligt med ljus för att navigera avancerad terräng genom mörkret.

Det är viktigt att tänka på att det är inte bara ljusstyrkan som spelar roll för att se så bra som möjligt utan också ljusspridning. För en del aktiviteter vill du ha en mer fokuserad ljuskägla som låter dig se långt medans andra kommer att vara lättare med en hög ljusspridning som gör att du lyser upp ett bredare område. De bästa pannlamporna kommer med olika ljuslägen vilket låter dig växla mellan fokuserat eller brett ljus.

Batteritid och batterityp

Det är naturligtvis viktigt att pannlampan håller under hela vandringen, annars är det ingen större mening med att ta med den. Hur lång batteritid som en pannlampa har är i stort sett alltid angivet av tillverkaren. Här är det viktigt att tänka på att det ofta handlar om max batteritiden, vilket innebär att den klarar den tiden på den lägsta ljusstyrkan. Ofta kommer du förmodligen vilja ha lite starkare ljus så räkna med lite kortare batteritid än vad som anges.

Vad gäller batterityp så handlar det om laddningsbara pannlampor eller de som drivs med externa batterier, då pratar vi ofta om AAA batterier. Till att börja med så är det mycket bättre ur miljösynpunkt att välja ett laddningsbart batteri. I övrigt handlar det till stor del om personlig preferens. Kommer du vara utan extern strömkälla under lång tid så kan det vara bättre med lösa batterier som du enkelt kan byta ut. En annan faktor är kostnaden, pannlampor med laddningsbart batteri är initialt dyrare att köpa medans det i längden blir dyrare att köpa nya batterier. En annan bonus med laddningsbara batterier är att moderna versioner nästan alltid laddas via USB. Med andra ord är det supersmidigt att ta med sig en bra powerbank för vandring och ladda den därifrån. Ett annat alternativ är att testa solcellsladdare, använd dagens ljus för att se i mörkret helt enkelt!

Vikt och passform

Ska du använda en pannlampa under längre tid så behöver den vara lätt och sitta bekvämt. Ska du dessutom ta dig fram fort så behöver den dessutom sitta riktigt stabilt. En lätt lampa är naturligtvis att föredra men för att få ned vikten får man ofta dra ned på prestandan. Stora batterier och starkare lampor kommer väga mer, gör en avvägning över vad som är viktigast för dig. Ett alternativ är faktiskt den tyngsta lampan i testet, batteriet sitter på en lång sladd och kan flyttas från lampan till din ficka.

Vad gäller passform så är det nästan bäst att beställa hem pannlampan och prova hur den sitter. Men innan du gör det så kolla hur vikten är portionerad över lampan. Är batteriet placerat i bak för att väga upp lampan? Har pannlampan korsgående band och kommer den passa med mössa / hjälm?

Vanliga frågor om pannlampor

Vad är lumen?

Lumen är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljust en källa avger i alla riktningar. Det förkortas lm och visar hur starkt en pannlampa lyser. En högre siffra innebär att du kommer få ett starkare ljus som når längre.

Hur många lumen ska en pannlampan ha?

Det beror på vad du ska ha din pannlampa till och hur starkt ljus du behöver. För enklare aktiviteter på platt underlag eller stillasittande så fungerar det utmärkt med runt 200 lm. Ska du träna utomhus eller röra dig genom skogen bör du sikta högre på runt 500 lm. Handlar det om att navigera igenom svår terräng så är en pannlampa med 1000 lumen eller mer det bästa valet.

Klarar en pannlampa av kyla?

Minusgrader och kyla kan snabbt suga musten ur batterier och dra ner batteritiden på alla typer av elektronik. För att undvika det här när det kommer till pannlampor bör du satsa på en produkt av lite högre kvalité, sen finns det också några andra saker du kan tänka på. Vissa typer av batterier kommer att klara av kylan bättre. Vanliga alkaline batterier är absolut sämst på att klara av kylan, satsa istället på en laddningsbar pannlampa med lithium batterier. 

En annan faktor är pannlampans utformning, kan du på något sätt hålla batterierna under dina kläder så kan de hålla sig varma. Vissa modeller är gjorda med ett avtagbart batteripaket som kan förvaras i en ficka medans pannlampan används. En annan möjlighet är en pannlampa med batteri placerat baktill, då kan du dra upp luvan för att hålla den lite varmare. Oavsett vilken modell du bestämmer dig för, vill du förvara din pannlampa på en relativt varm plats när du inte använder den.

Hur mycket väger en pannlampa?

Det här kan variera en hel del beroende på hur många funktioner pannlampan har och hur stort batteriet är. Det är ganska normalt med en vikt på allt mellan 50 och 250 gram. Oftast är det så att mer professionella pannlampor väger mer än mindre avancerade modeller. Försök att välja den pannlampan som väger minst och samtidigt har alla funktioner du är ute efter. Lättvikts pannlampor är bekvämare att bära och är lättare att klämma ner i en ryggsäck. Den lättaste pannlampan i vår undersökning är Black Diamond Flare Headlamp. Den är perfekt för att ha hemma eller i bilder vid akuta situationer. Du kommer även klarar dig bra med den vid promenader och löpning. 

Vilken är den bästa pannlampan för löpning?

För att prestera bra bör den bästa pannlampan för löpning sitta riktigt bekvämt och stabilt även under långa perioder med mycket skakningar. De ska klara av tuffa aktiviteter som ultramarathon och triathlon. Helst vill du ha en laddningsbar lättvikts pannlampa med starkt ljus och bra ljusspridning. Eftersom det är viktigt att den sitter ordentligt vill du ha en välbalanserad pannlampa vilket gör modeller med batteriet placerat baktill till ett bra val. Naturligtvis behöver de också vara vattentäta för att fungera även när vädret inte är på humör. En av de bästa pannlamporna för löpning är Biolites Headlamp 750. Den har bra balans, starkt ljus och även ett läge med rött ljus vilket är ett krav under vissa tävlingar.

Varför ska man använda en pannlampa?

Pannlampor är ett smidigt sätt att få ljus riktat åt precis det håll du tittar. Samtidigt så låter det dig ha båda händerna fria för aktiviteten du håller på med. Generellt har de också ganska låg vikt.

När är det bra att ha en pannlampa?

Pannlampor är bra att ha vid i stort sett alla utomhusaktiviteter i mörker! Oavsett om du pratar om vandring, löpning eller klättring så är pannlampor det bästa sättet att få ljus och se terrängen. Det är även ett utmärkt hjälpmedel om du är ute och arbetar både kvällstid och på morgonen.

Kan man använda en pannlampa som cykellampa?

Nej, enligt transportstyrelsen ska en cykel ha lampor monterade fram och bak. Däremot så kan det vara ett utmärkt komplement för att se och synas bättre.

Vad ska man köpa för pannlampa?

Det beror väldigt mycket på vilka behov och vilken prestanda som du behöver. Vi rekommenderar att du kollar vårat test av pannlampor. Ett bra budget alternativ är Black Diamonds Spot Lite.

Hur ska en pannlampa sitta?

En pannlampa ska framförallt sitta stabilt och inte kana runt när du rör på dig. Samtidigt så får den inte klämma så det blir obehagligt att bära den efter en stund.

Vilken är den bästa pannlampan?

Enligt de allra flesta tester så är Lumonite Compass R den bästa pannlampan, läs mer om varför i vårt test av pannlampor.

Varför är rött ljus bra att ha på en pannlampa?

Rött ljus gör det lättare att anpassa ditt mörkerseende när det är riktigt mörkt ute vilket gör det till ett bra alternativ att ha tillgängligt.

När ska man välja en laddningsbar pannlampa?

Ju oftare du använder den desto mer ekonomiskt blir det med en laddningsbar pannlampa. Vill du tänka på miljön bör du också välja laddningsbart istället för engångsbatterier.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.