Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Test – Bästa myggmedlet 2024

3 flaskor med myggspray står placerade på en trädstubbe. Produkterna kommer från Sjö & Hav samt MyggA.

Oavsett om du ska på toppturer i fjällen, vandra i våra svenska skogar eller ta dig ut på sjön så kommer du inte undan. Få saker har förmågan att så effektivt förstöra en perfekt kväll som myggor och tyvärr så har vi dem överallt i vårt avlånga land. Som tur är så har du möjlighet att göra otygen rejält besvikna så länge du packar med rätt grejer. I den här artikeln kommer du hitta det bästa myggmedlet för både dig, din hund och dina barn.

Tar du dig hela vägen upp till Lappland där det finns gott om myrmark så är myggorna precis överallt. Vill du spendera tid utomhus på kvällstid utan att bli uppäten så är myggmedel mer eller mindre ett måste. I vårt test har vi gått igenom alla de större tillverkarna för att hjälpa dig hitta rätt.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1. Sjö & Hav

bäst i test myggmedel sjö & hav

2. MyggA

mygga bästa myggmedel i stift format

3. Centaura

bästa myggmedlet för hund ägare

Myggmedel bäst i test

1 – Sjö & Hav Mygg + Fästing

Bäst överlag och bästa myggspray

bäst i test myggmedel sjö & hav
Åldersgräns:3 år
Verkningstid:6 tim
Aktiv substans:Citroneukalyptus
Effektiv mot:Mygg, knott, broms, fluga & fästing

Sjö & Hav är vår testvinnare och levererar det bästa myggmedlet på marknaden. Det är en växtbaserat, naturligt myggspray som är skonsamt för både människor och miljön. Samtidigt håller det myggen borta effektivt i upp mot 6 timmar. Jag har personligen testat myggmedlet vid Sareks myrar och det håller måttet även där.

En flaska myggspray från Sjö & Hav står på stubben av ett avbrutet träd i skogen.
Myggspray från Sjö & Hav är både effektiv och miljövänlig.

Den aktiva substansen är citroneukalyptus vilket inte absorberas av huden på samma sätt som exempelvis DEET gör. Det här gör det till ett lämpligt val för barn och i Sverige är de godkänd från 3 års ålder och uppåt. I andra europeiska länder så är den godkänd för så låg ålder som 3 månader, vilket visar på att det ses som väldigt barnvänligt. En annan fördel med den här aktiva substansen är att det inte missfärgar kläder på samma sätt som preparat med DEET kan göra.

Sjö & Hav fungerar mot i stort sett alla blodsugande och bitande insekter vi har. Utöver myggen kommer du bland annat slippa fästingar och bromsar. Med andra ord är det användbart på både dag, kväll och natt. Myggmedlet finns både som spray och roll-on och de har samma innehåll så du kan välja beroende på preferens. Är du ute på vandring rekommenderar dock Sjö & Hav själva att du väljer myggspray. Detta för att det går att spraya på kläder och över större ytor än roll-on.

2 – MyggA Original Stick

Bästa myggstift

mygga bästa myggmedel i stift format
Åldersgräns:13 år
Verkningstid:7 tim
Aktiv substans:DEET
Effektiv mot:Mygg, knott, broms & fluga

MyggA är lite av en svensk klassiker när det kommer till myggmedel. Produkten är baserad på DEET och är mångsidig på flera sätt. Den kommer i flera olika utföranden och finns bl.a som spray, stift samt roll-on. De olika produkterna innehåller även olika halt av DEET vilket gör att några av de andra produkterna har mycket lägre åldersgräns. Det medför också att de har olika lång verkningsgrad. När det kommer till vandring så vill vi lyfta fram stiftversionen, Original stick, som har den kraftigaste effekten.

Myggmedel från MyggA står placerad på stubben efter ett avbrutet träd.
Myggmedel i sprayformat från mygga.
  • MyggA Original stick har en DEET halt på 20%, en åldersgräns på 13 år och varar i ca 7 timmar.
  • MyggA Roll-on har en DEET halt på 19%, en åldersgräns på 13 år och varar även den i ca 7 timmar.
  • MyggA Spray är ett myggmedel med en DEET halt på 9,5%. Det har en åldersgräns på 2 år och varar i cirka 6 timmar.

Har du däremot små barn så kan det vara bra att kolla på Spray versionen eller istället välja test-vinnaren Sjö & Hav. Mångsidigheten gör att du kan anpassa ditt val efter hur gamla de som ska använda den är. Roll-on och stift är också väldigt smidigt alternativ om du bara vill skydda händer, handleder eller hals och nacke.

3 – Centaura Insektsmedel

Bästa myggspray för hundägare

bästa myggmedlet för hund ägare
Åldersgräns:3 år
Verkningstid:11 tim
Aktiv substans:Icaridin
Effektiv mot:Mygg, knott, broms, fluga & fästing

Centaura är ett av de få myggmedel som är godkänt av kemikalieinspektionen för användning på både människa och djur. I flertalet webbshoppar marknadsförs det bara som myggskydd för hästar och människor men det är alltså även godkänt för hundar. Att ha det här godkännandet är viktigt då djuren kan reagera annorlunda än oss människor på myggmedel.

Centaura är effektivt mot alla flygande insekter samt fästingar så du och dina djur får ett komplett skydd. Det har dock olika lång verkningsgrad mot de olika insekterna. Fästingskyddet är aktivt i ca 14h för både djur och människa. Myggskyddet klarar ca 11h för människor och något längre hos djuren medans skydd mot bromsar endast håller runt 5h.

Den aktiva substansen Icaridin är något nyare än DEET men tester har visat att den har runt samma effektivitet och är mindre irriterande. Det är även det rekommenderade medlet mot Malaria vilket talar för dess effektivitet. Tänk på att inte spraya direkt på djurens ansikte då det lätt kan irritera ögon och slemhinnor.

Bushman Pumpspray & Drygel

Starkaste myggsprayen

bästa myggmedlet - bushman är effektivast på marknaden
Åldersgräns:13 år
Verkningstid:10 tim
Aktiv substans:DEET
Effektiv mot:Mygg, knott, broms, fluga & fästing

Bushman levererar det bästa myggmedlet för dig som är ute efter den absolut starkaste produkten på marknaden och riktig lång verkningstid. Deras myggspray har en DEET nivå på hela 40%, det här är dubbelt mot vad de svenska konkurrenterna levererar. Bushman rekommenderas av WHO som det mest effektiva myggmedlet i världen.

Bushman är ett Australiensiskt företag och en av de mest välkända tillverkarna i världen. Det används som skydd mot både Zika viruset och Malaria. Med andra ord är det en riktigt potent produkt. Den höga andelen av DEET gör att myggmedlet håller länge och en sprayning kan hålla runt 10 timmar. Det ska samtidigt sitta kvar även om du svettas eller gnider emot kläder.

Så med tanke på hur starkt och effektivt medlet är, varför är det då inte klassat som det bästa myggmedlet i testet? Det beror helt enkelt på att vi tagit hänsyn till mer än styrka i testet. Den höga nivån av DEET gör att medlet inte är lämpligt för barn och har en åldersgräns på 13 år. För vuxna människor med känslig hud kan det också lättare leda till irritation. Utöver detta har Sjö & Hav även en ekologisk produkt och vinner på sin mångsidighet. Har du däremot inga problem med irritation och bara vill ha det kraftigaste skyddet mot myggor är Bushman det bästa myggmedlet för dig.

Thermacell MR300

Skapar en myggfri zon

Mörkgrön Thermacell MR300 med svarta detaljer
Åldersgräns:
Verkningstid:12 tim
Aktiv substans:d-Alletrin
Effektiv mot:Mygg & knott

Thermacell MR300 erbjuder ett alternativ till det klassiska myggmedlet som du applicerar på kroppen, den här kompakta aparaten skapar istället en myggfri zon. Den drivs av gaspatroner som bränner små mattor, innehållande myggmedelet och ångorna den genererar håller sen mygg och knott borta. Enligt Thermacell själva så ska den myggfria zonen vara på hela 20 kvadratmeter efter 30 minuters användning. Väldigt imponerande men funkar det verkligen?

En vit Thermacell MR300 ligger bredvid en paket med påfyllningsgas och mattor. Produkterna vilar på mossa utomhus.
Thermacell erbjuder ett effektivt myggskyds-alternativ.

Efter att ha testat Thermacells myggskydd under en sommar så är mitt svar ja, den funkar men den är inte riktigt så effektiv som utlovas. Myggskyddet täcker enligt mina erfarenheter inte 20 kvadrat utan snarare 10-15, vilket fortfarande är riktigt bra. Sen upplever jag inte heller att den klarar alla typer av knott men myggen håller den borta riktigt bra. Vill du få vara ifred när du tillagar kvällsmaten bredvid tältet så är det här ett riktigt bra alternativ till myggmedel.

Thermacell har dock sina svagheter. För det första så tar det som sagt 30 minuter innan myggskyddet når full effekt. Samtidigt så fungerar den bara om man är stilla, det är inget myggskydd som du kan röra dig med. Det får heller inte blåsa särskillt mycket då myggskyddet är en form av gas. Thermacell drivs också av förbrukningsmaterial som i längden kan bli lite dyra att använda. Därtill bör också nämnas att det pågår en diskussion kring om Thermacell potentiellt kan vara skadlig för miljön och specifikt vattenlevande organismer.

Med detta sagt så erbjuder den med förståndigt användande ett bra skydd om du vill vara ifred på sommarstugans uteplats. Ett effektivt myggskydd för dig som är känslig mot- eller inte gillar att kladda ner dig med myggmedel.

US622 Myggstift

Budgetvalet

Åldersgräns:2 år
Verkningstid:6 tim
Aktiv substans:DEET
Effektiv mot:Mygg, knott & fästing

US622 är ytterligare ett välbeprövat myggmedel som från början utvecklats av den amerikanska armen. Det innehåller 20% DEET och är effektivt mot myggor, knott och fästingar. Den håller borta mygg och knott i ca 6 timmar medans verkningstiden mot fästingar är hela 8 timmar. US622 har en låg åldersgräns på 2 år men bör användas sparsamt och försiktigt på mindre barn.

Det finns två stora fördelar med US622. För det första är myggmedlets förpackning väldigt liten och kompakt. Du kan med andra ord smidigt bära med dig det i en ficka som en försäkring ifall myggen överraskar dig. Det andra är det låga priset. Myggmedel är överlag inte en dyr produkt och US622 har pressat priserna ytterligare. Det ligger på runt halva priset jämfört med den näst billigaste produkten på listan.

Nackdelarna med US622 jämfört med de bästa myggmedlet är helt enkelt att det inte är lika mångsidigt. Skyddet är inte lika brett och kommer inte att hjälpa dig mot bitande flugor som bromsar.

Vad ska man tänka på när man använder myggmedel?

  • Till att börja med är det väldigt viktigt att kontrollera åldersgränsen. Dessa sätts av kemikalieinspektionen och olika medel från samma tillverkare har inte alltid samma åldersgräns.
  • Kontrollera även hur många gånger per dygn du kan använda myggmedlet. Ofta ligger den här gränsen på 2 ggr för vuxna och 1 för mindre barn.
  • Använd inte onödigt stora mängder. Överlag rekommenderas det att du inte använder myggmedel på större ytor än nödvändigt.
  • Applicera medlet jämt och stryk ut det med handen. Ett jämnare skydd är helt enkelt ett bättre skydd.
  • Spraya inte direkt i ansiktet, dina ögon kan bli rejält irriterade av myggmedel. Spraya istället i din hand för att sen stryka på det i ansiktet.
3 flaskor med myggspray står placerade på en trädstubbe. Produkterna kommer från Sjö & Hav samt MyggA.
Några av de många olika myggsprayer vi provat

Är det bästa myggmedlet stift, roll-on eller spray?

Ofta handlar det här om en smaksak, har produkterna samma innehåll kan du helt enkelt välja det du tycker är smidigast. Är du osäker finns det dock några småsaker du kan väga in i beslutet.

Myggspray är bra om du ska använda myggmedel på större delar av kroppen. Du får lättare en jämn applicering helt enkelt. Det är också lätt att applicera på stående fot, smidigt om du blir överraskad av myggen i shorts. Spray har också fördelen att det går att använda på kläder. Är du rädd om dina kläder bör du dock kontrollera att medlet du använder inte kommer att orsaka missfärgning.

Myggstift har fördelen att det inte kladdar på samma sätt som spray och roll-on. Du drar på det så sitter det där det sitter. Stift och roll-on är ofta ett smidigt val om du bara behöver skydda mindre ytor som dina händer och handleder. Ofta kan det räcka med ett par snabba drag för att skydda sig.

Vit Thermacell MR300 ligger placerad på mossa.
Den Thermacell som jag använt för att hålla myggen borta.

Bästa myggmedlet för barn

Små barn är precis lika utsatta för myggen som vi är och har oftast mer ont av myggbetten än vuxna. Tyvärr så är inte alla myggmedel lämpliga för barn och du bör vara noga när du väljer, särskilt med mindre barn. Det är stor skillnad på åldersgränserna mellan olika preparat där de starkare har en gräns upp mot 13 år och de mildare kan användas på barn så unga som 2-3 år. För yngre barn än 2 år rekommenderar vi att ni istället skyddar dem med hjälp av myggnät.

Kontrollera DEET-halt och åldersgräns

Ofta är myggmedel baserade på DEET vilket är reglerat av kemikalieinspektionen. En högre koncentration av DEET gör att myggmedlet blir effektivare och håller längre. Det brukar däremot också göra att åldersgränsen på produkten höjs. Det här skvallrar naturligtvis om att produkten inte är lika skonsam. Kontrollera noggrant åldersgränser och halten av DEET i myggmedel för barn. En version med lägre DEET halt och låg åldersgräns på 2 år är sprayen från MyggA.

Giftfria myggmedel – skonsammare för barn

Det finns myggmedel som är tillverkade med hjälp av naturliga ingredienser vilket gör dem skonsammare mot huden och därmed bättre för barn. Ett bra alternativ är Sjö och Havs myggmedel vilket har en åldersgräns på 3 år. Det är fritt från starkare kemikalier och är växtbaserat. Det här gör det inte bara till ett säkert myggmedel för ditt barn utan också ett miljövänligt val.

Låt inte barnen använda myggmedlet själva

Oavsett om myggmedlet är barnvänligt eller inte så är det lämpligt att använda det med måtta. Därför är det en bra idé att inte låta barnen själva gå lös med myggsprayen. När du applicerar myggmedlet gör det bara på utsatta områden. Har du mindre barn som gärna stoppar händerna i munnen bör du dessutom låta bli att spraya deras händer. Undvik också att lägga på extra tjocka lager, du kommer irritera barnets hud mer utan att öka skyddet nämnvärt. När myggmedlet sen inte längre behövs så bör det direkt tvättas bort. 

Kan man använda samma myggmedel på hund och människa?

Myggen kan vara precis lika plågsamma för hundar och andra djur som för oss människor, den enda skillnaden är att de kan inte klaga på samma sätt som oss. Är du ute i riktigt myggtäta områden så kan din hund till och med råka ut för allergiska reaktioner. Så frågan är då; kan man använda samma myggmedel på hunden som man gör på sig själv?

Svaret är både ja och nej, det beror helt på vilket märke och vad myggmedlet innehåller. Vissa ämnen kommer att vara mer irriterande för en hund än vad det är för oss. Det finns också problemet med att en hund kan slicka i sig det medel som vi sprayar på dem. Eftersom vissa myggmedel är baserade på gift, som exempelvis DEET, så är det naturligtvis inte så hälsosamt. Ofta ser man att giftfria medel baserade på citroneukalyptusolja, som exempelvis Sjö & Havs myggspray, rekommenderas för hundar. Förmodligen är det ett betydligt bättre val än myggmedel med giftiga bekämpningsmedel men är det inte specifikt godkänt för användning på hund så kan du inte vara säker.

Myggmedel regleras hos kemikalieinspektionen och godkännande för människor och djur måste erhållas separat. Därför finns det relativt få preparat som är godkända för att användas på båda oss och våra djur. Vill man vara helt säker på att myggmedlet är säkert för användande på hund så ska man alltså kolla att godkännande finns. Vi har har letat reda på det bästa myggmedlet för dig som är djurägare, med godkännande för både hund, människa och häst.

Centaura är ett insektsmedel som har effekt mot både mygg, knott, bromsar och fästingar. Ett komplett skydd med andra ord. När du sprayar din hund bör du hålla ca 10-15 cm avstånd, du kan sen snabbt smeta ut det med handen. När du kommer till hundens huvud så bör du spraya din hand för att sen applicera det jämt på hunden, på det sättet undviker du att hunden får myggmedel i sina ögon.

När är det bra att använda myggmedel?

Det finns naturligtvis en uppsjö med situationer när du kommer att vilja ha tillgång till effektivt myggmedel. Ju mer mygg desto större anledning att skydda sig mot dem, de trivs bra vid våtmark och stillastående vattendrag. Så ska du ut och vandra i såna miljöer så är det definitivt läge för myggmedel. En annan aktivitet där du ofta kommer vara utsatt är när du ställer upp tubkikaren för fågelskådning. Ofta är du nära våtmarker och kommer vara stillastående länge så myggen hittar dig. Ska du laga mat på vandringen och inte kan ta skydd i tältet är det också väldigt praktiskt med myggspray. Att försöka rikta gnistorna rätt med tändstålet blir desto svårare när du blir uppäten samtidigt.

Vad är DEET?

DEET är en förkortning av Dietyltoluamid vilket är en vanligt förekommande kemikalie i insektsmedel. Det utvecklades av den amerikanska armen redan 1944 och är med andra ord riktigt vältestad. Myggmedel har olika halter av DEET och det har visat sig att en högre halt av kemikalien leder till ett längre, effektivare skydd. En högre halt leder dock lättare till hudirritation och bör inte användas på yngre barn.

Det anses generellt var ett av de bästa myggmedlen och är effektivt mot det mesta. DEET ger skydd mot bland annat myggor, flugor, bromsar, knott och fästingar. Exakt hur medlet påverkar myggor är inte helt säkert men forskning visar på två effekter. För det första blockerar det myggornas luktsinne så de inte känner lukten av vår svett vilket annars attraherar dem. Det är också direkt avstötande när de kommer i kontakt med medlet.

Myggmedel bäst i test – Vanliga frågor

Vilket myggmedel är bäst?

Vi rekommenderar myggsprat från Sjö & Hav, det är effektivt utan att använda sig av gifter som DEET. Detta gör det till ett mildare alternativ för oss människor och tillåter användning på yngre barn.

Vad är mest effektivt mot mygg?

Det effektivaste sättet att bli av med mygg är någon form av myggmedel. Myggspray är ett väldigt bra alternativ som gör det lätt att applicera över större ytor.

Kan man använda solskydd och myggmedel samtidigt?

Ja det går bra men du behöver lägga på dem i rätt ordning. Solskyddet behöver ligga närmast huden för att du ska få ordentligt skydd mot UV strålningen. Myggmedlet å sin sida har inget behov av att vara i kontakt med din hud och kan sprayas ovanpå solskyddet.

Är det farligt att få i sig myggmedel?

Myggstift är i regel ofarliga om någon fått i sig en mindre mängd. Flytande myggmedel kan vara lite farligare och orsaka slöhet eller kräkningar. Inandning av sprayen kan dessutom irritera luftvägarna. Om du råkat spraya dig själv i munnen bör det inte vara någon större fara men om ett litet barn fått tag i flaskan och fått i sig vätskan bör ni ringa giftinformationscentralen på telefonnummer: 010-456 6700.

Är myggspray giftigt?

Myggspray som är godkända av kemikalieinspektionen kommer inte att vara giftiga för oss människor att spraya på huden. Däremot ska du undvika att spraya i ögon och mun. Är du orolig för gifter eller har väldigt känslig hud kan du med fördel välja en myggspray som inte innehåller DEET, som vinnaren av vårt test.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.