Vandringsutrustning Vandringskläder

Oddhikers testar: HOKA Speedgoat 5

Man testar Speedgoat 5, vandringsskor från HOKA

HOKA Speedgoat 5 är perfekt när du vill ta dig fram lätt och snabbt. En utmärkt trailsko som gör sig lika bra för löpning som vandring. Grym dämpning, bra grepp, smidig komfort hela dagen och bekväm direkt ur lådan. I den här artikeln går vi igenom hur Speedgoat 5 presterar på vandringslederna.

Artikeln innehåller anonslänkar för Outnorth.

HOKA Speedgoat 5 – Den korta recensionen

Hoka har varit med och satt standarden för hur en modern trailsko ska prestera med sin Speedgoat serie. Den femte generationen av skon lever upp till prestandan som dess föregångare satt, med riktigt fin dämpning och en svårslagen agil känsla. De här lätta skorna är primärt framtagna för terränglöpning men de är också ett grymt bra val för dig som vill ha en lätt vandringssko. Speedgoat 5 presterar så bra att vi plockat med den i vår topplista som årets bästa lättvikts vandringssko.

Trailskon HOKA Speedgoat 5 från sidan

Med så pass bra dämpning så blir det naturligt att man ifrågasätter hur bra stabiliteten på skon blir. De kan visserligen inte tävla med Salomon X Ultra 4, men man känner sig ändå förvånansvärt stadig. Den låga vikten och fotvänliga passformen gör att man känner sig väldigt smidig. Ska du ge dig på tekniskt svåra toppstigningar så är nog X Ultra´n ett bättre val. Är du däremot ett fan av lättviktsskor som du kan ta dig snabbt upp och ner i terrängen så kommer du ha svårt att hitta något bättre än Speedgoat 5.

Vandringsskorna finns både med och utan Gore-Tex, så vill du vara säker på att hålla fötterna torra så är det inga problem. Personligen gick jag på versionen utan Gore-Tex, det blir luftigare och kapar några gram. Just andningsförmågan är också något som är utmärkt och skorna är riktigt luftiga. Det som sticker ut som lite udda med skorna är hur hälen sticker ut i bak. Tanken bakom designen är att de ska bli lätta att dra på men det hela känns ganska onödigt. Det slutar istället med att det lättare ramlar ner skräp i skon. Utöver det här så är det dock svårt att hitta något direkt negativt med HOKA Speedgotat 5 och jag är definitivt ett fan av trailskon.

HOKA Speedgoat 5

Färgglad trailsko från Hoka, Speedgoat 5
Vikt dam:242 g
Vikt herr:291 g
Vattentäta:Ja/Nej
Membran:Gore-Tex*
Material:Syntet
Ca. pris1995 kr
*Speedgoat 5 finns både med och utan Gore-Tex membran.

Fördelar

  • Fruktansvärt bekväm
  • Svårslagen dämpning
  • Bra till både löpning och vandring
  • Väldigt lätt
  • Finns med och utan Gore-Tex

Nackdelar

  • Hälen gör det lättare att få skräp i skon
  • Inte den mest stabila skon

Djupdykning i Speedgoat 5

Efter att ordentligt ha gått in skorna och många mil i varierad terräng är det här mina mina tankar om Speedgoat 5.

Stöd och stabilitet

När en sko är ordentligt dämpad så medföljer också att den blir lite mindre stabil på grund av en högre och mjukare sula. Med den här versionen av Speedgoat så har HOKA dock fått till en bra balans. Den mjuka sulan kompenseras av en lite bredare bas vilket ger foten extra stöd. Trailskorna ger dig det du behöver för att ta dig fram stadigt så länge terrängen inte blir allt för teknisk. När du traverserar ordentligt branta och steniga miljöer så kan de bli lite otillräckliga. Sammanfattat så kan man säga att både stöd och stabilitet är bra men inte utmärkt. Det finns, som tidigare nämnt, alternativ som erbjuder betydligt mer stabilitet men Speedgoat är inte för det dåliga.

Ett par HOKA Speedgoat 5 i gult och grönt med blå detaljer

Komfort

Speedgoat hör till den ovanliga kategorin av skor som är riktigt bekväma direkt ur kartongen. I stort sett behövs nästan ingen tid för att gå in trailskorna och jag märkte inte av några tendenser till blåsor alls. I början kan dock hälen kännas aningen lös men det försvann ganska fort när skon hunnit forma sig lite. Det går utan problem att vandra hela dagen utan att fötterna blir ömma och trötta, riktigt imponerande. Överlag så upplever jag att man känner sig både smidig och bekväm i vandringsskorna.

Speedgoat har en form av stretchmaterial på ovansidan som sitter åt på ett behagligt sätt och håller foten på plats utan att trycka. Dessutom så andas skon utmärkt, med Speedgoat så kommer du inte ha problem med svettiga fötter på varma sommardagar. Tåboxen är rymlig och ganska bred, vilket ser till att tårna har gott om utrymme och inte blir krossade i branta nedförsbackar. Plösen är väldigt platt och har en smart design som ser till att den inte veckar sig på fel ställe eller suger upp vatten.

Greppet

Speedgoat är utrustad med en Vibram sula som ger bra gripp i både uppförs- och nedförsbackar. Vibram är, precis som Continental, en specialist tillverkare av sulor och tekniken köps in på licens. Greppet presterade bra i grusig terräng så väl som på leriga stigar. Dubbarna har ett djup på 5 mm och är designade för att ge grepp åt alla riktningar. Du kommer definitivt inte att kana runt på löpturen och när det kommer till trailskor så är de svårslagna.

Speedgoats Vibram sula är ganska hård i modellen, vilket gör den mer slitstark och ökar livslängden. Nackdelen är att mjukare sulor ger något bättre grepp, det här kan exempelvis märkas på väldigt branta och blöta klippor. Bland vandringsskorna finns det alltså modeller med mjukare sulor som ger lite bättre grepp. I de allra flesta förhållanden så kommer du dock få mer än tillräckligt utav HOKA Speedgoat 5.

Vattentålighet

Gore-Tex är en välbeprövad teknik som utan tvekan hör till de bästa membranen och bör prestera bra även här. Då jag valt modellen som inte har Gore-Tex membran så har vill jag dock inte säga för mycket här. När det kommer till den membran-fria modellen så är sulan ganska hög vilket ger lite skydd mot vattenpölar men förvänta dig inte att de håller regn ute. Däremot så torkar det tunna materialet väldigt snabbt.

Vikten

Det finns inte så mycket att säga här heller med en vikt mellan 240 och 300 gram så är det här bland det lättaste du kan få tag på. Dessutom så får du väldigt mycket teknik inpackat i den här låga vikten. Sulorna är fortfarande ordentligt tilltagna och skon är riktigt bekväm. Vikten har helt enkelt skalats av på ett smart sätt.

Ett par HOKA Speedgoat 5, den ena skon är lyft och visar vibram sulan

Slitstyrka

Speedgoat är designade för att klara de hårda grusvägarna som de flesta terränglöpare tar sig fram på. De har en hård yttersula som slits ned långsamt och jag är imponerad av hur lite användningen märkts av på skorna. Än så länge har jag inte heller märkt av något slitage i tyget runt tåboxen, där mina skor ofta ger sig. Det känns slitstarkare än standard mesh-skorna helt enkelt. Du har också en liten extra gummikant uppdragen framtill, över tårna som lite extra förstärkning.

Så ska du köpa vandringsskon?

Är du ute efter ett par riktigt bekväma lättviktsskor för långa vandringar så är de ett utmärkt val. Är du en terränglöpare som vill kunna avverka långa sträckor utan att fötter och knän klagar bör du också överväga dem. Ägnar du dig åt båda två så är det ingen tvekan om saken, Speedgoat 5 kommer vara en perfekt sko på lederna. Begränsningarna hos skon visar sig när du ger dig på mer teknisk terräng där det behövs riktigt bra stabilitet och balans.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.