Resmål och inspiration Resor

Henningsvaer – Komplett guide till Lofotens häftigaste fiskeby

Henningsvaer sett från ovan. Små trähus täcker de sammanbundna öarna och i bakgrunden syns berg.

Henningsvaer kallas ibland för Lofotens Venedig och ögruppen ger onekligen skäl för namnet. Den lilla fiskebyn är kanske mest känd för sin ikoniska fotbollsplan men Henningsvaer har betydligt mer att bjuda på. Caféer med hipster vibbar, unika butiker, mysiga restauranger och moderna konsthallar. Det finns till och med nattklubb.

I Henningsvaer kommer du att hitta betydligt mer än vad man kan förvänta sig av ett samhälle på under 500 invånare. När du tar dig fram på de små gatorna mellan de mysiga trähusen så är det lätt att falla för byn. I den här guiden går jag igenom vad du kan förvänta dig av Henningsvaer, en av mina absoluta favoritplatser i världen.

Artikeln innehåller reklam i form av annonslänkar.

Henningsvaers fotbollsplan sett från ovan. Fotbollsplanen är omgiven av klippor och hav.

Kort historia

Henningsvaer befolkades redan på 1700-talet. På 1800-talet köptes ön av Henrik Drejer som rustade upp den med sjukstuga, telegraflinjer och fyr. Detta ihop med läget och det rika fiskevattnet lockade till sig människorna och gjorde det till Lofotens viktigaste fiskeby. Under 1940-talet bodde runt 12000 fiskare i Henningsvaer under säsongen och 1000 personer permanent.

Trots att turismen exploderat och blivit en viktig del av näringslivet så är fiske fortfarande den primära inkomstkällan. Varje år exporteras hela 66000 ton torsk varav den stora majoriteten är torkad. 1934 förbands de två huvudöarna med en pir och år 1960 började färjan till fastlandet gå. Henningsvaer förbands inte till fastlandet förrän 1983 då Henningsvaersbroarna byggdes och gav ögruppen det unika utseende du idag kan se från toppen av Festvågtind.

Fisk hänger på torkställning

En dag i Henningsvaer

Parkering

Under mina besök har det alltid funnits gott om plats på Henningsvaers parkeringsplatser men man får också öppna plånboken. Det finns betalparkering på Engöya så väl som på de två huvudöarna. Vill du parkera gratis behöver du ha lite tur och får gå en liten bit extra, längs med vägen kommer du att hitta 3 alternativ. Den första är den populäraste parkeringen för att bestiga Festvågtind, härifrån är det ca 25-30 min promenad in till byn. Det andra alternativet hittar du precis innan den första bron, på höger sida av vägen. Det tredje alternativet är en liten ficka bredvid ställningarna för fisktorkning på den lilla ön Skata, efter att du åkt över Engöya. Hänger det fisk på tork kan det dock vara olämpligt att parkera här, är ställningarna tomma verkar det vara helt okej.

Promenera runt hamnen och utforska butikerna

När du anländer i Henningsvaer är det perfekt att ta en promenad runt stadens mysiga hamn. Du kan gå närmare vattnet eller följa huvudvägen genom Heimöya, ta höger över piren till Hellandsöya och ner mot Finnholmen. Stanna gärna vid de mysiga små butikerna längs med vägen, de håller betydligt högre nivå än vad man är van vid i turistorter. Bland de vackra trähusen kommer du naturligtvis hitta souvenirer men även lokalt hantverk, second-hand butiker så väl som högkvalitativa märkeskläder.

En bild ovanifrån på Henningsvaer

Henningsvaers fotbollsplan

Det här är ett måste när man besöker Henningsvaer, du kommer inte hitta en fotbollsplan med bättre utsikt i hela världen. Du hittar den på den södra sidan av Hellandsöya, inte långt från piren som binder samman Henningsvaer. Är vädret på bra humör kommer du förmodligen höra de surrande drönarna när du närmar dig planen. Även om du själv inte har möjlighet att ta häftiga drönarbilder är det definitivt värt den korta promenaden för att se fotbollsplanen. Det går att ta sig upp på klippan vid sidan om planen där man får en bra överblick och riktigt vacker utsikt.

Henningsvaers fotbollsplan sett från ovan. Fotbollsplanen är omgiven av klippor och hav.

Restauranger och fik

Det finns många mysiga ställen att välja på och har du möjlighet rekommenderar jag starkt att du besöker fler än ett. En perfekt dag vore frukost på Trevarefabriken, lunch på Henningsvaer Lysstöperi och middag på Klatrekafeén.

Trevarefabriken

En övergiven industrilokal som totalt transformerats. Med sina hipstervibbar så är Trevarefabriken vårat favoritställe och bjuder på det mesta du kan önska dig. Här kan börja dagen med en fin frukost, ta en fika eller en hamburgare till lunch. Sen kan du även avsluta dagen med en öl och njuta av midnattssolen på uteserveringen. Utöver det har Trevarefabriken bastu med havsutsikt, yoga, liveband, dj-spelningar, pub och dansgolv. Vill du sen ha krypavstånd till sängen efter en utekväll kan du spendera natten i ett av deras hotellrum.

Trevarefabriken sett utifrån
Trevarefabriken.

Henningsvaer Lysstöperi

Som namnet skvallrar om så började Henningsvaer Lysstöperi som ett ljusstöperi och utvecklades sen till ett väldigt mysigt café. Numera har själva ljustillverkningen flyttats men ljusen går fortfarande att köpa i cafét. Anledningen till flytten var helt enkelt att cafédelen gick för bra och ljusen “drunknade i kaffe” som de själva uttryckte det. Utöver fika så serveras det också riktigt bra mat och du kan komma hit både för frukost, fika, lunch och tidig middag.

uteservering på Henningsvaer Lysstöperi
Missa inte kanelbullarna på Lysstöperiet.

Klatrekafeén

Klatrekafeén är ytterligare en personlig favorit där de får till en perfekt blandning av café och pubstämning. Ett utmärkt ställe för lunch eller middag och naturligtvis kan du få bra kaffe. Därpå så finns det lite roliga öl på fat och Klatrekafeén håller uppe till 02:30 på fredag och lördag om man vill hinna med några extra. Likt Trevarefabriken så är det lite tema här med och i byggnaden håller Nordnorsk Klattreskole till med guider och butik fylld med klättringsutrustning.

Bryggan ner till Klattrekafeen omgiven av röda trähus
Bryggan ner till Klatrekafeén.

Vandra vid Henningsvaer

Visserligen är Henningsvaer väldigt fint när man promenerar igenom det men samhället är faktiskt ännu finare sett ovanifrån. Precis innan bron reser sig Festvågtind. Bergstoppen bjuder på en liten utmaning som belönas med en fantastisk panoramautsikt som toppas av just Henningsvaer. Läs mer om hur du bestiger Festvågtind i vår separata artikel.

Utsikten över Henningsvaer från toppen av Festvågtind. Fyra öar ihoplänkade med broar.

Konstutställningar

Lilla Henningsvaer erbjuder faktiskt två separata konstutställningar med ganska olika inriktningar. Till att börja med har du Galleri Lofoten som kan vara intressant även för de som inte är insatta. De står för Norges största samling av nordnorska målningar och bjuder även på en bit av Lofotens historia. På KaviarFactory kan du istället utforska tankeväckande modern konst. Utställningarna är genomtänkta och som bonus finns en väldigt uppskattad liten souvenirbutik.

Hyr kajak

Det är många som är sugna på att hyra en kajak uppe i Lofoten och naturligtvis kan du göra det även i Henningsvaer. Det du bör veta innan du gör en bokning är att du måste ha ett ”våttkort” för att få paddla själv när du hyr kajak i Norge. Om du inte har detta så finns det möjlighet att ta själva kortet på bland annat Henningsvaer Adventure Sport. Alternativt så går det att boka en grupptur med guide vilket går att göra utan några förkunskaper alls.

Hotell och boende på Henningsvaer

Det är ont om renodlade hotell i Henningsvaer då öarna helt enkelt inte är tillräckligt stora. Detta är definitivt inget negativt, de boenden som finns är mer unika och den vackra fiskebyn blir inte förstörd. Du kan hitta gott om stugor att välja på här och fortsätter du läsa går vi igenom 3 riktigt bra alternativ.

Trevarefabriken

Möjligen lite tjatigt men det vore bara fel att inte lyfta fram Trevarefabriken även när det kommer till boenden på Henningsvaer. De erbjuder stora, ljusa rum i modern stil och utsikten är fantastisk, speciellt från loftet på tredje våningen. Det anordnas event, finns bastu med havsutsikt och dessutom är frukosten riktigt bra.

Hotell rum på trevarefabriken, säng med träram, i bakgrunden betong väggar med stort fönster

Henningsvaer Rorbuer

Det här är valet för dig som vill ha ett mysigt och autentiskt Lofoten boende. Rorbuer är norska fiskestugor och som namnet föreslår är det precis vad du kommer spendera natten i. Naturligtvis är de rejält renoverade och stugorna har allt du kan önska dig med eget pentry och uteplats med kvällssol.

Röda stugor med balkonger ut över havet

Fast Hotel

Det här är alternativet för dig som reser på lite tajtare budget. Som du kanske upptäckt är billiga boenden inte särskilt vanligt i Lofoten överlag och Henningsvaer är definitivt inget undantag. Fast Hotel har små, minimalistiska rum med självincheckning och ingen personal på plats. Läget är bra, rummen är rena och framförallt så är detta det billigaste hotellet i Henningsvaer.

Rum på Fast Hotel henningsvaer, spartanskt möblerat med dubbelsäng samt 2 fotöljer

Henningsvaer är en helt fantastisk plats och bör ligga i toppen på alla Lofoten-bucket-lists. Om du tar dig hela vägen upp till Nordnorge så rekommenderar jag starkt att du tar dig tid för ett besök och förhoppningsvis kan du dra nytta av den här guiden. Tveka inte att skjuta iväg ett mail via vår kontaktsida om ni har några frågor.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.