Utrustning & Tester

Solcellsladdare bäst i test 2022 – Ladda mobilen med solceller

bästa solcellsladdare test

Solceller har utvecklats snabbt under de senaste åren och prestandan har gått upp betydligt. Numera är det inte orealistiskt att hålla liv i sin telefon med en solcellsladdare på vandringen. De funkar även utmärkt för dig som vill ladda upp kamera batteriet långt ifrån närmaste eluttag. Prestandan varierar dock betydligt och för att du ska slippa gå igenom hundratals modeller på nätet har vi satt ihop ett solcellsladdar test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1. Goal Zero Nomad 10

solcellsladdare bäst i test goal zero nomad 10

2. Linocell solcellsladdare

solcellsladdare test

3. Powertraveller Falcon 7

bästa solcellsladdare

I det här testet kommer fokus ligga på solcellsladdare som är lätta att bära med sig, för exempelvis vandring. Solcellsladdarens vikt och storlek är därför något vi vägt in. Naturligtvis har vi också tagit hänsyn till prestanda och pris. För att kunna ladda upp elektronik under flerdagars vandring eller camping så är en kombination av solcellsladdare och en powerbank ofta den effektivaste lösningen. Det är dessutom ett väldigt miljövänligt sätt att hålla igång utrustningen.

Solcellsladdare i test

Goal Zero Nomad 10 – Bästa premium solcellsladdare i test

solcellsladdare bäst i test goal zero nomad 10
Max effekt:10W
USB output:5V 1,5A
Vikt:510g
outnorth logga

Goal Zero har en hel serie med Nomad solcellsladdare med effekt från 5W till hela 200W. För vårt test har vi valt att fokusera på Nomad 10 som är den näst minsta. Vi gillar mångsidigheten som den erbjuder och den låga vikten gör den till den bästa solcellsladdaren för vandring när du vill kapa kilon. Den har en integrerad USB port som klarar av att ladda med en effekt på 7,5 Watt.

Nomad 10 är vikbar på mitten och den nedpackade storleken på 24 x18 cm är lätthanterlig att bära med sig. På baksidan har den ett utvikbart ställ som går att anpassa för olika vinklar för att lätt fånga upp solen. Sen går det naturligtvis även utmärkt att hänga den på en vandringsryggsäck. Vill du ha mer effekt och output kan du kolla på storebrodern Nomad 20 här. Den erbjuder dubbel effekt men du får dock bära på den dubbla vikten.

I strålande solsken och med bra förhållanden så ska den här solcellsladdaren kunna ladda upp din mobil på runt 2,5 – 3 timmar. Sen är det naturligtvis inte alltid du får optimala förhållanden. Det fina med kvalitétspaneler som den här är att de fortfarande klarar att plocka upp solenergi även när det är molnigt. Dessutom är den helt vattentät ifall du blir överraskad av en regnskur.

Linocell Solcellsladdare 20 W – Bästa budget solcellsladdare i test

solcellsladdare test
Max effekt:20W
USB output:2A per port / Max 4A
Vikt:842g
kjell och company logo

Med Linocells laddare så pratar vi om mycket effekt per krona. Den är väldigt rimligt prissatt och håller bra kvalité. Den är överlag omtyckt och har utsetts till bästa solcellsladdare i flera tester. Det enda som håller den från vår första plats är vikten och det faktum att den inte kan hantera molniga förhållanden lika bra som Goal Zeros Nomad. Har du inget emot några hundra gram extra så är det däremot ett klockrent val som spar dig många kronor.

Solcellsladdaren har hela 3 USB portar men outputen gör det bättre att begränsa sig till 2 åt gången. Portarna är placerade i en smidig ficka i laddarens överkant. Här kan du också förvara powerbank eller telefon under laddningen. Linocell Solcellsladdare går att packa ihop till en storlek på 29 x 20 x 3 cm och väger in på 842 gram vilket är ganska bra med tanke på dess höga effekt.

Den är tillverkad så att du smidigt ska kunna hänga upp den på ryggsäcken för att kunna ladda medans du vandrar. Samtidigt är den smidig att hänga upp i närmaste träd eller helt enkelt luta mot något. Solcellsladdaren har en IP-rating på 53, det innebär att den klarar av vattenstänk men är inte riktigt utrustad för att klara av regn.

Powertraveller Falcon 7 – Bästa ultralätta solcellsladdaren i test

bästa solcellsladdare
Max effekt:7W
USB output:5V 1,4A
Vikt:230g
outnorth logga
outdoor experten logo

Falcon 7 är en riktig lättviktare på bara 230 gram och hopvikt så är den endast 16 x 18 cm. Perfekt för dig som vill ha laddningsmöjligheter på ultralätt vandring. Solcellsladdaren är utrustad med monokristalina celler vilka kan absorbera upp mot 35% mer energi än billigare versioner.

Powertraveller har utrustat laddaren med metallöglor i alla hörnen så den går lätt att hänga upp med hjälp av karbinhakar eller liknande. Den är också perfekt för att hänga upp på ryggsäcken för laddning på språng. Tyget som håller ihop den är robust och kompletteras med en IPX4 rating vilket ger en viss vattentålighet. Den kommer dock inte att klara direkta regnskurar.

Du får en stryktålig, kompakt lättviktsladdare med högkvalitativa solpaneler. Ska du ut på längre vandringar och prioriterar låg vikt är detta den bästa solcellsladdaren i test. Vill du ha mer kapacitet och ska ladda lite tyngre elektronik kan du även kolla på den större Falcon 21.

Biolite Solar Panel 10+ – Bästa solcellsladdare med inbyggt batteri

solcellsladdare test
Max effekt:10W
USB output:
Vikt:558g
outnorth logga
outdoor experten logo

Alla Biolites produkter andas hållbarhet så att se dem producera en solcellsladdare är ingen större förvåning. Det här är den enda solcellsladdare i testet som kommer med ett inbyggt batteri. Det här kommer med både för och nackdelar. Vill du använda en egen powerbank med bättre kapacitet så kan det bli lite onödig vikt. Annars så är det ett smidigt komplement som ser till att du konstant kan ta vara på all solenergi, oavsett om din elektronik är inpluggad eller ej.

Biolite Solar Panel har ett stöd på baksidan som kan vridas 360°. Det fungerar lika bra för att luta den mot som att hänga upp den i ett träd eller på din ryggsäck. En annan smart detalj som är unik på denna solcellsladdaren är det inbyggda soluret. Med det så kan du ställa in solcellsladdaren så den får en optimal vinkel mot solen.

Den har okej packstorlek på 25 x 21 x 2 cm och vikten på 558 gram är faktiskt väldigt bra om man räknar med att det ingår en powerbank på 3400 mAh. Powerbanken går att ladda upp innan man ger sig ut på vandring i hemmet och bör räcka för ca 1 mobil uppladdning. Tyvärr saknas det information om vilken output man får av USB jacket.

Tips och köpguide för solcellsladdare

  • Vad ska du ladda – Tänk över vad du har för laddningsportar på din elektronik och hur stort batteriet är. Du behöver ha en solcellsladdare med tillräcklig prestanda för att ladda på rimlig tid. Batteriets storlek mäts i mAh och effekt från solcellsladdaren i Watt. Läs mer om laddningskapacitet i tabellen längre ner.
  • Situationen den ska användas i – Kommer du behöva bära med dig den längre sträckor eller ska den bara plockas fram ur bilen? Anpassa vikt och storlek efter situation. Ju mer beroende du är av solcellsladdaren desto mer effekt behöver den ha.
  • Kompletera med powerbank Under dagen när solen är som starkast kommer du ofta att använda din elektronik. För att ta vara på solen så kan du då helt enkelt lämna din powerbank kopplad till solcellsladdaren. Ladda istället kameran eller mobilen under natten från din powerbank. Läs mer här: Powerbank bäst i test.
  • Du kommer inte få ut maxkapaciteten – Maxkapaciteten för sollcellsladdaren förutsätter optimala förhållanden. Det här betyder strålande solsken och solceller riktade direkt mot solen i ca 40°. Med andra ord så är det orealistiskt att räkna med, även om du är på en och samma plats när du laddar.
  • Det handlar inte bara om effekt – Det spelar ingen roll hur många Watt solcellerna kan generera om du sen blir begränsad av USB porten istället. 

Hur lång tid tar det att ladda mobilen med solcellsladdare?

Det finns en mängd variabler som påverkar det här, allt från väder, effekt, USB port och inte minst batteristorleken. För att ge dig en bättre uppfattning det tar att ladda din mobil med solcellsladdarna i testet så har vi satt ihop tabellen nedan. Den visar hur lång tid det tar för effekten man får ur solcellerna att fylla batterier i olika storlekar. Man brukar säga att ett smartphonebatteri brukar ligga på runt 3000 mAh. Det varierar dock en hel del och kan ligga mellan 2000 – 5000 mAh.

Tiden som krävs för att ladda batterier i olika storlekar

2000 mAh4000 mAh6000 mAh8000 mAh10000 mAh
1,25 Watt5tim 20min10tim 40min16tim21tim 20min26tim 40min
2,5 Watt2tim 40min5t 20min8tim10tim 40min13tim 20min
5 Watt1tim 20min2tim 40min4tim5tim 20min6tim 40min
10 Watt40min1tim 20min2tim2tim 10min3tim 20min
20 Watt20min40min1tim1tim 5min1tim 40min

Notera att mobilens laddningskapacitet är begränsad, även en modern snabbladdare klarar oftast inte över 10 Watt. Portar och sladdar har också sina begränsningar. Du kommer alltså inte kunna förvänta dig att en 20 Watts solcell ska kunna ladda din telefon på 30 minuter. Solcellsladdare kommer i stort sett aldrig producera maxkapaciteten de har. Räkna med att få ut hälften av den angivna maxsiffran och betydligt mindre på molniga dagar.

Så använder du sollcellsladdare bäst

För att få ut så mycket som möjligt av din solcellsladdare så ställer du upp den i ca 40° vinkel riktad direkt mot solen. Är du i rörelse under dagen när solen är som starkast så rekommenderar jag att du fäster den på din ryggsäck. Kan du inte gå och ladda din elektronik samtidigt så plugga in en powerbank och låt den laddas. Du vill ta vara på solen när den är som starkast.

Material, pris och kvalité

När det kommer till solcellsladdare så hänger de här tre tätt ihop. Materialet solcellen är konstruerad i påverkar direkt prestandan och högkvalitativt material kostar naturligtvis mer. Med högre kvalité så kommer du att få betydligt mer prestanda och kunna ladda snabbare. Det betyder dock inte alltid att det är högsta kvalité som kommer ge dig mest laddning för pengarna.

I vissa fall så kan du istället köpa en betydligt större solcellsladdare av sämre kvalité för liknande pris som premium modellen. Ett exempel på det här är Linocell Solcellsladdare 20W som har riktigt bra effekt för pengarna. Det finns dock en annan nackdel här, istället för ett högre pris så får du en betydligt högre vikt.

Premium modellerna kommer dock nästan alltid vinna i molnigare förhållanden. De dyrare materialen är bättre på att plocka upp svagare solenergi och då klarar inte riktigt en större men billigare solcell att hänga med. 

Solcellsladdare i test – vanliga frågor

Vad är en solcellsladdare?

Solcellsladdare är portabla solceller som du kan ladda din elektronik direkt ifrån. Du ställer helt enkelt upp den med panelen riktad mot solen eller hänger den på din ryggsäck. Du kan då ladda oavsett vart du är. De är utrustade för att direkt plugga in exempelvis din mobil eller laptop i via USB. 

Hur fungerar solcellsladdare?

En solcellsladdare fungerar precis som en vanlig solcell på så sätt att den absorberar solenergi och transformerar det till elektricitet. Till skillnad från vanliga solceller så behöver den inte skicka in det i ditt elnät. De är utrustade med vanliga typer av laddningsportar som exempelvis USB. Därför så är den helt portabel och sladdlös, laddning direkt från solen till mobilen med andra ord.

Hur bra är solcellsladdare?

Det varierar väldigt mycket mellan olika producenter. Nyare produkter i premium segmentet presterar numera riktigt bra. För att få ordentlig prestanda bör du satsa på den bästa solcellsladaren du kan få tag på.

Hur lång tid tar det att ladda en smartphone med en solcellsladdare?

Det beror naturligtvis på solcellsladdarens storlek och kvalité. Generellt kan du räkna med att en bra solcellsladdare på 10-20 Watt kan ladda en smartphone på 2-5 timmar. Se dock till att solcellsladdaren testats ordentligt, många lever inte upp till vad de lovar.

När är det bra att ha en solcellsladdare?

Det finns många tillfällen när det underlättar att kunna ladda mobilen med hjälp av solen. Är du ute och vandrar eller campar är det naturligtvis smidigt. Det är också ett bra alternativ för dig som besöker festivaler eller är ute med båt. Du kan även använda den istället för att dra ut en förlängningssladd till hängmattan eller om det blir strömavbrott hemma.

Måste man ha powerbank till solcellsladdaren?

Nej, det är inte ett måste. I de flesta fall så går det att ladda direkt från solcellsladdaren via USB portar.

Går det att ladda laptop med solcellsladdare?

Ja, men du kommer att behöva köpa en stor solcellsladdare för att det inte ska ta en evighet. Se också till att den har portar som passar för laptoppens laddare.

Är solcellsladdare vattentäta?

En del av dem är vattentäta men inte alla. Tänk på att det finns olika nivåer av vattentålighet och de flesta är bara byggda för att tåla lättare regn. Du läser ofta av det här med hjälp av så kallad “IP rating” som anges med 2 siffror. För vattentäthet så kollar du på den andra siffran, visar den 5 eller över så tål produkten regn. Slutar siffran på 7 eller mer så klarar produkten att bli helt dränkt i upp till 1 meters djup. Högre siffra betyder alltså högre vattentäthet.