Vandringsutrustning Vandringskläder

Oddhikers testar: Salomon X Ultra 4 GTX

Vi har tagit Salomons flagskeppssko ut på vandringslederna för att testa vad den går för och visst sticker den ut. Salomon X Ultra 4 GTX levererar en utmärkt kombination av stabilitet, grepp, lättvikt och komfort till ett mer än rimligt pris. Här är mina tankar om Salomons vandringssko.

Artikeln innehåller anonslänkar för Outnorth.

Salomon X Ultra 4 GTX – Den korta recensionen

Som namnet skvallrar om så är det här den fjärde versionen av X Ultra skon och Salomon har onekligen dragit nytta av feedbacken på tidigare generationer. Den överträffade alla förväntningar och landade som vårt toppval bland årets bästa vandringsskor. X Ultra är en riktigt tålig vandringssko som är designad med tuffa vandringar i åtanke. De kommer klara av terräng som i de flesta fall hade varit för svår för vandringsskor. 

Man trampar med en Salomon X Ultra 4 vandringssko på en stubbe

Visst är de inte lika dämpade som konkurrenternas modeller men det är priset man får betala för det utmärkta stödet. Man står väldigt stabilt och greppet är även det av utmärkt kvalité. Vill du ha en vandringssko som främst är mjuk och bekväm kanske du istället ska kolla på en Adidas Terrex Free Hiker. Är det däremot prestandan på riktigt svåra vandringsleder som räknas så kommer du inte hitta bättre skor.

Gore-Tex membranet gör sitt jobb och du kommer att komma fram med torra fötter. På runt 360-390 gram så är det dessutom en riktig lättvikts vandringssko. Det är helt enkelt svårt att hitta några fel på den senaste versionen av Solomons X Ultra. Ska man peka på något så är det Quicklace snörningen. Snörsystemet är lite av en vågdelare och kommer inte gå hem hos alla. Det går snabbt och smidigt att ta på skon men du kan inte justera snörningen i lika stor utsträckning.

Salomon X Ultra 4 GTX

bästa vandringskor Salomons X ultra 4 i ljusblå och svart dammodell
Vikt dam:360 g
Vikt herr:390 g
Vattentäta:Ja
Membran:Gore-Tex
Material:Syntet
Ca. pris1695 kr

Fördelar

  • Oslagbar stabilitet för en vandringssko
  • Riktigt bra grepp
  • Vattentät
  • Lätt
  • Prestanda rakt igenom

Nackdelar

  • Snörsystemet är inte för alla

Djupdykning i Salomon X Ultra 4 GTX

Efter att ordentligt ha gått in skorna och tagit med dem på ett gäng vandringsturer i olika terräng är det här mina upplevelser av X Ultra 4 GTX.

Stöd och stabilitet

Som vi tidigare nämnt så är det en fruktansvärt stabil vandringssko som faktiskt kan tävla med flera kängor. Salomon har byggt skon på vad de kallar för sitt ADV-C chassi, vilket inte bara låter häftigt utan också är väldigt funktionellt. På något sätt så har de gjort skon stabilare och lättare på samma gång, riktigt imponerande. Den är betydligt styvare i sulan än de flesta konkurrerande modellerna. Du får inte bara en sko som klarar tuffare terräng. Den fungerar dessutom faktiskt riktigt bra när du bär en tung ryggsäck som i vanliga fall kräver kängor. Vingarna på skons sida sluter åt bra om skon när man drar åt Quicklace systemet och ser till att hålla en jämn spänning över hela foten. X Ultran har en mittsula i EVA skum vilken är utformad på ett sätt som ger bra stöd i hålfoten.

Salomon X Ultra 4 vandringssko står på en stock

Komfort

Med allt prat om hur stabil och styv vandringskon är så skulle man kunna tro att den inte är särskilt bekväm. Det är faktiskt helt fel och på vandringslederna är den riktigt komfortabel från början till slut. Snörningen gör att man lätt och snabbt sätter på sig skon, det gör det också lätt att plocka av dem under kortare pauser för att lufta foten lite. Sulan anpassar sig efter fotens konturer och som vi tidigare nämnt ger mellansulan bra stöd i hålfoten. Resultatet blir bra komfort och fötter som inte känns trötta vid dagens slut. I kombination med möjligheten att välja mellan standard och wide modell så kan du dessutom vara säker på en utmärkt passform.

Salomons snörsystem, Quicklace, håller ett jämnt tryck över foten och ser till att skon sitter stabilt. Man vänjer sig snabbt och det är väldigt smidigt att snabbt kunna plocka av skorna när det landar en liten sten i dem. Sen är det så att det här inte är för alla, antingen kommer du älska det eller så är det inget för dig alls. Snörena går för övrigt att stoppa in i plösen vilket gör att man slipper ha dem svingandes runt fotleden. I fronten har vandringsskon en rejält tilltagen förstärkning vilket gör att tårna sitter skyddad från den oundvikliga stunden när man sparkar i en sten.

Greppet

Yttersulan består av Salomons egna Contragrip MA material vilken har en bra balans av mjukhet och slitstyrka. Ofta är det så att en sula med grymt grepp är ganska mjuk och därmed slits ner lätt, det verkar inte vara ett problem här. X Ultra 4 har utmärkt grepp och visar än så länge inga större tecken på slitage.

Det går fint att trampa sig uppför riktigt branta bergsklippor så väl som att balansera på blöta stenar. Greppmönstret fungerar också effektivt när man går brant nedför på flacka klippor. Samtidigt drar greppmönstret inte med sig allt för mycket skit vilket alltid är en trevlig bonus. Greppet är mångsidigt och precis som resten av skon kommer det leverera bra i alla situationer.

Undersidan av en Salomon X Ultra 4 vandringssko

Vattentålighet

Salomons X Ultra 4 är utrustade med Gore-Tex membran för att se till så att din fot håller sig torr. Vandringsskorna är tillverkade för att du ska kunna trampa ned i runt 8 cm vatten och fortfarande hålla foten torr. En helt okej nivå för en vandringssko och den håller vad den lovar här. Sen vinter och tidiga vårvandringar är inte de torraste äventyren man kan ägna sig åt men skorna gjorde sitt jobb. Respektera de 8 centimetrarna så levererar skorna torra fötter.

Vikten

Inte så mycket att säga här, en sko med Gore-Tex under 400 gram är väldigt imponerande. Det är värt en hel del med riktiga lättvikts skor, på långa vandringar kommer det att göra skillnad vid dagens slut.

Slitstyrka

Syntetiska material kommer naturligt aldrig hålla lika bra som ett par läderskor men då får du också bära på mer vikt och stå ut med sämre ventilation. Med det sagt så visar skorna än så länge inga som helst tecken på slitage och vad jag kan se så är det överlag inte några klagomål på slitaget. Svetsade sömmar hjälper naturligtvis till att hålla uppe livslängden på vattentätheten så det är ett plus. Det som känns oroande är Quicklace systemet, inte för att det verkar bräckligt men om snörena går sönder är det inte lika lätt att åstadkomma en fältlagning.

Så ska du köpa vandringsskon?

Så länge du inte tror att du kommer hata snörsystemet så är det ett solklart ja. Du kommer att ha väldigt svårt att hitta mer prestanda i ett par vandringsskor och priset är helt klart överkomligt. Salomon X Ultra 4 kommer i stort sett utan svagheter vilket är väldigt sällsynt och gör dem till ett mångsidigt val som kommer funka på de flesta äventyren. Det här är riktigt bra vandringsskor och jag rekommenderar dem starkt.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.