Europeiska vandringsleder Vandringsguider

Bestig Festvågtind – Toppturer i Lofoten

Utsikten över Henningsvaer från toppen av Festvågtind. Fyra öar ihoplänkade med broar.

Festvågtind bjuder på en svårslagen panoramavy över toppar, hav och naturligtvis den ikoniska byn Henningsvaer. Vandringen är inte särskilt lång med berget bjuder på ändå på en liten utmaning och du kommer få kämpa för att förtjäna de här Instagrambilderna. En utmaning som helt klart är värt att ta sig an, frågar du mig så är det här en av de bästa toppturerna i hela Lofoten.

Hur svår är vandringen?

Det bjuds som sagt på en liten utmaning och det kan komma att bli lite flåsigt även om vandringen till toppen är kort. Flera sträckor är branta och här finns inte de smidiga sherpatrapporna du hittar vid Reinebringen. Du får ta dig över några klippblock och även om det inte är någon direkt klättring så kommer du få använda händerna ibland.

Festvågtind sett från vägen

Festvågtind är en populär topptur och leden är på grund av detta inte i det bästa skicket. Många partier består av lösa stenar och grus som gör det lätt att halka om man inte är försiktig. Se till att ha ordentliga vandringskängor på fötterna med bra grepp. Jag rekommenderar att hoppa över den på regniga dagar då leden förmodligen blir väldigt hal och svår att ta sig uppför.

Vandringsguide till Festvågtind

  • Längd: 2,4 km
  • Höjdmeter: 540
  • Tid: ca. 2-3 tim

Parkering

Som med de flesta populära toppturerna på Lofoten så är det första problemet som ska lösas parkering. Du hittar starten på leden längs med väg 816 i en vik strax innan Henningsvaer. När det kommer till parkeringsplatser finns det två smidiga alternativ i närheten, en betalparkering samt ett gratisalternativ. Om du kommer från E10 så passerar du först betalparkeringen som ligger cirka 300 meter innan starten på vandringsleden. Du kommer behöva ladda ner en specifik app och priset ligger på 130 NOK för 8 timmar. 

Grusparkering vid festvågtind.

Gratisparkeringen hittar du om du åker vidare på väg 816 runt 200 meter förbi starten, närmare Henningsvaer. Jag har varit uppe på Festvågtind vid 2 separata tillfällen och båda gångerna har det sett likadant ut. Det är svårt att få plats på gratisparkeringen och det finns gott om plats på betalparkeringen. Vill du undvika att betala så se till att vara på plats tidigt, det går utmärkt att parkera bilen för att sen gå ner och äta frukost på klipporna vid havet. Alternativt så kan du dra nytta av midnattssolen och starta din topptur på kvällen.

Parkering längs med vägen till henningsvaer bredvid festvågtind

Vandringsledens start

Beroende på vilken parkering du utgår ifrån går du sen antingen 200 meter norrut (gratisparkering) eller 300 meter österut (betalparkering) längs med väg 816 tills du ser en öppning i buskarna. Leden är ordentligt upptrampad så du behöver inte vara orolig för att missa den. Medan du går längs med vägen så kommer du också se den steniga och branta sluttningen du ska ta dig uppför. Du hittar startpunkten för leden på Google Maps här.

starten på vandringsleden till festvågtind

Mot Heiavatnet

I början på vandringsleden så kommer du ganska snart fram till ett gäng med stora klippblock. Här kommer du eventuellt få använda händerna lite för att ta dig fram stadigt och återigen, skor med bra grepp rekommenderas starkt. När du tagit dig över de stora stenblocken så väntar en brant jordstig som är rejält söndertrampad. Det är ingen brist på lösa stenar och rullgrus så var försiktig och kolla var du sätter ner fötterna.

kvinna går på den klippiga vandringsleden till festvågtind

Efter att du tagit över det här partiet så kommer du upp på en platå där stigen delar sig, för att fortsätta till toppen tar du den vänstra stigen. Det här är också en utmärkt plats för en vilopaus, här finns det nämligen en liten sjö. Sjön heter Heiavatnet och går utmärkt att bada i, så ta med badkläder på varma dagar. Det är inte alls dumt att svalka sig och skölja av svetten, särskilt på vägen ner.

vandringsleden till festvågtind

Till toppen av Festvågtind

Efter att du passerat Heiavatnet så kommer du snabbt fram till ytterligare en brant backe. Här blir leden stenigare än den tidigare varit. Det är fortfarande inga problem att se vart leden går, man får bara lyfta blicken ibland.

Den steniga vandringsleden till festvågtinds topp

Den sista biten innan du når toppen av Festvågtind är väldigt brant och du kommer att få använda händerna för att ta dig upp. Väl uppe på bergskammen så är det lite exponerat på vägen till själva toppen. Håll låg profil och använd händerna om du tycker det är obehagligt med höjder så är det ingen fara.

utsikt från festvågtind bergstoppar sträcker sig över horizonten

Utsikten från själva toppen av Festvågtind är svårslagen. Oavsett vilket håll du vänder dig åt så är vyerna otroliga och man glömmer ganska snabbt hur jobbigt det var att ta sig upp. Att se Henningsvaer från ovan är helt unikt och representerar perfekt hur overkligt vackert Lofoten är. Fastnar du för den här utsikten bör du definitivt också utforska Flöya och Djevelporten.

Utsikten över Henningsvaer från toppen av Festvågtind. Fyra öar ihoplänkade med broar.

Vägen ner

Det blir samma väg ner som upp så du behöver inte fundera så mycket på vart du ska ta vägen. Vägen ner är kanske inte lika jobbig konditionsmässigt men man får tänka sig för och ta det långsamt. Det är lätt att gruset rullar iväg under fötterna.

Utsikten halvvägs upp till festvågtind

Vill du ha ännu mer otroliga utsikter och fotomöjligheter så kan jag rekommendera att du gör en avstickare till Presten. Det är en populär topp för klättrare som ofta tar vägen över Festvågtind tillbaka ner. När du följer bergskammen tillbaka så kommer du se en stig som sträcker sig norrut. Följ helt enkelt den för att ta dig till Presten. Det är inte särskilt långt men stigen är väldig smal, exponerad och i dåligt skick. Definitivt inget för höjdrädda.

För fler vandringsleder i Norge rekommenderar vi att ni kollar vår artikel om Senja, en av Norges oupptäckta pärlor.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.