Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning Verktyg och redskap

Tändstål i test 2024 – Enkla eldstål & kniv med tändstål

bästa tändstålet från light my fire vilar på mossa

Slå an mot tändstålet och gnistorna yr över fnösket. Två slag och det börjar glöda, blås lätt och det börjar ryka sen vaknar flamman till liv. Få saker är så tillfredsställande som att tända en eld med minimala hjälpmedel. Möjligheten att tända en brasa för värme och matlagning är praktisk, mysig men kan även vara helt livsnödvändig. Se till att vara förberedd på dina äventyr, här är Tändstål bäst i test.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1. Light My Fire – Swedish Firesteel

eldstål test

2. Morakniv – Bushcraft Survival

bästa tändstål med kniv

3. Magnesiumeldstål

eldstål bäst i test

Ett tändstål har många fördelar jämfört med andra sätt att tända eld och nästan inga nackdelar. Även om du föredrar en vanlig tändare bör du ha med dig ett enkelt tändstål som försäkring. Det fungerar även när det blir blött och regnigt, när tändstickor och tändare blir blir värdelösa. Du kan även använda dig av en kniv med tändstål så kommer du inte ens behöva tänka på att packa ned det separat.

I testet kommer du hitta de bästa tändstålen i tre kategorier, vanligt traditionellt tändstål, kniv med inbyggt tändstål och sist magnesium tändstål (tändstål integrerat i magnesiumblock). Därefter kör vi de produkter som inte riktigt klarade av att ta sig in på listan.

Bäst i test – Tändstål

Light My Fire – Swedish Firesteel Bio Army 2.0

tändstål bäst i test - light my fire firesteel
Antal slag12000
Gnist temperatur3000

Ett Light My Fire tändstål av högsta kvalité som håller för hela 12000 tändningar. Light My Fires tändstål är från början utvecklade för svenska armén, så de är utan tvekan väl beprövade. De klarar alltså riktigt tuffa förhållanden och till skillnad från tändstickor och tändare så kommer den fungera utmärkt i både regn och blåst. Jag har använt Swedish Firesteel Bio Army i runt ett år nu och det har varit pålitligt under alla årstider.

Light my fire - swedish firesteel bio army

Swedish Firesteel producerar gnistor på 3000 grader som klarar av att tända en brasa oavsett hur högt upp du är. Som ni ser till vänster är det inga problem att få till ordentligt med gnistor. Det är ett långt tändstål i magnesium baserad legering, vilket är extremt tåligt och ser till att det varar riktigt länge. Tändstålet har också en inbyggd visselpipa så den kan hjälpa dig på mer än ett sätt.

Designen är utformad för att den ska vara lätt att greppa och den kommer med ett rostfritt metallblad att slå an med. Metallbadet har en slipad kant som gör det lätt att skapa gnistor. Plasten är tillverkad av återvunnet biomaterial och den har ett nylonsnöre som håller ihop stav med blad. Light My Fire har tillverkat en helt komplett produkt och detta tändstål är bäst i test. Vill du ha ett Light My Fire tändstål integrerat med kniv så hittar du det längre ned i testet.

Bäst i test – Kniv med tändstål

Morakniv – Bushcraft Survival

kniv med tändstål bäst i test morakniv
Antal slag7000
Gnist temperatur3000

Buschcraft Survival är en grym kniv med tändstål. Hela produkten är utvecklad av Morakniv för att användas i berg och skog, det här är inte en vanlig kniv med påklistrat tändstål. Det integrerade tändstålet skapar starka gnistor på hela 3000 grader och kan användas utan problem i både regn, snö och blåst. Knivens rygg är specifikt slipad för att lätt slå gnistor, med en skarp 90 graders vinkel. Du behöver alltså aldrig använda knivens egg till det här så den håller sig skarp.

Tändstålet håller för 7000 slag och klarar av att tända det mesta, allt från fnöske till spis och grill. Gnistan är så skarp att den, i mörker, även kan användas som nödsignal. Tänk på att tändstålet har ett skyddande ytskikt som behöver skrapas bort innan du kan skapa gnistor.

Kniven i sig är 232 mm lång varav bladet 109 mm och 3.2 mm tjockt. Bladet är tillverkat i svenskt, rostskyddande kolstål och har en svart beläggning. Den håller skärpan länge och när den väl börjar bli slö så finns det även ett inbyggt diamantbryne. Slidan är tillverkad i polymer och handtaget har ett gummigrepp. Den kommer dessutom med två olika bältesfästen. En riktig premium produkt som lätt kvalar in på bäst i test listan för tändstål.

Bäst i test – Magnesium tändstål

bäst i test tändstål magnesium
Antal slagIngen uppgift
Gnist temperaturIngen uppgift

Detta magnesium tändstål är alltså ett eldstål integrerat i ett stort magnesiumblock. Själva tändstaven sitter i magnesiumblockets rygg. Du använder det genom att först skrapa av magnesiumspån från blocket i ditt tändmaterial. Sedan slår du gnistor mot tändstålet och riktar dem mot det lättantändliga magnesiumspånet. Magnesiumet tar lätt eld och skapar direkt en väldigt intensiv låga.

Det här är extremt användbart på regniga dagar då allt är fuktigt och svårt att få eld på. En grym produkt att ha med som försäkring då du helt slipper tänka på fnöske. Om olyckan är framme och inget annat fungerar är detta det bästa tändstålet för att få till en värmande eld. För att se exakt hur det fungerar kolla klippet ovan.

Andra bra tändstål

Light My Fire – Swedish Fireknife Bio 2in1 – kniv med tändstål

bäst i test kniv med tändstål light my fire
Antal slag3000
Gnist temperatur3000

Light My Fire har även tillverkat en kniv med tändstål. Precis som vårt bästa tändstål i testet, Firesteel Bio Army, producerar Fireknife en gnista på 3000 grader. Som med alla Light My Fires tändstål så är den kapabel att tända eld oavsett väderförhållanden. För att få plats smidigt i knivhandtaget är detta tändstål något smalare men mäktar ändå med 3000 slag.

Vill du göra ett miljömedvetet val så är det här produkten för dig. Slidan och handtaget är framtaget helt i bioplast baserad på kokosfiber. Bladet är tillverkat i samarbete med Sandvik och består till 90% av återvunnet stål. Allt för att ha så liten miljöpåverkan som möjligt. Kniven har en totallängd på 212 mm, varav knivbladet står för 95 mm och har en bredd på 3,5 mm.

Moraknivs Bushcraft har lite högre kvalité på själva kniven med bland annat bättre grepp och inbyggt bryne. Detta vägs dock upp av det lägre priset och de faktum att det är tändstål som väger tyngst här. Det som håller Fireknife borta från en topplacering bland knivar med eldstål är att den har färre antal användningar än Moraknivs bushcraft. Den klarar alltså inte riktigt av att placera sig som bäst i test bland tändstålen.

Morakniv – Eldris neck knife kit – kniv med tändstål

morakniv bäst i test kniv med tändstål
Antal slagIngen uppgift
Gnist temperatur3000

Här är det inte frågan om en kniv med inbyggt tändstål utan är snarare ett kit som passar bra ihop. Eldris är designad för att vara så smidig som möjligt att ta med, tanken är att den aldrig ska lämna din sida när du ger dig ut. Morakniv har lyckats bra med det här samtidigt som de levererar en högfunktionell kniv. Kniven har en totallängd på, låga, 143 mm. Knivbladet är endast 59 mm långt och 2 mm brett, väldigt smidigt och minimalistiskt.

Den här versionen av Eldris är utrustad med ett spänne som gör att den kan bäras upp och ned, så du kan bära den precis hur du vill. Den har dessutom ett snöre, gjort för att hänga runt halsen, där även det tillhörande tändstålet hängs. Det här blir en väldig smidig lösning på grund av den låga vikten och kompakta storleken.

Tändstålet kan producera gnistor på upp mot 3000 grader och klarar av att tända även på regniga dagar. Knivens rygg är slipad så den har en skarp 90 graders vinkel. Det här gör att du väldigt lätt kan skapa gnistor, du behöver alltså aldrig slöa ned knivens egg. Det som håller Eldris och dess eldstål borta från bäst i test listan är att produkten känns väldigt nischad. Lösningen med att hänga den runt halsen kommer inte vara för alla. Även om kniven går att förvara på alla möjliga andra sätt så har man då två separata produkter att hålla reda på.

Tända med tändstål

I videon använder jag Swedish Firesteel Bio Army från Light My fire.

Att tända med tändstål är inget avancerat, för att göra det lätt för dig själv kan du följa de här stegen när du gör upp din första eld.

  1. Börja med att samla ihop en liten hög med tändvirke/fnöske. Se till att materialet är torrt, träspån, torr vitmossa och näver fungerar utmärkt. Förbered även lite större material, som torra kvistar och löv, som du kan mata elden med efter att fnösket tagit sig.
  2. Greppa ditt tändstål i vänsterhanden (om du är högerhänt, annars tvärtom) med tummen på ovansidan. Håll din hand så att ca 2,5 cm av tändstålet sticker ut. Du vill nämligen se till att slå gnistorna från toppen på tändstålet.
  3. Om ditt tändvirke ligger på ett plant, hårt underlag kan du stödja ditt tändstål mot det, annars håller du det i luften så nära som möjligt.
  4. I din andra hand greppar du ett stålföremål med skarp kant, exempelvis ryggen på en kniv. Lägg stålets kant mot tändstålet och dess platta sida mot din vänstra tumme.
  5. Tryck till med vänster tumme samtidig som du vrider till med höger handled nedåt och skicka gnistorna mot tändvirket. Upprepa tills du ser glöd eller små eldslågor.
  6. Blås försiktigt på elden medans du matar den långsamt med kvistar. Bygg långsamt upp elden med större och större material.

Eldståls-tips

Slipa kniven rätt

Om du planerar att använda en kniv för att slå an mot tändstålet se till att ryggen är slipad mot det. Oftast är en knivrygg något rundad när du köper den vilket gör den dåligt lämpad för jobbet och använder du eggen så blir den snabbt slö. Slipa hellre bort rundningen på knivens rygg så du får en skarp vinkel på 90°. Mora knivarna i testet levereras med en rygg som redan är anpassad för detta.

Undvik tandade stålbrickor

Undvik tändstål som kommer med en sågtandad stålbricka. Stålbrickan används för att slå an mot tändstålet istället för en kniv. En tandad bricka sliter ner tändstålet mycket fortare samtidigt som det generellt ger sämre resultat när det kommer till gnistor. Inte den kombination man är ute efter.

Ta med dig fnöske

Eldstålen kommer att producera gnistor även om det har regnat hela dagen men om det inte finns något torrt material blir det fortfarande krångligt att starta en eld. Det finns fnöske och tändvirke att köpa som är extremt lättantändligt. Dessutom är det väldigt billigt och du behöver inte använda det för än vädret dränker allt runt om dig. Se det som en extremt billig försäkring.

Tändved

Tändved ligger i en hög

6 till 8 rejäla stickor kärnved, dränkt i kåda. En sticka räcker för att tända och kådan brinner även om det är blött vilket gör den väldigt vädertålig. Väger runt 200 gram totalt.

Tändstålets material

Traditionella tändstål

Ett traditionellt tändstål tillverkades av härdat stål rikt på kol. Det här metallstycket slogs sedan mot en sten med hög kiselhalt. Flinta är ett exempel på ett bra material att använda ihop med ett traditionellt tändstål. Den här typen av tändstål är numera ersatta av modernare material.

Moderna tändstål

De flesta moderna tändstål består av magnesium och oftast är materialet format som en stav. Skillnaden i kvalité på tändstålen är hur hårt packat magnesiumet är då detta är avgörande för deras livslängd. Det finns även tändstål tillverkade i ferrocerium vilket är en legering bestående av järn och cerium.

Vanliga frågor om tändstål

Vad är tändstål gjort av för material?

Moderna tändstål är oftast tillverkade i magnesium eller någon form av magnesiumbaserad legering.

Är det skillnad på tändstål och eldstål?

Nej, det är bara två olika namn på samma verktyg.

Är tändstål bättre än en tändare och tändstickor?

Ja, ett tändstål går att använda även om det regnar och blåser. Det funkar även lika bra efter att det blivit blött.

Hur använder man tändstål?

Rikta tändstålet mot torrt fnöske. Dra sedan ett stålblad mot tändstålet för att skicka gnistor mot fnösket.

Varför fungerar inte mitt tändstål?

Börja med att kontrollera så att det svarta skyddslagret är borta på ditt tändstål. Finns det kvar så skrapa bort det och prova igen.

Varför ska du köpa ett tändstål?

Ett tändstål kommer fungera i alla väder och tar nästan ingen plats i packningen. Se det som en försäkring för att du alltid ska kunna göra upp eld om olyckan är framme.

Är det skillnad på dyra och billiga tändstål?

Ja, ett dyrare tändstål går att använda många fler gånger. Detta beror bland annat på att magnesiumet är hårdare packat.

Hur länge håller ett tändstål?

Man mäter tändstålets livslängd i antal slag och det varierar mellan olika produkter. Vanligtvis brukar det ligga mellan 3000 och 12000 slag.

När är det bra att ha ett tändstål?

Vid i stort sett alla friluftsaktiviteter där du vill tända en eld så är tändstål en superb lösning. Vill du tända stormköket och tändstickorna är fuktiga? Inga problem för tändstålet. Frusen efter många timmar av fågelskådning med tubkikaren? Samla ihop lite naturmaterial och starta en brasa med tändstålet. Det är väldigt mångsidigt och något man alltid lätt kan ha med sig i naturen, vilket också gör det till en utmärkt present för dina vandringsintresserade vänner.

Går det att använda en kniv för att slå gnistor på ett tändstål?

Ja det går utmärkt. Välj helst en kniv som har en skarpt slipad rygg så skapar du smidigt gnistor utan att slöa ned knivens egg.

Kan man använda ett blött tändstål?

Ja, det är det som är den stora fördelen med tändstål. De fungerar lika bra i alla väder, se till att fnösket är torrt så är det inga problem.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.