Utrustning & Tester

Test – Bästa powerbank för vandringen 2023

powerbank bäst i test

En lätt och smidig powerbank är den perfekta lösningen när batteriet börjar tryta långt hemifrån. Oavsett om du är på vandring långt ute i vildmarken eller helt enkelt är dålig på att komma ihåg att ladda mobilen. Problemet är som vanligt att kvalitén skiljer sig åt och det är många siffror att hålla reda på. För att underlätta ditt val går vi igenom allt man behöver tänka på och plockar fram powerbanken som är bäst i test.

När du väljer powerbank kommer du vilja ha en som är smidig att ta med sig. Det betyder låg vikt och liten storlek. Samtidigt ska den räcka för att toppa upp batterierna på din elektronik så det gäller även att ha koll på dess kapacitet. Det hela blir en avvägning för att hitta den bästa powerbanken för dig.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Goal Zero Venture

powerbank bäst i test

2 – Linocell Powerbank

bästa powerbank

3 – Xtorm Fuel Series

powerbank test

Powerbanks för vandring – köpguide

För att välja en powerbank som uppfyller dina behov tänk på följande:

  • Hur stort är batteriet som du ska ladda? Utgå ifrån elektroniken som ska laddas. Genomsnitts mobilen har ett batteri runt 3000-4000 mAh. En powerbank på 10000 mAh skulle då räcka till 2-3 fulla laddningar.
  • Alla powerbanks tappar kapacitet. En powerbank med en kapacitet på 4000 mAh kommer inte att räcka till för att ladda ett mobilbatteri på 4000 mAh till 100%. Av olika anledningar faller kapacitet bort, räkna med 20-30% mer än vad du behöver för att vara säker.
  • Var ska du använda din powerbank? Ska du gå långt med den så kommer vikten spela större roll. Kommer den bara ligga som en försäkring i din bil så gör den inte det. Är det en lång vandring i vildmarken kommer du också vilja ha en mer stryktålig modell som är vattentät.
  • Hur snabbt behöver du ladda? Beroende på vilka portar som finns på powerbanken kommer du ladda upp en mobil i väldigt olika hastighet. Är hastighet viktigt, kolla efter USB C och snabbladdningskapacitet. Med snabbladdning kan du få mobilen till 80% på ca 45 min.

Powerbank bäst i test

1 – Goal Zero Venture – Stryktålighet för vildmarken

powerbank bäst i test
Prisklass:Premium
Kapacitet:9600/19200 mAh
Vikt:287/577 g
Portar:USB A, USB C
Snabbladdning:Ja
outnorth logga

Passar för: Dig som ska på tuffa och blöta äventyr där utrustningen kan ta rejält med stryk.

Nackdelar: Vikten och priset.

Venture är byggd för att släpas genom skiten och tappas i sjön. Den här powerbanken har en IP67 klassificering vilket innebär att den är både damm- och vattentät. Dessutom är den gjord för att klara temperaturer från 0 – 45 °C. Med andra ord behöver du inte va orolig för varken överhettning eller att batteriet laddar ur i kylan. Goal Zeros Venture powerbanks finns i två storlekar med en kapacitet på 9600mAh (Venture 35) respektive 19200mAh (Venture 75). Båda två går utmärkt att ta med sig på flyget.

Powerbanken har 2 portar där USB C porten stödjer snabbladdning och har en output på upp till 18 watt i Venture 35 och hela 60 watt i Venture 75. Venture 75 klarar därför effektivt av att ladda upp en laptop. De har Lithium-ion batterier som klarar av hundratals laddningar utan att tappa prestanda. Powerbanken är utrustad med indikator som visar dess batteri nivå, skydd för portarna och en LED ficklampa på 50 lumen.

Goal Zero erbjuder i Venture en perfekt produkt för äventyret. Det enda nackdelen med den är vikten som är priset man får betala för det utmärkta skyddet. Stryktåligheten ihop med nödficklampan gör det till en produkt du kan lita på, även när äventyren går lite snett. Detta gör Venture, enligt oss till den bästa powerbanken i premium segmentet.

2 – Linocell Powerbank – Lättast och billigast

bästa powerbank
Prisklass:Budget
Kapacitet:5000/10000/20000 mAh
Vikt:115/200/370 g
Portar:USB A, USB C
Snabbladdning:Nej
kjell och company logo

Passar för: Dig som vill ha en mångsidig och lätt powerbank till lågt pris.

Nackdelar: Ingen snabbladdning, ingen vattenresistens.

linocell powerbank bästa budget powerbank

Linocells erbjuder just nu det mest prisvärda alternativet på marknaden och har en självklar topplacering i vårt powerbank test. Den finns i tre olika storlekar vilket ger bra möjligheter att hitta något som passar just dina behov. Vill du ha en reservladdning är 5000 mAh utmärkt. Ska du spendera 2-3 nätter utan tillgång till ström så är 10000 mAh perfekt för att ladda mobilen. Är ni två som ska ladda eller om du har mer elektronik så finns modellen på 20000 mAh.

Vikten i relation till hur stor kapacitet batterierna har är väldigt låg och med USB-C kommer du kunna ladda upp mobilen på en rimlig tid. Du kan utan problem ladda över natt då Linocell powerbank stänger av sig automatiskt när din elektronik är fulladdad. Fyra små indikatorlampor visar hur mycket ström som finns kvar i batteriet och när powerbanken laddas. Dessutom så går det bra att ta med alla 3 storlekarna på flyget.

Det här är en enkel powerbank utan extra funktioner. Nej, du får ingen snabbladdning och du får se till att hålla den torr men du slipper också betala för det. Vad du får är en fulladdad telefon till ett väldigt lågt pris. Jag äger själv 2 stycken på 20000 mAh vilka har åkt 2 varv runt Sverige, varit på toppen av Kebnekaise, besökt Sarek och Abisko. Efter 2 år levererar de fortfarande och är det bästa budget alternativet i vårt powerbank test.

3 – Xtorm Fuel Series – Extremt lätt snabbladdning

powerbank test
Prisklass:Medel-hög
Kapacitet:20000 mAh
Vikt:376 g
Portar:USB A, USB C
Snabbladdning:Ja
kjell och company logo

Passar för: Dig som inte gillar att vänta och vill ha lätt utrustning. 

Nackdelar: Ingen vattenresistens.

Xtorms Fuel Series kommer Quick-Charge kompatibel och kommer toppa upp ditt mobilbatteri upp till 3 gånger fortare än en standard powerbank. Som exempel anger Xtorm att du kan ladda en Iphone 12 till 59% på 30 minuter, snabbladdningen sprutar ut hela 20 watt riktigt imponerande! Fuel Series finns i två storlekar på 10000mAh och 20000mAh vilket gör att du kan anpassa ditt val efter hur många laddningar du kommer behöva ha tillgängligt.

Förutom grym prestanda har den också en snygg och greppvänlig design som inte kommer glida runt. Den har en laddningsindikator och stänger av sig automatiskt så du behöver inte ha koll på hur länge telefonen är inpluggad. Själva powerbanken tar ca 2,5 tim (10000mAh) respektive 5 tim (20000mAh) att ladda upp, vilket görs vi USB C. Båda storlekarna är också godkända för att ta med på flyg.

Den här powerbanken är bäst i test när du behöver toppa upp din telefon riktigt snabbt. Dess enda svagheter är att den saknar IP klassificering. Så räkna inte med någon vattentålighet eller extra stryktålighet. Med Xtorms Fuel Series så får du premium fart på laddningen till ett pris som ligger mer mot mitt segmentet.

4 – GP Powerbank M2 – Prisvärd & säker snabbladdning

GP M2 Powerbank i blått och svart
Prisklass:Medel
Kapacitet:10000/20000 mAh
Vikt:320/480g
Portar:USB A, USB C
Snabbladdning:Ja
batteriexperten logo

Passar för: Dig som vill kunna ladda snabbt till et bra pris. 

Nackdelar: Aningen tyngre än konkurenterna och saknar vattenresistens.

M2 PowerBank är den perfekta laddningslösningen för dig som vill hålla dina enheter i gång hela dagen utan krångel. Utmärkt utformad för att snabbt toppa upp telefonen på kort tid. Den kraftfulla powerbanken finns i två olika modeller med kapacitet på 10000, respektiv 20000 mAh. Så det är fritt fram att välja storlek efter ditt behov. Powerbanken är utrustad med Li-Polymer-batterier och har överladdningsskydd, vilket ger dig en säker och pålitlig laddning varje gång.

Du får snabbladdningsteknik som tillåter 3-4 gånger snabbare laddning och när det kommer till just snabbladdning så är M2 utan tvekan det mest prisvärda valet. Den är utrustad med både USB A samt USB C och naturligtvis går båda portarna att använda samtidigt. Viktmässigt så kommer den mindre modellen in på 320 gram medans den större ligger på 480 gram. Det är helt okej vikter men det finns lättare val i form av Linocell och Xtorm Fuel.

Med en GP Powerbank M2 så kan dum ladda din telefon upp till 50% på under 30 minuter. Beroende på modellen du väljer så kommer den kunna klara någonstans mellan 3 och 6 fulla laddningar av en genomsnittstelefon. Det här är överlag en utmärkt och välrundad powerbank att ta med på vandringslederna. Med robust konstruktion och inbyggda säkerhetsskydd så är powerbanken pålitlig på alla sätt.

5 – Xtorm Rugged Powerbank – Snabb och stryktålig

Xtorm rugged powerbank med ficklampa
Prisklass:Medel-hög
Kapacitet:10000/20000 mAh
Vikt:412/680g
Portar:USB A, USB C
Snabbladdning:Ja
kjell och company logo

Passar för: Dig som vill behöver stryktålighet till ett rimligt pris.

Nackdelar: Tyngsta powerbanken i testet.

Xtorm Rugged Powerbank är designad för att möta riktigt de tuffa kraven som ställs på långa vandringar. Den klarar av alla typer av utmaningar, från campingresor till bergsbestigningar. Med IP 65-klassificeringen är den damm- och vattentät, vilket gör att den håller för alla väder. Powerbanken finns i två storlekar, 10000 mAh och 20000 mAh, och är utrustad med snabbladdning som garanterar att du smidigt toppar upp din enhet på kort tid.

Portarna som finns är en USB-C och en USB-A port som gör det möjligt att ladda upp två enheter samtidigt. Xtorm Rugged Powerbank är den perfekta lösningen för dig som alltid är på språng och behöver en pålitlig och robust powerbank. Den har också en indikator som visar batterinivån och en inbyggd ficklampa när du befinner dig i mörka förhållanden.

Den större modellen väger 680 g och mindre modellen väger in på 412 g, vilket gör den till den tyngsta modellen i testet. Har du fokus på att banta ryggsäcken så kanske det därför är värt risken att välja en lite lättare modell som inte har samma stryktålighet. Xtorm Rugged Powerbank är byggd för att klara av hårda tag och är utrustad med batterier som kan laddas hundratals gånger utan att förlora prestanda. Om du vill ha en powerbank som klarar av alla äventyr, är Xtorm Rugged Powerbank det självklara valet.

Jämförelsetabell

PowerbankmAhVikt (g)PrisklassVattentåligSnabbladdning
Goal Zero Venture10000287PremiumJaJa
Goal Zero Venture20000577PremiumJaJa
Linocell10000200BudgetNejNej
Linocell20000370BudgetNejNej
Xtorm Fuel20000376Medel-högNejJa
GP M210000320MedelNejJa
GP M220000480MedelNejJa
Xtorm rugged10000412Medel-högJaJa
Xtorm rugged20000680Medel-högJaJa

Utformning av powerbank testet

I detta powerbank test har vi börjat med att kolla på basics, vilket är kapacitet, vikt och pris. De här tre räcker utmärkt för att få fram bra och prisvärda alternativ. Vi har även gått mer på djupet för att se vad som särskiljer premium modellen. Vilka laddningsportar finns tillgängliga, vilken output finns och är de kompatibla med snabbladdning. Hur vattentåliga de är och om de har någon form av IP klassning. Det här ger en bra fingervisning över hur stryktåliga de är. Det ger också en bra uppskattning över hur lång tid det tar att ladda upp en mobil med powerbanken. Naturligtvis bygger det också på personlig ”hands-on” erfarenhet med produkterna.

Powerbank för vandring – Vanliga frågor

Vad är en powerbank?

En powerbank är ett bärbart batteri med portar, oftast USB, som du använder för att ladda din elektronik när du inte har eluttag tillgängligt.

Är en powerbank laddad när man köper den?

Nej, de är i stort sett aldrig laddade när man köper dem. Detta eftersom att en powerbank långsamt tappar laddning över tid.

Vilken powerbank är bäst?

Det beror till viss del på dina prioriteringar. Vill du ha en väldigt prisvärd produkt så är Linocells powerbank på 20000mAh ett väldigt bra alternativ.

Hur många laddningar kan man göra med en powerbank?

Det beror naturligtvis på dess storlek. En powerbank med en kapacitet på 10000 mAh kommer klara att ladda en genomsnittlig mobil ca 3 ggr. En smartphone brukar ha ett batteri på runt 3000 mAh med några större modeller runt 4000 mAh. Så har du ett större batteri i telefonen skulle samma powerbank på 10000 mAh bara klara 2 hela laddningar.

Kan man ladda något annat än mobiler med en powerbank?

Som vi tidigare nämnt går det utmärkt att ladda både surfplattor och laptops, bara powerbanken är tillräckligt kraftfull. Samma princip gäller för det mesta, du kan ladda i stort sett allt med en powerbank så länge den har tillräckligt hög kapacitet för att fylla batteriet och rätt portar. Det är ett smidigt sätt att få fart på exempelvis laddningsbara pannlampor under vandringen, vilka laddas upp ganska fort med en powerbank.

Hur fungerar en powerbank?

En powerbank är ett batteri med inbyggda uttag för laddning. Du laddar upp den hemma, ofta via USB kabel. Du tar sen med dig powerbanken och kan ladda din mobil eller annan elektronik oavsett vart du är.

Hur laddar man en powerbank?

En vanlig mindre powerbank laddas med hjälp av en tillhörande USB kabel. Det snabbaste sättet är att helt enkelt plugga in den i vägguttaget. Men du kan även ladda den i bilen eller de flesta andra saker med en USB port.

Får man ta med en powerbank på flyget?

Ja du får ta med den om den är under en storlek på 100 Wh. Du får även ta med dig flera. Ofta står det på powerbanken eller instruktionerna om den får tas med på flyg. Förvara den i handbagaget ifall något skulle gå fel med den.

Hur stor Powerbank får man flyga med?

Maxstorleken på en powerbank du får ha med dig på ett flyg är 100 Wh. Hittar du inte hur många Wh din powerbank innehåller kan du räkna ut hur många Wh den är på själv genom följande formel: mAh x V / 1000 = Wh. Exempelvis, din powerbank har en kapacitet på 20000 mAh och en output på 2,4 Volt. Detta ger: 20000 x 2,4 / 1000 = 48 Wh, med andra ord är den laglig att ta med sig på flyget.

Ska man stoppa powerbanken i handbagage eller incheckat bagage?

Du måste förvara powerbanken i ditt handbagaget. Om något är fel på powerbanken kan den i extrema fall bli väldigt varm och börja brinna. Då måste personalen kunna göra något åt det.

När är det bra att ha en powerbank?

I alla situationer där du saknar möjlighet att ladda din mobil så är det en smidig lösning. Är du ute i naturen i flera dagar så är en lite större powerbank en perfekt lösning. De är dock lika användbara på pendlingen till jobbet när det räcker med en powerbank på 5000 mAh som täcker en full mobilladdning. Att låta en liten powerbank ligga i väskan ifall du glömmer att ladda telefonen är aldrig dumt.

Vad ska man tänka på när man väljer powerbank?

Powerbankens kapacitet är det viktigaste och mäts i mAh, kolla så den räcker för så många laddningar som du behöver. Kolla även på hur snabbt den laddar och att den har rätt typ av portar. Vikt och storlek kan också spela roll beroende på dina behov. Läs mer högre upp i testet om du funderar på hur du går tillväga för att göra rätt val.

Vad kostar en powerbank?

En bra powerbank kan kosta alltifrån 199 kronor upp till flera tusen kronor beroende på hur stora de är och vilka förhållande de klarar. En enkel powerbank som klarar 1-2 laddningar av en smartphone bör kosta runt 200 kronor. En stor, stryktålig powerbank som klarar att ladda flera laptops på en gång kommer att kosta från 4000 kronor och uppåt.

Finns det powerbanks med vanliga uttag?

Ja, det finns större powerbanks med 220 volts uttag anpassade för att ladda större elektronik snabbt. Dessa kostar ofta betydligt mer än de med vanlig USB port.

Vilken powerbank ska man köpa?

För att få mycket för pengarna rekommenderar vi att man köper Linocells powerbank på 20000 mAh. Läs mer om varför vi tycker det är den bästa powerbanken i test högre upp.

Vilken powerbank passar till Iphone?

När du väljer powerbank till en Iphone så bör du tänka på att toppmodellerna har ganska stora batterier. En Iphone 13 Pro Max har ett batteri på 4352 mAh, för att kunna ladda den fullt så behövs minst en powerbank på 5000 mAh som räcker till en laddning. En annan fördel är om powerbanken är kompatibel med snabbladdning så det inte tar så lång tid.

Hur stor powerbank behöver man?

Det beror på hur många laddningar du förväntar dig av den. En vanlig mobil har ett batteri på ca 3000 mAh med toppmodellerna upp mot 4000 mAh. Vill du kunna ladda en gång så räcker en powerbank på 5000 mAh. Medans en på 10000 mAh räcker för 2-3 mobilladdningar beroende på batteristorlek. En surfplatta ligger mellan 6000 och 9000mAh och kräver därför större powerbanks.

Finns det powerbanks med solceller?

Ja, det finns powerbanks med inbyggda solceller men det finns dock nackdelar med det. Ofta är solcellspanelen som är inbyggd lite för liten för att producera tillräckligt för att ladda upp powerbankens batteri effektivt. Det kan också vara så att blir powerbanken blir väldigt klumpig att bära med sig i vissa situationer. Personligen rekommenderar jag att man köper solcellsladdaren separat, då kan du välja storlek och när du vill ta med den. Se dock till att välja en av de bästa solcellsladdarna för att få ut tillräckligt med effekt.

Vilken powerbank är bäst för vandring?

För vandring behöver du ha en powerbank som klarar mer än en laddning så satsa på minst 10000 mAh. Du vill också ha en powerbank som tål stryk och vatten. Vi gillar Xtorm Rugged Powerbank och om du vill ha extrem stryktålighet Goal Zero Venture som t.o.m går att helt dränka i vatten.

Hur fungerar en powerbank till mobilen?

En powerbank är ett batteri som du laddar hemma. Du kan sen ladda din mobil från den oavsett vart du är. Du pluggar helt enkelt in mobilen precis som du gör med ett vanligt USB uttag så laddas den.

Vad är en mAh?

Det är en måttenhet som mäter kapaciteten på ett batteri. Det är en förkortning för milliampere timma och är 1/1000 av en amperetimme. Ju högre siffra desto längre kommer batteriet hålla.

Hur ofta behöver man ladda en powerbank?

Det beror på hur ofta du använder den och hur stor den är. En powerbank på 10000 mAh räcker till att ladda en mobil max 3 gånger, sen behöver den själv laddas. Ligger powerbanken bara i garderoben så kommer den långsamt tappa laddning över tid. För att hålla batteriet i bra skick så bör det laddas ungefär var 3:e till 6:e månad.

Hur lång tid tar det att ladda en powerbank?

Det beror på batteriets storlek och vilken output laddaren har. Har du en snabb laddare och en powerbank på 10000 mAh bör den vara fulladdad efte ca 3 timmar. Generellt kan du räkna med 3-10 timmar.

Hur lång tid tar det att ladda en mobil med powerbank?

En bra, modern powerbank är ofta utrustad med portar som är kompatibla med snabbladdning. Du kan då ladda upp en mobil lika fort som du gör med en snabbladdare hemma, d.v.s 1-2 timmar. Undersök vilken output powerbankens portar har, ju mer effekt du får ut, desto snabbare laddar det.

Kan en powerbank börja brinna?

Ja, om det är något fel med powerbanken kan den i värsta fall börja brinna. Därför får man inte lämna dem i incheckat bagage på flyget.

Hur långt räcker 1500 mAh?

Tyvärr kommer du inte långt med 1500 mAh under 2022, en så liten powerbank räcker inte till att ladda en telefon. Som bäst får du 30-40% av batteriet fyllt.

Hur mycket är 3000 mAh?

Det är ungefär lika mycket kapacitet som ett genomsnittligt smartphone batteri har. Tänk dock på att en powerbank inte kommer leverera 100% av sin maxkapacitet så en powerbank på 3000 mAh kommer förmodligen inte klara att ladda en mobil från 0 till 100.

Hur långt räcker 5000 mAh?

5000 mAh räcker ungefär till att ladda en mobil en gång.

Hur långt räcker 10000 mAh?

10000 mAh räcker ungefär till 2-3 mobilladdningar eller 1 laddning av en enkel surfplatta.

Hur långt räcker 20000 mAh?

20000 mAh räcker till mellan 4-6 mobilladdningar eller runt 1,5-2 laddningar av en surfplatta.

Hur vet jag om en powerbank är fulladdad?

I nästan alla fall finns det en liten indikator lampa på powerbanken som lyser eller blinkar när den är full.


Läs fler artiklar på Oddhikers: