Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Tubkikare i test – bästa tubkikaren för fågelskådning 2024

En tubkikare från Swarovski står på stativ i skuggan framför våtmark. Våtmarken är upplyst av solen och omringas av vatten.

En riktigt bra tubkikare är det ultimata verktyget för att komma närmare djuren utan att störa dem. Oavsett om du är fågelskådare, jägare eller friluftsälskare i allmänhet som kommer en bra kikare att förbättra dina naturupplevelser. Problemet är att utbudet är enormt och det finns mycket att ha koll på. Därför har vi satt ett gäng med tubkikare i test för att plocka fram årets bästa tubkikare.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar Astro Sweden.

Snabb topp 3

1. Swarovski ATX 30-70×95

swarovski atx är tubkikare bäst i test

2. Kowa TSN-601 2-60×60

kowa tsn-601 tubkikare test

3. TS-Optics 18-54×55

nybörjar tubkikare i test

Den stora fördelen med en tubkikare jämfört med en vanlig kikare är att du kan få till en högre förstoring till lägre vikt. Med samma förstoring och kvalité så väger en tubkikare mer eller mindre hälften av vad en vanlig kikare gör. Du kommer dessutom få bättre förstoring till ett lägre pris. 

Tubkikare i test – Kort köpguide

Tänk på följande för att hitta den bästa tubkikaren för dig:

  • Förstoring – Hur mycket närmare det du tittar på ser ut att vara. Läses av på tubkikarens första siffra. Ex. 10×40 = 10 gånger närmare.
  • Linsdiameter – Hur stor linsen är. Påverkar hur mycket ljus som släpps in och hur stort synfält du får.
  • Utgångspupill – Hur bra kikaren fungerar i mörkare förhållanden som skymning. Ett högt värde betyder att mer ljus släpps in och bättre bild.
  • Synfält – Hur brett område du kommer att se i bilden, anges i grader. Högre förstoring ger generellt smalare synfält.
  • Närgräns – Hur nära du kan vara objektet du tittar på och fortfarande ha bra bildskärpa.

Tubkikare i test – bästa premium tubkikaren

Swarovski ATX 30-70×95

swarovski atx är tubkikare bäst i test
Förstoring:30-70x
Linsdiameter:95mm
Utgångspupill:3,2 – 1,4
Synfält:35-19m/100m
Närgräns:4,8m
astro sweden logo

Swarovski är en riktig premium tillverkare av tubkikare och deras topp produkter klarar av även den mest krävande fågelskådningen. ATX-modellerna har en smart, tvådelad design vilket tillåter dig att byta ut både okular och objektiv. Det finns alltså 3 okular-modeller och 3 olika typer av objektiv. Det här paket har ett 95 mm objektiv men du kan alltså senare komplettera med ett på 85 mm eller 65 mm om du vill ha något lite lättare att bära med dig.

Swarovski ATX är utöver detta kompatibel med ett gäng andra tillbehör som exempelvis förlängare för ytterligare zoom eller fotoadapter för både systemkamera och telefon. Du kan alltså mer eller mindre skräddarsy den allt eftersom du upptäcker nya behov. Det här är väldigt praktiskt då du förmodligen kommer att ha kvar samma tubkikare resten av livet när du köper en Swarovski ATX.

Modellen är naturligtvis helt vattentät och har en väldigt kort närgräns samt utmärkt förstoring. Linsen är mycket avancerad och utrustad med en mängd av Swarovski unika tekniker. Den har förstärkt ljusinsläpp, utmärkt kantskärpa utan att böja bilden och starka kontraster som skapar grym färgåtergivning. Linsen är dessutom härdad så du slipper repor samtidigt som den är smutsavstötande.

Förutom det här är det en, förhållandevis, lätt modell på strax över 2 kg tack vare magnesium chassit och den tåliga kikaren klarar från -25 – +55 °C. Överlag så erbjuds ett komplett paket och Swarovski levererar det mesta du kan tänka dig, därför anser vi att det är årets bästa tubkikare i test.

Tubkikare i test – bästa tubkikaren i mitt segmentet

Kowa TSN-601 + 20-60×60

kowa tsn-601 tubkikare test
Förstoring:20-60x
Linsdiameter:60mm
Utgångspupill:3 – 1
Synfält:33-17,5m @ 1000m
Närgräns:6m

TSN-601 är en liten och lätt tubkikare som du smidigt kan ta med dig ut i naturen för både fågelskådning och jakt. Detta kompakta paket kommer in på endast 30 cm och väger strax under 1 kg. Dessutom är denna tåliga kikare helt vattentät så du kan bära med den utan att vara orolig för vädret. Kowas TSN-601 har utbytbara okular och den version som är inkluderad i det här paketet har en förstoring på 20-60x. Det inkluderade okularet kan också användas ihop med Kowas 1,6x extender om du vill ha lite extra förstoring.

Tubkikaren placerar sig bra i testet eftersom den levererar väldigt mycket prestanda jämfört med jämförbara modeller, då pratar vi både prismässigt och storleksmässigt. Med ett så pass smidigt och kompakt paket så måste det naturligtvis dras ned på vissa funktioner jämfört med större modeller. I fallet med Kowa TSN-601 så handlar det om ljusinsläppet. Linsen på 60mm kommer inte att prestera på topp i skymmning, när det börjar att mörkna ute. Är det dock dagtid som du främst är ute så är det här den bästa tubkikaren du kan hitta i prissegmentet. Du får en utmärkt bild och en lätthanterad, mångsidig kikare.

Tubkikare i test – bästa budget tubkikaren

TS-Optics tubkikare 18-54×55 ink. bordsstativ

nybörjar tubkikare i test
Förstoring:18-54x
Linsdiameter:55mm
Utgångspupill:3-1
Synfält:30-14m @ 1000m
Närgräns:10m

Det här är ett grymt prisvärt paket för nybörjaren som vill prova på fågelskådning eller komplementera jakten med en tubkikare. I det här paketet får du förutom själva tubkikaren ett okular, ett bordsstativ, skydd för både lins och okular samt en mjuk väska att bära alltihopa i. Du behöver heller inte vara rädd för att tubkikaren ska bli blöt utanför väskan då den är helt vattentät. Kikaren är smidig att bära med sig med en totallängd på 38cm samt en vikt på 900 gram för tuben och ett stativ på 700 gram.

Okularet har en vinkel på 45° vilket gör den lätt och stadig att kolla igenom även när du placerar bordsstativet på marken. Du får en bra förstoring på upp till 54x vilket räcker gott och väl som nybörjare. Tyvärr kommer ljusinsläppet inte att vara det bästa vid max förstoring med tanke på den lite snävare linsdiametern. Det här behöver dock inte vara något större problem så länge ljuset är bra. Närgränsen på 10m är lite längre bort än på de dyrare modellerna men inte heller det bör vara något problem som nybörjare. Överlag levererar TS-Optics alla funktioner du behöver samt alla de viktigaste tillbehören. Den här kombinationen gör att den utan problem placerar sig som bästa budget tubkikare i test.

Tubkikare i test – andra prisklasser

Eftersom priserna på tubkikare skiljer enormt mycket så ansåg vi i det här fallet att det var relevant att lägga in ytterligare några modeller. Med en premium modell som är 4 gånger så dyr som den i mitt segmentet blir gapet väldigt stort. Här kommer 3 rekommendationer för dig som är ute efter något med pris och prestanda någonstan mellan de tidigare nämnda kikarna. Vi har en tubkikare mellan budget och mitt segment samt två mellan mitt och premium.

Swarovski STS 25-50×80 HD

Swarovski sts den bästa tubkikaren
Förstoring:25-50x
Linsdiameter:80mm
Utgångspupill:3,2 – 1,6
Synfält:42-27m @ 1000m
Närgräns:3-5m

Det här är ytterligare en premiumprodukt från Swarovski som definitivt vet hur man levererar de bästa tubkikarna. STS har en förstoring på mellan 25 och 50 gånger, vilket inte är ett lika stort spann som de flesta andra produkter i vårt tubkikar test. I kombination med 3n linsdiameter på 80mm leder dock till ett väldigt bra ljusinsläpp och en fantastisk bildskärpa. Du får också ett väldigt brett synfält, det högsta i testet, och en väldigt kort närgräns. 

Tubkikaren är också utrustad med ett gäng av Swarovskis extra funktioner. Linsen är smutsavvisande och härdad för att stå emot repor. Den tar också in extra mycket ljus samtidigt som den är behandlad för att du ska slippa kromatiska aberrationer. Därpå får du en så kallad fluorid coating vilket ger dig fantastiska kontraster och färger. För att sammanfatta, bilden blir väldigt bra med den här tubkikaren.

Den här modellen har en rak tub med ett aluminiumchassi som är helt vattentätt och kan dränkas i upp till 4 meters djup. Swarovski tror på sin kvalité och erbjuder 10 års garanti på STS. Vikten kommer in på 1645 gram och längden på 40,5 cm. Du kommer inte hitta mycket att klaga på med den här produkten och den hör definitivt hemma bland årets bästa tubkikare i test.

Vortex Razor HD 27-60×85 WA

vortex razor tubkikare i test
Förstoring:27-60x
Linsdiameter:85mm
Utgångspupill:3,1 – 1,4
Synfält:39-27m @ 1000m
Närgräns:5m

Razor HD är närmare mitt segmentet än premium när det kommer till pris men du kommer få fantastisk prestanda. Det här är ytterligare en tubkikare som levererar riktigt grymt ljusinsläpp. Utrustad med ett specialutvecklat, trippelt linssystem för att bli av med störande ljus aberrationer. Därpå är linserna behandlade med flera olika “coatings”. Dessa ser bland annat till att förstärka ljusinsläpp, färger och bildskärpan. Samtidigt är den härdade linsen beständig mot både repor och smuts.

I paketet ingår förutom tub och okular även skydd för dessa samt en smidig allvädersväska. Dessutom inkluderar Vortex en VIP livstidsgaranti för Razor. Storleksmässigt så har den en vikt på 1860 gram och en längd på 39 cm. Tubkikarens zoom är helt steglös så du kan smidigt anpassa den efter situationen och närgränsen är låg på endast 5 meter. Helical fokusering låter dig ställa in skärpan helt med en och samma ratt.

Vortex Razor är utrustad med justerbara ögonmusslor, vilket underlättar för oss som bär glasögon. Vidvinkelokularet är dessutom överlag trevligare att titta igenom och reducerar känslan av tunnelseende. Därpå har du ett solskydd som ser till att undvika solreflektioner i linsen och ger ett visst regnskydd. Överlag en av de bästa tubkikarna i testet.

Kowa TSN-501 20-40×50

bästa budget tubkikare
Förstoring:20-40x
Linsdiameter:50mm
Utgångspupill:2,5 – 1,3
Synfält:40-28m @ 1000m
Närgräns:2,5m

Ytterligare en tubkikare i Kowa´s TSN serie och som namnet skvallrar om är TSN-501 en lillebror till TSN-601. Den är prissatt därefter och kommer in närmare budget segmentet prismässigt. Naturligtvis så är det inte bara priset som är lägre, den har något lägre max förstoring och lite mindre linsdiameter. Däremot så får du faktiskt ett bredare synfält och en kortare närgräns. Vill du studera saker på nära håll så är TSN-501 rätt val med en närgräns på endast 2,5 meter. Det här gör den till ett utmärkt val om du exempelvis vill studera insekter.

Tubkikarens största styrka kan mycket väl vara dess kompakta storlek. Med en längd på endast 24 cm och en vikt på ynka 400 gram blir den väldigt smidig att bära med. Om vi räknar prestanda per gram så är det här förmodligen den bästa tubkikaren du kan hitta. TSN-501 fungerar tack vare storleken också väldigt bra med en monopod eller annat enbent stativ vilket ytterligare reducerar vikten du behöver bära med dig. Den är vattentät och du får dessutom 10 års garanti på produkten.

Vilken tubkikare ska jag välja?

Som du kanske misstänker så finns det inte ett universellt svar på den här frågan, vilken den bästa tubkikaren är beror helt på vilka behov du har. En tubkikare kan kosta allt mellan 1000 till, i extrema fall, över 100000 kr. Prestandan varierar naturligtvis med priset men en billigare tubkikare behöver inte alltid vara dålig. En nybörjare kommer att kunna köpa en billigare modell och vara nöjd medans en erfaren fågelskådare kommer vilja ha lite mer prestanda. Vad gäller de allra dyraste modellerna, är det inte ens alla professionella ornitologer som har så höga behov. 

Vad betyder siffrorna på en kikare?

På de allra flesta kikare kommer du hitta ett gäng med siffror, exempelvis 20×50 eller 25-50×80. Så vad är syftet med siffrorna? De talar om för dig hur kraftig förstoring kikaren erbjuder och hur stor linsens diameter är. I exemplet 20×50 så betyder det att den förstorar det du tittar på 20 gånger och att linsdiamtern är på 50 mm. I det andra exemplet (25-50×80) så innebär det att kikaren har en ställbar förstoring, från 25 till 50 gånger större och en linsdiameter på 80 mm.

Vilken linsdiameter behöver man?

Det du behöver veta om linsdiameter är att en större linsdiameter släpper in mer ljus och på grund av det så kommer den fungera bättre i mörkare förhållanden. En större linsdiameter ger dig också ett “bredare” synfält och du kan se en större yta samtidigt. En lins på 50 mm släpper in nästan 3 gånger mer ljus än en på 30 mm. Har du bra förhållanden under dagtid så kommer det räcka med en liten diameter runt 25 mm. Pratar vi däremot om gryning eller skymning kommer du vilja ha en betydligt större lins.

Tubkikarens ljusinsläpp och bildkvalité

Överlag är det bra när en kikare tar in så mycket ljus som möjligt, det blir helt enkelt lättare att se djuren du spanar på. Det finns två faktorer att ta hänsyn till när det gäller ljusinsläpp till kikaren. Den första, linsdiameter, har vi redan nämnt och den andra är kikarens förstoring. Helt omvänt mot linsdiameter, där en hög diameter släpper in mycket ljus, så kommer en hög förstoring att släppa in mindre ljus än en låg. Med en högre förstoring kommer du alltså att behöva en större linsdiameter för att se något lika bra i skymningsförhållanden. 

Ett värde som ofta anges i sammanhanget är utgångspupill. Det här värdet får du fram genom att dividera kikarens linsdiameter med dess förstoring. Ett högre värde innebär att tubkikaren släpper in mer ljus och fungerar bättre i mörkare förhållanden.

Tubkikare eller handkikare

Tubkikare eller handkikare, vad är egentligen bäst? De har både sina styrkor och svagheter och passar helt enkelt till olika situationer. En tubkikare har i regel en betydlig högre förstoring, oftast från 20x och uppåt. Det här gör att du kommer vilja ha ett stativ till dem för att stabilisera bilden. En handkikare kommer istället ha en förstoring runt 8x – 10x och precis som namnet antyder kommer du kunna hålla den i handen. 

Med andra ord du kommer se längre med en tubkikare men det blir även ett stativ att bära runt på. Handkikaren är smidigare att ta med men kommer kräva att du är närmare det du ska titta på. En högre förstoring leder också till att du får ett smalare synfält, vilket gör det svårare att exempelvis följa en fågel när den flyger. Handkikaren låter dig se mer samtidigt, passar det dig bättre så har vi även gått igenom de bästa handkikarna.

När det kommer till digiscoping kommer det dock vara betydligt lättare om du har en tubkikare. Digiscoping är när du tar en bild genom din kikare, vilket kan göras med en helt vanlig mobilkamera. Som du kanske kan tänka dig så blir det här betydligt lättare med en tubkikare som står stabilt med hjälp av ett stativ. Det finns också ofta adapters som fäster telefonen vid tubkikaren och håller still den.

Tubkikare i test – vanliga frågor

Hur långt kan man se med en tubkikare?

Det beror på vilken förstoring tubkikaren har. En tubkikare med en förstoring på 20x låter dig se det du tittar på 20 gånger närmare än vad du gör utan.

Vilken är den bästa Fågelkikaren?

Det varierar baserat på situation och behov men ofta är en tubkikare ett bra val om du vill ha högre förstoring. Tänk dock på att du blir väldigt stillastående och där sjöfåglarna trivs gör också myggen det, se till att packa med det bästa myggmedlet. Kolla igenom produkterna vi recenserat i vårt tubkikar test för att välja den som passar dig bäst.

Vad ska man tänka på när man köper tubkikare?

Förstoring och linsdiameter är två bra ställen att börja på. Då vet du hur nära du ser det du tittar på och hur ljust det behöver vara ute för att du ska se bra. En stor linsdiameter släpper in mycket ljus och ger bättre skärpa i ex. skymning.

Varför tubkikare?

Den stora fördelen en tubkikare erbjuder är att du får en större förstoring samtidigt som du har kvar stabiliteten. Detta jämfört med en vanlig klassisk kikare.

Vad är skillnaden mellan teleskop och kikare?

Till att börja med har de ofta olika syften, en kikare används ofta för att se djur på närmare håll medans teleskop används för att titta på stjärnor och planeter. Ett teleskop har bara en lins medans en kikare ofta har dubbellins. I ett teleskop visas också objektet du ser på upp-och-ned.

Vad är Skymningsvärde?

Skymningsvärde är en formel som är till för att visa hur bra en kikare fungerar i skymningen, dvs i sämre ljusförhållanden. Det här är dock ett utdaterat värde som inte tar hänsyn till kikarens kvalité. Det är betydligt bättre att kolla på kikarens utgångspupill för att få en uppfattning om hur mycket ljus den släpper in. Utgångspupill kan tas fram genom att dividera kikarens linsdiameter med dess förstoring och ett högt värde innebär bättre ljusinsläpp. 

Vad är digiscoping?

Digiscoping är när du tar en bild genom din tubkikare. Det här går att göra både med en vanlig mobilkamera eller en systemkamera. Det krävs dock betydligt mindre utrustning att göra det med en mobilkamera. Det räcker gott och väl med en adapter som håller still den vid tubkikaren.

Behöver man ha stativ till tubkikare?

Så fort du har en kikare med förstoring över 10x så rekommenderar vi starkt att du skaffar ett stativ till. Med hög förstoring kommer bilden bli för skakig annars. Eftersom de flesta tubkikare har en förstoring som börjar runt 20x så bör du skaffa dig ett stativ till dem.

Behöver du komplettera din utrustning ytterligare? Kolla in våra artiklar om de bästa vandringsskorna eller de bästa vandringsjackorna. Bär du på en tung tubkikare kan det dessutom att vara praktiskt att komplettera med utrustning för ultralätt vandring. Eller varför inte en kylryggsäck för lunchen.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.