Resmål & Guider

Vandra i Sälen – 10 vackra vandringsleder

Kalfjällets karga natur i Sälen vandring. Stenig vandringsled omgiven av rödbrunt ris och vitmossa.

Sugen på att uppleva Dalarnas vackra fjäll och vandringsleder? Det finns gott om leder att välja på för dig som vill vandra i Sälen och överlag så är de tydligt markerade. Med det stora utbudet kommer också bra variation på både längd och svårighetsgrad, så det finns leder som passar alla. Det enda du behöver ha koll på är egentligen var leden börjar och hur lång den är. Vi hjälper dig med det, här är våra favorit vandringar i Sälenfjällen.

Du kommer hitta vandring i Sälen för både stora och små, med både korta och långa sträckor. Det finns vandringsleder som passar alla helt enkelt. Ska du ut och vandra med små barn så rekommenderar vi att ta en kik längst ned i artikeln, där finns det två alternativ som passar utmärkt för det. Hittar du en led som du vill ta dig an så klicka på startpunkten för att komma direkt till Google Maps.

K

Vandringskarta över Sälen och dess leder hittar du här.

Stor-Närfjällsleden

Det här är en riktigt mysig vandring som bjuder på vandring genom både skog, våtmark och över kalfjäll. Den här vandringen i Sälen tar dig från Myrflodammen till Närfjällsstugan där du svänger runt mot Stor-Närfjällets topp och sen slutar den vid Orrliden. Det är fördelaktigt att ha 2 bilar här, då kan du parkera en vid Hemköp i Tandådalen för att sen åka till startpunkten. Annars får du helt enkelt ta en extra promenad på 5 km längs med rv 66 tillbaka till Myrflodammen.

Du startar vandringen vid spårkartan intill Myrflodammens stugområde, spårkartan i sig är bara till för längdskidåkning och visar dig ingen karta över den här leden. Går du istället in en liten bit på leden så finns det efter bara några meter en skylt som pekar dig mot Närfjällsstugan. Vandringsleden är härifrån utmärkt med röda kors så det är lätt att hitta rätt. I starten styr leden dig över några mindre myrar, det finns spångar tillgängliga men det skadar inte att ha bra vandringskängor på sig. Vandringen fortsätter sen genom dalen mellan Storfjället och Lägerdalsfjället.

Stenig vandringsled i Sälen går genom barrskog med röda ledmarkeringar. Skylt visar 7 km till Närfjällsstugan.

Efter 3,5 kilometers vandring så kommer du fram till Kruggbäcken vilken du kommer följa, här blir terrängen lite stenigare. Leden lämnar bäcken efter ett tag och fortsätter i dalgången mellan Östra Granfjället och Stor-Närfjället en kort sträcka för att sen ta dig upp mot Närfjällsstugan. Närfjällsstugan är ett utmärkt ställe för en lunchrast, passa på att tända en brasa och njut av utsikten. Är det riktigt klart väder så går det att se hela vägen till Städjan i Idre.

När du unnat dig lite vila så fortsätter du mot Orrliden, det finns flera leder att välja på från Närfjällsstugan så se till att kolla skyltningen. Du kommer gå rakt över Stor-Närfjällets topp, 931 m.ö.h. På toppen finns ytterligare vägval, följ bara skyltning mot Orrliden. När vandringsleden börjar att plana ut kommer du snart att börja se stugor, följ leden tills du kommer ut på Jens Brittas väg. Ta sen vänster mot orrlidsvägen som leder dig till Hemköp i Tandådalen där du antingen har din bil parkerad eller annars fortsätter gå mot Myrflodammen via väg 66.

Lill-Närfjällsleden

Lill-Närfjällsleden börjar där Stor-Närfjällsleden slutar vid Jens Brittas väg. Hittar du inte parkering i närheten så kan du ställa bilen vid Hemköp, därifrån går du via Tandådalsvägen tills du kommer till Jens Brittas väg. Ta höger in på den och följ den cirka 150 meter så bör du se ledens start på din vänstra sida. Den är markerad med röda kryss och tar dig upp till Stor-Närfjällets topp.

Upp till toppen så är det exakt samma väg man tar ned när man går Stor-Närfjällsleden. I början följer den ett stugområde och det är en lätt sluttning uppåt. Stigningen blir ganska snart brantare och fortsätter så till toppen. Vid toppen så finns det en vägkorsning och här följer du skyltningen mot Saldalskojan. Kojan når du efter runt 1,5 kilometers nedförsbacke och den är perfekt för en lunchpaus.

När du vilat klart har du cirka 2 km nedförsbacke framför dig innan leden planar ut i våtmark. Det finns viserligen spångar att gå på men räkna med att få lite blöta fötter. När du kommer ut i dalen kommer du mötas av Närsjön där det går utmärkt att ta ett bad under varmare dagar. Fortsätt genom skogen tills du kommer fram till Tandådalstjärn. Här tar du väg 66 tillbaka mot Närfjällsbyn om du inte har parkerat en bil här.

Södra kungsleden

Om du tar bilen till Högfjällshotellet så är det svårt att missa vart leden startar. Du kommer se den stora träporten med Kungsleden skylten tydligt. Vi ska börja med att klargöra att den här versionen är inte hela Södra Kungsleden utan det är bara den första biten. Hela leden är runt 350 km där du vandrar från sälen hela vägen till Storlien. Här tar du dig istället fram till Östfjällsstugan och vänder sen västerut runt och tillbaka ut längre ned på riksväg 66 för en vacker rundtur.

En stor, fristående träport med texten "Södra Kungsleden" Sälenringen. Genom den går en asfaltsväg.

En av fördelarna med den här leden är att den är tillgänglighetsanpassad så alla kan ta sig fram på den första biten av Södra Kungsleden. Vägen är asfalterad i ca 2,5 km och stigningen är inte alls brant vilket gör det lätt att komma fram med både rullstol och barnvagn. När asfalten upphör är leden grusad och fortfarande väldigt lätt att ta sig fram på hela vägen till Östfjällsstugan.

Vid stugan så avviker du från Kungsleden västerut och och följer skyltningen mot Gruven och Högfjället. Leden är inte underhållen på samma sätt här, den blir stenigare och det finns blöta partier med spångar. Du har hela tiden röda kryss längs med vägen och allt du behöver ha koll på är skyltarna där leden delar sig. Följ leden ut till väg 66 där du tar vänster och går 1 km tillbaka till parkeringen vid Högfjällshotellet.

Vasaloppsleden

  • 90: km
  • Tid: ca 3-4 dagar
  • Startpunkt: Berga

Vasaloppet behöver ingen närmare introduktion, denna svenska klassiker har bara växt i popularitet och numera är det inte bara ett skidlopp. Du har förmodligen hört talas om cykelvasan men vandrings versionen pratas det inte lika mycket om. Den här vandringsleden i Sälen börjar som bekant i Berga och slutar i Mora. När man vandrar den är det normalt att ta betydligt längre tid på sig än vad skidåkarna gör då det mer handlar om naturupplevelsen i naturreservatet.

Hela leden är markerad med orange målade stolpar och är överlag platt, utmaningen ligger i längden på leden. Som tur är finns det hela 9 övernattningsstugor och 11 vindskydd på vägen så du kan dela upp vandringen utefter hur mycket du själv vill gå varje dag. En övernattning kostar 100 kr per bädd och betalas via swish, telefonnummer hittar du på plats.

Hundfjällsslingan

Runt 2 km efter Hundfjällets skidanläggning så hittar du Tandådalstjärn som är startpunkt för denna 12 km långa vandring i sälen. Parkering hittar du mitt emot tjärnen på andra sidan vägen. Det här är en fin rundtur som som går via Skogsäterstugan, upp på Hundfjället och sen via skidanläggningen innan du tar dig tillbaka.

Leden är, precis som de andra markerad med röda kryss men tänk på att det inte är den enda vandringsleden som startar här. Du går först genom vacker gammal skog tills du är framme vid Skogsäterstugan. Efter det väntar en ganska brant stigning upp för själva fjället, från Hundfjällets topp kan du vänta dig riktigt fin utsikt. Vandringen kommer sen ta dig ned förbi Hundfjällets skidanläggning där du tar vänster på väg 66 tillbaka mot Tandådalstjärn.

Kalfjället i Sälen sträcker sig hela vägen till horizonten, det växer enstaka granar bland vitmossa och ris.

Syndalsturen

Syndalsturen har sin startpunkt ganska nära Närfjällsledernas start, du åker här förbi stugområdet fram till parkeringen vid Myrflodammen. Det här är en av de lite lättare vandringslederna i Sälen men bitvis kan den vara lite blöt. Som tur är finns det spångar utlagda vilket hjälper till att hålla fötterna torra. Naturlivet är rikt och det finns gott om fåglar i området.

Du hittar de första ledmarkeringarna till vänster om dammen. Efter att ha följt dem i runt 2,5 km så kommer du anlända till Kläppenskjulet vilket är ett mysigt vindskydd. Vandringen fortsätter sen längs med Sälenringens led upp över Lägerdalsfjället. Här får du vandringens bästa utsikt, omgiven av vacker natur och fjälltoppar. Följ sen leden i ytterligare 5 km tills den delar sig i en ledkorsning. Följ skyltning åt vänster mot Myrflodammen, det kommer slutta ordentligt nedför tills du kommer ned till Kruggbäcken. Följ sen bäcken tills du kommer tillbaka till din startpunkt.

En spång går genom myrmark på en vandring i Sälen, längre bort syns granskog och fjäll.

Sälfjällsturen

Den här Sälen vandringen startar rakt över vägen från Gammelgården och är markerad med röda kryss. I början kommer du gå över myrmark men det finns spångar som håller dig torr. När du passerat det här området kommer du ut på en grusväg som sluttar uppåt. Vandringsleden kommer dela sig efter ca 1,5 km där du ska följa skyltning mot Hemfjällsstugan och Lindvallens liftar. Fortsätt gå tills du kommer till Apotekarstugan där du tar vänster. Leden är fortsatt grusad och det är ytterligare någon km till toppstugan. 

Från Snögubbens toppstuga tar du leden som skyltas mot Hemfjällsstugan. Vandringen kommer ta dig förbi Stensjön vilket i sig är ett mysigt utflyktsmål. Nu kommer den grusade leden att upphöra och du får ta dig fram på en stenig terräng med blöta partier och spångar. Passa på att ta in den vackra utsikten ut över dalen på den här sträckan. Du når snart Hemfjällsstugan där du kan unna dig en välförtjänt vila. Efter vilan har du ett vägval att göra, det finns nämligen två rundor som leder dig tillbaka.

Det längre alternativet är runt 7 km och går rakt över Mellanfjället och förbi Storfjällsgraven. Vandringsleden kommer bjuda på stenig terräng, spångar och den sista delen går tillbaka samma väg du kom till Gammelgården.
Det kortare alternativet är på ca 5 km, även här får du räkna med att det är stenig och blött. Du kommer gå mellan Mellanfjället och Sälfjället, den tar dig tillbaka till Apotekarstugan och vägen du kom, tillbaka till Gammelgården.

En vandringsled i Sälen går genom fjällmiljö med röda ledkors längs med sidorna.

Mellanfjällsturen

Här har du en riktig heldags vandring så se till att packa ordentligt för dagsturen och börja i tid. Precis som Sälfjällsturen så startar du din vandring vid Gammelgården men nu tar du istället och börjar med att gå 1 km västerut längs med väg 66. Du viker sen av mot Kvillkojan på en led markerad med röda kors. Räkna med blöta partier så ta ordentliga kängor även om det bitvis finns spångar.

Du kommer gå förbi Vålbrändans fäbod i vacker gran- och tallskog innan du kommer fram till Mellanfjällsstugan. Om du inte redan unnat dig en lunchpaus så är det här en utmärkt plats för det. Du fortsätter över kalfjäll med fantastisk utsikt mot Hemfjällsstugan. Därifrån så har du flera val över vilken väg du ska ta tillbaka. Du kan gå mot Gammelgården, Höfjällshotellet, Storfjällsgraven, Mellanfjället och Hemfjället. 

Barnvänlig vandring i Sälen

Vill du se naturen ihop med dina barn så finns det alternativ som passar även de allra minsta. Stensjön och Trollskogen bjuder på korta turer med roliga stopp. 

Stensjön

Det här är en väldigt lätt vandring som du enklast börjar genom att ta liften upp för Gustavsbacken. Det går naturligtvis också att gå upp men då blir det en längre vandringstur. Från Toppstugan så går du längs med Hemfjället tills du kommer fram till Stensjön. Den lilla sjön är fylld med stentorn och alla ska naturligtvis bygga sitt egna.

Trollskogen

I Trollskogen får du underhållning för de små i form av mängder av trollfigurer i alla storlekar. Trollen både pratar, sjunger och drar barnen in i sin sagovärld. Det är en lätt vandring genom skogen och korta barnben blir inte alls lika trötta när det finns så många distraktioner runt om. Packa med en fika som ni kan äta ihop med trollen på en av bänkarna längs med stigen.

Det här var våra favorit vandringsleder i Sälen som alla bjuder på mysiga fjällupplevelser. Är du intresserad av mer vandring i våra svenska fjäll så har vi bland annat skrivit en guide till hur man tar sig till Skierfeklippan och en som beskriver hur man går tillväga för en topptur på Storsylen.


Läs fler artiklar på Oddhikers: