Utrustning & Tester

Bästa vandringsskorna 2022 – Bäst i test för dam & herr

bästa vandringsskor i test dam & herr

Trenden är numera solklar, allt fler jagar skor som är så lätta som möjligt och traditionella, tyngre kängor väljs bort till förmån för bekväma vandringsskor. Samtidigt ser vi ett snabbväxande outdoorintresse och många nybörjare på vandringslederna. Det är inte helt lätt att hitta rätt i det enorma utbudet och ännu svårare är det om man inte har tidigare erfarenhet av att välja vandringsskor. Därför har vi satt ihop en guide för att hjälpa dig hitta de bästa vandringsskorna.

Vi har plockat fram rekommendationer i tre prisklasser för både killar och tjejer med förhoppningen att alla ska kunna hitta något som passar dem här.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar för Outnorth och Outdoorexperten.

Topp 3 – Damskor

Premium – The North Face Vectiv Exploris Mid

Vectiv exploris vandringsskor dam bäst i test

Medium – Salomon Women´s X Raise Gore-Tex

bästa vandringsskor Salomon X Raise

Budget – Jack Wolfskin Women´s Vojo Texapore low

Bästa vandringssko dam i test vojo texapore

Topp 3 – Herrskor

Premium – The North Face Vectiv Exploris Mid

Vectiv Exploris vandringsskor herr bäst i test

Medium – Columbia Peakfreak X2 Outdry Men´s

bästa vandringsskon herr peakfreak

Budget – Jack Wolfskin Men´s Vojo Texapore low

bästa vandringsskon för herrar

Vandringskor dam – bäst i test

Det blir damerna först och vi kickar igång testet av vandringsskor med en riktigt grym premiumsko. Efteråt kör vi en sko i mitten segmentet och därefter kommer budgetmodellen. Alla skor håller naturligtvis hög kvalité oavsett prisklass och kommer från välkända tillverkare.

Är du ute efter vandringskor i herrmodell så kan du hoppa direkt ned till dem genom att klicka här.

Bästa vandringsskorna dam – Premium segmentet

The North Face Women´s Vectiv Exploris Mid Futurelight

Vectiv exploris vandringsskor dam bäst i test
Vikt:346 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet / Skinn
Membran:Futurelight
DämpadeJa
FINNS I LÅG MODEL Ja

Går du in på the North Faces hemsida så listar de ett användningsområde för Vectiv Exploris: Vandring. Det här är en sko framtagen specifikt för vandring och det märks. Den är sprängfylld med lösningar som bevisar det faktum att bra vandringsskor är numera högteknologiska produkter. Sulan är uppbyggd i 3 delar, där alla lager tillför olika funktioner. Närmast marken har du en surface CTRL greppsula, specefikt framtagen för att ge utmärkt grepp på all underlag och i alla väder. Mellanlagret består av en rocker sula som kommer mildra stötarna när du sätter ner fötterna och hjälpa dig bygga momentum framåt. Närmast foten sitter ett stabiliserande lager som hjälper dig att hålla balansen och undvika snedtramp i ojämn terräng.

The North Face har länge varit ett av världen ledande outdoormärken och tillverkar utrustning som varit på i stort sett alla världens tuffaste vandringar. Med Vectiv Exploris Futurelight har de lyckats att producera en av de bästa vandringsskorna för damer på marknaden. Nackdelarna vi kan hitta ligger främst i att skon har ett högt pris och ett namn som är lite väl svårt att komma ihåg. Även om skon inte direkt är tung så finns det dessutom lättare modeller på marknaden. Gillar du utförandet i övrigt men vill ha en lättare sko så finns det även en låg, lättare variant av Exploris skon här.

Vandringsskon har en ovansida i slitstarkt nubuckläder kombinerat med the North Face´s vattentäta futurelight membran. Kombinationen av naturligt material ihop med membran ger dig en sko som andas utmärkt. Meshkragen är formgjuten och ger ett riktigt stabilt ankelstöd vilket kan vara ovärderligt i tuff terräng. Du får dessutom lite extra skydd de utsatta områdena runt tån och hälen. 

Bästa vandringsskorna dam – Mitten segmentet

Salomon Women´s X Raise Gore-Tex

bästa vandringsskor Salomon X Raise
Vikt:290 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet
Membran:Gore-Tex
DämpadeJa

Salomons X Raise är även den specifikt framtagen för vandring på leder och stigar, så fort du kommer av asfalten så är den här skon ett grymt bra val. När den här vandringsskon för damer tagits fram har fokus legat på stabilitet och prestanda samtidigt som man behåller komforten. Den har en snygg, modern design och kommer att skydda din fot på flera sätt. 

Den har förstärkningar i tå och häl vilket både skyddar foten och ökar livslängden på skon. Gore-Tex membranen ser till att vatten inte kommer in utifrån samtidigt som det släpper ut fukten inifrån och låter foten andas. Dessutom så är skon rejält dämpad och absorberar stötar när du går på hårdare underlag. Du kommer överlag att få ett väldigt behagligt klimat för dina fötter och de bör inte vara lika ömma som vanligt efter en lång dags vandring.

X Raise är en lätt vandringssko med snabbsnörningssystem, kallat Quicklace, vilket gör att du snabbt och smidigt kan ta skorna av och på. Det här underlättar om du exempelvis vill passa på att vädra dina fötter under korta pauser. Gummisulan har väl tilltaget grepp så att du kommer stå stadigt på alla underlag. Sömmarna är svetsade på ovansidan för att försäkra att skon håller ute vatten. Den sömlösa konstruktionen ger dig en behaglig, strumpliknande passform. Salomon har utvecklat en grym vandringssko för damer som vi anser är bäst i test i sitt prissegment.

Bästa vandringsskorna dam – Budget segmentet

Jack Wolfskin Women´s Vojo Texapore low

Bästa vandringssko dam i test vojo texapore
Vikt:360 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet / Skinn
Membran:Texapore
DämpadeJa

Jack Wolfskin har tillverkat vandrignsutrustning i över 40 år, så onekligen har de haft tid att förfina sina produkter. Affärsidéen var redan från början att förse människor med vandringsutrustning för ett mer överkommligt pris. Det är därför inte särskillt överraskande att de lyckats utveckla den bästa vandringsskon för det här segmentet. Det fina är att det handlar inte om någon halvdan produkt, det är fortfarande kvalité och man får mycket för pengarna.

Sulan är designad för skogsstigar och steniga leder så du kommer utan tvekan att uppleva ett bra grepp. Dessutom ska den ge ett bra stöd som hjälper till att stabilisera foten vilket minimerar snedtramp. Samtidigt har skon utmärkt dämpning vilket skonar dina knä och fötter under långa dagar på hårt underlag. Vojo Texapore är utrustade med, som namnet skvallrar om, Texapore membran. Membranen ser till att hålla vatten ute samtidigt som det tillåter foten att andas, ett mer välkänt exempel är varumärket Gore-Tex. Texapore gör helt enkelt vandringsskon vattentät.

Skon har ett klassiskt utseende och ovansidan består av en kombination av skinn och syntetmaterial. Vojo har också skyddande förstärkningar i häl och tå. Det hela resulterar i en slitstark sko med en tidlös vandringslook.

Vandringskor herr – bäst i test

Då var det dags för de bästa vandringsskorna för herrar. Det blir samma upplägg med premium först följt av mittsegmentet och sist budget. Två av skoparen är av samma modell som de på damlistan. Den enda skillnaden på dem är mer eller mindre att det är en hermodell med större storlekar och lite annorlunda passform. Därför blir det en liten kortare beskrivning och är du sugen på att läsa mer finns det alltså utförligare information högre upp i artikeln.

Bästa vandringsskorna herr – Premium segmentet

The North Face Men´s Vectiv Exploris Mid Futurelight

Vectiv Exploris vandringsskor herr bäst i test
Vikt:397 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet / Skinn
Membran:Futurelight
DämpadeJa
FINNS I LÅG MODEL Ja

The North Face´s Vectiv Exploris kvalar alltså även in på listan över de bästa vandringsskorna även för herrar. Skon är tillverkad i en aning högre model med en stabil meshkrage vilket ger grymt bra stöd för en vandringssko. Gillar du utförandet men vill ha en lite lättare model utan krage hittar du det också här.

Du har en avancerad sula som är uppbyggd i tre lager och packad med tekniska lösningar. Grymt grepp från surface CTRL lagret, väldämpade, naturliga steg med rocker sulan samt stabilt stöd från lagret närmast foten.

Därpå är det en grymt tålig sko tillverkad i nubuck läder och syntet. Hälen och tån har extra förstärkningar mot både slitage och som skydd för foten. Futurelight membranen ser till att skon är vattentät och samtidigt andas. Det här är helt enkelt en komplett produkt och vandringsskon som är bäst i test för herrar.

Bästa vandringsskorna herr – Mitten segmentet

Columbia Peakfreak X2 Outdry Men´s

bästa vandringsskon herr peakfreak
Vikt:343 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet / Outdry
Membran:Outdry
DämpadeJa

Columbias Peakfreak har många vassa funktioner men det är Outdry materialet som får den att verkligen sticka ut. Den här skon är helt vattentät, måna tillverkare skyltar med det men oftast handlar det snarare om vattenavstötande. Du kan hitta flera youtube klipp där vandringsskornas vattentäthet testas. Skorna fylls med hushållspapper för att sedan duschas eller rent av tryckas ned under vatten i en balja i flera minuter. När de sedan kommer upp kan man se att pappret tas ut helt utan att någon fukt kommit in, riktigt imponerande. Du kommer alltså kunna hålla dig torrskodd i precis vilket väder somhelst och samtidigt så andas skon utmärkt. Bara det här gör den till en av de bästa vandringsskorna för herrar.

Columbia bjuder dessutom på utmärkt grepp, special framtaget för att klara sig lika bra oavsett underlag. Våta klippor, is, grus eller skogsstigar det ska inte spela någon roll. Sen kommer du förmodligen aldrig ta dina låga vandringsskor ut på isen men du har i alla fall möjligheten!

Techlite mellansulan är utmärkt på att absorbera stötar när du sätter ner foten, för vidare energin och hjälper ditt momentum. Du får med andra ord mindre ont i fötterna och mer fart framåt. Columbia har en lång tradition av att producera outdoor kläder, vilket verkligen märks i de välutvecklade tekniska lösningarna. Peakfreak är ett grymt bra val om du vill kunna gå långa dagsvandringar under våta dagar.

Bästa vandringsskorna herr – Budget segmentet

Jack Wolfskin Men´s Vojo Texapore low

bästa vandringsskon för herrar
Vikt:445 g
Vattentäta:Ja
Yttermaterial:Syntet / Skinn
Membran:Texapore
DämpadeJa

Även den här vandringsskon placerar sig på bäst i test listorna för både herr och dam. Jack Wolfskins Vojo är en välrundad och riktigt prisvärd sko med klassisk vandrings design. Deras egenutvecklade Texapore membran ser till att skon håller vatten ute och låter foten andas. Vojo har också välutvecklad dämpning och kombinationen leder onekligen till en hög komfort med behaglig miljö för foten.

Gummisulan är gjord för att ge bra grepp på stigar och leder så du slipper kana runt. Samtidigt som yttermaterialet i läder och syntet levererar en snygg, slitstark sko. Därpå finns de vanliga förstärkningarna vid tå och häl för att ytterligare skydda foten. Notera att skon är något mindre än vanligt i modellen så det kan vara en bra idé att beställa en något större sko än du brukar göra.

Tips när du väljer vandringsskor

Tänk på vikten

I längden kommer du känna skillnaden och skaffar du ett par riktigt lätta vandringsskor så kommer du inte vilja byta tillbaka. Under långa vandringar kommer du spara på krafterna genom att välja ett lättare alternativ.

Välj en bra sula

En av de största skillnaderna mellan vandringsskor och vanliga löparskor är hur sulan är utformad. Det är väldigt viktigt att få bra grepp av sina vandringsskor. Välj en sko med rejält mönster och undvik att halka omkull.

Skon ska andas

Se till att skon har någon form av ventilation så foten luftas, vattentäta skor ska ha bra membran för att fortfarande kunna släppa in luft. Saknar skorna det här kommer du få en svettig, otrevlig vandring.

Är skon vattentät?

Har skon bra membran i form av exempelivs Gore-Tex för att hålla vatten ute? Det här kan göra stor skillnad för hur mycket du faktiskt kommer njuta av vandringen om det börjar regna.

Satsa på bra dämpning

En sko med väldämpad sula kommer skona både dina knän och fötter. Något du definitivt kommer uppskatta i längden. Har du dåliga knän bör du satsa på en lite mer påkostad modell för att ta hand om dem.

Komfort!

Se till att skon verkligen sitter bekvämt. Ta dig tid att gå runt inomhus när du fått hem dem innan du bestämmer dig för att behålla dem.

Vandringsskor vs Vandringskängor

Vad är skillnaden mellan vandringsskor och vandringskängor?

Om vi börjar med vandringsskor så handlar det om en lätt sko framtagen för att man smidigt ska ta sig fram på stigar och leder. Ofta är designen mer lik en löparsko än vad den är en känga. Den har alltså låg vikt, bra dämpning och är oftast ganska låga i modellen. Många vandringsskor är vattentåliga och alla bör ha en sula framtagen för att ge bra grepp.

En vandringskänga är betydligt robustare och väger därmed mer. De är högre än vandringsskorna och ger fotleden bättre stöd. Höjden kan däremot variera väldigt mycket beroende på hur tuff terräng kängan är framtagen för. De brukar inte vara lika dämpade som vandringsskor vilket har både för- och nackdelar.

Är vandringsskor eller vandringskängor bäst?

Det beror helt på vad du ska utföra för aktivitet. En del fantaster av ultralätt utrustning hävdar att vandringsskor alltid är det bättre valet, det här anser jag vara helt fel. Man bör ha båda i garderoben om man vill kunna ta sig runt effektivt på olika typer av vandringar.

Vandringsskor är bäst när man går dagsturer utan tunga ryggsäckar. De kommer vara bättre på leder och stigar där terrängen inte är allt för ojämn. Skogsstigar, grusiga leder och stigningar som inte är så branta är utmärkta för vandringsskor. Ju mer risken för att trampa snett ökar desto mer väger det dock över mot vandringskängor. Det här är naturligtvis individuellt, har du en tendens att stuka till foten eller trampa snett bör du nog satsa på vandringskängor tidigare än någon som inte har det.

Vandringskängor är bättre när du bär en tung ryggsäck, särskillt på flerdagarsvandring. Du kommer att få bättre stöd av höga kängor och skona kroppen. Vandringskängor kommer också vara att föredra vid branta toppstigningar och tuff, ojämn terräng. De är också ett bättre val när det är kallt eller du behöver trampa i vattendrag eller sumpmark där foten sjunker ned över ankeln. Här hittar du en guide till de bästa vandringskängorna.

F.A.Q

Q: Är det skillnad på trailskor och vandringsskor?
A: Ibland, vissa skor är tillverkade för att fungera som båda. I regel kan man se trailskor som väldigt lätta vandringsskor.

Q: Vilket material är bäst?
A: Olika material har olika fördelar. Membran som Gore-Tex i kombination med antingen syntet eller läder för dess vattenavstötande förmåga. Samtidigt kan det vara riktigt bra med en ren meshsko om du bara är ute i solsken eftersom skon blir oerhört lätt.

Q: Hur länge ska man gå in ett par löparskor?
A: Det beror på materialet och hur bra de sitter från början. En sko i läder tenderar att behöva gås in längre än en i syntet, däremot kan den forma sig i längre utsträckning. En syntetsko kommer, tvärtom, att bli bekväm fortare men kan inte formas lika mycket. Börja med korta promenader och jobba dig uppåt. Sluta alltid så fort det börjar kännas obehag.

Q: Spelar det roll vilken typ av strumpor man har till vandringsskor?
A: Ja, satsa på de bästa vandringsstrumporna du kan hitta. De hjälper dig undvika skoskav, ventilerar foten och erbjuder extra dämpning.

Q: Hur ofta ska vandringsskorna bytas?

A: Även här varierar det mellan olika par men ofta är det dämpningen som tar slut först. När du inte längre får samma mjuka steg är det dags att byta ut skorna. Det kan även vara så att skorna slutar vara vattentäta och då är det förmodligen membranen som torkat ut.

Q: Går det lika bra att vandra i löparskor?
A: Nej, de kommer inte att ge dig samma prestanda som ett par riktiga vandringsskor. I terräng så kommer du att tappa greppet och inte ha samma stabilitet. Är det däremot en platt grusväg eller väldigt lätt led kan löparskor vara ett okej alternativ.

Q: Hur ska skon sitta?
A: Se till att den inte är för tajt samtidigt som hälen sitter still. Det skadar inte att ha lite extra utrymme framför tårna.

Läs även: