Europeiska vandringsleder Vandringsguider

Djevelporten & Flöya – Bästa utsikten över Svolvaer

Ett par sitter på toppen av Flöya med utsikt över Svolvaer

Vill du njuta av den magiska utsikten över Svolvaer så finns det två utsiktspunkter som slår alla andra. Den första är från Svolvaergeita, ett väldigt populärt alternativ bland klättrare. Men om du inte sitter på komplett klätterutrustning och kunskaper som matchar blir det tyvärr inte ett alternativ. Det som finns kvar är då Flöya, en bergstopp som reser sig 580 meter över Svolvaer. På vägen passerar du dessutom Djevelporten. Stenblocket som sitter fastkilad mellan två klippväggar och bjuder på fantastiska fotomöjligheter för den modige.

Hur svår är vandringen?

Det här är ingen vandring för små barn och det kommer vara väldigt svårt för de flesta hundar att gå hela vägen. Leden är inte särskilt lång men som så ofta är fallet i Lofoten så är det många höjdmeter som ska göras på en kort sträcka. Räkna med att det blir lite flåsigt, speciellt när man tar sig upp för sherpa trapporna i början.

Vandringsleden till Flöya vid Svolvaer

Om det regnar eller är ordentligt blött ute så bör du vänta med att ta dig upp till Djevelporten och Flöya. Bitvis är det branta, släta klippor man ska ta sig upp för och de kan vara hala även när det är torrt ute. Sista biten mot toppen av Flöya är dessutom ordentligt exponerad så man får vara försiktig. Se till att ha stabila vandringsskor på fötterna.

Vandringsguide till Djevelporten & Flöya

  • Längd: 4,5 km
  • Höjdmeter: 580
  • Tid: ca. 3-4 tim

Parkering

Det finns en stor parkering precis vid vandringsledens start men det kostar en del att stå här. En timmes parkering går på 45 NOK och för en heldag får du betala 300 NOK, så har du en tajt budget kan det vara en bra idé att parkera längre bort. Det går att betala med hjälp av Easy Parks app, vilket är smidigt då du slipper gissa hur länge bilen kommer stå. 

Vandringsledens start

Vandringsleden startar som sagt precis vid parkeringen och du hittar den på Google Maps här. Det är inga svårigheter att hitta då det hela vägen är tydligt skyltat mot Djevelporten och Flöya och du kommer förmodligen ha sällskap på den välupptrampade leden.

När du börjar gå så möts du nästan direkt av sherpa trappor som tar dig en bra bit upp på vägen. Har du tidigare tagit dig upp för Reinebringen så vet du vad som väntar, höga trappsteg som gör att man ifrågasätter sin kondition. 

Sherpatrappan som leder upp till Djevelporten

Mot Djevelporten

När trapporna slutar delar sig vägen och den högra går mot Svolvaergeita medans den vänstra fortsätter mot vårt första mål – Djevelporten. Du kommer röra dig bort från toppen av Flöya en stund då man tar sig upp där kammen är som lägst för att sen gå runt. Terrängen blir svårare och det är bitvis släta, ganska branta, klippor man tar sig över. Det är ganska hala så man får ta sig fram försiktigt och jag hade inte velat försöka ta mig fram här när det regnar. 

Leden kommer sen att dela sig igen och du kommer vilja följa skyltningen mot Djevelporten. Det finns nämligen en annan, något kortare väg upp till Flöya där man svänger av åt höger lite tidigare. Dock så är Djevelporten väl värd ett besök så vi skippar genvägen när vi går upp.

Efter runt 1,5 timmes vandring bör du vara framme vid Djevelporten och här får du räkna med lite kö för att ta din foton. Det är ett lite enklare klättermoment för att ta sig upp på den fastkilade stenen men så länge du inte lider av höjdrädsla så är det inget större problem. Ta det bara lugnt och försiktigt.

En man står på Djevelporten i Lofoten

Vidare till toppen av Flöya

Härifrån så fortsätter den enklaste vägen till toppen av Flöya helt enkelt förbi Djevelporten i motsatt riktning från där du kom ifrån. Stigen fortsätter längs med sidan av bergskammen och är till en början ganska lätt att följa. När du kommer upp på kammen blir det dock betydligt mer exponerat.

Ju längre ut på Flöya du tar dig desto mer exponering blir det så se till att ta det lugnt och försiktigt. Är du höjdrädd så är det här inget för dig men som tur är så får man riktigt bra utsikt redan på vägen hit. Med lite tur så får du sällskap av fåren på toppen som klarar de branta stigarna betydligt bättre än vad vi gör.

Vandringsled längs med bergskamm till Flöya i Lofoten

Väl uppe så finns det gott om plats för att njuta av en välförtjänt fika medan man tar in den magnifika utsikten över Svolvaer. Det här är verkligen något du kommer ha svårt att kunna uppleva utanför Lofoten och vill du ha fler utsikter i den här klassen så rekommenderar vi att du tar dig upp på Festvågtind.

Vägen ner

När du ska ta dig tillbaka ner så kan du naturligtvis ta samma väg som du kom men det finns också genvägen som vi skippade på vägen upp. Det går ganska brant nedför och rullande grus och jord gör det lite lurigt. Lederna går tyvärr ihop igen strax över de hala klippblocken som inte är särskilt roliga att ta sig nedför. Efter det partiet så går det dock ganska smidigt tillbaka ner till parkeringen.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.